Hongkongská policie použila slzného plynu proti 300 000 demonstrantům

27. 7. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Hongkongská policie použila pepřového spreje a slzného plynu proti tisícům demonstrantů, kteří protestovali v městě Yuen Longh proti násilnému útoku gangů místní mafie, spolčené s policií, k němuž došlo proti demonstrantům na tomto míste minulý víkend.

V sobotu odpoledne demonstrovalo v Yuen Longu asi 300 000 osob, které ignorovaly policejní zákaz demonstrace. Demonstranti se vydali ke stanici veřejné dopravy, kde minulou neděli zaútočili  maskovaní muži v bílých tričkách na demonstranty a cestující. Po několika hodinách demonstrace policie začala odpalovat proti demonstrantům kanistry se slzným plynem, demonstranti je házeli zpět na policii. Kolem půlnoci zmlátila policie zbytek demonstrantů obušky.

Hongkongské protesty začaly před sedmi týdny kvůli zákonu, který měl dovolit deportaci osob z Hongkongu k čínským soudům. Demonstranti nyní mají další požadavky, včetně vyšetřování násilí v Yuen Longu minulý týden. Obyvatelé, aktivisté a opoziční poslanci obvinili vládu a policii, že se spikla s mafiánskými gangy ve snaze potlačit protesty. Demonstranti zdůraznovali, že nemají žádné politické požadavky, ale že demonstrují proti násilí. Hrozí stávky od státních úředníků a dalších skupin.


Podrobnosti v angličtině ZDE 

Videoreportáž ZDE  

0
Vytisknout
4904

Diskuse

Obsah vydání | 29. 7. 2019