Jaké jsou tři největší výzvy, jimž dnes čelí Evropská unie?

17. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Ne, nejde o brexit, migraci a populismus, napsal Tomáš Valášek. Evropa, stejně jako zbytek světa, prodělá v příštích dekádách vážné politické, ekonomické a sociální transformace. Je však na ně připravena?


Nejde o to, že by na brexitu, migraci a populismu nesešlo, avšak pozornost jim věnovaná je zcela nepřiměřená. Mezitím se schyluje ke třem změnám, které zruší způsob, jakým pracujeme a žijeme, a revolucionizují vztah mezi státem a jednotlivcem. Jsou to změna klimatu, stárnutí populace a digitální revoluce.

Jejich dopady si vyžádají, aby se Evropané adaptovali způsobem, který teprve začínáme chápat. Změny budou mít dominový efekt. Například pokud se část Evropy v důsledku klimatických změn stane neobyvatelnou, nebo pokud automatizace způsobí katastrofu na pracovním trhu, migrace jak uvnitř Evropy, tak do ní se patrně zvýší. EU potřebuje udělat vše, co zmůže, aby tyto výzvy zvládla.

EU věnuje třem hlavním výzvám určitou pozornost, ale zřejmě příliš málo a příliš pomalu, částečně proto, že lídři věnují pozornost jiným věcem. Většině mainstreamových stran také došly nápady. Voliči si toho všimli a jejich pozornosti se zmocnily populistické narativy.

Prioritizace hlavních tří výzev může změnit debatu a vést k pozitivnější vizi EU. A načasování je správné, protože nové vedení unie se letos ujme úřadu a občané, zvláště mladí, požadují radikální změnu. Avšak EU bude muset přesměrovat své zdroje a politiku a jasně vysvětlit, proč dochází k přizpůsobení kurzu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9798

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019