Nový režim pro Česko 2018: Platí, že nic neplatí

8. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty
Nástup druhé Babišovy vlády rámují čistky v ČRo a dominování Rady ČTK koalicí SPD-ANO. Proces ovládnutí ČT bude mít naproti tomu "taktičtější" charakter a potrvá déle. Za hlavního oponenta vznikajícího nového režimu už evidentně není považována impotentní politická opozice, takže nezáviděníhodná role otloukánka připadla především veřejnoprávním médiím, policii a justici. 


Nový režim formují síly, které se prakticky bez výjimky vydávají za něco, čím ve skutečnosti nejsou. ANO slibovalo zamést s politickou korupcí, nicméně někdejší nepřímou korupci tandemu ČSSD-ODS samo povýšilo o několik úrovní - a to, co se dříve nedělávalo dokonce ani kulantně, probíhá teď bez jakýchkoliv pokusů něco zastírat. Vláda Agrofertu tuneluje veřejné zdroje České republiky způsobem v polistopadové epoše nevídaným.

ČSSD z neznámých důvodů stále vystupuje coby sociálně demokratická strana, ačkoliv v ní dávno výrazně převažují "národně socialistické" a autoritářské tendence. Do vlády s ANO ji kromě jiného dokopalo i vedení odborových svazů, které se dlouhodobě mnohem více stará o pašalíky odborářské funkcionářské šlechty než o průměrnou reálnou mzdu českých zaměstnanců.

Fakticky koaliční KSČ(M) se vydává za levicovou stranu, ačkoliv není žádným tajemstvím, že 99 % její historie tvoří bezmyšlenkovité posluhování Kremlu, za její názory na kulturu by se nestyděl bigotní paleokonzervativec a postoje k sociálně slabým se již významněji neliší od "neoliberálních" proponentů volného trhu.

A konečně Okamurova SPD vystupuje coby strana přímé demokracie, ačkoliv jde o ultrapravicový podnikatelský projekt ve vlastnictví autoritářsky vládnoucího předsedy. Ti kdo situaci v SPD ještě nepochopili a mají dost iluzí na to, aby se do něčeho "zabrušovali", budou bez milosti smeteni.

Po personálním zemětřesení v ČRo mají zůstat pouze "konstruktivně" spolupracující redaktoři, zatímco rada ČTK starostlivě dohlédne na "vyváženost" (čti: aby hlavní zpravodajská agentura v zemi o Okamurovi a Babišovi psala jen samé pěkné věci). Změny v televizi budou závislé na postupné personální výměně v Radě a jejich přesnou podobu a průběh teď lze stěží odhadnout. Všechna tři zmíněná veřejnoprávní média nicméně čeká proměna z relativně nezávislých institucí v pašalíky pod stranickopolitickou kontrolou, karikatury sebe sama.

Od lidí, kteří údajně byli natolik frustrováni o řád nižšími skandály polistopadového liberálně demokratického režimu, že raději zvolili "alternativní" politiky s mnohem většími nectnostmi, by ovšem bylo naprosto nereálné očekávat, že se nyní v situaci brzy zorientují a začnou se upevňování moci v Babišistánu stavět na aktivní odpor. Navíc přes veškeré potíže zdědili vládnoucí relativně intaktní ekonomiku, jejíž zmrzačení a fatální rozvrácení veřejných financí zabere více než jen jedno volební období.

Až začne konečně opravdu narůstat nespokojenost s Babišem, jeho vlastnický vztah k České republice, s.r.o., již bude na patřičných místech natolik sofistikovaně pojištěn, že by ani 51 % nespokojených voličů v ulicích nedokázalo dosáhnout zvratu mocenských poměrů bez rizika vážného, pravděpodobně násilného mocenského střetu.

0
Vytisknout
12339

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018