Miloš Zeman: Je blbý, nebo navedený? Ohrožuje záměrně bezpečnost ČR?

27. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
 

Prezident republiky jednal s Huawei


Prezident republiky Miloš Zeman se v sobotu dne 27. dubna 2019 v Pekingu setkal s vedením společnosti Huawei v čele s jejím zakladatelem Žen Čeng-fejem.

V průběhu tohoto jednání prezident republiky vyjádřil solidaritu se společností Huawei a názor, že kampaň, která je proti ní vedená, není opřena o žádné věcné důkazy.

Prezident republiky vyjádřil naději, že společnost Huawei se bude podílet na digitalizaci České republiky, včetně sítí 5G.


Jiří Ovčáček
ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky

V Praze dne 27. dubna 2019


* * *

New York Times: Firma Huawei nikdy, za celých třicet let své existence, neprodávala veřejně své akcie. Američtí činitelé mají podezření, že je firma ovládána čínskou komunistickou stranou. Vysocí američtí činitelé jsou také znepokojeni novými čínskými zákony, které vyžadují, aby čínské firmy spolupracovaly s čínskou tajnou policií na výzvědné činnosti.

 

Huawei a její hlavní finanční ředitel Meng Wanžu čelí v USA trestnímu stíhání za krádeže obchodních tajemství a za porušování sankcí vůči Íránu. Američtí činitelé naléhají na jiné vlády, aby nepoužívali technologii Huawei v bezdrátových sítích příští generace mobilních telefonů. Varují, že obrovská množství citlivých dat budou k dispozici čínským tajným službám.

Čínská vláda má v mnoha ohledech moc nad čínskými firmami, toto ovládání je často neoficiální a utajované. Firma Huawei není podřízena trvalému nezávislému veřejnému mezinárodnímu auditu, jakému by byla podrobena firma, jejíž akcie by se volně prodávaly na mezinárodních trzích.

Ředitelé firmy Huawei tvrdí, že je prý firma "vlastněna svými zaměstnanci". Američtí experti poukazují na to, že to nemá vůbec nic společného se strategií firmy ani s rozhodováním jejího vedení a že to je pouze projekt, v jehož rámci mají zaměstnanci určitý podíl na zisku tohoto podniku, aniž by měli rozhodovací právo o čemkoliv.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
10792

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2019