Spojené státy zřejmě zcela zakáží potraty

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta

Těchto 27 bělošských mužů nařídilo  ženám, co nesmějí dělat se svým tělem:



V úterý večer schválil Republikány ovládaný Senát v Alabamě zákon, který zakazuje potraty ve všech etapách těhotenství, včetně případů znásilnění či incestu. Lékař, který provede potrat, bude odsouzen do vězení na 99 let, píše americká právnička B Jessie Hill.

Jde o jeden z několika protipotratových zákonů schválených v poslední době. Cílem je zlikvidovat rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu z roku 1973 v případě Roe kontra Wade, které uznalo základní ústavní právo na potrat.

Cílem nových protipotratových zákonů schválených v Georgii, v Iowě a v Severní Dakotě je potraty úplně zakázat. Tyto zákony jsou protiústavní.

Jenže od doby, kdy minulý rok jmenoval Donald Trump do Nejvyššího soudu Bretta Kavanaugha, Nejvyšší soud se staví nepřátelsky vůči potratovému zákonu z roku 1973.

Pozorovatelé opakovaně poukazují na to, že největší škody, které působí Donald Trump Spojeným státům, jsou dlouhodobé: na desítky let změnil postoj amerického Nejvyššího soudu, který nyní zastává ultrakonzervativní názory. To změní poměry v USA na celou éru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8152

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019