Trump v Singapuru: Žádné konkrétní výsledky, jak se očekávalo, Trump se chválí

12. 6. 2018

čas čtení 4 minuty



Kieran Williams, světoznámý odborník na Československo, cituje Václava Havla:

"Totalitní systémy jsou vypouklé zrcadlo, groteskně zvětšený obraz samotných hlubokých tendencí Západu, extremní výrůstek jeho vlastního vývoje a děsivý důsledek jeho vlastní expanze. Totalitní systémy jsou hluboce informativní reflexí krize samotného Západu."

Absolutně trumpovská blbost, naprosto izolovaná od skutečnosti. Na otázku o lidech v severokorejském gulagu odpovídá Trump, že jsou to "velcí vítězové dneška":

Guy Verhofstadt: Mám vážné pochybnosti, že   legitimizace diktátora nezávaznou dohodou, která recykluje starou dohodu se Severní Koreou z roku 1990, bude úspěšná. Zejména člověkem, který vlastnoručně zabil pařížskou dohodu o globálním oteplování, dohodu s Íránem a nedávno G7. V zájmu lidstva doufám, že se mýlím


Donald Trump a Kim Jong un podepsali v Singapuru to, co Trump charakterizoval jako "velmi důležitý" dokument. Kim přislíbil "plnou denuklearizaci" a Trump bezpečnostní záruky pro Pchjongyang.

Zatímco Trump pochválil schůzku jako "vynikající den", skeptici poukazují na to, že schůzka nepřinesla žádné konkrétní výsledky, jak se mnozí experti ve Washingtonu obávali, píše Financial Times.

"Pokud je to společné prohlášení všechno, na čem se dohodli, je to opravdu zklamání," řekl Kim Jae-chun, bývalý poradce jihokorejské vlády. "Čeho dosáhli kromě toho, že si podali ruku a řekli hezké věci o zlepšování vztahů? V dokumentu nic není o rozsahu denuklearizace ani o žádné lhůtě, ani slovo o zahájení denuklearizace odesláním jaderného materiálu ze Severní Koreje."

Spojené státy neuvedly nic o vyjednávání vedoucím k vrcholné schůzce. Zdůraznily, že Severní Korea bude dále předmětem sankcí, dokud nepodnikne "úplnou, verifikovatelnou a nezvratitelnou denuklearizaci" korejského poloostrova. Oplátkou nabídly bezpečnostní záruky, které Pchyongyang zoufale chce.

Zatímco činitelé Trumpovy vlády tvrdí, že Trump používá odvážný nový přístup a jeho předchůdci selhali, někteří experti na Severní Koreu se obávají, že Trump je zmanipulován Kimem a jeho zkušenými jadernými vyjednavači, mnozí z nichž jednají s USA už déle než dvě desetiletí,"

"Donald Trump se úzce zaměřuje na svou šachovou hru s Kimem, ale hraje jen dámu, nabízí mírovou deklaraci za prázdné opakování údajného příslibu KLDR, že provede denuklearizaci," řekl Michael Green, bývalý vysoký činitel Bushovy vlády pro Asii. "Mezitím je Čína připravena zvítězit na jiném šachovém hřišti, kde prezidentovy manévry hrozí zlikvidovat americké aliance."


Trump: Zruším společné manévry s Jižní Koreou

12. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

BBC: Severokorejská televize vůbec o schůzce Trump-Kim Jong-un neinformovala. Uvedla jen, že "Kim navštívil Singapur".

Trump na Twitteru:

"To, že se scházím, je prý velkou ztrátou pro USA, říkají nenávistníci a zoufalci. Máme svá rukojmí, zkoušky, výzkum a všechno odpalování riket skončylo, a tito odborníci, kteří tvrdí od začátku, že jednám špatně, nemají nic jiného co říct. My budeme úspěšní!"




https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1006296018210603008

Donald Trump přislíbil, že zruší společná vojenská cvičení americké armády s Jižní Koreou oplátkou za mlhavý příslib denuklearizace od Kim Jong-una. Spojené státy dosud společná vojenská cvičení odmítaly zrušit s poukazem na tom, že to jsou klíčové prvky jejich vojenské aliance s Jižní Koreou a jsou součástí udržování deterentu proti KLDR.

Trump uvedl, že oplátkou za to souhlasil Kim, ve společném prohlášení, potvrdit "svůj pevný a neotřesitelný příslib dokončit denuklearizaci korejského poloostrova."

Vyhlídky na trvalý mír na Korejském poloostrově jsou nyní nezanedbatelné

12. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Přiznám se, že jsem Donalda Trumpa hrubě podcenil, když jsem se domníval, že jeho setkání se severokorejským lídrem Kim Čong-unem nedopadne dobře. Ačkoli obě znepřátelené země podepsaly přelomovou dohodu, v níž se Washington zavazuje poskytnout Pchjongjangu bezpečnostní záruky výměnou za demontáž severokorejského jaderného arzenálu, pouze čas ukáže, zda Spojené státy svým závazkům dostojí. Severokorejci mají totiž řadu pádných důvodů, proč Bílému domu nevěřit.   

Rozhovor Britských listů 168.

Škodí to všem, když v učebnicích nemáme příslušníky jiných kultur

8. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta



KIrsten McMullan, pedagog a absolventka studia střední Evropy na Glasgow Univerzity, vypracovala doktorskou dizertaci o tom, jakým způsobem se vyrovnává české školství s nacionalistickými tendencemi a jak dokáže tolerovat etnickou a národnostní jinakost. Zjistila, že v podstatě nijak. Mluví o tom s Janem Čulíkem v rozhovoru, který se vysílá na Regionalnitelevizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. června 2018.


Varoufakis: Trump má v USA velmi silnou ekonomiku, může klidně rozbít světový pořádek

12. 6. 2018

čas čtení 5 minut

Trumpova vláda v USA na domácí scéně rychle rozjíždí americkou ekonomiku, píše Janis Varoufakis. Nejprve Trump schválil obrovské škrty na daních z příjmu a na podnikatelských daních. Ale to nebylo všechno. Za scénou Trump ohromil Nancy Pelosiovou, šéfku Demokratů ve Sněmovně reprezentantů, že schválil téměř všechny sociální programy, o něž ho požádala. V důsledku toho má nyní americká federální vláda největší rozpočtový deficit v historii Ameriky a nezaměstnanost v USA je dnes menší než 4 procenta.

Tento prezident dává peníze nejen bohatým, ale i mnoha chudým občanům. S velmi silnou domácí americkou zaměstnaností, zejména mezi Afroameričany, s inflací pod kontrolou a optimistickou burzou má Donald Trump domácí situaci zvládnutou.

Italský ultrapravicový ministr vnitra vyhlásil vítězství poté, co Španělsko souhlasilo přijmout uprchlíky

11. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Matteo Salvini, který odmítl přijmout loď s 629 uprchlíky, tvrdí: "Otevřeli jsme frontu v Bruselu!"

Dramatický konflikt, poté co populistická a ultrapravicová vláda v Itálii odmítla přijmout záchrannou loď Aquarius s uprchlíky, zřejmě naznačuje, že Evropa letos v létě bude čelit humanitární krizi v důsledku fundamentalistického přístupu nové italské vlády.

"Otevřeli jsme novou frontu v Bruselu," řekl Salvini, který se minulý týden stal ministrem vnitra. "Kontaktovali jsme Evropskou komisi, aby splnila své povinnosti vůči Itálii, které dosud nebyly respektovány."

Úřad OSN pro uprchlíky naléhal na státy, aby dovolily uprchlíkům z lodi Aquarius urychleně vystoupit na pevninu. Nakonec loď souhlasil přijmout nový socialistický španělský premiér, avšak lodi potrvá nejméně dva dny, než dopluje do španělského přístavu Valencie. Na palubě lodi začíná být nedostatek zásob.


Humanitární organizace, zachraňující uprchlíky ve Středozemí, jsou nyní nejisté, kam budou uprchlíky v budoucnu odvážet. Úřad OSN pro uprchlíky varoval, že Španělsko nemá infrastrukturu a zdroje pro zvládání migrační krize.

Odmítavý postoj nové italské vlády vůči migrantům kritizoval Vatikán a četní primátoři měst v jižní Itálii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Záběry z lodi Aquarius:



Brexit: Automobilka Jaguar Land Rover přesune svou výrobu z Anglie na Slovensko

12. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Největší britská automobilka Jaguar Land Rover se rozhodla přesunout celou výrobu svého vozu Land Rover Discovery z anglického města Solihull do Nitry na Slovensku. Potenciálně to znamená ztrátu zaměstnání pro další stovky pracovníků automobilky, poté, co automobila JLR oznámila letos v dubnu, že je nucena v důsledku brexitu a dalších problémů propustit asi tisíc lidí.

Hlavním problémem pro britské automobilky i další výrobce je princip, že pokud má být výrobek, tedy například automobil, být považován za výrobek Evropské unie, a vyvážen do zahraničí jako takový (mít tedy nároky na příslušné bezcelní slevy), musí být alespoň z 55 procent sestaven ze součástek vyrobených v Evropské unii. Po brexitu ovšem britské součástky už nebudou součástkami vyrobenými v Evropské unii a jak konstatují ředitelé britských automobilek, v době, kdy se součástky automobilů vyrábějí na mnoha místech Evropy, tato situace bude pro ně katastrofou.

Podrobnosti v angličtině ZDE



Británie "zkoumá velmi vážně" vazby probrexitového milionáře Arrona Bankse na Rusko

12. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Britský ministr vnitra Sajid Javid uvedl v parlamentě, že ruské vazby probrexitového milionáře Arrona Bankse zkoumají "velmi vážně" dva ministři na dvou ministerstvech, kteří chtějí zjistit, zda během kampaně před referendem o brexitu došlo k pokusu ochormit v Británii demokracii.

Banks byl povolán k výslechu před parlamentním výborem Dolní sněmovny, kde ses zřejmě bude chtít razantně hájit, především útoky na zasedající poslance, na něž se snaží byhrabat různé pomluvy.

Jak je možné být Bohu vděčný?

12. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Jak je možné být Bohu vděčný? Bůh především není džin z Aladinovy lampy, který na náš příkaz nebo prosbu udělá to, co si zamaneme. Dokonce vidíme všude spoustu nespravedlivé hrůzy, kterou Bůh nechává být, nezasahuje do ní. Připustil Osvětim. Proč by měl zajistit mé zdraví nebo můj úspěch, když nechal šest milionů Židů napospas Hitlerovi (a nejen Židů)?

Jak Itálie, tak Malta se zachovaly ostudně...

11. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Jak Itálie, tak Malta se zachovaly ostudně při svém hašteření, kdo přijme 629 lidí zachráněných ve Středozemním moři.

"Byla to vaše odpovědnost."
"Ne, byli blíž vám."
Lebky: "Je hezké, že na nás nezapomněli."


Loď s uprchlíky, odmítnutou italskými ultrapravičáky, přijme Španělsko

11. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Nový španělský premiér Pedro Sánchez řekl v pondělí, že jeho země přivítá migranty na palubě záchranné lodi MS Aquarius a že dal povolení, aby loď přistála ve Valencii.

V pondělí odpoledne bylo vydáno prohlášení, v němž se praví: "Pan premiér dal příkaz, aby Španělsko mohlo splnit své závazky v mezinárodní humanitární krizi a oznámil, že loď Aquarius bude vítána ve španělském přístavu. Je naší povinností pomoci vyhnout se humanitární katastrofě a nabídnou "bezpečný přístav" těmto lidem podle mezinárodního práva."

Předtím apeloval Úřad OSN pro uprchlíky na úřady, aby dovolily 629 uprchlíkům, včetně více než 100 dětí, z lodi, kterou odmítla Itálie i Malta, bezodkladně přistát.

Palermo se postavilo proti Salvinimu: Přijme loď s uprchlíky

11. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Leoluca Orlando, primátor Palerma, hlavního města Sicílie, uvedl, že bude ignorovat příkaz nového italského ministra vnitra, Mattea Salviniho z ultrapravicové Ligy, a povolí lodi, která zachránila 629 uprchlíků přistát v palermském přístavu. Salvini zakázal všem italským přístavům přijmout loď Aquarius, se zachráněnými uprchlíky.

Maltská vláda loď také odmítla přijmout s poukazem na to, že podle mezinárodního práva musí loď být přijata v italských přístavech.

Orlando uvedl: "Palermo ve staré řeštině znamenalo 'naprostý přístav'. Vždycky jsme přijímali lodi, které zachraňují životy na moři. Nepřestaneme ani teď. Salvini porušuje mezinárodní právo. Znovu dokázal, že nás ovládá ultrapravicová vláda."

Robert de Niro poslal Trumpa veřejně do prdele

11. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Na Tony Awards. (BBC toto vystoupení zcenzurovala, australská televize nikoliv:)

Robert de Niro přistoupí k mikrofonu a řekne "Ať jde Trump do prdele!" ("Fuck Trump!"). Po dlouhém, hurónském potlesku a ovacích dodává: "Už to není: 'Dolů s Trumpem!'je to "Fuck Trump!'"





Britské listy: Bez trvalé finanční pomoci čtenářů zkrachujeme

10. 3. 2018

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, 


jsme nuceni vám znovu připomenout, že v situaci, kdy drtivá většina českých médií patří k nějakému kmenovému nebo oligarchickému seskupení, jsou Britské listy na vlivových skupinách zcela nezávislým serverem, který ovšem pro svou existenci plně závisí na finanční podpoře od své čtenářské obce. Žádné finance od nikoho jiného nedostáváme a naši tři kmenoví spolupracovníci pro nás pracují na základě absolutně minimálních honorářů. 

Chtěl bych v této souvislosti upřímně poděkovat přibližně dvěma stovkám pravidelných finančních přispěvatelů, bez nichž by Britské listy nemohly existovat, a v poslední době zejména i hrstce těch, kteří byli schopni a ochotni provoz Britských listů podpořit darem několika tisíc Kč. 

Nicméně, minimální náklady na provoz serveru Britských listů se pohybují kolem 65 000 - 70 000 Kč měsíčně. Finanční příspěvky od čtenářů jsou většinou pod 60 000 Kč měsíčně. Lze si lehce vypočítat, že za takovýchto okolností nám dojdou finanční prostředky na provoz do několika měsíců.

Pevně doufáme, že k tomu nedojde, a že si čtenáři budou i nadále financovat tento nezávislý hlas.

Přispět můžete především bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Další informace jsou ZDE

Děkujeme

Jan Čulík
šéfredaktor

Proč bychom měli být znepokojeni tímto konfliktem mezi Donaldem Trumpem a představiteli skupiny G6?

11. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

Lindsey Hilsum, zahraničněpolitické editorka, Channel 4 News: Kvůli tomu, k čemu to může vést. Čtu o třicátých letech dvacátého století. A obchodní válka, která tehdy byla zahájena v roce 1930, to, co se tehdy jmenovalo Smooth-Hawleyův zákon o tarifech, který přijal americký prezident Herbert Hoover, ten zákon začal velmi podobně jako dnešní konflikt. Tehdy se Američané snažili ochraňovat své zemědělství, ne ocel a hliník jako dneska. Vedlo to k hospodářské odvetě. Je zajímavé, že i tehdy stála v čele ekonomické odvety Kanada. To vedlo k obrovské obchodní válce. A globální ekonomika se zmenšila, někteří říkají o třicet procent, jiní říkají o šedesát procent. A my všichni víme, jak třicátá léta skončila. Nebylo to jen v důsledku obchodní války, samozřejmě, vzestup nacismu byl způsoben mnoha dalšími faktory, ale mezinárodní obchodní války jsou velmi nebezpečné, mají dopad na obyčejné lidi, na všechny z nás, je to velmi nebezpečné.

Moderátor: Z toho summitu byla zveřejněná ta fotografie, kterou posluchači mohli vidět, buď na sociálních sítích, anebo v tisku. Zdá se, že aliance mezi těmito členy skupiny G7 je velmi silně ohrožena.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Britští poslanci žádají, aby styky probrexitového milionáře s Ruskem začala vyšetřovat policie

11. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta




Poslanci britské Dolní sněmovny požadují, aby policie a parlament zahájily vyšetřování vazeb mezi probrexitovým milionářem Arronem Banksem a ruskou vládou poté, co vyšlo najevo, že Banks sešel třkkrát s ruským velvyslancem v Londýně, a nikoliv jen jednou, jak původně Banks tvrdil. Na Arrona Bankse sílí nátlak, aby vysvětlil své vazby na Rusko před referendem o brexitu i po něm. V  úterý bude Banks povolán k výslechu před parlamentním výborem Dolní sněmovny.

Banks věnoval kampani za brexit Leave.EU 9 milionů liber (261 milionů Kč).  Kritikové na sociálních sítích spekulují o tom, kolik těchto peněz bylo možná z Ruska, protože finanční situace samotného Bankse není prý tak růžová, jak to zdánlivě vypadá.


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Guardian zcenzuroval karikaturu Netanjahua z důvodů údajných "antisemitských motivů"

10. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Šéfredaktorka deníku Guardian Catherine Viner zakázala publikaci výše uvedené karikatury Steva Bella, dlouholetého dvorního karikaturisty tohoto listu, za údajný "antisemitismus": Při příležitosti Netanjahuovy návštěvy v Londýně - izraelský premiér byl skandálně přijat britskou premiérkou Theresou Mayovou v době, kdy izraelská armáda střílí na neozbrojené Palestince a 4. června  usmrtila jednadvacetiletou zdravotnici Razan al-Najjar - vytvořil Steve Bell  tuto karikaturu, na níž hoří palestinská zdravotnice v krbu, u něhož sedí Netanjahu a Mayová.

Steve Bell nad zákazem zuří a napsal:

Ruská letadla usmrtila 44 syrských vesničanů. Druhý útok byl proti záchranářům

10. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Mezitím v Sýrii. Ruská letadla usmrtila v jedné syrské vesnici nejméně 44 lidí právě ve chvíli, kdy lidé končili s půstem Ramadánu. Dvojí útok: po první útoku záměrný druhý úder proti záchranářům. Úmyslně zaměřené proti civilistům.


Trump: Během první minuty setkání s Kimem budu vědět, zda bude úspěšné

10. 6. 2018

čas čtení 1 minuta



Trump: "Myslím, že to budu vědět během první minuty."

"Jak?"

"Prostě to budu cítit. Tak to dělám. Jak dlouho to bude trvat, než zjistím, zda to myslí vážně? Řekl jsem, 'možná v první minutě'. Víte, jak se říká, že poznáte, zda je vám někdo sympatický, v prvních pěti vteřinách?  Už jste to někdy slyšeli? Myslím, že se velmi rychle dovím, zda se odehraje něco dobrého. Taky si myslím, že vím, zda se to stane rychle. Možná, že ne. Ale myslím, že se dovím velmi rychle, zda se stane něco pozitivního. A jestliže usoudím, že se to nestane, nebudu plýtvat svým časem. Nechci plýtvat jeho časem. Bude to vždycky něco, co bude rozhodnutím okamžiku. Nikdy nevíte. Víte, na této úrovni se to nikdy nedělalo. Tohle je vedoucí politik, který je neznámá osobnost. Lidé o něm moc nevědí. Myslím, že nás velmi pozitivně překvapí, velmi pozitivně. Já budu na misi míru  a my budeme v srdci, já buduy v srdci nést srdce milionů lidí z celého světa. Musíme dosáhnout zrušení jaderných zbraní. Musíme něčeho dosáhnout. Opravdu si myslíme, že Severní Korea bude za krátkou dobu senzačním místem. A my oceňujeme všechno, co se děje. A oceňujeme spolupráci se Severní Koreou. Spolupracují s námi velmi dobře." 



Jak anglické matce sebrali v České republice dítě

10. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Zítra, v pondělí 11. června ve 12 hodin v poledne středoevropského času bude silně sledovaný publicistický okruh britského rozhlasu BBC Radio Four vysílat v pořadu Nevyřčené příběhy (The Untold) příběh Tracy Gloverové ze severoanglického Bradfordu, které její bývalý český partner bez jejího vědomí odebral její malou dceru a ona ji neviděla už půldruhého roku!  Vysílání BBC Radio Four je možno sledovat i v ČR živě na internetu.    Po odvysílání bude pořad k dispozici ZDE. V pořadu mluví Tracy Gloverová mimochodem i o xenofobii, s níž se setkala v moravské vesnici, kde žila. 

Reportérka rozhlasu BBC v tomto radiodokumentu sleduje, co se děje, když se Tracy snaží získat přístup ke své dceři, kterou si bez jejího vědomí odvezl její partner do České republiky během krátké návštěvy v Británii, kdy měl k ní přístup. Tracyin partner měl podle Haagské konvence právo žádat o přístup k dceři u českých soudů - ta totiž bere v úvahu délku času, stráveného v určité zemi a kořeny, které v ní dítě zapustilo.

Radiodokument BBC sleduje úsilí Tracy Gloverové získat přístup ke své malé dceři, zaznamenává právní překážky, jimž musí čelit, od jazykové bariéry až po spor o různé aspekty neúspěšného vztahu s jejím bývalým českým partnerem. Gloverové pomáhá její poslanec Philip Davies, který požaduje, aby britské ministerstvo zahraničí v takovýchto případech rodičům více pomáhalo.

Tracy je bez své dcery zdrcená. Netuší, jak její ztrátu přežije. Naposledy ji viděla více než před rokem, kdy její bývalý partner přijel do Bradfordu a na jeden večer si malou dceru odvedl. Druhého dne ji zavolal ze své vesnice v České republice, že ji odvezl do ČR a že se už nevrátí.

"Byla to nejhorší chvíle mého života. Zkolabovala jsem a nepamatuju se už, co se dělo dál. Všechno se rozložilo a život se mi stal noční můrou. Chci být se svou dcerou a vím, že ona chce být se mnou. Izolovat nás navzájem takovýmto způsobem je neuvěřitelné kruté." 

Jak vzdělávat děti v IT?

10. 6. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 2 minuty


Měl jsem v uplynulých dnech na toto téma pár zajímavých diskusí. Nejsem pedagogický odborník, a proto uvítám názory těch opravdu povolaných.

Má představa o rozumném vzdělávání dětí v informačních technologiích je zhruba takováto. Třída oplývá pestrostí zařízení: dobře vybavené počítače (výkon, SW), tablety, především ale chytré periferie, jako je např. Lego Mindstorm, Arduino s rozsáhlou výbavou, tiskárny a 3D tiskárny, tablet se stylusem pro kreslení, digitální kamera, programovatelná malá vozítka nebo třeba "vláčky", jednoduchý bastlířský koutek.

Trump rychle likviduje dosavadní světový pořádek. Porušil dohodu z Québecu a zaútočil na kanadského premiéra

10. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

I pro Trumpa, naprosto vrtkavého prezidenta, je jeho náhlá zuřivá reakce proti západním vedoucím představitelům překvapující. Dochází k  spojení jeho osobních antipatií vůči západním politikům s americkou vládní strategií.


Donald Trump způsobil chaos na schůzce skupiny G7 poté, co odmítl předtím dohodnuté komuniké z tohoto summitu. Obvinil z toho kanadského premiéra Justina Trudeau, kterému se začal posmívat a označil ho za "nečestného a slabého".

Trump, který ze schůzky v Québecu odjel předčasně na schůzku s diktátorem Kim Jong-unem, šokoval vedoucí představitele západních zemí svou sobotní agresivní tiskovou konferencí, na níž Trump zaútočil na obchodní politiku druhých zemí.

Justin Trudeau: Zavádíme odvetná opatření proti USA

9. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta


 

"Justin Trudeau: "Bude to s politováním, avšak bude to s absolutní jistotou s rozhodností. Od 1. července zavádíme odvetná opatření proti USA. Zavedeme  tarify ekvivalentní těm, které Spojené státy nespravedlivě uvalily na nás. Řekl jsem panu prezidentu zcela jasně, že to není něco, co děláme s nadšením. Ale je to něco, co absolutně uděláme, protože my Kanaďané jsme zdvořilí a rozumní, ale nenecháme se terorizovat."



Trump v Kanadě vyjádřil pohrdání demokratickým zemím Západu a nadšení nad svou schůzkou se severokorejským diktátorem

9. 6. 2018

čas čtení 4 minuty

Foto: Co kdysi býval Západ...

"Je nemožné s Trumpem vyjednávat. Je posedlý něčím, co nedává vůbec žádný smysl"

Donald Trump předčasně odletěl v sobotu ze summitu G7 v Kanadě, kde nechtěl být, do Singapuru na schůzku se severokorejským diktátorem Kim Jong-unem. V Quebecu Trump vyhrožoval představitelům evropských zemí obchodní válkou a varoval je, aby nezaváděli odvetné tarify.

"Pokud zavedou odvetu, dělají chybu," řekl Trump reportérům před svým předčasným odjezdem, v jehož důsledku se vyhnul zasedání o globálním oteplování a o oceánech. (Trump odmítá podílet se na světových akcích proti zahlcování oceánů plasty, které se už dostávají prostřednictvím plastických mikročástich do potravinového cyklu a ohrožují i lidský život.)

Britský milionář, který financoval kampaň za brexit, měl četná jednání s Ruskem

9. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


 

Arron Banks, britský milionář, který financoval kampaň Nigela Farage za brexit, měl před referendem o brexitu četná jednání s ruskými činiteli, vychází nyní najevo. Banks, který dal kampani za brezit 12 milionů liber (přibližně 350 milionů Kč), opakovaně tvrdí, že neměl žádné kontakty s Rusy a že v kampani za brexit nehrály roli žádné ruské peníze. Britští novináři v Timesech a v Observeru mají dokumentaci, z níž vyplývá, že Banks a vedení kampaně Leave.EU se od listopadu 2015 do listopadu 2017 mnohokrát setkali s vysoce postavenými ruskými činiteli. Den po zahájení kampaně organizací Leave.EU představil ruský velvyslanec v Londýně Jakovenko Bankse ruského podnikatele, který mu nabídl, aby si v Rusku koupil doly na zlato.

Damian Collins, konzervativní poslanec a předseda parlamentního výboru pro digitální záležitosti, kulturu, média a sport, konstatoval: "Jestli došlo k uzavření dohod s pomocí Ruska, vyvolalo by to naléhavé otázky ohledně ruského zásahu do naší demokracie. Naléhavě potřebujeme, aby Arron Banks vystoupil v této věci v našem výboru."

Banks odmítl se v parlamentním výboru podrobit výslechu,když to vyvolalo znepokojení, napsal, že své vystoupení "pouze odložil na později". 

Podrobnosti v angličtině ZDE



Trump neumí vyjednávat, a Kim to ví

9. 6. 2018

čas čtení 3 minuty



O Trumpovi je známo, že je neuvěřitelně špatný vyjednavač, píše Jonathan Freedland. Server Politico, což je komické, poukazuje na to, že to platí i o Trumpově knize "Umění vyjednávat" (The Art of the Deal). Ukazuje se, že Trump si vyjednal neuvěřitelně špatnou dohodu i pro tuto knihu: ghost-writer dostal, neslýchaně, 50 procent zálohy na knihu, 50 procent veškerých dalších příjmů z prodeje knihy a stejně velké údaje jako údaje o Trumpovi na obálce. Autor, Tony Schwartz, o to ani nemusel nijak bojovat. "Trump prostě souhlasil," říká.


Ostatní příklady nejsou o nic méně ohromující. Po první řadě Trumpových televizních pořadů The Apprentice (Učeň) požadoval Trump zvýšení svého honoráře za každý díl pořadu z 50 000 dolarů na 1 milion. Dostal 60 000.

O českém děsu z muslimů

9. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Ultrapravicová média a někteří politikové v Česku vybičovali strach do takové míry, že když posloucháte některé lidi, je překvapující, že mohou vůbec dýchat, aniž by zkolabovali v hrůze, že kdysi dýchal nějaký muslim tentýž vzduch...


Sturgeonová požaduje pro Skotsko decentralizované pravomoci pro migraci

9. 6. 2018

čas čtení 3 minuty


Skotská premiérka Nicola Sturgeonová bude v sobotu odpoledne ve svém projevu na sjezdu skotských nacionalistů v Aberdeenu požadovat decentralizaci imigračních pravomocí z Londýna do Edinburku. Varuje, že nepřátelská politika Londýna vůči imigrantům poškozuje britskou ekonomiku a britské veřejné služby. Británie utrpěla v posledních týdnech vážnou ranu své pověsti jako liberální západní země, když vyšlo najevo, že londýnské ministerstvo vnitra neférově diskriminovalo a v některých případech dokonce ze země deportovalo příslušníky tzv. generace Windrush, imigranty z Karibiku, kteří byli do Británie pozváni od padesátých let a mnozí z nich žili v Británii od sedmi či šesti let svého věku. Byli pozváni v době, která dokázala žít bez byrokratické dokumentace, avšak od roku 2010 začalo od těchto lidí britské ministerstvo vnitra vyžadovat dokumentaci dokazující, že žili v Británii, přestože existují záznamy, že desítky let platili daně a národní pojištění.

Reakce Andrewa Stroehleina: Choďte víc ven. Přečtěte si knihu

8. 6. 2018 / Andrew Stroehlein

čas čtení 3 minuty

Reakce na polemiku Pavla Urbana


Stručná odpověď: Multikulturní společnosti ve střední Evropě nezmizely prostě proto, že lidé spolu nedokázali žít. Byly záměrně zničeny, nejprve politickým hnutím, které bylo bezprecedentně zlovolné a násilné ve své nenávisti a ve své rozhodnosti vyhladit židy - a pak ztraumatizovanými společnostmi, které zaútočily brutální odplatou na Němce, ať to byli či nebyli nacisté.

Jestliže nevytvoříte zmilitarizovanou mašinérii smrti s cílem vyhladit miliony lidí, pak, ano, lidé různých jazyků a náboženství spolu dokáží rozumně koexistovat. Většina lidí na světě v určitou dobu poznala lidi z jiného prostředí a 99.999999999999% těchto setkání neskončilo tím, že by jedna osoba zavraždila tu druhou. V historii jsou normou mnohonárodnostní, multikulturní, mnohoetnické, mnohojazykové státy, nacionalismus je velmi nedávný vynález. (Představa, že Čína byla vždycky jakýmsi monoetnickým impériem, je prostě ahistorická. Načtěte si to.) Nemluvě o tom, že mnoho monoetnických států se rozpadlo nebo během let zmizelo.

Ale vážně, jakmile se začne někdo zmiňovat o tom unaveném ultrapravicovém memu o belgické islamistické straně, tím se prozradí. O té straně píše ultrapravice mimo Belgii daleko více, než se o ní píše v Belgii, píše Andrew Stroehlein z Bruselu. V Belgii není žádný zákon šaria a nebude: je to naprosté strašidlo bláznivých extremistů, kteří jsou tak posedlí strachem a nenávistí, že je s podivem, že mohou vůbec dýchat, aniž by zkolabovali strachem, že kdysi tentýž vzduch vdechoval nějaký muslim.

Přijměte dobře míněnou radu: Choďte víc ven. Seznamujte se s lidmi. Možná si i přečtěte knihu. Přestaňte trávit tolik času nad internetovými stránkami, které vám říkají, abyste nenáviděli své spolubližní a abyste se jich báli.

Anglicky:

Jak nebojovat s nenávistí a strachem

8. 6. 2018 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut


(Polemika s Andrewem Stroehleinem)

Je pravda, že většina Čechů žádného muslima nezná. To jejich pradědové se se svými českoněmeckými sousedy znali daleko lépe. Přesto česko-německé soužití v jednom státě neskončilo dobře. Soužití Čechů a Slováků, kulturně si o poznání vzdálenějších, skončilo lépe. Nicméně také skončilo. Zdá se, že dvě tlupy šimpanzů rodu Homo sapiens na jednom teritoriu skutečně představují riziko i tehdy, když ani jedna tlupa není horší, než druhá.


Reakce Andrewa Stroehleina: Choďte víc ven. Přečtěte si knihu

Jak je Okamura úplně mimo ohledně Tommyho Robinsona

8. 6. 2018

čas čtení 11 minut

Tomio Okamura napsal negramotný a neinformovaný dopis britské premiérce, v němž se zasazoval za svobodu britského ultrapravičáka Tommyho Robinsona. Nejenže byl ten dopis idiotský z hlediska gramatiky a vyjadřování (Okamura v něm mj. Robinsona omylem označil za "islamistického extremistu") ale věcně byl úplně mimo. Okamurův dopis byl znepokojujícím dokladem toho, jak naprosto mimo jsou nejen čeští ultrapravičáci, ale bohužel zřejmě v mnoha věcech i velká část české veřejnosti.

Zde je analýza, proč byl Tommy Robinson odsouzen do vězení:





Zatčen za živé vysílání na Facebooku před soudním budovou v Británii. Téhož dne odsouzen k 13 měsícům vězení nepodmíněně. Pro stoupence Tommyho Robinsona je to šokující rozsudek. Z jejich hlediska on stojí v ulicích a "říká pravdu" o muslimské imigraci a o islámu. Bojovník proti establishmentu, obránce svobody projevu. Tisíce lidí demonstrovaly před Downing Street, v Leeds a v Manchesteru. Další protesty se plánují. Více než půl milionu lidí podepsalo petici. Chtějí, aby byl Tommy Robinson propuštěn. Hastag FreeTommy se šíří po sociálních sítích. A Tommyho Robinsona podporují známá jména.

29978

EYE 2018: Index štěstí: Co způsobuje lepší život?

8. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 3 minuty

Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 konal třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastnilo více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce bylo  předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 

Akce byla  zcela zdarma a byla  určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se  lidé účastnili  až 4 aktivit denně, které byly simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, poslední, osmnácté téma k úvaze a diskusi je:

Index štěstí: Co způsobuje lepší život?

EYE 2018: HAPPINESS INDEX: WHAT MAKES FOR BETTER LIVES? - INDEX ŠTĚSTÍ: CO ZPŮSOBUJE LEPŠÍ ŽIVOT?

Žebříčky ukazující, v kterých zemích jsou lidé nejšťastnější a mají se nejlépe, nás zajímají - a informují strategii politiků.
Jak může Evropská unie přispět k rozdílům v míře spokojenosti občanů v jednotlivých svých členských státech?


https://www.europeanyouthideas.eu/happiness-index-what-makes-better-lives

Co si o tom myslíte vy?


Některé reakce mladých lidí:


Všeobecně vzato je štěstí otázkou perspektivy, ale v souvislosti s životní úrovní mají chudší obyvatelé pocit, že nemají tytéž příležitosti jako lidé bohatší, tak je potřeba jim poskytovat novou kvalifikaci.

Mělo by být více interakcí mezi lidmi nejrůznějších generací. Aby bylo míň deprese a sebevražd.

Důležitým faktorem jsou podmínky v zaměstnání. V bohatších zemích v silnějších ekonomikách mají lidi lepší kvalitu života, protože je jejich země schopna jim poskytnoutv práci lepší pracovní podmínky. EU by měla donutit všechny členské země, aby zlepšily své pracovní právo a upravily ho na úroveň bohatých zemí, jako jsou například Švédsko či Dánsko.

Minimální podmínky pro štěstí je mít kde bydlet, být milován (rodinou či jinými), být zdravý a mít peníze k uspokojení svých potřeb. Měla by existovat erasmovská výměna pro všechny generace, aby si lidé všech generací nalezli přátele. Nezaměstnaní by měli dostávat základní příjem a více by se mělo investovat do výzkumu boje proti nemocem.

Bývalý šéf britské Konzervativní strany, žid, ostře zaútočil na Netanjahua za zabíjení Palestinců

8. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Během Netajnahuovy návštěvy v Londýně ostře zaútočil lord Howard, bývalý šéf Konzervativní strany (žid původem z Rumunska) na izraelského premiéra Binjamina Netanjahua za zabíjení palestinských demonstrantů ostrou střelbou. Netanjahu nevysvětlil, proč izraelská armáda zabíjela. OSN bude masakrování Palestinců izraelskou armádou vyšetřovat, mezinárodní lidskoprávní organizace varovaly, že izraelská armáda se zabíjením Palestinců dopustila válečných zločinů.




Michael Howard: "Proč jste nemohli použít gumových projektilů? Proč jste nemohli, v extremní situaci, když jste museli použít ostrých nábojů, proč jste je nemohli střílet do nohou? Proč jste je museli zabíjet, abyste jim zabránili přelézt ten plot?"

Pro stoupence czexitu: Boris Johnson přiznává, že brexit může být katastrofa

8. 6. 2018

čas čtení 1 minuta





 Boris Johnson 'warns of Brexit meltdown' https://t.co/XCkbCnLdCA



Blb a komik Boris Johnson, který bohužel zastává funkci britského ministra zahraničí, prohlásil na londýnské večeři při přítomnosti dvaceti fundamentalistických stoupenců brexitu, že brexit bude zřejmě katastrofa že by bylo daleko lepší, kdyby ho dělal Donald Trump.

Jeho ohromující výroky kdosi tajně nahrál a dal je k dispozici serveru Buzzfeed.com.

Na této večeři se Johnson vyjádřil, že "brexit se uskuteční" a "bude nevratný", ale "riziko je, že to nebude ten, který bychom chtěli". 

Rusko: Schopný a milovaný car mluvil přes čtyři hodiny s poddanými

8. 6. 2018

čas čtení 5 minut


Ve středu se vysílala v ruské televizi výroční "Přímá linka" na Vladimíra Putina. Hovořil s členy ruské společnosti v živém vysílání skoro čtyři a půl hodiny. Sledoval to moskevský reportér společnosti BBC Steve Rosenberg. Jeho verdikt?


Steve Rosenberg: Je to neuvěřitelný spektákl. Bylo to už po šestnácté, co vystoupil takto Vladimír Putin na veřejnosti. To, co to činí neuvěřitelným a výjimečným, je, jak je to dlouhé. Šéf Kremlu seděl v televizním studiu a odpovídal na otázky veřejnosti po dobu čtyř hodin a dvaceti minut. Nebylo na něm vidět, že by byl jakkoliv unaven, neusnul, nedal najevo, že by ho to nudilo. Celá idea za tím programem je ukázat Vladimíra Putina jako muže, který má konkrétní plán, jako moderního cara, jemuž, když všechno ostatní selhalo, vy můžete důvěřovat, aby vám vyřešil vaše problémy. A přesně to jsme viděli. Po dobu čtyř hodin a dvaceti minut. Například jedna žena provedla prezidenta i televizní diváky po svém polorozpadlém domě, který zničily povodně. Místní funkcionáři jí nijak nepomohli získat nový dům. Tak zavolala do Kremlu a živě ve vysílání zatelefonoval Vladimír Putin místnímu hejtmanovi toho regionu, kde ta žena žije, a zajistil, aby ten místní funkcionář ten problém vyřešil. A podobně, viděli jsme obyvatele městečka, v regionu Vladimir, kteří si stěžovali, že se tam zavírá jejich místní nemocnice. Takže živě ve vysílání, co udělal šéf Kremlu? Zatelefonoval hejtmanovi regionu, aby zjistil, co se děje. A tak dále. A to bylo fascinující. 

Nový režim pro Česko 2018: Platí, že nic neplatí

8. 6. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Nástup druhé Babišovy vlády rámují čistky v ČRo a dominování Rady ČTK koalicí SPD-ANO. Proces ovládnutí ČT bude mít naproti tomu "taktičtější" charakter a potrvá déle. Za hlavního oponenta vznikajícího nového režimu už evidentně není považována impotentní politická opozice, takže nezáviděníhodná role otloukánka připadla především veřejnoprávním médiím, policii a justici. 

Sýrie: Kurdové jsou připraveni stáhnout se z města Manbídž

8. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Kurdské Lidové ochranné jednotky (YPG) souhlasily s opuštěním města Manbídže na severu Sýrie v rámci dohod mezi Tureckem a USA. Úspěšná realizace manbídžského harmonogramu může obnovit důvěru mezi Washingtonem a Ankarou a ovlivnit poměr sil v Sýrii. Turecko ujišťuje, že jeho jednání s USA nepředstavují alternativu ke spolupráci s Ruskem. Nicméně řada expertů považuje současné dění za ránu pro postavení Moskvy v Sýrii. 

EU 2018: Sbohem, Itálie?

8. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

Evropské problémy se zřejmě zhoršují. Ohromné a pokračující vymknutí způsobené brexitem je samo o sobě dost špatné, ale zprávy jsou znepokojivé i na několika dalších frontách, napsal David Ritchie.

Přečetli jsme:

Historici z ÚSTR na Česko-ruském fóru zkritizovali překrucování dějin ruskými médii. Jsme v šoku, sdělili

8. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Historici z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ve čtvrtek na Česko-ruském diskusním fóru zkritizovali překrucování dějinných událostí ruskými státními médii a tlaky vyvíjené na jejich partnery v Rusku. Na fóru zastupoval ÚSTR historik Adam Hradilek, který se zabývá například osudy Čechoslováků perzekvovaných v tehdejším Sovětském svazu. ÚSTR se dlouhodobě snaží o přístup do ruských archivů.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

„Na sociálních sítích tvoříme nová kulturní pravidla. Učíme se, někdy to přeženeme,“ říká psycholog

8. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

„Sociální sítě jsou nové téma, společnost si na ně musí zvyknout,“ říká adiktoložka Petra Vondráčková. „Žijeme uprostřed procesu změny,“ souhlasí psycholog Dalibor Špok, který společně s Vondráčkovou přijal pozvání do studia Radia Wave v týdnu věnovaném tématu Digitální detox.

Celý text: ZDE

Přečetli jsme:

Dojnice: Babišův troll z ministerstva financí uráží lidi

8. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Úplně to na tom ministerstvu financí vidím - v kanclu je hrozná nuda, v kantýně jste byli na kafi už dvakrát, hrát pořád miny nebo Solitaire už vás taky nebaví... tak co si třeba zatrolit na internetu?

Celý text: ZDE

Francie zakáže používání mobilních telefonů ve školách

8. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Francouzští zákonodárci ve čtvrtek odhlasovali zákaz mobilních telefonů ve veřejných školách, čímž splnili jeden z volebních slibů prezidenta Emmanuela Macrona. Kritici ovšem tvrdí, že opatření přinese jen málo ve věci omezení vyrušování ve třídách nebo kyberšikany. 

Miliardáři bratři Kochové zahajují reklamní kampaň proti Trumpovu ochranářství

7. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

 

Vlivní američtí miliardáři David Koch a Charles Koch měli dosud obrovský vliv na americkou politiku. Dlouhodobě podporují Republikánskou stranu a její kauzy, ale v poslední době jsou stále častěji v konfliktu s Donaldem Trumpem

Mesmerizující garáž pro jízdní kola v Utrechtu...

7. 6. 2018

čas čtení < 1 minuta

Uvnitř mesmerizující garáže pro jízdní kola v holadnském Utrechtu. Ve špičce vyjíždějí z garáže každou vteřinu dvě jízdní kola. Představte si, jak by to vypadalo, kdyby to byla auta:


Proč je důležité zabránit Facebooku, aby pronikal do našeho soukromí. Děje se to dál...

7. 6. 2018

čas čtení 9 minut

Christopher Wylie: Je to důležité, protože to odhalilo širší problém. Jímž je, jak sociální sítě nyní ovlivňují naši demokracii. A je opravdu důležité pro parlamenty po celém světě, aby tomu porozuměly a aby o tom debatovaly. A měly by hlouběji studovat chování firem, jako je Facebook, a to, jak zacházejí naprosto neodpovědně s množstvím velmi citlivých osobních dat. a s dopadem, jaký to může mít. 


V parlamentním výboru britské Dolní sněmovny vystoupil ve středu Alexander Nix, ředitel bývalé kontroverzní firmy Cambridge Analytica, která manipulací osobních dat milionů uživatelů Facebooku zmanipulovala americké prezidentské volby, hlasování o brexitu a fungovala i v České republice. Nix si stěžoval, že jeho firmu zničila televize Channel 4 a že whistleblower z jeho firmy Christopher Wylie je "zatrpklý lhář".

Nix si v parlamentě stěžoval, že jeho firma Cambridge Analytica se stala obětí "koordinovaného a efektivního" útoku "globálních liberálních médií". Dodal, že články médií, jako  je "nesmírně mocný" Guardian, se virálně rozšířily globálně navzdory tomu, že to bylo "ve všech ohledech falešné zpravodajství" a to vedlo ke kolapsu firmy Cambridge Analytica a její otcovské firmy SCL Group. Jeho firmu "zničili novináři", ktří chtěli zdiskreditovat brexit a "prosadit nové referendum".

Jeho firmu také podstatně poškodila tajná investigace Channel 4 News, které ho natočily, jak navrhuje zákazníkovi, že dokáže zničit opozici prostřednictvím prostitutek a úplatků. Tvrdil, že to byl "velmi dobře provedený podraz", ale byl "tvrdě sestříhán", a že prý Channel 4 vystřihly, že mluvil jen o hypotetických scénářích.

Channel 4 News vydaly prohlášení, že Nixovy výroky jsou lživé a že nic nesestříhaly ani nevystřihly. Skutečné v původní reportáži tyto Nixovy výroky obsaženy jsou. ZDE


Channel 4 News k tomu vysílaly i rozhovor s Christopherem Wyliem, jehož překlad přinášíme. V druhé polovině rozhovoru říká Wylie velmi důležité věci, proč má zásadní význam učinit přítrž manipulaci voličstva na základě pokoutně vyrobených psychologických profilů z osobních dat ukradených na Facebooku.



29766

Bodláky Václava Duška

Halabala v Podřipsku

7. 6. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Maturitní opakovaná bída potrápila žactvo, rodiče, příbuzné – učitelé souboj vyhráli. Někdo prý září, a někdo až v září. Pomstychtivost nevyhynula, podučitelka češtiny dala maturantce za nulu, komise nic? Studentka leta studovala za jedna – u zkoušky udělala dvě drobné chyby. Učitelé chtějí přidat peníze, souhlasím, ale napadeným virem nenávisti bych nepřidal ani haléře a přes nedostatek učitelstva bych je hnal za hory, za lesy, urychlený nástup do výroby. Stojí za úvahu nevyléčitelným pedagogům odebrat titul – práce u pásu může být prospěšná. Zbaví malosti, nízkosti a povyšování se, item naparování, item růstu geniálního mozku hrozícího prasknutím. Připravovat mladé lidi do života nelze halabala, pánové a dámy! A jak v politice, holata? No, halabala, jak jinak, podřipští kverulanti!

30002

Pozvánka

O mýtech a důsledcích šestidenní války, které dodnes živí okupaci - Finkelstein a Barkan

7. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Zveme vás na debatu s americkým politologem Normanem Finkelsteinem (po Skypu) a izraelským lidskoprávním aktivistou Ronniem Barkanem (osobně) o důsledcích šestidenní války v r. 1967 a izraelském právním prostředí. Akce se koná ve čtvrtek 7. června v 19:00 v Klubu techniků na Novotného lávce 5, místnost 318, Praha 1, vstup zdarma, pracovním jazykem angličtina.

O mýtech a důsledcích 6denní války, které dodnes živí okupaci

Američany vedené útoky v Rakká mohou představovat válečné zločiny

7. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Amnesty International (AI) zveřejnila zprávu, v níž je uvedeno, že Spojenými státy vedené útoky proti pozicím Daeše v syrském městě Rakká byly provedeny v rozporu s mezinárodním právem a mohou představovat válečné zločiny. V aktuální zprávě AI s názvem War of Annihilation (Vyhlazovací válka) se dočteme: „V Rakká jsme byli svědky takové destrukce, jakou jsme v průběhu uplynulých desetiletí, co se věnujeme dopadům válečných konfliktů, neviděli.“

Naomi Kleinová: Tisíce úmrtí v Portoriku jsou státem sponzorovaná masová vražda

7. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

Výzkumníci z Harvardovy univerzity nedávno odhalili, že počet obětí hurikánu Maria v Portoriku může být 70krát vyšší, než uvádějí oficiální statistiky. Podle nové studie zemřelo v důsledku přírodní katastrofy asi 4645 Portoričanů, kteří jsou zároveň občany Spojených států. Některé odhady hovoří dokonce o 5700 mrtvých. Výzkumníci zjistili, že hlavní příčinou vysokého počtu mrtvých v měsících, které po neštěstí následovaly, byla špatně fungující zdravotní péče. Tato skutečnost nyní větší měrou vede k vyšší úmrtnosti při živelních pohromách.    

Chvála omezenosti? Aneb kruté dilema české i americké demokratické politiky

7. 6. 2018 / Kryštof Kozák

čas čtení 6 minut

V současném informačním moři jsme všichni větší či menší omezenci svého druhu - každý z nás vychází z informací a zkušeností, které jsou kvůli našim časovým možnostem nutně více či méně omezené. Je třeba si přiznat, že velká omezenost má některé výhody: nemusíte si například lámat hlavu či dokonce se trápit věcmi, o kterých nic nevíte. Omezenost nám také umožňuje se rychleji rozhodovat, protože ve své omezenosti nevidíme řadu důsledků, které naše chování má. Miloš Zeman, Donald Trump i další politici velkou míru omezenosti voličů dokonce veřejně chválí, respektive říkají, že na ni má každý právo. Proč je tak těžké ukázat, že v současné politice je vysoká míra omezenosti spíše velký problém?

Palácový převrat ve Spojených státech?

7. 6. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Americký prezident Donald Trump opět nadzvedl ze židle své kritiky, když tweetoval, že má právo udělit si milost, pokud jej tým zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera shledá vinným. Jedná se o další z mnoha Trumpových žvástů, jimiž prezident účelově odklání pozornost od reálných problémů své země, anebo se Spojené státy řítí do ústavní krize? Ať tak či onak, podle řady právních expertů skutečně existují pádné důvody, proč se obávat zásadní eroze demokratických principů v USA.          

Alexiády bez Alexe

7. 6. 2018 / Václav Dušek

čas čtení 6 minut

Když potkáš přítele, děkuj nastokrát nebesům – většího daru nedostaneš. Máš jasnou povinnost, nikdy ho neopustíš, nezradíš, nezapomeneš ani vteřinu společně strávenou! Před více jak padesáti lety šlapu Masaryčkou v Teplicích, to už město nepřipomínalo malou Paříž, tlačím před sebou káru s barelama barvy a najednou se přede mne postaví floutek a povídá: "Hele, ty znáš Pepiho Voláka?" Jak bych ho literáta neznal – rok jsme spolu lehávali na cimře v likusových barákách v horách nad městem a chránili lid před nepřítelem. Alex mě pozval na premiéru jeho divadelní detektivky do vyhlášeného litvínovského Docela malého divadla… po letech jsme tam hráli Žalování a dva herci z mosteckého divadla nemohli uvěřit, že dvouhodinová inscenace je pouhou improvizací, hájili hrdinsky povolenou kulturu – a tehdy Alex pravil: "Z těch jednou něco bude. Obyčejní posluhové."

Tento text je vzpomínkou na spisovatele Alexe Koenigsmarka (viz jeho autorský profil na Britských listech), který by se 27. května dožil 74 let.

Guardian: Zeman vyhrožuje ultrapravicí, a vydírá tak sociální demokraty, aby šli do Babišovy vlády

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Andrej Babiš, prozatímní premiér České republiky, kterého pronásledují skandály, byl nově jmenován do premiérské funkce ve snaze ukončit dlouhé měsíce politické slepé uličky vydíráním neochotných opozičních poslanců, aby s ním šli do vlády, píše v deníku Guardian z Prahy Robert Tait.

Znovu ho do prozatímní premiérské funkce jmenoval populistický český prezident Miloš Zeman, který se tím pokusil zneužít možnost vládní koalice s ultrapravicovou stranou k tomu, aby donutil sociální demokraty vstoupit do Babišovy vlády.

Babišovo jmenování, už druhé za posledního půl roku, se konalo den poté, co velké počty osob demonstrovaly v Praze a v dalších českých městech proti možnosti vzniku vlády, v jejímž čele by stál on.

Autor připomíná, že Andrej Babiš,  miliardář a druhý nejbohatší muž v České republice, není schopen vytvořit vládu od doby, kdy jeho ANO loni v říjnu zvítězilo ve volbách, protože mainstreamové strany s ním nechtějí jít do vlády, vzhledem k tomu, že čelé trestnímu stíhání za podvod.

Zeman, který je známý svou ostře antimuslimskou rétorikou, otevřeně prosazuje vládu skládající se z ANO, z KSČM a antiimigrační SPD, kterou vede Tomio Okamura. Loni uspořádal Okamura konferenci ultrapravicových politiků, jíž se účastnila Marine Le Penová a Geert Wilders.

Babiš zatím odmítá takovou vládu utvořit, protože se obává, že by to poškodilo jeho postavení v Evropské unii.

Okamura píše britské premiérce s hlavičkovým papírem s názvem "Chember of Deputies"!

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

(Pozn. JČ: Mimochodem, Okamura v tomto dopise vyjadřuje dojemnou péči o britského ultrapravičáka používajícího pseudonym Tommy Robinson, který byl nedávno odsouzen k nepodmíněnému trestu do vězení nikoliv z "politických" důvodů, ale  za pohrdání soudem, jehož se dopustil tím, že navzdory varování soudců vysílal znovu na Facebooku své bláboly o probíhajícím soudním procesu, a ovlivňoval tak porotu.  Robinsonovi samozřejmě žádné nebezpečí od žádných "ostatních muslimských radikálů" (Okamura svou špatnou angličtinou nepřímo  Robinsona charakterizuje jako muslimského radikála, což je pikantní)  nehrozí, to je jen Okamurova blbost a fantazie. Okamura nejen poškozuje svými neinformovanými nesmysly už tak pošramocené jméno ČR v zahraničí, ale ještě bohužel prohlubuje dojem, že Češi jsou pitomci. Je to velká škoda. Podrobnosti ZDE)



Má Andrej Babiš motivaci jít do sporu s prezidentem kvůli panu Poche?

6. 6. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Tak Andrej Babiš je podruhé premiérem. Jakou asi udělal dohodu s prezidentem? Co tímto jmenováním chce prezident naznačit? Podle mého soudu především to, že nová vláda bude Babišova bez ohledu na ČSSD nebo kohokoli jiného.

Je pravda, že po stránce ústavní se situace jmenováním šéfa ANO premiérem dramaticky mění: dosud mohl prezident jmenovat kohokoli podle svého zdání, takže Babiš mu byl vydán jaksi na milost, ale nyní prezident již de iure musí akceptovat jeho návrhy na ministry. Tedy Babišovy návrhy.

Pro stoupence czexitu: Způsobí brexit rozklad britského automobilového průmyslu?

6. 6. 2018

čas čtení 3 minuty

Faisal Islam, Sky News: Evropské vlády vydaly varování svým vývozcům, aby nepoužívali součástky vyrobené v Británii. Vysocí činitelé britského automoblilového průmyslu varují, že je to pro něj katastrofa.


Varování od holandské vlády a od holandských podnikatelských asociací: Holandští výrobci poruší předpisy mezinárodního obchodu, pokud budou po brexitu používat příliš mnoho britských součástek. Proto budou muset evropské firmy změnit své subdodavatele a přejít od britských subdodavatelů k subdodavatelům z Evropské unie, informoval ve středu v poledne rozhlas BBC.

Holandská vláda varovala holandské výrobce, že pokud po brexitu budou používat příliš mnoho britských součástek, poruší tím předpisy o původu svých výrobků. Výrobky z Evropské unie musejí mít 55 procent svých součástek vyrobených na území Evropské unie, mají-li být osvobozeny od evropských tarifů.

Němečtí politikové požadují odvolání Trumpova velvyslance

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta


 German politicians are calling for Trump’s ambassador to Berlin to be expelled after he supported far right against government https://t.co/WeRX2WqOkb pic.twitter.com/ZwDjN9nTiq
Němečtí politikové požadují odvolání Trumpova velvyslance v Berlíně poté, co byl obviněn, že chce zasahovat do domácí německé politiky. Richard Grenell vyvolal přes víkend v Německu zuřivé reakce, když sdělil ultrapravicovému serveru Breitbart (americkým "Parlamentním listům"), že chce "dát moc dalším konzervativcům v Evropě". 

Martin Schulz, bývalý šéf německých sociálních demokratů, se vyjádřil: "To, co tenhle člověk dělá, je v mezinárodní diplomacii neslýchané. Kdyby řekl německý velvyslanec ve Washingtonu, že je tam proto, aby podpořil Demokratickou stranu, vykopnou ho okamžitě." 

Šéfka levicové strany Die Linke, Sahra Wagenknechtová, požadovala, aby se Berlín Grenella okamžitě zbavil: "Někdo jako americký velvyslanec Richard Grenell, který si myslí, že může vládnout Evropě a rozhodovat, kdo je tady ve vládě, už nemůže zůstat v Německu jako diplomat," uvedla.

Německé ministerstvo zahraničí požaduje od Grenella ohledně jeho výroků vysvětlení. Ve středu se má konat schůzka mezi ním a státním tajemníkem, Anderasem Michaelisem. 

Pozor, Bannon se snaží zradikalizovat Evropu

6. 6. 2018

čas čtení 3 minuty



Steve Bannon, bývalý Trumpův hlavní stratég, navštívil za poslední čtyři měsíce dvakrát Evropu. Šíří tam evangelium "národní populistické revolty" a vidí Evropu jako úrodnou půdu pro svou globální kampaň. Součansý politický vývoj v Itálii je pro něho velkým povzbuzením. Avšak tleskají mu také v Praze, v Budapešti a ve Francii. Věnujeme mu snad příliš málo pozornosti? ptá se Natalie Nougayrède.

29980

EYE 2018: Lékařští roboti: Nahradí strojové zdravotnictví lidi?

6. 6. 2018 / Dominika Švecová

čas čtení 2 minuty

Ve Štrasburku ve Francii se 1. a 2. června 2018 konal třetí ročník setkání mladých lidí z celé Evropy, EYE 2018 - European Youth Event. Akce se zúčastnilo více než osm tisíc mladých lidí z celé Evropské unie, ve věku od 16 do 30 let. Účelem akce bylo  předkládat přítomným politikům nápady od mladých lidí ohledně toho, jaká má být budoucnost jejich kontinentu, a diskutovat o tom s nimi. 

Akce byla  zcela zdarma a byla  určena pro registrované skupiny více než 10 mladých lidí ze zemí EU.

V Evropském parlamentu se  lidé účastnili  až 4 aktivit denně, které byly simultánně překládány do třech jazyků – angličtiny, francouzštiny a němčiny.

Je to i vaše Evropa. Abyste si mohli i vy vyzkoušet zauvažovat o tématech, která  se budou probírat v Evropském parlamentu, připravili jsme si pro vás, výběr otázek, ke kterým se můžete vyjadřovat na stránkách BL, pokud je vám nad 30 let, nebo přímo na stránkách EYE European Youth Ideas, pokud je vám mezi 16 – 30 lety, zde:  https://www.europeanyouthideas.eu/questions

Dnešní, sedmnácté téma k úvaze a diskusi je:

EYE 2018: MEDICAL ROBOTS: WILL MACHINE HEALING REPLACE HUMANS? - LÉKAŘŠTÍ ROBOTI: NAHRADÍ STROJOVÉ ZDRAVOTNICTVÍ LIDI?

Lékařští roboti mění zdravotnictví po celém světě. V jednadvacátém století budou znalosti strojů a počítače schopné analyzovat data klíčovými nástroji k identifikaci nemocí a k provádění precizní chirurgické práce.

Přinese "strojové zdravotnictví" nemocným a zranitelným lidem chladnou výkonnost počítačů - anebo bude schopno doplnit lidský dotek, zkušenosti a empatii? 


Několik názorů mladých lidí:

Je dobře známo, že lidé pozitivně reagují na "lidský dotek". Na robota-lékaře nebudou pacienti schopni dost dobře reagovat, protože nebude schopen "lidského přístupu". Něžnost, emocionální podpora, lidská péče, to roboti nebudou schopni nahradit. 

Je zapotřebí rozpracovat definici toho, co je "dobré zdraví" a co máme přesně dělat, abychom si ho zachovali. 

Uzdravování není jen otázkou hmotné péče o osobu, je tot aké otázka emocí, empatie a lidské komunikace. Doufám, že roboti vždycky zůstanou jen doplňkem zdravotní péče a že nikdy lidi ve zdravotnictví úplně nenahradí.

Trump jmenoval ultrapravicového Bannonova kamaráda ředitelem amerického státního vysílání

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

 


V pátek jmenoval Donald Trump Michaela Packa, ředitele konzervativního Claremont Institutu, ostrého kritika údajné "levicové politické korektnosti" na amerických univerzitách, ředitelem americké Rady prop vysílání, která řídí stanice, jako jsou Hlas Ameriky a Rádio Svobodná Evropa a Rádio Svoboda. Pack bude také dohlížet na americké státní vysílání na Kubu, na Rádio Svobodná Asie a na americké vysílací sítě na Blízkém východě, které mají každý týden dosah 278 milionů lidí v 61 jazycích po celém světě.

Pack je konzervativní filmař, který spolupracoval se svým kamarádem Stevem Bannonem na dvou dokumentárních filmech. V článku z loňského roku Pack ostře kritizoval americké filmové školy, které prý "zcela zaškrtili a ovládají levičáci". 

"Studentům jsou nabízeny kurzy o ekologickém filmaření, o sociálních sítích, o filmech o gayích a lesbičkách, o aktivistickém natáčení filmů, a všechno to prosazuje známou politicky korektní agendu," napsal Pack.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Putin se snaží využít zuřivosti Evropy vůči Trumpovi

6. 6. 2018

čas čtení 3 minuty



Ruský prezident Vladimír Putin přicestoval v úterý do Rakouska. Cítil tam velkou šanci, nepředstavitelnou před několika měsíci, na zlepšení mrazivých vztahů s Evropskou unií, která zuří nad chováním Donalda Trumpa týkajícím se řady otázek, od globálního oteplování, přes Írán až po nejnovější zavedení tarifů, píše New York Times.

Má být zapomenuto, že Putin byl donedávna v Evropě naprostým páriem kvůli své vojenské intervenci na Ukrajině, na Krymu a v Sýrii, za své zasahování do evropských voleb a za své úsilí podporovat ultrapravicová populistická povstání na celém evropském kontinentě, za to, že zašpinil politické prostředí fake news a za to, že údajně otrávil bývalého ruského špiona a jeho dceru v Británii.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL v květnu 2018

3. 6. 2018

čas čtení 2 minuty

V květnu 2018 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 71160,18 .    Výdaje na provoz Britských listů byly 83 047,50 Kč.   

Zůstatek byl koncem května 2018 347 685,03 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme měsíčně cca 70 000 Kč na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 350 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
30223