Napsala Susan Sontagová nejslavnější knihu exmanžela?

15. 5. 2019

čas čtení 1 minuta
Nová biografie americké esejistky, teoretičky fotografie a aktivistky Susan Sontagové odhaluje, že autorčina první kniha možná vyšla pod cizím jménem - jménem bývalého manžela, upozorňuje PJ Grisarová.


Sociolog Philip Rieff, jehož si Sontagová vzala v roce 1950, zahájil kariéru knihou z roku 1959 nazvanou Freud: Mysl moralisty. (Kniha vyšla ve stejném roce, kdy se Sontagová s Rieffem rozvedla.) I když je dlouho známo, že se Sontagová na knize podílela, Benjamin Moser, autor nové biografie Sontagová: Její život získal přesvědčivé důkazy, že ve skutečnosti mohla být i primární autorkou.

Podle Mosera Sontagová souhlasila s odstraněním svého jména z knihy, aby zabránila exmanželovi v odebrání dítěte. "Byla to krvavá oběť," tvrdí životopisec s odvoláním na "přítele" autorky.

Rieff podíl Sontagové na knize zcela neignoroval. V prvních vydáních jí věnoval "zvláštní dík" pod jménem Susan Rieff. Ale v roce 1961 bylo její jméno odstraněno v rámci rozvodové dohody. Rieff byl nadále uváděn jako jediný autor, ale v rozhovorech a osobních dokumentech našel Moser důkazy o tom, že šlo o podvod. Rieff "téměř jistě ve skutečnosti nenapsal knihu, na níž byla založena jeho kariéra," tvrdí Moser. Další důkazy pocházejí ze svědectví přátel a z deníků Sontagové, která zemřela v roce 2004.

Moser v knize publikuje také dopisy přítele Sontagové, sociologa Jacoba Taubese, které indikují, že značný podíl Sontagové na knize nebyl tajemstvím.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7540

Diskuse

Obsah vydání | 21. 5. 2019