Sýrie: Kurdové jsou připraveni stáhnout se z města Manbídž

8. 6. 2018

čas čtení 1 minuta
Kurdské Lidové ochranné jednotky (YPG) souhlasily s opuštěním města Manbídže na severu Sýrie v rámci dohod mezi Tureckem a USA. Úspěšná realizace manbídžského harmonogramu může obnovit důvěru mezi Washingtonem a Ankarou a ovlivnit poměr sil v Sýrii. Turecko ujišťuje, že jeho jednání s USA nepředstavují alternativu ke spolupráci s Ruskem. Nicméně řada expertů považuje současné dění za ránu pro postavení Moskvy v Sýrii. 


Ve středu zvláštní představitel USA u protiteroristické koalice Brett MacGurk přicestoval na neoznámenou návštěvu syrského Manbídže, kde se setkal s americkým kontingentem a velením vojenské rady města. Místní úřady od něj čekaly podrobnosti ohledně dohody o osudu Manbídže, kterou uzavřeli v pondělí ve Washingtonu turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu a americký ministr Mike Pompeo.

Americko-turecké rozhovory probíhaly několik měsíců. Ankara v lednu po započetí operace v Afrinu prohlásila, že následujícím krokem bude vyčištění oblasti Manbídže. Nicméně rozhodnout o vojenské operaci v oblasti pod kontrolou USA bylo pro Turecko obtížné. Ankara tedy vsadila na jednání s Washingtonem.

Celý text v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7511

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018