Bavoři donutili stát zakázat praktiky velkozemědělství

19. 2. 2019

čas čtení 2 minuty



Petice v Bavorsku, požadující opatření na ochranu přírodních druhů, známá pod názvem "Zachraňte včely!" získala u veřejnosti tak velkou podporu, že donutila státní legislativu, aby zavedla opatření zakazující škodlivé praktiky velkozemědělství. Probudí se Češi a prosadí podobná opatření proti Babišovi?

Rozhovor Britských listů 206: Jak se přebírají a likvidují podniky

15. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta



Jakým způsobem se mafiánské koncerny v České republice zmocňují nekalými metodami podniků? O tom v dnešním Rozhovoru Britských listů mluví Jan Čulík s analytikem Albínem Syberou. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 15. února 2019.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Pro stoupence czexitu:

Brexitéři: My tady ty nadnárodní investory nechceme a nepotřebujeme!

19. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

V úterý potvrdila japonská automobilka Honda, že v roce 2021 zlikviduje v anglickém městě Swindon svou továrnu na automobily. Dala po oznámení této katastrofy svým zaměstnancům v úterý volný den.

Fundamentalističtí stoupenci brexitu v médiích argumentují, že odchod automobilky Honda z Británie "nemá s brexitem nic společného".  Jeden brexitér dokonce v úterý ráno v britské televizi argumentoval, že "my tady ty multinacionální investory v naší zemi nepotřebujeme". Šéf britských liberálních demokratů Vince Cable v níže uvedeném tweetu vypočítává všechny firmy, které z Británie odcházejí v důsledku brexitu, anebo jím byly negativně postiženy: 


Pro stoupence czexitu

Brexit: Japonská automobilka Honda oznámila likvidaci své továrny v Británii se ztrátou 3500 pracovních míst

19. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Ztráty pracovních míst budou samozřejmě daleko vyšší, v důsledku likvidace subdodavatelů půjdou do desetitisíců


- Automobilka Honda oznámila, že do roku 2022 zlikviduje svou výrobní továrnu v anglickém městě Swindon. Uštědřila tak to, co odbory charakterizují jako "šokující ránu" britskému automobilovému průmyslu, který bude těžce postižen brexitem. Problémem je, že v dnešní době je automobilová výroba založena na mezinárodní spolupráci a výrobní součástky putují několikrát přes hranice států Evropské unie.


Zaměstnanec firmy Honda: Ano. No, chci říct, naprosto nekompetentní způsob, jímž se k tomuhle vláda staví, vůbec nepomáhá. Kde to jsme? 44 dní do brexitu a oni nemají tušení, co dělat. Nemohou se ani sami rozhodnout, co brexit znamená. Je to idiocie epochálních rozměrů.

- A jak dlouho už v té továrně Honda pracujete?

- 24 let.

Obyvatelé města Swindon, kde nyní automobilka Honda uzavírá svou továrnu, však hlasovali pro brexit.


V pětaosmdesáti zemřel kameraman Stanislav Milota, tvůrce Spalovače mrtvol

19. 2. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 36 minut

Zemřel vynikající kameraman - samouk, čestný člověk.

ZDE najdete inteligentní vzpomínku na jeho dílo a život.

Britské listy se s pane MIlotou setkaly před téměř dvaceti lety, v říjnu 1999, při příležitosti oslav desátého výročí pádu komunismu v Československu. Hovořilo se při tom o skutečnosti, že Václav Havel v listopadu 1989 slíbil Alexandru Dubčekovi, že mu v první etapě přenechá funkci československého prezidenta, avšak tento slib porušil.

S přípomínkou Stanislava Miloty dnes znovu vydáváme tento text, který původně vyšel v Britských listech v pondělí 18. října 1999 ZDE

(My máme v Britských listech zdokumentováno všechno... :) )

Svědectví o průběhu demokratické revoluce 1989 - a debata o údajné dohodě Havel - Dubček

Praha pátek 15. října dopoledne.

Po všeobecném úvodu Jiřího Suka, editora dokumentů Občanského fóra z období revoluce, předcházela nekontroverzní, nepřekvapivá osobní svědectví o situaci v Občanském fóru na přelomu let 1989 - 90. Svědčili Petr Pithart, Radim Palouš, Eda Kriseová, Vladimír Hanzel. Nejzajímavější byl z toho příspěvek Edy Kriseové, která mimo jiné řekla:

Proč se Trump snaží zničit Evropskou unii

18. 2. 2019

čas čtení 4 minuty



Mike Pompeo leze kamsi východoevropským státům. Je to útok na samotnou existenci Evropské unie v rámci širší ideologické války

Trumpova vláda se snaží zničit Evropskou unii. Nynější návštěva amerického ministra zahraničí Pompea do Evropy byla už třetím pokusem Trumpovy vlády prohloubit rozkol v Evropské unii. Prvním byl Trumpův projev ve Varšavě v roce 2017, plný národoveckého nacionalismu. Druhým krokem bylo, když v roce 2018 uvalil Trump na EU cla a roztrhal klíčové dohody, jako je jaderná dohoda s Íránem a dohoda INF o zákazu jaderných střel středního doletu. Součástí téhož úsilí je Trumpovo povzbuzování brexitérů a jeho rozhodnutí odejít ze Sýrie. Vážně a konkrétně to ohrožuje evropské zájmy, píše Natalie Nougayrède.

 12978

Facebook jsou "digitální gangsteři", varuje britská Dolní sněmovna

18. 2. 2019

čas čtení 5 minut

Facebook úmyslně porušoval zákony o ochraně soukromí a o konkurenci v podnikání a musí být bezodkladně podroben statutární regulaci. To se uvádí ve zdrcující parlamentní analýze, která odsuzuje firmu Facebook a její vedoucí představitele jako "digitální gangstery".


Závěrečná zpráva britského parlamentního výboru pro digitální záležitosti, média a sport shrnující závěry vyšetřování trvajícího 18 měsíců zabývajícího se dezinformacemi a fake news obviňuje Facebook, že záměrně blokoval jeho vyšetřování a nepodnikl nic proti úsilí Ruska manipulovat volby.

"Demokracie je ohrožena zlovolným a nelítostným útočením na občany dezinformacemi a personalizovanou 'temnou reklamou' z neidentifikovatelných zdrojů, které se šíří na velkých mediálních platformách, jichž používáme každý den, varuje předseda výboru Damian Collins.

Donald Trump se chce pomstít americkému televiznímu komikovi

18. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Aktualizace: V souvislosti s Trumpovými cenzurními útoky na americkou televizi napsal na Twitteru Americký svaz pro občanské svobody:

Svobodu projevu zaručuje první dodatek americké ústavy


Herec Alec Baldwin k tomu napsal:


Když americký prezident ve funkci ponouká své stoupence, že moje role v televizní komedii ze mě dělá nepřítele lidu, je to hrozbou mé bezpečnosti a bezpečnosti mé rodiny?


Parodie televizního pořadu Saturday Night Live, v němž herec Alec Baldwin ironizoval Donalda Trumpa a jeho lhaní o údajné "celostátní krizi" na mexické hranici, rozčílila Donalda Trumpa. Ten požaduje, aby bylo proti herci Baldwinovi  a televiznímu pořadu SNL zahájeno vyšetřování!

Donald Trump ostře zaútočil na americký televizní satirický pořad Saturday Night Live a požadoval "pomstu" a vyšetřování pořadu poté, co ho v něm ironizoval herec Alec Baldwin.

Trump: "Věřím Putinovi"

18. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Trump odmítl varování od amerických výzvědných služeb ohledně hrozby ze Severní Koreje.



Andrew McCabe, bývalý prozatímní ředitel FBI, informoval v televizním pořadu 60 minutes, že Trump odmítl varování ohledně hrozby USA ze Severní Koreje, které mu předložily americké výzvědné služby. Řekl: "Kašlu na to. Věřím Putinovi."


Podbrdská krajina zakletých zámků

18. 2. 2019 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Dnes jsem na konci výletu v Brdech kolem Věšína došel přes Starý Rožmitál krásnou alejí kolem Podzámeckého rybníka až do Rožmitálu pod Třemšínem.

Až do té chvíle, kdy jsem odpočíval v aleji na lavičce, po prhlídce hřbitova a kostela ve Starém Rožmitále, mi to pořipadalo jako venkovská idyla. Za zamrzlým rybníkem silueta města a zámku, jeho držitelé se zapsali do dějin českého království. J. J. Rybu raději nezmiňuji, ten tu vyskakuje na návštěvníka za každým rohem.

Mezitím v Absurdistánu 96:

Obrovské "úspěchy" Polska na mezinárodní scéně, protesty před televizí a právní stát

18. 2. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut

Mnozí z nás si jistě pamatují situaci ze základní školy: spolužák, který se zoufale snaží být přijat do skupiny uznávaných, senzačních žáků, se pokouší si vstup do ní zaplatit. Avšak i kdyby vydal veškeré své kapesné, které má na bonbóny, ve snaze zalichotit se těm uznávaným lidem, jeho situaci to jen zhorší: ztratí i to minimum respektu, které pro něho ještě měli a namísto toho se mu posmívají a pohrdají jím ještě víc, zatímco celá třída ho začne považovat za podlézavce a už se na jeho stranu nikdo nepostaví, když mu někdo chce dát pár facek.

28449

Foldynův jezevčík a Arabela

18. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Dobrá zpráva je, že místopředseda sociální demokracie Foldyna nemá v roce 2019 problém s tím, že je někdo homosexuál. Podle Foldyny „to je život a příroda“. Možná jeho děti nebo děti jeho dětí budou mít třeba už něco takového za naprosto přirozené. V každém případě se představy o tom, co je přirozené velmi liší podle doby a společnosti. Pro bílé obyvatele jihu USA bylo v roce 1800 většinou zcela přirozené, že lidé s černou barvou kůže jsou otroci. To, že někdo něco označí za přirozené nebo naopak nepřirozené, vychází z jeho výchovy, z jeho doby, v přírodě vůbec nic „přirozeného“ není.

Co bude s plzeňským kulturním domem Peklo?

18. 2. 2019 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

O tomto případě psaly Britské listy ZDE.

Mezitím byly obecní volby, a nyní tedy začalo Zastupitelstvo města Plzně věc řešit.

Vedle obvyklých výpovědí zástupců etablovaných stran, jejichž zastupitelé spravovali město v minulosti, a nesou tedy za současný stav odpovědnost, zaujme ponovu názor zastupitele Pirátů Šrámka:

Zastupitel a šéf plzeňských Pirátů Pavel Šrámek prohlásil, že je zapotřebí otázku další budoucnosti Pekla probrat s veřejností. „Rozhodně bychom to chtěli projednávat s obyvateli Plzně. To je pro nás naprosto stěžejní, zejména pokud se jedná o Peklo,“ řekl Šrámek.

Jak by si ono "probrání s veřejností" Piráti představovali, nespecifikoval. V případném referendu by musela nutně figurovat také otázka, zda objekt zbourat anebo opravit. Ta nad celým článkem jaksi visí nevyslovana. V prvním případě by se bouralla v Plzni další kulturní památka. Ať už jí Peklo je úředně či jen pro to, že to prostě kulturní památka je.  


https://www.german-architects.com/de/architecture-news/hauptbeitrag/das-wunder-von-hamburg?gclid=CjwKCAiA7vTiBRAqEiwA4NTO657Qgc-K-gmeKd85R9RWRhCulgK3Il3Bgrck3hwUj9I5wPZjTGCLEBoC-msQAvD_BwE

Probrexitový britský bulvár zuří: EU NÁM VYHROŽUJE POTRAVINOVOU POMOCÍ"

18. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Daily Express:

VYDÍRÁNÍ OD EVROPSKÉ UNIE: Brusel vyhrožuje, že Británii poskytne POTRAVINOVOU POMOC jako poslední záchvěv jejího "Projektu Strach"!!

Evropská unie plánuje v případě vypadnutí Británie z EU bez dohody vyslat do Británie potravinovou pomoc s cílem nakrmit tamější chudé, sdělily zdroje v Bruselu...


Andrew Streohlein: "Vyhrožují nám potravinovou pomoci!!"

Naši přátelé nám nabízejí pomoc, pro případ, že to nedopadne zrovna dobře, jak to předpokládají téměř všichni, a my reagujeme:

"VYHROŽUJÍ NÁM POTRAVINOVOU POMOCÍ!"

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 12978

Britský parlamentní výbor ostře odsuzuje "podvodníky z Facebooku"

18. 2. 2019

čas čtení 2 minuty


Facebooku není možno důvěřovat, že se bude sám efektivně regulovat, a musí být podroben přísným novým zákonům, konstatuje zpráva britské Dolní sněmovny, zveřejněná v pondělí.

Analýza také bude požadovat, aby bylo zahájeno nezávislé vyšetřování zahraničních zásahů do britských voleb od roku 2014 do současnosti. Zpráva parlamentního výboru pro digitální záležitosti, kulturu, média a sport je zásadním textem analyzujícím fake news a dezinformace na sociálních sítích.

Roste napětí mezi Varšavou a Jeruzalémem kvůli tvrzení o "polských vazbách na nacisty"

18. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Aktualizace: Polský premiér zrušil svou účast na summitu V4 v Jeruzalémě poté, co izraelský ministr zahraničí obvinil Poláky z  nenávisti vůči židům a ze spoluúčasti na holocaustu. Israel Katz, který byl jmenován ministrem zahraničí v neděli, uvedl, že Poláci "pijí antisemitismus s mateřským mlékem" a obvinil všechny Poláky, že jsou postiženi "hluboce zakořeněným" antisemitismsm. Polský premiér Mateusz Morawiecki se vyjádřil, že tyto výroky jsou "nepřijatelné" a "rasistické".  ZDE  

Snahy izraelského premiéra Binjamina Netanjahua budovat přátelské styky se středoevropskými zeměmi jsou podrobovány vážným zkouškám. V předvečer jeruzalémského summitu skupiny V4  došlo ke kontroverzi týkající se historie holocaustu.

Netanjahu je už dlouho v Izraeli terčem kritiky, že se snaží vytvářet politické aliance ve střední Evropě a ignoruje při tom středoevropský historický revizionismus a antisemitismus. Minulý týden se Netanjahu octl uprostřed kontroverze během návštěvy ve Varšavě, když řekl, že Poláci během holocaustu spolupracovali s nacisty.

Ne naším jménem!

18. 2. 2019

čas čtení 1 minuta


V otevřeném dopise vyzývají občanské iniciativy premiéra Andreje Babiše, aby na summitu zemí V4 a Izraele požadoval ukončení okupace palestinských území a blokády pásma Gazy a aby jednoznačně odsoudil výstavbu nelegálních osad na Západním břehu Jordánu včetně Východního Jeruzaléma.

Ruská propaganda v českém kyberprostoru ve 4. čtvrtletí 2018

15. 2. 2019

čas čtení 6 minut



Čeští elfové - tisková zpráva 15.2.201
9
 
Rozsáhlá analýza Českých elfů odhalila 22 center, které produkují 60% proruské propagandy v českém kyberprostoru. Dále šetření řetězových mailů ukázalo čtyři časové vlny v daném čtvrtletí a jejich návaznost na domácí či zahraničně-politické události.


;

Komunita Českých elfů provedla rozsáhlou analýzu aktivit on-line médií a řetězových mailů v České republice za poslední čtvrtletí roku 2018. Za použití pokročilého software, který umožňuje automatizovanou jazykovou i významovou analýzu textu, bylo prozkoumáno řádově tisíce zdrojů českojazyčného informačního obsahu, jako jsou např. zpravodajské portály, zájmové weby, blogy, komentáře, apod., a to v celé tématické šíři, od politiky a obrany po zábavu, kulturu a sport.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Martina Navrátilová uprostřed kontroverze týkající se transgenderových "sportovkyň"

18. 2. 2019

čas čtení 2 minuty


Martina Navrátilová, bývalá globální tenisová hvězda, šampionka z Wimbledonu a aktivistka za práva gayů, která v současnosti žije v Americe, se octla uprostřed kontroverze, když poukázala na to, že dovolit transgenderovým "ženám", aby soutěžily v mezinárodních sportovních soutěžích jako ženy, je "šílenství a je to podvádění".

Už v prosinci 2018 napsala Navrátilová na Twitteru: "Nemůžete se prostě prohlásit ženou, a získat tak právo soutěžit s ženami. Musejí existovat určité normy a mít penis a soutěžit jako žena neodpovídá těm normám."

Hlavní prosazovatel brexitu hájí koncentrační tábory

16. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Jacob Rees-Mogg, britský konzervativní "poslanec pro 18. století", hájil ve čtvrtek v britské televizní debatě skutečnost, že Britové v burské válce na jihu Afriky (1899-1902) provozovali koncentrační tábory, v nichž zahynuly desetitisíce lidí.

Jacob Rees-Mogg: Já nepodporuju to, že by měli být lidé zatýkáni na svých farmách a uvězněni v koncentračních táborech, ale ona byla válka.

Komentátorka: Zahynuly tam statisíce lidí!

Jacob Rees-Mogg: Jihoafrické koncentrační tábory měly přesně tutéž úmrtnost, jaká tou dobou existovala v Glasgow. Tak - hm - to nebyla dobrá věc, ale kde jinde měli lidi žít, když byla válka?





Komentátorka: Vy jste se teď opravdu pokusil ospravedlnit používání koncentračních táborů?

Mueller: Paul Manafort by měl být odsouzen na 24 let do vězení

16. 2. 2019

čas čtení 1 minuta



Bývalý šéf Trumpovy předvolební kampaně byl v srpnu shledán vinným z osmi daňových podvodů, z bankovního podvodu a z podvodů ohledně zahraničního účtu.

Podle mimořádného vyšetřovatele Roberta Muellera by měl být Manafort odsouzen až na 24 let do vězení za "vážné, dlouhodobé a drzé" finanční zločiny. Očekává se také, že bude pokutován částkou více než 50 milionů dolarů.

Pozdrav z New Orleansu

8. 2. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Tak to si tak jdete ve čtvrtek v poledne po ulici a narazíte na tohle. No, není divu, je to město Louise Armstronga.

Je to docela neuvěřitelné, no jen si to pusťte!


Pozn. red.: V sobotu 9.2. v noci jsme do této kolekce přidali ještě několik dalších fotografií, neworleánského pomníku imigrantům, řeky Mississippi a tramvají...

Jan Čulík je na slavistické konferenci v americkém městě New Orleans, na hlubokém americkém jihu, ve státě Lousiana (vedle Texasu). Posílá pozdrav z horkého města (včera tam bylo šestadvacet stupňů Celsia) a skoro stovku fotografií, viz níže.

Jak je z fotografií vidno, New Orleans je velmi alternativní a velmi multikulturní město. Povzbuzující je mluvit s místními černochy. Jsou to extroverti, mají velký smysl pro humor a hovoří stylem hrabalovského pábení. Rozhovor s řidičem tramvaje, kam vlastně jede a kolik ještě projede zastávek, než dojede na konečnou, by stál za zaznamenání v literatuře. Jo a ty tramvaje jsou úplně stejné, jaké známe z amerických němých grotesek ze dvacátých let dvacátého století.

New Orleans byl hlavním střediskem otroctví. Město to připomíná na mnoha místech, jak je zjevné i z fotografií. Jinak tam mají rádi korále, které jsou všude, a třpytivé ozdoby, třeba i na lucernách.

Užijte si procházku těmi fotografiemi:

15 000 britských školáků v pátek protestovalo proti globálnímu oteplování

15. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Děti a mladí lidé se právem obávají, že dnešní - staří - idiotští politikové jim zničí svět, v němž budou muset žít - možná nepřežijí. V Británii v pátek demonstrovalo v řadě britských měst 15 000  děti ve prospěch zásadních akcí proti globálnímu oteplování. Premiérka Mayová se vyjádřila, že je to "plýtváním vyučovacího času". - Politikové ale v nečinnosti proti globálnímu oteplování proplýtvali třicet let, a to je vážnější...


"Jsem velmi zklamaná, že 15 000 školáků muselo dnes jít za školu a demonstrovat. Máme pocit, že jsme byli hluboce zrazeni minulými generacemi i minulými vládami."




Podrobnosti v angličtině ZDE

"Země je důležitější než mé vzdělání."


Trump: "Já používám mnoho statistik"

15. 2. 2019

čas čtení 5 minut



Jim Acosta, CNN: Existuje spousta dat o zločinnosti, existuje spousta dat o zločinnosti z ministerstva vnitřní bezpečnosti, která dokazují, že počet přechodů přes hranice je téměř rekordně nízký.

Donald Trump: To je kvůli nám, ale je to pořád, promiňte mi, obrovský počet přechodů.

Jim Acosta, CNN: To dokazuje, že nezdokumentovaní imigranti páchají zločinnost méně často než rodilí Američané. Co říkáte tomu, že -

Donald Trump: Té statistice ale přece nevěříte, ne? Vy té statistice věříte? Podívejte se na naše federální věznice.

Jim Acosta, CNN: Já důvěřuju faktům, statistikám a datům.

Donald Trump: Dobře, někdo jiný? Rychle, pokračujme.

Jim Acosta, CNN: Rád bych se vás zeptal ještě na tohle: Co říkáte svým kritikům, kteří říkají, že jste si zkonstruoval celostátní krizi. Že si tu vymýšlíte celostátní krizi, abyste dostal tu svou zeď, protože ji nemůžete dostat jinak.

Donald Trump: Zeptám se Paní Držhubu. Co si myslíte? Myslíte si, že si něco vymýšlím? Zeptejte se těch neuvěřitelných žen, které přišly o své dcery a o své syny, protože vaše otázka je velmi politická otázka. Protože vy jste zaujatý. Vy jste ze CNN, vy jste zaujatý, máte svou vlastní agendu. Údaje, které jste zmínil, jsou nesprávné. Jen se podívejte na množství lidí v našich federálních věznicích. Podívejte se, kolik procent z jich jsou ilegální cizinci. Jen se podívejte. Jen se tam jděte podívat. To je falešná otázka. Ano vy.

Brian Karem, Reportér pro Bílý dům, Playboy: Můžu položit doplňovací otázku? Děkuji, pane prezidente. Doplňovací otázka k tomu. Oficiální statistiky zločinnosti, údaje od vaší vlastní pohraniční stráže, údaje od této vlády ukazují, že počty ilegálních imigrantů poklesly. Na hranicích nedochází k zločinnosti a většina -

Donald Trump: Na hranicích nedochází k zločinnosti?

Brian Karem: Nedochází tam k takovému množství zločinnosti.

Donald Trump: Opravdu? 26 lidí  -

Brian Karem: Nechte mě tu otázku dokončit, prosím.

Donald Trump: Před čtrnácti dny bylo v přestřelce usmrceno na hranici 26 lidí. Kilometr od místa, které jsem navštívil.

Brian Karem: Já tam byl. Chápu. O to nejde. Chci se zeptat - -

Donald Trump:  Zapomínáme na to?

Brian Karem: Ne, já na to nezapomínám. Žádám vás, abyste objasnil, odkud máte svá čísla protože většina statistik o zločinnosti, které vydává DEA, ministerstvo pro boj s narkotiky, ukazují, že narkotika do USA procházejí přístavy a letišti, že ilegální imigrace poklesla a že násilí pokleslo. Takže na čem vy zakládáte svá fakta?

Donald Trump:  Dělejte, dělejte, dál.

Brian Karem: A za druhé:  

Donald Trump: Ne, ne. Vy máte právo na jen jednu otázku. Jednu otázku. Prostě si sedněte.

Brian Karem: Moment!

Donald Trump: Sedněte si. Sedněte si. Sedněte si. Máte právo jen na jednu otázku. Já mám svá čísla z mnoha zdrojů. Jako hlavně z ministerstva vnitřní bezpečnosti. A ta čísla, která dostávám z ministerstva pro vnitřní bezpečnost, to je katastrofa. A víte, co ještě je katastrofa? Čísla, která přicházejí z ministerstva pro vnitřní bezpečnost, Kirstjen, ohledně těch nákladů a těch peněz, o které přicházíme kvůli ilegální migraci. Miliardy a miliardy dolarů měsíčně. Miliardy a miliardy dolarů a je to zbytečné.

Brian Karem: Takže vy říkáte, že statistiky vaší vlastní vlády jsou chybné?

Donald Trump: Ne, ne. Já používám mnoho statistik.

Brian Karem: Mohl byste se o ně s námi podělit?

Donald Trump: Já vám říkám, máte statistiky, které jsou daleko horší než ty, které používám já. Používám mnoho statistik, ale také používám ministerstvo pro vnitřní bezpečnost. Další otázka?

Brian Karem: Moment, ještě rychlou doplňovací otázku.

Donald Trump: Ne, ne, vy prosím.

Mělo by to být vytesáno do kamenů historie našeho velkého národa: nechť naši vnuci a vnučky vědí, že v tuto chvíli celostátní krize náš odvážný vůdce nezakolísal: nepodlehl, pohlédl do tváře nebezpečí a udělal to, co dělají všichni hrdinové: odjel na golf.



Trump kvůli své zdi vyhlásil vykonstruovanou "celostátní krizi"

15. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Donald Trump oznámil navzdory ostré kritice, že se rozhodl použít nouzových pravomocí a navzdory vůli amerického Kongresu prosadit výstavbu zdi na americko-mexické hranici.

V růžové zahradě Bílého domu Trump tvrdil, že nemá jinou volbyu neý vyhlásit státní krizi, aby mohl "vyřešit krizi ilegální migrace".

Potenciálně to znamená, že miliardy dolarů budou odkloněny od projektů vojenské výstavby a boje proti narkotikům. Rozhodnutí odsoudili demokraté a aktivisté. Někteří republikáni se vyjádřili, že to vytvoří nebezpečný precedens.

Brexit: Mayová byla znovu poražena v Dolní sněmovně

15. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Ve čtvrtek večer byl návrh Theresy Mayové jak dále "vyjednávat" s EU o brexitu trapným způsobem znovu odmítnut při hlasování v Dolní sněmovně. Způsobili to fundamentalističtí euroskeptikové v Konzervativní straně. Theresa Mayová, více než jakýkoliv jiný britský konzervativní politik, dává dlouhodobě přednost zájmům Konzervativní strany před zájmy občanů Británie, s katastrofickými důsledky. Konzervativní strana je však do značné míry ovládána probrexitovými fundamentalistickými šílenci, kteří jsou posedlí představou, že Británie musí odejít z EU, avšak nemají vůbec žádnou ideu ohledně toho, jak to konkrétně provést a kam země má po brexitu směřovat.


Britská politika je nyní rozdělena ve věci brexitu v Dolní sněmovně na čtyři neslučitelné skupiny, žádná z nichž nemá dostatek moci na to, aby něco prosadila:

Venezuela: "Krvežíznivé" USA si ve skutečnosti nedokážou poradit s kolabující druhořadou diktaturou na "zadním dvorku"

15. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Postupně vychází plně najevo, že plán svržení nelegitimního venezuelského prezidenta Nicoláse Madura byl založen na neuvěřitelně naivním předpokladu o vnitřní křehkosti jeho režimu. Ten měla údajně položit kombinace domácích demonstrací a diplomatické izolace. A žádný jiný plán, dokonce ani srovnatelně málo propracovaný jako ten, co právě selhal, aktuálně není k dispozici.

Konec jedné éry? Zánik smlouvy INF a budoucnost strategické stability

15. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

1. února ministr zahraničí Mike Pompeo oznámil, že Spojené státy suspendují své závazky vyplývající ze smlouvy o střelách středního a kratšího doletu (INF), a vyrozuměly Rusko a další signatáře smlouvy, že Spojené státy odstupují od smlouvy během šesti měsíců podle čl. XV. Pompeo řekl: "Rusko setrvává ve faktickém porušení svých smluvních závazků nevyrábět, nevlastnit nebo netestovat pozemní systém střel s plochou dráhou letu středního doletu s dosahem mezi 500 a 5 500 km", píše Frank A. Rose.

30160

Rozdíl mezi ČR a obranyschopnými zeměmi je v pocitu ohrožení

14. 2. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Země, které žijí ve stavu stálého bezpečnostního ohrožení, mají vyvinutou zcela odlišnou strategii. Finové se kupříkladu udržují ve stavu pohotovosti, starají se velmi obezřetně o rezervy pro případ výjimečné situace. Lidé na rozhodujících místech v klíčových odvětvích průmyslu a institucí se k tomuto účelu pravidelně scházejí. Hlavně se ale snaží udržovat vnitřní společenskou jednotu, bez které není možné dlouhodobě udržet jakoukoliv obranychopnost. V ČR takový pocit chybí. Proto máme prezidenta, který úspěšně rozvrací společnost a otevřeně kolaboruje s cizími zájmy v neprospěch ČR. A zároveň část intelektuality, která se domnívá, že vlastně nejvíce ze všeho nás ohrožuje "militarizace" diskurzu. I proto si také Češi sami o sobě myslí, že obranyschopní nejsou...

30361

Přátelství s pokryteckým a zrádným sobcem je oxymóron

Nadbíhání nacionalistům je projev historické nepoučitelnosti

14. 2. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Představa, že je možné navázat pevné vztahy s nacionalistickými populisty, kteří se mnohde v Evropě dostali k moci, je buď jen předstírání téhož, nebo je to naivita odolná vůči historické zkušenosti. Nejde přitom tolik o to, zda v lze v nacionalistické idologii najít nějaké společné body, které by bylo možné akceptovat. Jde o to, že v roce 2019 je nacionalismus jako ideologie naprosto vylhaný, reálně existující pouze na bázi vyvolání strachu a kutlurně nepřežité zášti vůči odlišné kulturní identitě. V článku zveřejněném na serveru Foreign Policy argumentuje Gol Kalev (člen American-Israeli Friendship League), že je "věcí realpolitiky" snažit se navázat vztahy s krajně pravicovým politickým hnutím, které v některých zemích Evropy vládne, někde je v koalicích, někde má silné opoziční zastoupení v parlemantech.

Možná je cílem takové realpolitiky otupit antisemitismus těchto defenzivně nacionalistických výhonků, a učinit tak ústředním cílem jejich politického programu muslimské nebezpečí. To by bylo samo o sobě politováníhodné, ale vyloučit se to nedá. Možná je to potřeba stvrdit přechod o judeofobie k islamofobii jako nového unifikačního principu evropských postnárodních společností, jak jej v roce 2014 popsal Shlomo Sand.

Pokud ale kdokoliv očekává od současných nacionalistů, že budou dodržovat jakákoliv dogmata zásady, šeredně se plete. Současný vůdčí nacionalista je v prvé řadě absolutní pokrytec, jehož kredibilita je nulová. A budou-li nestvůry podzemí dostatečně silné, nebude váhat je osedlat. Na zbabělosti před čímkoliv temným a silným je postavena jeho politika...

Venezuela: Maduro neodchází. Co teď?

15. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Mnozí příznivci venezuelské opozice a jejích amerických příznivců si mysleli, že režim prezidenta Nicoláse Madura se rychle rozsype, poté co Washington podpořil plán zaměřený na oslabení jeho vojenské podpory vyvolání politického odchodu. To se však nestalo, píšou David Luhnow a Juan Forero.

Podmořské plyny mohou uspíšit proces globálního oteplování

15. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Světové oceány z hlediska globálního oteplování obsahují nepříjemné překvapení. Vyplývá to z nového výzkumu, který ukázal, že přirozeně nahromaděné uhlíkové plyny v rezervoárech na mořském dně již v minulosti unikaly a přispěly k rapidnímu přehřívání planety.

"Nemít přátele, mít jenom své zájmy"

15. 2. 2019 / Marek Feigl

čas čtení 1 minuta

To nejzdvořilejší, co se dá říci radikálně euroskeptickým nebo "czexitovým" občanům: nikdy ani zbla nepochopili historickou situaci Evropy 18. a 19. století. Protože právě na zběžném přehlédnutí této epochy se ukáže, jak je perspektiva individuálních (národních) států, které "nemají své přátele, jenom své zájmy" a neexistence nějaké společné platformy, na které by se dala diskutovat a řešit obecnější témata, zničující.

Ve Varšavě vystaví neznámé práce Pabla Picassa

15. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Národní muzeum ve Varšavě vybralo deset Picassových pláten běžně nedostupných návštěvníkům. Všechny vybrané portréty existují pouze v jediné kopii - v kontrastu s pozdějšími Picassovými pracemi, kde se vyskytuje 25 - 500 identických kopií. Navíc muzeum vystaví i sérii grafik, vesměs litografií.

Krymští Rusové se obracejí proti Moskvě

15. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Mnozí etničtí Rusové, kteří žili na Krymu před jeho anexí, se považují za "ruštější" než obyvatelé Moskvy. V roce 2014 volili proruské strany a anexi Ruskem přivítali. Ale po několika letech zjišťují, že Rusko není tím, co si představovali - a dokonce se obracejí proti němu, píše Andrej Vasiljev.

Televize Fox News odmítla odvysílat protinacistickou reklamu

14. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

 


Třicetivteřinová reklama měla název "U nás se to nemůže stát" a byla zaměřena na diváky Seana Hannityho. Televize Fox News reklamu odmítla odvysílat jako "nevhodnou". Byla to reklama na dokumentární krátký film Noc v zahradě, který je letos nominován na Oskara.     Je to film o nacistickém shromáždění, které se r. 1939 konalo v New York City. Reklama měla varovat převážně konzervativní diváky Seana Hannityho před nebezpečím Trumpova populismu.


Labourističtí poslanci varují Corbyna: Podpoř druhé referendum o brexitu, nebo končíme

14. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

 

- Šéf britské Labouristické strany čelí až 10 rezignacím ze svého stínového kabinetu, pokud odmítne podpořit nový pokus donutit Theresuy Mayovou, aby podrobila svou dohodu s Bruselem o odchodu Británie z EU novému referendu, varují frustrovaní labourističtí poslanci. Šílenství brexitu nyní ohrožuje rozpadem jak Labouristickou, tak Konzervativní stranu. ZDE 

- Brexit je celostátní krizí, varují bývalí britští diplomaté Theresu Mayovou. Británii "fiasko brexitu" vážně oslabilo na mezinárodní scéně. "Jako bývalí diplomaté, kteří sloužili po celém světě, dobře rozumíme tomu, co přispívá k vlivu Británie ve světě. Naše dnešní doporučení pro Theresu Mayovou je jasné: neměli bychom odcházet z EU, dokud nemáme jasno ohledně našeho konečného cíle. Musíme především usilovat o prodloužení lhůty odchodu z EU."  ZDE 

- Konzervativní ministr obchodu Greg Clark byl obviněn, že lhal parlamentu, že neposkytl japonské automobilce Nissan dotaci ve výši 61 milionů liber ve snaze ji přesvědčit, aby po brexitu neodcházela ze severoanglického, nezaměstnaností postiženého města Sunderland. Navzdory této dotaci nyní Nissan oznámil, že v Sunderlandu ruší výrobu nového vozidla X-Trail SUV.  ZDE 

- Britský ministr dopravy Chris Grayling, jeden z nejpitomějších ministrů v dnešní neschopné britské konzervativní vládě (cynikové argumentují, že zůstává ve vládě proto, aby v kontrastu s jeho hloupostí vypadali ostatní neschopní ministři relativně dobře), oznámil, že nyní ruší kontrakt v hodnotě 13 milionů liber, který jeho ministerstvo uzavřelo v minulých týdnech s podnikem Seaborne Ferries pro nouzový dovoz potravin z Ostende do Folkestonu po brexitu - když se ukázalo, že firma nemá žádné lodi, ministerstvo dál dlouho trvalo na tom, že udělení kontraktu této firmě je "správné". ZDE  

Jak byl na Slovensku zvolen nacista

14. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

"Nikdo je nenaučil základy toho jak být občanem. Dokáží vám odříkat  v latině názvy součástí javorového listu, protože to je učí ve škole, ale nikdo je neučí mediální gramotnosti, ani tomu, jak funguje svět."

Britský deník Guardian dnes publikuje ve své sérii The Long Read (Dlouhé čtení) z pera svého středoevropského zpravodaje Shauna Walkera rozsáhlou analýzu historie toho, jak se slovenský nacista a jeho polovojenské fašistické jednotky staly na Slovensku významnou součástí politické scény.

Kotlebův fašismus je založen na známých rysech populistické ultrapravice, které se nyní šíří po Evropě všude. Kotleba prosazuje zájmy tzv. "slušných lidí", argumentuje, že bílí Slováci jsou diskriminováni zkorumovaným politickým establishmentem a blíže neurčeným mezinárodním spiknutím, nedůvěřuje novinářům, odmítá s nimi mluvit a namísto toho šíří po Slovensku vlastní letáky s ultrapravicovými názory.

Významnou součástí jeho politické strategie je ostrý rasismus i násilné útoky jeho polovojenských jednotek proti Romům. Na Kotlebův protiromský rasismus reaguje slovenská veřejnost nesmírně pozitivně. Kotlebův nacismus získává podporu v četných zanedbaných malých slovenských městečkách, postižených vysokou míru nezaměstnanosti.

Snad nejvíce znepokojujícím zjištěním byla skutečnost, že Kotlebu nejvíce podporují ti mladí lidé, kteří získávají své informace výlučně z Facebooku.  Problémem je, že mladá generace Slováků je z politického hlediska beznadějně zanedbaná. "Nikdo je nenaučil základy toho jak být občanem. Dokáží vám odříkat  v latině názvy součástí javorového listu, protože to je učí ve škole, ale nikdo je neučí mediální gramotnosti, ani tomu, jak funguje svět."

Rozsáhlá analýza Shauna Walkera o nacismu na Slovensku v angličtině ZDE

Rektor Zima jako příčina populismu

14. 2. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 1 minuta


Na kauze plagiátorství profesora Martina Kováře zaráží jedna věc. Tou věcí ovšem není, že tento známý – na úkor kolegiality podezřele často v médiích vystupující – historik podváděl. Daleko větší pozornost si zasluhuje rozhodnutí rektora Zimy oslovit nezávislé odborníky, aby potvrdili nebo vyvrátili důkaz, že jeho prorektor Kovář kradl duchovní majetek.

Zima versus Robespierre

14. 2. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 1 minuta


Když koncem roku 1792 rozhodoval francouzský Národní konvent o vině či nevině sesazeného krále Ludvíka XVI., přepóloval Robespierre celou rozpravu tímto argumentem: pokud soud uzná krále za nevinného, pak se musíme ptát, co bude s Revolucí? Sesazený král totiž nemá, kam by se z politiky stáhnul. Není pro něho bohužel místa, kde by mohl dožít v nevinnosti a odkud by svou prostou existencí neohrožoval Revoluci. Proto soud stojí před volbou: buď král zemře a Revoluce bude žít, anebo naopak. Obojí mít nelze. Buď jedno, nebo druhé. Nelze mít revoluci bez revoluce.

Způsobů, jak svrhnout venezuelskou vládu, je více

14. 2. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Karel Dolejší má nejspíše pravdu, že přímá americká vojenská intervence do Venezuely nehrozí, třebaže ji americký prezident ani šéf venezuelské opozice nevyloučili. Jenže Trumpův Bílý dům je pevně odhodlán Madurovu vládu svrhnout, a na rozdíl od kabinetu George W. Bushe, jenž před lety podpořil puč proti Hugo Chávezovi, tak činí zcela transparentně. A jestliže americká intervence není na pořadu dne, Donald Trump má dozajista na stole několik návrhů, jak se nenáviděné chávistické vlády zbavit.

Most! a Sherlock Holmes jako futuristická postava

13. 2. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Ještě bych se chtěl vrátit k seriálu Most!, o kterém se teď často diskutuje a o kterém jsem už krátce psal. Například včera na ČRo Plus jsem slyšel debatu o tom, zda Most! přece jen nějak nelegitimizuje rasové předsudky. Po mém soudu ty předsudky, ať už rasové nebo sexuální, jsou v Mostu! podávány především jako produkt zanedbanosti a hlouposti. Nicméně za tím vším je především strach.

Klíčová otázka je: co tomu řeknou lidé? Luďan se ptá mladé aktivistky za práva Romů: chodila bys s Cikánem? Uvede ji do rozpaků, ale když trvá na tom, že by to měl být Cikán tady z Mostu, tady v tom prostředí, tak aktivistka jasně řekne „ne“. Luďan proto odmítá vztah své sestry s Romem. Bojí se o ni. Vysvětluje mu, že s ním sice spala kdekterá žena z Mostu, ale vždy jen tajně, protože je Rom. A pak Luďanův syn, o kterého se bojí jeho matka: co s ním bude, když bude místo učňáku studovat gympl a výšku, když se nezačlení a nenajde hned práci? Strach o syna. Strach z jeho inteligence.

Ironie: Kdy se už Rusko odpojí od globálního internetu, abychom mohli uspořádat nerušeně volby?

13. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Poté, co Rusko zveřejnilo plán zakrátko se odpojit od globálního internetu, mnoho zemí je žádá o konkrétní datum, kdy to učiní, aby věděly, kdy uspořádat ve svých zemích volby, píše britský satirický televizní pořad Have I Got News for You.


Itálie: Inspektor Montalbano podpořil uprchlíky

13. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Foto: Italský televizní inspektor Montalbano 

Sicilský detektiv v italském televizním seriálu vylovil z moře mrtvolu utonulého imigranta.

Nejslavnější italský televizní detektiv se v nejnovějším pokračování svého seriálu postavil za uprchlíky, přicházející do Itálie, a rozzuřil tak stoupence ultrapravicového ministra vnitra Mattea Salviniho.

Na Caracas! - Tamanská divize obsazuje Kanadu, čili Švejk stratégem

13. 2. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Vedle potřeby mobilizovat příznivce ideologicky spřízněného utlačitelského režimu dosud existuje i prapodivná věc, jíž se kdysi říkávalo fakta. Ta relevantní v případě virtuální kauzy "americké intervence ve Venezuele" jsou následující: Po exodu zbídačených obyvatel (odešlo podle UNHCR přes 3 mil. lidí) zhruba třicetimilionová Venezuela má rozlohu přes 900 000 km2 z poloviny pokrytou přinejmenším keřovitou vegetací - a po zuby vyzbrojenou armádu o šesti divizích (1., 2. a 3. pěší, 4. tanková, 5. pěší pro boj v džungli, 9. kavaleristická) plus Národní gardu (38 000) a údajně až 600 000 příslušníků hůře či lépe vycvičených záloh. - Spojené státy mají v sousední Kolumbii, kde politické podmínky rozhodně nepřejí podílu země na vojenském dobrodružství u sousedů, celkem 1 400 vojáků - a Trumpův poradce Bolton v lednu vyvolal pozdvižení záměrným únikem poznámky ohledně možného vyslání dodatečných 5 000 vojáků do Kolumbie.

Kolumbijská guerilla slibuje "bránit Venezuelu"

13. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Kolumbijská ultralevicová organizace Národněosvobozenecká armáda (ELN) ústy svého lídra v exilu na Kubě slibuje, že bude bránit spřátelený venezuelský režim před "americkou invazí". 

Dva pojmy svobody Isaiaha Berlina

13. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Svoboda je silné slovo. Všichni na ně reagujeme pozitivně a pod jeho vlajkou začínaly revoluce, byly vedeny války a stále se jím ohánějí politické kampaně. Ale co přesně "svobodou" myslíme?, ptá se Maria Kasmirliová. Fakt, že politici všech stran tvrdí, že věří ve svobodu, naznačuje, že lidé vždy nemyslí na totéž, pokud o ní hovoří. Mohou existovat různé druhy svobody - a pokud je tomu tak, mohou být navzájem v konfliktu? Může prosazování jednoho typu svobody omezovat jiný? Mohou lidé dokonce být donucováni ve jménu svobody?

Vědci našli stopy pohyblivých organismů staré přes 2 miliardy let

13. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Zkameněliny prvních pohyblivých organismů planety byly objeveny mezinárodním týmem vědců. Ve vrstvách kamene v Gabonu datovaného do doby zhruba před 2,1 miliardy let se našly důkazy existence shluku jednobuněčných organismů, které společně přešly do formy mnohobuněčného organismu připomínajícího slimáka. Ten se pohyboval bahnem při cestě za příznivějším prostředím.

Brexit, Irsko a evropská solidarita

13. 2. 2019

čas čtení 4 minuty

Evropská unie musí minimalizovat dopad brexitu na Irsko, ale republika musí také vyslat signál solidarity s dalšími členskými státy, napsal Carlos Closa Montero. Vytírat s druhými podlahu kvůli daňovým otázkám v bloku založeném na solidaritě není přijatelné.

Španělsko: Začal proces s katalánskými separatisty

13. 2. 2019

čas čtení 1 minuta

Devět z dvanácti lídrů katalánských separatistů čelí obvinění ze vzpoury za svou roli v nepovedeném pokusu o vyhlášení nezávislosti v roce 2017. Bývalý premiér Carles Puigdemont, který vedl kampaň, nesedí na lavici obžalovaných.

Klíčový Macronův poradce končí

13. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

Jeden z nejbližších poradců francouzského prezidenta Emmanuela Macrona oznámil rezignaci v rámci pokračujících změn v kabinetu, jejichž cílem je znovu získat ztracenou popularitu.

Soros s poukazem na Orbána varuje před "protievropskými silami"

13. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

"Evropa náměsíčně kráčí do zapomnění a lidé v Evropě se musejí probudit, než bude pozdě," vyzývá maďarskoamerický miliardář George Soros ve článku Projektu Syndicate nazvaném "Evropo, prosím, vzbuď se". Soros pasovaný maďarskou vládou na nepřítele č. 1 dodal, že pokud se věci nezmění, "Evropská unie se vydá cestou Sovětského svazu v roce 1991", upozorňuje Fani Kaszasová.

dTest: České mobilní služby patří stále k nejdražším v Evropské unii

12. 2. 2019

čas čtení 3 minuty

Průzkumy spotřebitelské organizace dTest opakovaně ukazují, že tarify českých mobilních operátorů patří v evropském srovnání k nejdražším, zejména v oblasti mobilních dat. Jaké mobilní služby a ceny nabízí sousedé ze zemí Evropské unie, kteří nám mohou být v této oblasti inspirací? dTest přichystal přehledné srovnání cen mobilních tarifů.

I z analýzy Evropské komise z roku 2018 plyne, že ceny volání a využívání dat v České republice patří ve srovnání se zahraničím mezi nejvyšší.

Jak to vypadá na venezuelské hranici?

12. 2. 2019

čas čtení < 1 minuta

Dramaticky a emocionálně. Mohla by vzniknout zástupná válka, s USA, Kolumbií a Brazílií na jedné straně a Ruskem, ČÍnou a Tureckem na druhé straně. USA se domnívá, že by humanitární pomoc, kterou Američané přivezli, mohla mít politický dopad a svrhnout Maduru. Někteří lidé demonstrující na hranici poukazují na to, že Venezuela trpí ekonomickou blokádou a kritizují, že Trump sankcemi netrestá Maduru, ale je. Jiní je označují za zrádce a zdůrazňují, že "všichni musíme bojovat za přístup k této humanitární pomoci". Někteří Venezuelané pomoc demonstrativně odmítají. Ta je však na této hranici jen v symbolickém množství. Bude zapotřebí daleko větší pomoci, protože lidé ve Venezuele opravdu trpí hladem a nedostatkem léků, nemocnice nemají ani obvazy, injekce a destilovanou vodu si musíte sami kupovat a do nemocnice dovézt. Jenže na to lidi s dnešní inflací milionu procent nemají. Reportáž Channel 4 News:

Robert Peston: Proč mi brexit strašidelně připomíná poslední dny banky Lehman Brothers, pomaleji, ale ve větším měřítku...

12. 2. 2019

čas čtení 5 minut

Nynější situaci srovnávám s bankrotem banky Lehman, protože jak britská vláda, tak vedoucí činitelé EU jasně varují, že vypadnutí Británie z EU bez dohody by mělo vážné ekonomické i bezpečnostní dopady. Stejně tak americká (a britská vláda), ústřední banka i regulační orgány v roce 2008  věděly, že kolaps banky Lehman bude událostí, kvůli které všichni zchudneme. Přesto dovolili, aby se to stalo.


Většina britských poslanců mi říká, že vypadnutí Británie z EU bez dohody je velmi nepravděpodobné, píše jeden z nejbystřejších britských politicko-ekonomických analytiků z komerční televize ITV Robert Pestom.

Nemají pravdu.

Argumentuji, že je to nejpravděpodobnější výsledek - pokud nebudou záchranné akce podniknuty daleko dříve, než všichni očekávají.

Důvody:

Hospodaření OSBL v lednu 2019

5. 2. 2019

čas čtení 2 minuty

V lednu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 133 485.14  . DĚKUJEME! 

Zůstatek byl koncem ledna 2019 438 767.09  Kč.  

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Sdělovací prostředky | Náboženství | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
22937