Británie rozhodne o extradici Assangeho

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Švédští vyšetřovatelé ne přání právníka jedné z údajných obětí znovu otevírají kauzu znásilnění proti zakladateli WikiLeaks Julianu Assangeovi, informuje Henry Ridgwell.


Assange byl zatčen v dubnu před ekvádorským velvyslanectvím v Londýně, poté co tato země změnila rozhodnutí poskytnout mu azyl. Sedmačtyřicetiletý Australan je také hledán v USA kvůli obvinění z hackingu a britská vláda bude muset rozhodnout, která žádost o vydání dostane přednost.

V roce 2011 byl Assange po konferenci věnované WikiLeaks ve Stockholmu dvěma ženami obviněn ze znásilnění. Požádal o azyl na ekvádorském velvyslanectví v Londýně a tvrdil, že obvinění jsou součástí spiknutí s cílem vydat jej do USA kvůli vydavatelské činnosti. Švédští vyšetřovatelé v roce 2017 obvinění stáhli, kvůli malé naději na usvědčení.

V dubnu však Ekvádor vzal zpět své rozhodnutí poskytnout Assangeovi azyl a umožnil britským úřadům jej zatknout. Jedna z žen, která A. obvinila ze znásilnění, požádala o znovuotevření případu.

Assange obvinění ze znásilnění popírá. WikiLeaks uvedla v prohlášení, že znovuotevření případu mu umožní očistit své jméno.

Švédsko bude usilovat o evropský zatykač a extradici poté, co si Assange odsedí 50 týdnů v Británii za to, že se vyhnul podmínkám propuštění z vazby na kauci.

USA také vydaly žádost o extradici kvůli obvinění z hackingu spojené s publikací tisíců utajovaných vojenských a diplomatických depeší, které se většinou týkaly válek v Afghánistánu a Iráku.

Podle švédských zákonů obvinění ze znásilnění bude promlčeno v srpnu příštího roku, takže právní experti tvrdí, že Británie je pod tlakem, aby proces Assangeova vydání urychlila.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6667

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019