Hrůzy, které se ani normálně nedostanou do zpráv

27. 4. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Foto: Cyklon Kenneth, Mozambik

Poslouchal jsem v sobotu pořad Newshour v zahraničním vysílání společnosti BBC. Na Srí Lance, po masakru v kostelech a v hotelech na Boží hod velikonoční, nyní místní obyvatelstvo pronásleduje příslušníky muslimské menšiny, kteří tam utekli z Pákistánu před pronásledováním.

Uprchlíci v Libyi, které Evropa odmítá přijmout a financuje jejich zadržování ve vazebních táborech, jsou nyní terčem střelby, vzhledem k tomu, že se místní polovojenské jednotky snaží zmocnit Tripolisu. Děti pláčí v zoufalé hrůze, bojí se kulek, informuje z místa reportérka BBC.

Pouhých několik týdnů, co v důsledku globálního oteplování byl postižen africký Mozambik obrovskými záplavami a katastrofálním ničením cyklonem Idai byl zbytek země tento týden - na severu - zničen novým cyklonem Kenneth. Koho by to zajímalo.





V Afghánistánu bylo za poslední čtyři roky zavražděno 45 000 vojáků a policistů v boji s Talibanem. Další desetitisíce mladých Afghánců, sloužících v armádě a v policii utrpělo obrovská zranění. Afghánské ministerstvo obrany nemá - tak, jak to existuje v jiných zemích - žádné zdravotnické instituce, které by se staraly o válečné invalidy a vybavovaly je například prostetickými končetinami.  O rodiny pozůstalých po zabití vojáků se nikdo nestará - ani o vojáky či policisty, kteří byli například postřeleni do páteře, takže doma leží nehybně bez pomoci.

0
Vytisknout
9306

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2019