Guardian: Zeman vyhrožuje ultrapravicí, a vydírá tak sociální demokraty, aby šli do Babišovy vlády

6. 6. 2018

čas čtení 1 minuta

 

Andrej Babiš, prozatímní premiér České republiky, kterého pronásledují skandály, byl nově jmenován do premiérské funkce ve snaze ukončit dlouhé měsíce politické slepé uličky vydíráním neochotných opozičních poslanců, aby s ním šli do vlády, píše v deníku Guardian z Prahy Robert Tait.

Znovu ho do prozatímní premiérské funkce jmenoval populistický český prezident Miloš Zeman, který se tím pokusil zneužít možnost vládní koalice s ultrapravicovou stranou k tomu, aby donutil sociální demokraty vstoupit do Babišovy vlády.

Babišovo jmenování, už druhé za posledního půl roku, se konalo den poté, co velké počty osob demonstrovaly v Praze a v dalších českých městech proti možnosti vzniku vlády, v jejímž čele by stál on.

Autor připomíná, že Andrej Babiš,  miliardář a druhý nejbohatší muž v České republice, není schopen vytvořit vládu od doby, kdy jeho ANO loni v říjnu zvítězilo ve volbách, protože mainstreamové strany s ním nechtějí jít do vlády, vzhledem k tomu, že čelé trestnímu stíhání za podvod.

Zeman, který je známý svou ostře antimuslimskou rétorikou, otevřeně prosazuje vládu skládající se z ANO, z KSČM a antiimigrační SPD, kterou vede Tomio Okamura. Loni uspořádal Okamura konferenci ultrapravicových politiků, jíž se účastnila Marine Le Penová a Geert Wilders.

Babiš zatím odmítá takovou vládu utvořit, protože se obává, že by to poškodilo jeho postavení v Evropské unii.

0
Vytisknout
7099

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2018