Trump: Šéf Islámského státu je mrtev

27. 10. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty



Aktualizace: Bagdadi je mrtvý, řekl Donald Trump v neděli na tiskové konferenci. Utekl "s kňouráním, brečením a křikem" do tunelu, který neměl východ. 11 dětí podle Trumpa bylo Američany odvedeno z budovy a jsou nezraněné, avšak Bagdadi vzal tři své děti do tunelu a když odpálil svou sebevražednou vestu, usmrtil i je.

Trump při akci pochválil pomoc Ruska a Iráku. Evropské státy, Francie, Německo a Británie jsou "obrovským zklamáním", protože nepřevzaly zajaté bojovníky ISIS.

Podrobnosti v angličtině ZDE


* * *

Awwád Alí al-Badrí známý pod přezdívkou Abú Bakr al-Bagdádí se s rodinou ukrýval v Sýrii, ve vesnici Bariša v okrese Harem cca 5 km od turecké hranice. V noci na neděli na jeho úkryt zaútočily americké jednotky z letecké základny NATO Incirlik v Turecku. Operace se zúčastnila jednotka pro zvláštní operace Delta, bitevní vrtulníky, bojové letouny a bezpilotní prostředky. Šéf teroristů na sobě během útoku odpálil explozívní vestu a zemřel. Spolu s ním zahynula nejméně jedna další osoba mužského pohlaví (pravděpodobně jeho zástupce Abú Sajd al-Irákí), tři manželky a jedno z dětí.


Irácké zdroje uvedly, že se podílely na zpravodajské části operace, která vedla k vypátrání tohoto iráckého občana.

Oblast, v níž se Bagdádí ukrýval, patří do enklávy, kde převládá vliv organizace Hajját Tahrír aš-Šám, která zahrnuje také rebrandovanou syrskou odnož organizace al-Kájda. Obecně platí, že al-Kájda se chová nepřátelsky ke své odtržené někdejší irácké pobočce, která se změnila v "islámský stát". Tyto dvě teroristické organizace proti sobě zpravidla navzájem bojují, v Sýrii prokazatelně od roku 2014. Není tedy zřejmé, kdo mohl Bagdádímu zajistit jeho úkryt v syrské provincii Idlíb.

Pokud se Bagdádí zdržoval v Idlíbu, poté co se v roce 2013 přesunul z Iráku do Sýrie a následně uprchl z města Rakky ve střední části severní Sýrie, takřka jistě musel přitom projet územím pod kontrolou režimu Bašára Asada, aniž byl odhalen/aniž by proti němu režim zasáhl.


Spojené státy provedly útok speciálními jednotkami v Sýrii s cílem usmrtit šéfa Islámského státu Abu Bakra al-Bagdadiho. Není však známo, zda byl usmrcen. Operace proběhla v severozápadní provincii Idlib poté, co americké speciální jednotky obdržely konkrétní informace. Jeden americký činitel odmítl potvrdit tiskové kanceláři Reuters, zda je al-Bagdadi mrtev. Syrské zdroje však informovaly Írán, že Bagdadi  byl usmrcen.

Syrská observatoř pro lidská práva informuje, že jednotka mezinárodní koalice, skládající se z osmi vrtulníků doprovázených stihačkou zaútočila na poslavení organizace Hurras al-Deen (s vazbami na al Kajdu) v oblasti Bariša severně od města Idlib, kde se podle zpráv skrývali operativci Islámského státu. Bylo usmrceno devět osob, není však známo, že mezi nimi byl al Bagdadi.

Mluvčí Bílého domu v sobotu informoval, že Donald Trump učiní "podstatné prohlášení" v neděli v 9 hodin ráno. (14 hodin českého času).

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
10047

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2019