Strašidla Výmarské republiky se vracejí

16. 5. 2019

čas čtení 2 minuty


Nová výstava v Berlíně varuje, jak rychle končí ztráta respektu pro demokracii katastrofou


Vstupte do Německého historického muzea v Berlíně a přivítá vás řada deprimujících výroků: Už není možné spoléhat, že liberální demokracie přežije. Autoritářské strany získávají na síle i v zemích s dlouhou demokratickou tradicí. Důvěra veřejnosti v liberální demokracii klesá i v Německu.

 

Nová výstava tohoto muzea o Výmarské republice - která vznikla v Německu po chaosu porážky v první světové válce - je jak o minulosti, tak o budoucnosti. R. 1933 zničili Výmarskou republiku nacisté. Výmarská republika byla konečnou zatěžkávací zkouškou zastupitelské liberální demokracie pod tlakem nacionalismu, násilí a populismu.

Tato berlínská výstava není jen o tom, jak se ve Výmarské republice rozložila demokracie. Vypovídá i o tom, co se možná nyní znovu děje v Evropě v roce 2019. Výstava je určitou formou participační laboratoře o tom, jak mohou stejným problémům čelit demokracie dnes. Není to příjemný zážitek.

Výmarská společnost se příliš neodlišovala od naší vlastní společnosti. Některé obdoby s výmarským obdobím by se měly brát velmi vážně. Pokud to neučiníme, roste riziko, že se politická důvěra občanů v systém bude dále rozkládat a nevyřešíme problémy, jako je brexit, nerovnost a globální oteplování.

Výmarský parlamentní systém například vyžadoval, aby spolu politické strany spolupracovaly na vytváření kompromisů, které podporuje veřejnost. K tomu nedošlo a vinu na tom nesla jak levice, tak pravice. Namísto toho Výmar zničil mocný narativ o zradě národa a o atraktivnosti silné diktatury založené na rasismu a na strachu z odlišných lidí. Součástí destabílizace Výmarské republiky bylo i politické násilí.

Podobnosti s dnešní probrexitovou politiku nelze jen tak bagatelizovat. Při tom, stejně jako ve Výmaru, hraje obrovský vliv mimoparlamentní politika. Ani v Británii nyní spolu strany pravice a levice nespolupracují ve snaze dosáhnout kompromisu. I v Británii, stejně jako ve Výmaru, jsou dnes velké části centristické pravice zastrašovány předsudky ultrapravice.

Také sílí narativ o zradě národa, který se zřejmě silně projeví v evropských volbách příští týden. I v Británii, podle průzkumu Hansard Society, podporuje více než polovina občanů "silného vůdce ochotného porušovat pravidla". I v Británii jsme už zažili politickou vraždu, hrozby násilí politikům a oficiální varování, že poslanci už nejsou bezpeční.

V Německu před sto let přestala veřejnost sympatizovat s parlamentem. Mělo to strašlivé následky. V Británii dnes děláme totéž, aniž bychom pochopili, co nám může hrozit.

Kompletní článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9518

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019