Kurdský uprchlík vězněný na ostrově mimo Austrálii dostal literární cenu v hodnotě 125 000 australských dolarů

31. 1. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Laureát dvou nejvýznamnějších australských literárních cen se neúčastnil ceremonie, při níž mu byly uděleny.

Behrouz Boochani, jehož první kniha získala cenu 25 000 australských dolarů za literaturu faktu a zároveň cenu 100 000 australských dolarů za nejlepší současné literární dílo, má zákaz vstupu na australské území.

Tento kurdský íránský spisovatel je žadatelem o azyl, jehož Austrálie vězní v očistci na ostrově Manus v Papua New Guniea už téměř šest let.

 

Jeho kniha No Friend but the Mountains, Žádní přátelé, jen hory, napsaná postupně z vazebního střediska prostřednictvím esemesek, byla nyní australskou vládou, která ho vězní, uznána za vynikající literární dílo.

"Mým hlavním cílem bylo upozornit lidi v Austrálii a po celém světě, jak tento systém systematicky mučí nevinné lidi vězněné na ostrovech Manus a Nauru už téměř šest let. Doufám, že tato kniha více upozorní na naši situaci a povede ke změně této barbarské politické strategie. To, že tak významnou literární cenu získal žadatel o azyl vězněný mimo území Austrálie ve vazebním středisku, je obrovskou hanbou pro australskou vládu."

Cenu za Boochaniho převzal jeho překladatel, Omid Tofighian, který spolupracoval s tlumočníkem Moonesem Mansoubim na překladu Boochaniho textu z jazyku farsí do angličtiny.

"Dopad, který tato cena bude mít na australskou politiku a na strategii australské vlády vůči uprchlíkům, bude obrovský - a to nejen v Austrálii, ale pro vyhnané lidi v exilu po celém světě," řekl Tofighian.

"Toto je snad nejzlovolnější forma koloniálního útlaku, která  v současnosti na celém světě vítězí - a psát o tom takto otevřeně v této knize a uznat to a upozornit na narativ, který to představuje, to bude mít dopad po mnoho dalších generací."

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2019/jan/31/behrouz-boochani-asylum-seeker-manus-island-detained-wins-victorian-literary-prize-australias-richest

0
Vytisknout
7920

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2019