Pozor, Bannon se snaží zradikalizovat Evropu

6. 6. 2018

čas čtení 3 minuty


Steve Bannon, bývalý Trumpův hlavní stratég, navštívil za poslední čtyři měsíce dvakrát Evropu. Šíří tam evangelium "národní populistické revolty" a vidí Evropu jako úrodnou půdu pro svou globální kampaň. Součansý politický vývoj v Itálii je pro něho velkým povzbuzením. Avšak tleskají mu také v Praze, v Budapešti a ve Francii. Věnujeme mu snad příliš málo pozornosti? ptá se Natalie Nougayrède.


Bannonovy cesty do Evropy jsou součástí ideologického boje mezi "nacionalisty" a "globalisty", který se Bannon snaží zintenzivnit. Pěstuje své vztahy s nejničivějšími silami v Evropě. V roce 2014 kázal ve Vatikánu publiku složenému z ultrakonzervativních katolických skupin. V Budapešti ho nedávno představili jako "velkého myslitele". V Praze označil Bannon poválečný liberální pořádek za  "fetiš". V severní Francii navštívil shromáždění spojené s Marine Le Penovou a elektrifikoval tam dav těmito slovy: "Ať vám nadávají do rasistů, xenofobů, nativistů, homofobů, mizogynů - noste to jako odznak cti!"

Jaké jsou tedy Bannonovy plány a kdo ho financuje? Jak se jeho aktivita projeví příští rok ve volbách do evropského parlamentu? 

Není tajemstvím, že Donald Trump se staví nepřátelsky vůči evropskému projektu. Víme, že Trump nemá tušení o tom, co je podstatou evropského projektu. Trumpovy postoje nás nenechávají na pochybnostech, že by mu bylo naprosto jedno, kdyby se Evropská unie rozložila. Je zajímavé, že Bannonovy cesty do Evropy se uskutečňují v době vznikající transatlantické obchodní války, tikajících hodin brexitu a zoufalých pokusů vedení EU vyřešit další krizi eurozóny. 

Je důležité Bannonovi naslouchat, abychom porozuměli, jak se vazba USA a Evropy, která existovala od roku 1945, nyní rozkládá. V roce 2017 řekl Trump ve Varšavě, že "zásadní otázkou naší doby je, zda má Západ vůli přežít". Uvažujme nad tím. Ten projev obsahoval novou definici Západu jako nacionalistické, křesťanské entity, která bojuje proti barbarství.

Bannon očekává, že bude zrušena jednotná evropská měna, že budou odmítnuty liberální a univerzalistické hodnoty a Evropa se promění v "konfederaci svobodných a nezávislých států". Protože po finanční krizi začali nabývat síly populisté v Evropě dříve než v USA, Bannon je přesvědčen, že Evropa v populistické revoluci vede. 

Bannonovo učení, požadující "návrat k národním totožnostem" má v Evropě dychtivé publikum, a to nejen ve středovýchodní Evropě. 

Možná by se vliv jediného muže neměl přehánět. Nicméně byl to Bannon, který pomohl při Trumpově zvolení prezidentem. Nyní je zjevné, že se Bannon snaží zakládat ultrapravicovou internacionálu. Usiluje o ochromení evropských liberálních demokracií jménem podvratné ideologie, která spojuje ultranacionalismus, obranu "dělnických práv" a ochranářské reflexy. Říká, že Evropa se nemusí bát Rusku, ale daleko víc "nové osy Číny, Turecka a Persie proti judeo-křesťanskému světu". 

Bannon a jeho evropští spojenci zosobňují všechno, před čím Emmanuel Macron - stoupenec evropského liberalismu - nedávno varoval, když hovořil o nebezpečí "politické občanské války" v Evropské unii. Titul Bannonovy přednášky v Budapeštio byl "Trumpova 'Amerika na prvním místě' a její dopad na střední Evropu". Měli bychom sledovat, co Bannon dělá. Jinak jdeme se zavřenýma očima ke katastrofě. 

Podrobnosti v angličtině ZDE







0
Vytisknout
11234

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018