Le Penová a Salvini chtějí ultrapravicovou alianci, která by EU "změnila zevnitř"

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Nacionalistické strany mění strategii. Lídři ultrapravice Marine Le Penová a Matteo Salvini nyní voličům slibují, že změní EU zevnitř. Avšak experti tvrdí, že pro nacionalisty napříč Evropou bude těžké spolupracovat, napsal Tom Wheeldon.


Podle dat analyzovaných thinktankem Council on Foreign Relations získají v květnových volbách do Evropského parlamentu protievropské strany 35 % hlasů.

V současnosti je krajní pravice rozdělena do několika střechových organizací. Kromě svých pilířů v podobě francouzského Národního zotavení (dříve Národní fronta) a italské Ligy se blok Evropa národů a svobody (ENF) rozšířil o nacionalisty z německé AfD a skupiny menších skandinávských a východoevropských ultrapravicových stran.

Nicméně další nacionalisté jako polská strana Právo a spravedlnost (PiS) a Švédští demokraté jsou členy skupiny Evropských demokratů a reformistů, zatímco britská Brexit Party a litevský Řád a spravedlnost jsou součástí skupiny Evropa svobody a přímé demokracie.

S ohledem na zmíněnou fragmentaci se Salvini "snaží sjednotit ultrapravicové populistické skupiny před evropskými volbami" v nové skupině, která by dále rozšířila ENF, říká Vasiliki Tsagkroniová, politoložka specializující se na evropský populismus na univerzitě v Leidenu.

Integrální částí plánu je snaha Salviniho a Le Penové získat maďarského premiéra Orbána, jehož straně Fidesz bylo pozastaveno členství v Evropské lidové straně.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6532

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019