Nedošlo k zvýšení íránské hrozby v Sýrii ani v Iráku, tvrdí vysoký britský činitel

15. 5. 2019

čas čtení 2 minuty

Náměstek velitele koalice bojující proti Islámskému státu odmítl vysvětlení Bílého domu, proč USA vyslala vojska


Vysoký britský generál v Američany vedené koalici proti Islámskému státu konstatoval, že nedokází k zvýšení hrozby od Íránem podporovaných jednotek v Iráku ani v Sýrii. Přímo tak protiřečil americkému tvrzení, použitému k ospravedlnění vojenské eskalace v regionu.



Generálmajor Christopher Ghika, náměstek velitele operace Inherent Resolve, koaliční operace provádějící protiteroristické akce proti Islámskému státu v Iráku a v Sýrii byl dotazován novináři na hrozbu od šiitských milicí v Sýrii a v Iráku, kterou v minulém týdnu citovali američtí mluvčí jako důvod pro rychlé vyslání letadlových lodí a další výzbroje do Perského zálivu.

"Ne, nedochází k zvýšení hrozby od Íránem podporovaných jednotek v Iráku ani v Sýrii," řekl Ghika videolinkem z Bagdádu do Pentagonu. "Jsme si samozřejmě vědomi jejich přítomnosti a sledujeme je, stejně jako mnoho ostatních, protože to je prostředí, v němž se nacházíme."

Generálovy výroky zjevně vedou k zvýšení obav, že vykonstruované či přehnané výzvědné informace zneužívají jestřábi v americké armádě, v jejichž čele stojí poradce pro národní bezpečnost John Bolton, prosadit válku proti Íránu způsobem, jak se připravovala válka proti Iráku.

New York Times v pondělí informoval, že současný ministr obrany Patrick Shanahan předložil Bílému domu plán na vyslání 120 000 vojáků na Blízký východ - v případě íránského útoku či íránského porušení podmínek jaderné dohody z roku 2015, od níž USA loni odstoupily. Donald Trump tuto zprávu odmítl jako "nepravdivou".

Američtí činitelé tvrdí, že existují prý jasné důkazy, že Írán buduje své proxy jednotky a jejich bojovaou připravenost a chystá se jimi zaútočit na americké jednotky v reigonu. Ghika to popřel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8084

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019