Krymští Rusové se obracejí proti Moskvě

15. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Mnozí etničtí Rusové, kteří žili na Krymu před jeho anexí, se považují za "ruštější" než obyvatelé Moskvy. V roce 2014 volili proruské strany a anexi Ruskem přivítali. Ale po několika letech zjišťují, že Rusko není tím, co si představovali - a dokonce se obracejí proti němu, píše Andrej Vasiljev.


Až dosud je hněv většinou držen na uzdě. Nicméně zkušenosti tohoto společenství omezily význam Moskvy jakožto integrační síly a vedly ruské úřady, aby stále více spoléhaly nikoliv na ty, o nichž se domnívaly, že budou vždy na jejich straně, ale na "nové Rusy" přistěhované odjinud.

Příchod těchto outsiderů jen zhoršil pocit dlouhodobých ruských obyvatel Krymu, že se od Rusů odjinud liší, a oslabuje jejich přání být součástí Putinova "ruského světa". Mohli by se dokonce stát spojenci Ukrajinců, kteří usilují o obnovu ukrajinské suverenity.

Na Krym se stěhuje stále více Rusů z Ruska, jenže stále více Rusů na Krymu si vyřizuje ukrajinské pasy, aby mohli odjet. Nově příchozí na Krymu dostávají lepší práci, zatímco "předanšlusoví" zažívají snižování životní úrovně a společenského postavení.

Ti kdo přicházejí na Krym jsou přinejmenším navenek loajálnější k Moskvě, protože závisí na jejích dotacích. To ale také znamená, že fiskální zátěž moskevského rozpočtu jedině poroste.

Putinova anexe Krymu za sebou zanechá Rusy rozdělené obdobně, jako jsou rozděleni v jiných oblastech.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9169

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2019