Každý důsledek má svou příčinu

12. 7. 2018 / Roman Kanda

čas čtení 2 minuty
Dívám se na to theatrum politicum, jsa toho času ve Varšavě, hlavním městě evropské kontrarevoluce. A vidím, že každý důsledek má svou příčinu, že každá krize má svůj strukturální nexus už v charakteru konjunktury a že i v samém návalu oslnivé radosti může klíčit zrno temné beznaděje. Tak ani současná vláda nepřichází z Říše Zla, nýbrž představuje důsledek toho, jakým způsobem a jakými prostředky jsme budovali českou společnost po roce 1989. My všichni: Havel i Klaus, Zeman i Kalousek, Babiš i Bakala, ty i já. Fráze o návratu komunistů k moci, plíživé normalizaci a sunutí na Východ vytvářejí prostor pro morální pokrytectví a alibismus právě tím, že příčiny dnešního stavu přesouvají kamsi k vnějším hranicím našeho světa, jako nevysvětlitelnou záhadu (jak se to mohlo stát?); navíc neblaze stupňují naše resentimenty.

 

Antikomunismus je mrtev, protože mrtvý je komunismus 20. století. Jestli je v něčem současná situace cenná, pak tím, že demystifikuje naše dlouholeté iluze a ideologické tiky. Komunisté přece nejsou vůbec žádní komunisté, ale parta politických byznysmenů a technokratů, která je v lecčem bližší SPD než předlistopadové KSČ. ČSSD není stranou sociálního pokroku, ale sociálního konzervatismu a ustrašeného statu quo.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nejsou idealističtí obhájci demokracie, ale včerejší establishment, který ostudně zdiskreditoval liberální politiku. SPD je spolek xenofobních amatérů, který chce vlastní neschopnost překřičet sprostotou a nenávistí. Piráti jsou směskou idealismu a technokratismu, nápaditosti a omezenosti.

A síla ANO spočívá především v tom, že si efektivně přivlastňuje všechny politické diskurzy, s nimiž se mohl český občan za třicet let budování demokracie setkat: liberální i sociálnědemokratický, konzervativní i progresivní, „zapadnický“ i „slavjanofilský“; přitom žádný z nich nebere vážně, jen kalí vodu.

Co bude dál? Nemám zdání. Jedno však vím jistě. To, co prožíváme, není tragédie, nýbrž fraška. Žádná katarze nebude.

0
Vytisknout
9497

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018