Jsme uprostřed ekologické katastrofy

27. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Můj dobrý kamarád je ředitelem jedné lesní správy v jižních Čechách. Je to lesák, žádný environmentalista, ale "svými" lesy žije. Právě mi řekl, že tamější lesy mají tak dva, tři roky, kůrovce je teď v lapačích asi 40x-100x víc než bylo v těch předchozích nejhorších letech a dřevo se nedá ve střední Evropě prodávat, protože je ho prostě tolikrát víc, než je možné udat, že se trh rozpadnul, píše Bohuslav Binka.

Vůbec není otázka, zda jsme v krizi - prostě jsme ve veliké a zásadní environmentální krizi - ale jak to udělat, aby se v poměrně krátké době osvědčil stát a další instituce v tom, abychom jí nějak ustáli.

Podle mého je nutná zásadní personální obměna na Ministerstvu zemědělství, které nebylo a není schopné alespoň částečné reakce. A to samé podle mého platí o vedení Českých lesů.


Boris Cvek (viz jeho fotografie výše):

Pro ilustraci, jak se u nás v lese sama od sebe řeší kůrovcová katastrofa (a je to obyčejný hospodářský les). Ve vyfocených místech býval hustý smrkový les, vystlaný hnědým jehličím, bez trávy. Postupně - je to proces minimálně 20 posledních let - byly smrky káceny a zůstal tu a tam buk, dub nebo modřín. Nálety z těchto stromů pak okupovaly utvořený prostor a daří se jim skvěle. Na vyfocených místech převažují nálety buku a modřínu, jinde jsou to zejména duby. A k tomu nějaká bříza, javor, smrk, jedle. Naprosto spontánně. Roste to, co je schopno přežít, a boj o život je to krutý.


Toto je mezitím "vize Ano" pro Evropu. Až zločinecká manipulace nesmyslu:



0
Vytisknout
11291

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2019