Netancuj, jak Duka píská

27. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Tisková zpráva: Feministické aktivistky úspěšně blokovaly Národní pochod pro život a rodinu

V sobotu 27. dubna v odpoledních hodinách se aktivistkám a aktivistům z radikálně levicové skupiny Kolektiv 115 podařilo na zhruba 15 minut úspěšně zablokovat Národní pochod pro život a rodinu, který tou dobou procházel přes most u Rudolfina v Praze. Důvodem zablokování pochodu bylo vyjádření nesouhlasu s ultrakonzervativní politikou, za kterou organizátoři (Hnutí pro život) stojí.

 

Po ukončení nahlášené demonstrace "Netancuj, jak Duka píská" se skupina asi 40 lidí oddělila od nahlášené trasy a zastoupila trasu demonstrace organizované konzervativním protipotratovým Hnutím pro život. „Blokádou jsme chtěly symbolicky ukázat odhodlání stavět se na odpor proti konzervativní politice Hnutí pro život", říká za Kolektiv 115 Kateřina Jelínková. Národní pochod pro život zaštítili mimo jiné i prezident republiky Miloš Zeman, nebo kardinál Dominik Duka. „Tito lidé reprezentují názory, proti kterým je nutné se důrazně vymezit. Naším cílem bylo nenechat ultrakonzervativce v klidu pochodovat Prahou", pokračuje Jelínková.

Jak Kolektiv popsal dříve, Hnutí pro život je ultrakonzervativní hnutím, snažícím se omezit reprodukční práva žen v České republice. Před několika lety se Hnutí pro život pokusilo změnit strategii a nyní si buduje mediální obraz organizace pomáhající těhotným ženám, které jsou svým okolím nuceny jít na potrat. "Hnutí pro život je však i nadále organizací s nejasným financováním a jasnou agendou: omezovat reprodukční práva žen", doplňuje Kateřina Jelínková.

Kolektiv 115 je radikálně levicová politická organizace působící v Praze. Zabývá se tématy jako feminismus, právo na město a antifašismus. Více na www.k115.org.

0
Vytisknout
10620

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2019