Soustřeďme se v první řadě na reálné zločiny Trumpovy administrativy

20. 7. 2018 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

V nekonečné záplavě hystericky laděných komentářů a analýz na adresu amerického prezidenta Donalda Trumpa, který bez skrupulí maže med kolem Putinových úst, aby vzápětí souhlasil se závěry americké zpravodajské komunity týkajícími se vměšování ruských rozvědčíků do amerických prezidentských voleb, se ztrácí nejeden důležitý fakt. Pro americkou a světovou veřejnost je - alespoň dle mého soudu - mnohem důležitější konfrontace s reálnými zločiny Trumpova kabinetu.


Mnohokrát jsem psal o tom, že je naprosto klíčové rozlišovat mezi Trumpovými rétorickým šarlatánstvím na Twitteru či na veřejnosti, a jeho reálnými skutky, jež se mnohdy od bohapustých blábolů určených především pro trumpovský elektorát značně liší. A to platí zejména pro zločiny Trumpovy administrativy, které ničí životy nezměrného počtu lidských bytostí. Patrně nejzávažnějším kriminálním aktem, v němž je Trumpova vláda namočena až po krk, je decimace Jemenu.   

Americká veřejnoprávní televize PBS tento měsíc odvysílala tři reportáže zvláštní korespondentky Jane Fergusonové z válkou zmítaného Jemenu. Reportáže s názvem Yemen’s spiraling hunger crisis is a man-made disaster (Prohlubující se hladovění v Jemenu je katastrofa způsobená lidmi), „American-made bombs in Yemen are killing civilians, destroying infrastructure and fueling anger at the U.S.”(Bomby americké výroby v Jemenu zabíjejí civilisty, ničí infrastrukturu a podněcují zlost vůči Spojeným státům), “Houthis deny U.S., Saudi claim that they are Iran’s puppets(Húsijové odmítají tvrzení USA a Saúdské Arábie, že jsou íránskými loutkami) jsou výmluvným svědectvím o americké vládě, jež hraje zásadní úlohu v největší humanitární katastrofě na světě. A to platí jak pro Trumpův kabinet, tak pro Obamovu administrativu. Spojené státy totiž od začátku ozbrojeného konfliktu v březnu 2015 poskytují Rijádu a spol. klíčovou vojenskou, logistickou a diplomatickou podporu, bez níž by saúdskoarabská válečná mašinérie jednoduše nemohla fungovat.

Jane Fergusonové se v převleku za obyčejnou jemenskou ženu podařilo dostat na území ovládané húsijskými rebely, kde se stala svědkem hladovění a strádání obyčejné populace a rozsáhlé destrukce způsobené saúdskoarabským bombardováním. Televizní diváci se mohli na vlastní oči přesvědčit, jak americké bomby včetně smrtící kazetové munice dopadají na vládní budovy, nemocnice, uprchlické tábory a další civilní objekty a zanechávají za sebou nesmyslnou spoušť. Reportérka nešetří ani húsijské povstalce, kteří útočí na civilisty a vězní kohokoliv, kdo se jim postaví na odpor. Podle Fergusonové jsou šíitští rebelové podporováni Íránem, ačkoli řada zdrojů dlouhodobě uvádí, že tato podpora je omezená. Slovo dostávají i obyčejní Jemenci, kteří nedovedou pochopit, proč na ně dopadají americké bomby. Húsijové tuto skutečnost dokážou jaksepatří propagandisticky využít.  

Fergusonová o své jemenské anabázi napsala také text, který byl publikován v době, kdy západní novináři trnuli strachem z toho, co Trump s Putinem v Helsinkách upečou. Zde stojí psáno, že hladovění a snadno léčitelné choroby loni v Jemenu každý den usmrtily 130 dětí. Jednoduchá aritmetika odhaluje otřesnou skutečnost: Válečné útrapy v loňském roce připravily o život téměř 48 tisíc jemenských dětí!  

Mezitím koordinátorka OSN pro humanitární pomoc Jemenu Lise Grandeová varuje, že osm milionů Jemenců (téměř třetina populace) je ohroženo hladomorem, a pokud konflikt nebude do konce letošního roku ukončen, bude hladomoru čelit dalších 10 milionů lidí, tj. většina Jemenců!

Saúdskoarabská ofenzíva v přístavu Hudajdá již vyhnala desítky tisíc Jemenců z domovů. Húsijové jsou připraveni předat kontrolu nad městem OSN, jestliže Američany podporovaná koalice zastaví veškeré vojenské operace.

Za této situace sdělovací prostředky středního proudu amerického prezidenta o sto šest grilují kvůli tomu, že neamericky panáčkoval před Vladimirem Putinem. Vzduchem létají ostrá slova jako Pearl Harbor, 11. září, ba dokonce i Křišťálová noc. Bylo by však záhodno, kdyby komentátoři a analytikové s toutéž vervou pranýřovali Trumpův kabinet za reálné zločiny, které se právě teď odehrávají v nejchudší arabské zemi. Jedině tak mohou odhalit jeho skutečnou tvář.

0
Vytisknout
7607

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018