Mám plné zuby zkreslování historie. Srpnová invaze r. 1968 skutečně nebyla masakr jak roku 1956 v Maďarsku

29. 10. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ideologická umanutost hlupáků, kteří nezažili sovětskou okupaci v srpnu 1968, je šokující. Ať je Stanislav Grospič jakkoliv pochybnou a kontroverzní osobou, má pravdu, že většina mrtvých, usmrcených v důsledku invaze v srpnu 1968, byly oběti dopravních či jiných nehod, anebo prostě nervozity zděšených vojáků, kteří se octli vinou šéfů sovětského státu v situaci, jíž nerozuměli.

Fred Edlin ve své knize The Logic of Normalization (Fred H. Eidlin. The Logic of "Normalization": The Soviet Intervention in Czechoslovakia of 21 August 1968 and the Czechoslovak Response (East European Monographs, no. LXXIV), Boulder, Colo.: East European Monographs, 1980. x, 278 pp. Distributed by Columbia University Press.) přesvědčivě argumentuje a dokladuje, že pracovníci sovětského velvyslanectví v Praze během Pražského jara 1968 Moskvě lhali, protože se neodvážili otevřeně říci, že jde o celonárodní demokratickou revoluci. Tvrdili Brežněvovi a sovětskému komunistickému politbyru, že Pražské jaro je jen spiknutím hrstky intelektuálů, které invaze lehce porazí a národ a "dělnická třída" v Československu bude sovětské vojáky nadšeně vítat tak jako v květnu 1945.

Proto, vysvětluje Eidlin, měli sovětští vojáci přísný příkaz zacházet s československým obyvatelstvem jako se spřátelenými lidmi. Nedošlo k rozsáhlým masakrům jako v Budapešti v roce 1956. Lidé, kteří zahynuli, byli skutečně obětí nehod.

Občané Československa byli v předchozích měsících Pražského jara 1968 zvyklí na intenzivní  veřejné politické debaty v ulicích českých a slovenských měst. Vrhli se tedy na ruské mladíky na sovětských tancích a vášnivě je přesvědčovali, že v Československu žádná kontrarevoluce nebyla. Nedošlo k masakrování, došlo k diskusi, která sovětskou armádu zdemoralizovala.

To, že v této věci má Grospič (částečnou) pravdu, samozřejmě neznamená, že invaze nebyla neuvěřitelnou agresí a sprosťárnou, která neférově ovlivnila na další dvě desítky let životy milionů lidí. Poinvazní útlak byl také do nebe volající, ovšem na něm se nadšeně velmi brzo začali podílet mnozí Češi a Slováci.

Netuším, proč je zapotřebí z ideologických důvodů lhát o československé historii.

0
Vytisknout
14030

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2019