Rusko: Schopný a milovaný car mluvil přes čtyři hodiny s poddanými

8. 6. 2018

čas čtení 5 minut

Ve středu se vysílala v ruské televizi výroční "Přímá linka" na Vladimíra Putina. Hovořil s členy ruské společnosti v živém vysílání skoro čtyři a půl hodiny. Sledoval to moskevský reportér společnosti BBC Steve Rosenberg. Jeho verdikt?


Steve Rosenberg: Je to neuvěřitelný spektákl. Bylo to už po šestnácté, co vystoupil takto Vladimír Putin na veřejnosti. To, co to činí neuvěřitelným a výjimečným, je, jak je to dlouhé. Šéf Kremlu seděl v televizním studiu a odpovídal na otázky veřejnosti po dobu čtyř hodin a dvaceti minut. Nebylo na něm vidět, že by byl jakkoliv unaven, neusnul, nedal najevo, že by ho to nudilo. Celá idea za tím programem je ukázat Vladimíra Putina jako muže, který má konkrétní plán, jako moderního cara, jemuž, když všechno ostatní selhalo, vy můžete důvěřovat, aby vám vyřešil vaše problémy. A přesně to jsme viděli. Po dobu čtyř hodin a dvaceti minut. Například jedna žena provedla prezidenta i televizní diváky po svém polorozpadlém domě, který zničily povodně. Místní funkcionáři jí nijak nepomohli získat nový dům. Tak zavolala do Kremlu a živě ve vysílání zatelefonoval Vladimír Putin místnímu hejtmanovi toho regionu, kde ta žena žije, a zajistil, aby ten místní funkcionář ten problém vyřešil. A podobně, viděli jsme obyvatele městečka, v regionu Vladimir, kteří si stěžovali, že se tam zavírá jejich místní nemocnice. Takže živě ve vysílání, co udělal šéf Kremlu? Zatelefonoval hejtmanovi regionu, aby zjistil, co se děje. A tak dále. A to bylo fascinující. 



Moderátor: S jakými problémy lidi přicházeli? O dvou jste se zmínil. Telefonovali lidi ale i k otázkám politické strategie? Jakou máte zahraniční politiku, Vladimíre Putine? Tohle se mi nelíbí?

Steve Rosenberg: Víte, byly tam otázky o všem. Byly tam otázky o zahraniční politice, otázky o Americe, otázky jako "Bude třetí světová válka?" 

Moderátor: A co řekl na to?

Steve Rosenberg: No, řekl, že v minulosti hrozba vzájemného zničení znamenala, že třetí světová válka nebude, a naléhal na všechny strany, aby zasedly u vyjednávacího stolu a vytvořily nový evropský bezpečnostní systém. Jedna otázka zněla: Jaké je to nahoře? Na to neodpověděl. Smějete se někdy sám sobě? To byla jiná otázka. Řekl, že ano. A když moderátor řekl, "Tak nám teda řekněte vtip!" tak si Putin na žádný nevzpomněl. Ale, víte, kdyby to po mně takhle rychle chtěli, já bych si tako nevzpomněl. Ale - bylo to zajímavé. A myslím, že Kreml by řekl: "Jen se na to podívejte. To dokazuje, že demokracie v Rusku funguje. Tohle je demokracie v akci. Dovedete si představit Theresu Mayovou nebo Angelu Merkelovou, že by dělaly něco takovéhleho? Nebo prezidenta Macrona z Francie, že by seděl ve studiu čtyři hodiny a dvacet minut a odpovídal na otázky? Jenže tohle celé show je obrazem politického systému, který vytvořil Vladimír Putin. Ten systém není ve skutečnosti demokratický, je autoritářský. Ten systém je vytvořen kolem Putina, spoléhá na Putina, on je klíčovým bodem toho systému. To způsobuje, že je to neefektivní systém. A jako tak často, v Rusku, nic se nikde neudělá, pokud ten muž nahoře, ten car nahoře, Vladimír Putin, nezasáhne a neudělá něco.  

Moderátor: Jak vystupoval ve studiu? Jsou někteří lidé, kteří jsou ve studiu velmi spontánní, jiní jsou dřevění?

Steve Rosenberg: On nepůsobí dřevěně. Působí jako někdo, kdo má v malíčku všechna fakta, a jak říkám, je velmi málo světových politiků, kteří by dokázali tam sedět přes čtyři hodiny a být naprosto v pohodě a cool a nevzrušený. Kritikové by určitě řekli, že je ten pořad inscenovaný, že Putin pravděpodobně předem znal mnoho těch otázek, na které měl odpovídat, asi předem věděl o té paní, jejíž dům byl zničen povodní, a že proto to pro něho bylo lehčí. Ale přesto: S televizí to Putin opravdu umí. Je to velmi zajímavé. Začátkem tohoto týdne dal Vladimír Putin interview rakouské televizi. A v tom rozhovoru vypadal vyvedený z konceptu. Protože čelil takovým otázkám, kterým nemusel čelit v tomto pořadu.Tvrdým otázkám. O MH17 o tom malajském boeingu, který byl před čtyřmi lety sestřelen nad východní Ukrajinou, otázkám o anexi Krymu, otázkám o Sýrii. A byl to jeden z nejtvrdších rozhovorů, jakého se Vladimír Putin kdy účastnil. Vypadal při něm opravdu vyvedený z konceptu. Ale ve čtvrtečním pořadu bylo všechno ovládáno Kremlem, a Putin zářil jako car. 

Zdroj v angličtině (audio) od minuty 17.16: ZDE   

0
Vytisknout
10170

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018