Miliardáři bratři Kochové zahajují reklamní kampaň proti Trumpovu ochranářství

7. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Vlivní američtí miliardáři David Koch a Charles Koch měli dosud obrovský vliv na americkou politiku. Dlouhodobě podporují Republikánskou stranu a její kauzy, ale v poslední době jsou stále častěji v konfliktu s Donaldem Trumpem



Konzervativní politická síť bratří Kochových konstatovala v pondělí, že zahájí mnohamilionovou reklamní kampaň na podporu volného obchodu. Prohlubují se tím neshody mezi nimi a Donaldem Trumpem ohledně tarifů. Sílí také rozpory mezi konzervativními dárci financí a voliči Republikánské strany, pokud jde o otázky ekonomiky.

Placená mediální kampaň, kterou zahájí tři organizace bratří Kochových - Freedom Partners, Americans for Prosperity a Libre Initiative - bude podporovat tradiční volnotržní názor na otevřený obchod, který je prospěšný všem zemím, které se na něm podílejí. Reklamy budou požadovat, aby Trump zrušil tarify, jimiž vyhrožuje, i ty, které už zavedl.

Bratři Kochové jsou nyní v konfliktu s Trumpem a s Republikánskou stranou nejenom ve věci volného obchodu, ale i ohledně imigrace. Nedávno financovali kampaň, požadující, aby Kongres a americký prezident pomohli milionům nezdokumentovaných imigrantů, kteří přišli do USA jako děti, a minulý týden financovali reklamy na internetu ve prospěch demokratické kandidátky Heidi Heitkampové v Severní Dakotě, i když se ji v těchto volbách Republikáni snaží z poslanecké funkce odstranit.

Je nejasné, jak velký dopad bude mít reklamní kampaň bratří Kochů. Trumpovo chování vedlo k rychlé proměně postojů u řadových Republikánů, z nichž dnes si myslí celá polovina, že dohody o volném obchodu s jinými zeměmi byly pro USA špatné - v souladu s tím, co jim vnucuje Trump.

Deník New York Times v květnu zjistil, že 78 procent Republikánů nyní souhlasí s tím, že Trump zavádí tarify na dovoz oceli a hliníku. 

0
Vytisknout
8031

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018