Guardian zcenzuroval karikaturu Netanjahua z důvodů údajných "antisemitských motivů"

10. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Šéfredaktorka deníku Guardian Catherine Viner zakázala publikaci výše uvedené karikatury Steva Bella, dlouholetého dvorního karikaturisty tohoto listu, za údajný "antisemitismus": Při příležitosti Netanjahuovy návštěvy v Londýně - izraelský premiér byl skandálně přijat britskou premiérkou Theresou Mayovou v době, kdy izraelská armáda střílí na neozbrojené Palestince a 4. června  usmrtila jednadvacetiletou zdravotnici Razan al-Najjar - vytvořil Steve Bell  tuto karikaturu, na níž hoří palestinská zdravotnice v krbu, u něhož sedí Netanjahu a Mayová.

Steve Bell nad zákazem zuří a napsal:




Naprosto nechápu kritiku tohoto obrázku, která do věci zatahuje "kamna na dřevo", "pece", "holocaust" a další nesmysly spojené s nacisty. Když jsem obrázek kreslil, vůbec jsem neměl v úmyslu spojovat masové vraždění evropských židů s Gazou.

Obrázek je citlivý, není nevkusný, není bez respektu a vůbec žádné antisemitské motivy neobsahuje."

Antirasistické organizace varují, že spojování dnešních akcí židů s akcemi nacistů za druhé světové války je typicky antisemitský motiv. 

Minulý týden deník Guardian potlačil jinou karikaturu Steve Bella, na níž byla vyobrazena Theresa Mayová jako ruský novinář, ležící v kaluži krvi. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8707

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018