Anglie chce uvalit na studenty z EU horentně vysoké školné, je to nezákonné. Ve Skotsku budou studenti z EU nadále studovat zadarmo

27. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Londýnská vláda připravuje idiotské rozhodnutí, podle něhož chce na studenty z EU uvalit stejné horentně vysoké školné, jaké musejí platit v Británii zahraniční studenti z jiných částí světa, jde někdy až o dvacet tisíc liber ročně  (600 000 Kč ročně). Toto opatření má prý vejít v platnost, ať se brexit uskuteční či neuskuteční.

V Evropské unii je to protizákonné - studenti z členských zemí EU musejí studovat za stejných finančních podmínek jako domácí studenti. Ve Skotsku podléhá naštěstí školství rozhodování skotské vlády v Edinburku.

Ta nedávno oznámila, že nejméně studenti z EU začínající své pregraduální studium v roce 2020-21 budou na skotských univerzitách i nadále studovat zadarmo, bez ohledu na to, zda se uskuteční brexit. Češi a Slováci tedy nadále budou ve Skotsku studovat zadarmo.
Gavin Esler: Další šílený nápad od této blbé vlády - apelujeme na všechny studenty z EU a občany EU v Británii: registrujte se pro eurovolby. Chceme inteligentní Británii a chceme sem přilákat ty nejlepší a ty nejinteligentnější občany.

Slavný televizní vědec a popularizátor vědy profesor Brian Cox: Tohle je katastrofálně stupidní strategie. Vím, že vláda občas pociťuje potřebuje potřebu usmiřovat si idioty, avšak ani idioti nechtějí snižovat počet zahraničních studentů studujících v Británii.


0
Vytisknout
6619

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2019