Putin se snaží využít zuřivosti Evropy vůči Trumpovi

6. 6. 2018

čas čtení 3 minuty


Ruský prezident Vladimír Putin přicestoval v úterý do Rakouska. Cítil tam velkou šanci, nepředstavitelnou před několika měsíci, na zlepšení mrazivých vztahů s Evropskou unií, která zuří nad chováním Donalda Trumpa týkajícím se řady otázek, od globálního oteplování, přes Írán až po nejnovější zavedení tarifů, píše New York Times.

Má být zapomenuto, že Putin byl donedávna v Evropě naprostým páriem kvůli své vojenské intervenci na Ukrajině, na Krymu a v Sýrii, za své zasahování do evropských voleb a za své úsilí podporovat ultrapravicová populistická povstání na celém evropském kontinentě, za to, že zašpinil politické prostředí fake news a za to, že údajně otrávil bývalého ruského špiona a jeho dceru v Británii.


Nyní najednou Evropa Putinovi naslouchá, vnímá jeho snahu prezentovat se jako spolehlivý přítel a obchodní partner Evropy v době, kdy Trumpova vláda zachází se svými nejbližšími spojenci jako se strategickými a hospodářskými soupeři.

"Není naším cílem nic a nikoho v Evropě rozdělovat," řekl Putin v rozhovoru pro rakouskou televizi. "Naopak, chceme vidět jednotnou a prosperující Evropskou unii, protože Evropská unie je náš největší obchodní a ekonomický partner. Čím je více problémů s Evropskou unií, tím větší jsou pro nás rizika a nejistoty." 

Putin si dává velký pozor, aby nevypadal škodolibě, ale má z nejnovějšího obratu v událostech velké uspokojení. Putin je často odmítán jako taktik a oportunista, avšak nyní vypadá více jako významný světový stratég, v situaci, kdy Trump ostře odmítl evropské požadavky o výjimku ze zavedení toho, co Brusel považuje za protizákonné a jednostranné tarify na ocel a hliník.

Populistické, proruské politické strany jsou u moci v Řecku, v Maďarsku, v Itálii a v Rakousku. Pravděpodobnost, že Evropská unie zruší protiruské sankce, je najednou velká, dokonce i bez kompromisu ohledně Ukrajiny. 

V posledních dnech měl Donald Trump neobvykle hněvivé rozhovory o tarifech s Emmanuelem Macronem i s britskou premiérkou Theresou Mayovou.  Němci a Kanaďané ohledně těch tarifů také zuří a Washington je ospravedlňuje i svým spojencům v NATO na základě pochybných argumentů o "bezpečnosti státu".

Toto napětí se projeví o tomto víkendu na setkání skupiny G7 v Kanadě. Na této schůzce, jíž normální dominují USA, bude Trump v otázce obchodu izolován šest proti jednomu. 

Takové interní konflikty jistě pobaví Putina, za jehož vlády bylo Rusko z této skupiny po anexi Krymu suspendováno, nyní však je atmosféra v Evropě vůči němu daleko vstřícnější.

Rakousko, oficiálně neutrální, mělo vždycky těsné styky s Moskvou a příští měsíc přebírá rotující předsednictví EU. Mladý rakouský kancléř Sebastian Kurz odmítl po otravě Sergeje Skripala a jeho dcery v Salisbury vyhostit ruské diplomaty.  Kurz je ve vládní koalici s ultrapravicovou Stranou svobodných, která r. 2016 podepsala s Putinovou stranou Jednotné Rusko dohodu o partnerství a požaduje zrušení ekonomických sankcí.

Italská ultrapravicová Liga, která je nyní také ve vládě, podepsala se stranou Jednotné Rusko loni obdobnou dohodu. Šéf této strany Matteo Salvini Putina obdivuje a požaduje zrušení protiruských sankcí. Nový italský premiér Giuseppe Conte v úterý řekl v italském Senátu, že je načase "otevřít se vůči Rusku", které v různých mezinárodních krizích "posílilo své postavení". 

Ve Francii Putina obdivuje ultrapravicová Nacionální fronta. V Řecku ho obdivuje levicová populistická vláda a v Německu ultrapravicová populistická opozice AfD. Západní výzvědné organizace mají podezření, že všechny tyto strany dostávají z Ruska finanční pomoc.

Podrobnosti v angličtině ZDE



0
Vytisknout
13760

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018