Merkelová: Evropa se musí sjednotit a postavit se Číně, Rusku a USA

16. 5. 2019

čas čtení 3 minuty


Evropa musí koordinovat svůj postoj vůči problémům, které dnes zosobňují její tři velcí globální soupeři, Čína, Rusko a USA, varovala Angela Merkelová před svými posledními volbami ve funkci německé kancléřky.

Evropa se podle Merkelové musí naučit reagovat jednotněji na ruské zasahování do voleb, na ekonomickou moc Číny a na americký monopol na digitální služby.

"Není pochyb o tom, že Evropa musí zaujmout nový postoj v novém světě," varovala Merkelová."Staré jistoty poválečného světa už neplatí."

 

Dodala: "Čína, Rusko a USA nás znovu a znovu nutí nalézt společný postoj. To je často obtížné, vzhledem k tomu, že máme rozdílné zájmy. Ale daří se nám to - viz například, náš postoj vůči konfliktu na Ukrajině. Naše strategie vůči Africe je teď také společná. Avšak naše politická moc není ještě srovnatelná s naší hospodářskou mocí."

Merkelová poskytla rozhovor německému deníku Süddeutsche Zeitung v alianci s šesti dalšími evropskými listy, včetně polské Gazety wyborczej (v alianci, typicky, není žádný český deník). Také zdůraznila:

- Brexit je největším evropským bodem obratu posledních let, ale věc nyní musí vyřešit Británie. "V londýnském parlamentu musí vzniknout většina pro něco, ne jen většina proti všemu."

- Vytvořit dost hospodářského růstu pro vyřešení ekologické krize je pro Merkelovou její "největší starostí"-

- Německo se stane do roku 2050 uhlíkově neutrální, ale "bude to velmi obtížné".


Merkelová varovala, že centristické strany musejí přestat flirtovat s populistickými gesty a kategoricky vyloučila možnost, že by centristický blok jejích politických stran mohl přijmout ultrapravicové populisty, jako je Matteo Salvini.

"Už nestačí argumentovat, že jsme se těšili sedmdesáti letům míru v Evropě. Tím se už dnes evropský projekt neospravedlní. Bez argumentů na obranu Evropy, které budou pohlížet do budoucnosti, bude evropský mírový projekt ohrožen více, než si myslíme."

Merkelová také zdůraznila naléhavost globální ekologické krize. "Je zoufalé vidět, o kolik se situace v tolika ohledech zhoršila. Chybí důsledné politické činy v globálním měřítku. Musíme být schopni jednat ve všech sférách, včetně ve sféře ochrany životního prostředí, ale zůstat hospodářsky úspěšní. To je moje největší starost."

"Devět zemí usiluje o to, stát se do roku 2050 uhlíkově neutrální, to znamená, že by už nevypouštěly žádné emise CO2. Myslím si, že to bude možné jedině, pokud budeme ochotni odebírat CO2 z ovzduší a skladovat ho. Ta metoda se jmenuje CCS - a v Německu je velmi kontroverzní."


CCS je kontroverzní, protože kritikové vidí tuto metodu jako nákladnou dotaci, která by vedla k prohloubení užívání fosilních paliv. "Jsou dvě možnosti - buď budeme ukládat uhlík, anebo musíme vysázet obrovské množství lesů," řekla. "V Holandsku tato alternativa není k dispozici. Tam by se CO2 mohl pumpovat do prázdných plynových polí. V Německu bychom to také mohli dělat, ale lidé se mě právem ptají, do jaké míry je to realistické."

Interview vyšel v denících Guardian, Le Monde, Süddeutsche Zeitung, La Vanguardia, La Stampa a Gazeta Wyborcza. Znovu opakujeme, že český tisk je zcela mimo.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
11398

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019