Polský dokument o sexuálním zneužívání dětí kněžími od soboty zhlédlo na YouTube 14 milionů lidí

15. 5. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Vynikající dvouhodinový dokumentární film bratrů Sekielských zhlédlo od minulé soboty, tedy za čtyři dny, na YouTube 14 milionů lidí. Původně jsem nepřistupoval k tomuto filmu s velkým nadšením, protože jsem neměl chuť na drastická svědectví, jenže film je skutečně napínavý a pustíte-li si ho, vtáhne vás a nemůžete se od něj odtrhnout, poznamenává Jan Čulík.

Film dokumentuje dlouholeté sexuální zneužívání nezletilých dětí, i pouze sedmiletých, katolickými kněžími v Polsku. Ti mají v Polsku obrovskou autoritu, kněz je pro dítě někým jako Ježíš. Film dokumentuje obrovské celoživotní trauma, které sexuální zneužívání dětí v útlém věku kněžími způsobuje obětem, některé se jen na poslední chvíli vyhnuly smrti. Je to obrovská, dlouholetá zločinnost, kterou nesmírně mocná, polská katolická církev - v tomto filmu silně připomínající někdejší vládnoucí, kriminální komunistickou mafii - prostě odmítá řešit.

Není divu, že tento film hluboce otřásá v těchto dnech celým Polskem:


(Film má anglické titulky)


Andrew Stroehlein: Nedávno se rozčilovali polští ministři, že jedna paní namalovala svatozář Panny Marie duhovými barvami. Tady mají skutečný důvod, proč by měli být šokováni: systematické sexuální zneužívání dětí katolickými kněžími v Polsku:

Film Jen to nikomu neříkej ukazuje jak násilničtí kněží zničili životy svých obětí a nečelí žádným následkům. Šokoval celé Polsko, drtivě katolickou zemi, v níž je církev vlivným politickým hráčem. Po zveřejnění na YouTube v sobotu večer film do pondělí odpoledne zhlédlo 8,1 milionů diváků.


0
Vytisknout
9032

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019