Konec jedné éry? Zánik smlouvy INF a budoucnost strategické stability

15. 2. 2019

čas čtení 2 minuty
1. února ministr zahraničí Mike Pompeo oznámil, že Spojené státy suspendují své závazky vyplývající ze smlouvy o střelách středního a kratšího doletu (INF), a vyrozuměly Rusko a další signatáře smlouvy, že Spojené státy odstupují od smlouvy během šesti měsíců podle čl. XV. Pompeo řekl: "Rusko setrvává ve faktickém porušení svých smluvních závazků nevyrábět, nevlastnit nebo netestovat pozemní systém střel s plochou dráhou letu středního doletu s dosahem mezi 500 a 5 500 km", píše Frank A. Rose.


Následující den ruský prezident prohlásil, že Rusko také suspenduje své závazky. Pokud nedojde k něčemu dramatickému, zdá se, že smlouva INF podepsaná v roce 1987 prezidentem Reaganem a sovětským generálním tajemníkem Gorbačovem zřejmě skončí letos v létě.

Ačkoliv konec INF je jistě nešťastný, jde o symptom mnohem širšího problému: Kolapsu existujícího americko-ruského rámce strategické stability. Klíčovou otázkou nyní je, zda Trumpova administrativa dokáže účinně zvládnout konec INF způsobem, který 1) udrží soudržnost amerických aliancí, 2) udrží úroveň strategické stability s Ruskem krátkodobém a střednědobém výhledu a 3) zvládne přechod k novému rámci strategické stability, který zahrne nové hráče (mj. Čínu) a vznikající technologie.

Tyto otázky, kromě jiných, byly předmětem nedávných hlubokých debat v Brookings a stanou se klíčovým tématem každoroční Mnichovské bezpečnostní konference ve dnech 15. - 17. února. Jak nedávno prohlásil předseda konference Wolfgang Ischinger: "Při pohledu na současných stav mezinárodních vztahů je těžké vyhnout se pocitu, že svět není jen svědkem série menších a větších krizí, ale je tu zásadnější problém. Zdá se dokonce, že zakoušíme přeskládávání klíčových prvků mezinárodního řádu." Budoucnost kontroly zbrojení a strategické stability jsou v centru těchto globálních přesunů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6976

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019