Jak anglické matce sebrali v České republice dítě

10. 6. 2018

čas čtení 2 minuty



Zítra, v pondělí 11. června ve 12 hodin v poledne středoevropského času bude silně sledovaný publicistický okruh britského rozhlasu BBC Radio Four vysílat v pořadu Nevyřčené příběhy (The Untold) příběh Tracy Gloverové ze severoanglického Bradfordu, které její bývalý český partner bez jejího vědomí odebral její malou dceru a ona ji neviděla už půldruhého roku!  Vysílání BBC Radio Four je možno sledovat i v ČR živě na internetu.    Po odvysílání bude pořad k dispozici ZDE. V pořadu mluví Tracy Gloverová mimochodem i o xenofobii, s níž se setkala v moravské vesnici, kde žila. 

Reportérka rozhlasu BBC v tomto radiodokumentu sleduje, co se děje, když se Tracy snaží získat přístup ke své dceři, kterou si bez jejího vědomí odvezl její partner do České republiky během krátké návštěvy v Británii, kdy měl k ní přístup. Tracyin partner měl podle Haagské konvence právo žádat o přístup k dceři u českých soudů - ta totiž bere v úvahu délku času, stráveného v určité zemi a kořeny, které v ní dítě zapustilo.

Radiodokument BBC sleduje úsilí Tracy Gloverové získat přístup ke své malé dceři, zaznamenává právní překážky, jimž musí čelit, od jazykové bariéry až po spor o různé aspekty neúspěšného vztahu s jejím bývalým českým partnerem. Gloverové pomáhá její poslanec Philip Davies, který požaduje, aby britské ministerstvo zahraničí v takovýchto případech rodičům více pomáhalo.

Tracy je bez své dcery zdrcená. Netuší, jak její ztrátu přežije. Naposledy ji viděla více než před rokem, kdy její bývalý partner přijel do Bradfordu a na jeden večer si malou dceru odvedl. Druhého dne ji zavolal ze své vesnice v České republice, že ji odvezl do ČR a že se už nevrátí.

"Byla to nejhorší chvíle mého života. Zkolabovala jsem a nepamatuju se už, co se dělo dál. Všechno se rozložilo a život se mi stal noční můrou. Chci být se svou dcerou a vím, že ona chce být se mnou. Izolovat nás navzájem takovýmto způsobem je neuvěřitelné kruté." 

0
Vytisknout
12324

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018