Nový evropský prekariát: Jen asi třetina obyvatel EU má na konci měsíce peníze

16. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Obrázek: Procento občanů v jednotlivých zemích EU, kterým koncem měsíce zbývají vůbec nějaké peníze

Velkou kritikou Evropské unie je, že za posledních třicet let přesunula důraz od sociální ochrany a solidarity na růst a globalizaci. Důsledkem je rostoucí nerovnost a skutečnost, že stále větší procento občanů se stává prekariátem, lidmi, kteří zjišťují, že jejich zaměstnání je nejisté, sporadické a tak málo placené, že nejsou ani schopni uhradit své účty.

 

Z průzkumu, který tento týden vydala Evropská rada pro zahraniční vztahy, vyplývá, že jen třetině Němců a jen čtvrtině Italů a Francouzů zbývají  na konci měsíce peníze na to, aby si mohli koupit něco dodatečného.

Francouzští ekonomové zjistili, že příjem 1 procenta nejbohatších Francouzů roste dvakrát tak rychle než příjem 50 procent nejchudších Francouzů. Míra chudoby ve Francii je 21 procent, je stejná jako kolem roku 2005.

K tomuto nárůstu nerovnosti, viditelnému ve všech zemích v Evropě, dochází v kontextu sílící fiskální konkurence mezi evropskými státy, což ochromilo progresivitu zdanění.

V důsledku toho vzniká po celé Evropě nový prekariát: miliony lidí, kteří sice chodí do zaměstnání, ale vydělají tak málo, že nevyjdou s penězi. Zároveň vzniká velká ekonomická nejistota v důsledku pokroku automatizace.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9121

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019