Evropané: EU se do 20 let rozpadne a bude válka

16. 5. 2019

čas čtení 3 minuty
Třetina evropských občanů se domnívá, že válka mezi členskými zeměmi EU v budoucnu je realistickou možností

Více než polovina evropských občanů se domnívá, že do dvaceti let se Evropská unie rozpadne, navzdory tomu, že podpora pro EU je v současnosti rekordně vysoká, jaká nebyla už celé čtvrtstoletí.

Ve Francii, v Německu, v Belgii,v  Itálii, v Nizozemí, v Rakousku, na Slovensku, v Rumunsku, v Řecku, v ČR a v Polsku zastává většina lidí názor, že rozklad EU je v nadcházejících 10-20 letech "realistickou možností".


Zvlášť silně tento postoj zastávají Francouzi, kde Macronova strana La République En Marche před nadcházejícími eurovolbami ztrácí podporu ve prospěch protievropské strany Rassemblement National (RN), v jejímž čele stojí Marine Le Penová. 

Procento evropských občanů, kteří si myslí, že je pravděpodobné nebo velmi pravděpodobné, že se EU v nadcházejících 10-20 letech rozpadne:

 

 

Podle průzkumu organizace European Council on Foreign Relations, 58 procent lidí ve Francii si myslí, že se do dvaceti let EU rozpadne. Na Slovensku si to myslí 66 procent lidí, což je rekord. 

Bylo také zjištěno, že v současnosti jen třetině evropských občanů zbývají na konci měsíce vůbec nějaké peníze. 

Tato zjištění vyvolávají rozsáhlé obavy ohledně výsledků eurovoleb příští týden, které mohou ovládnout populisté. 

Francouzský prezident Macron se snaží bojovat proti populismu ultrapravičáků, jako je Ital Matteo Salvini, a prezident Evropské komise Jean-Claud Juncker varoval voliče, aby eurovolby nepoužívali jako nástroj protestu. 

Očekává se ale, že extremistické strany RN a AfD ve Francii a v Německu budou v eurovolbách úspěšné a Evropský parlament bude extremisty ochromen.

Přestože hrůzný příklad brexitu vedl evropskou sedmadvacítku k sjednocení, vznikla také propast mezi východními a západními členy EU. Maďarský ultranacionalista Viktor Orbán vyvolává nenávist vůči imigrantům a používá antisemitské propagandy. Prosazuje svou vizi tzv. iliberální demokracie. Vlády Rumunska, Polska a Maďarska jsou terčem vyšetřování Evropské komise pro porušování zákonnosti. 

Po celé Evropě si tři čtvrtiny voličů myslí, že politika je rozbitá na úrovni EU, na národní úrovni nebo na obou úrovních

I když z nejnovějších statistik Eurobarometru vyplývá, že dvě třetiny Evropanů mají vůči EU pozitivní postoj, šéf ECFR Mark Leonard upozorňuje, že je na proevropských stranách, aby probudili "mlčící většinu". 

Z průzkumu vyplynulo, že 92 procent evropských voličů si uvědomuje, že by byl jejich život poškozen, pokud by se EU rozpadla. Lidé mají obavy, že by už nemohli cestovat, obchodovat a pracovat v EU. Evropští občané se obávají, že bude ohrožena jejich bezpečnost a obrana jejich zemí. Cení si toho, že jsou součástí velkého bloku, který se dokáže postavit USA a Číně uprostřed rostoucí hospodářské nejistoty a při nebezpečném stavu transatlantického partnerství.

Zdroj v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
13890

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019