Německo vybíralo mezi Čínou a Západem. Zvolilo Peking

23. 10. 2019

čas čtení 1 minuta
Tím že Německo odmítlo oddělit firmu Huawei od své sítě 5G oslabuje vyhlídky Evropy na to, že se postaví Pekingu na odpor, upozorňuje Janka Oertelová.


Navzdory námitkám USA a EU německá vláda připravuje nové bezpečnostní požadavky, které nestanoví jasné limity pro technologie čínských telekomunikačních firem Huawei a ZTE dodávané německé mobilní síti páté generace.

Huawei je předním výrobcem součástek nutných k výstavbě mobilních sítí a je také v dobrém postavení získat vítězství v globálním úsilí o vybudování sítě 5G, která slibuje transformativní zvýšení datové rychlosti a menší zdržení. Ale společnost narazila na americkou vládu a EU kvůli obavám, že Čína využije firmu ke shromažďování výzvědných informací a i jinak ohrozí integritu mobilních sítí po celém světě.

Nové německé předpisy nyní musejí projít konzultačním procesem. Existuje slušná šance, že Huawei bude dál hrát na nejdůležitějším evropském telekomunikačním trhu dominantní roli. Nicméně německá debata o budoucnosti 5G sítí ještě neskončila.

Neschopnost formulovat rozhodnou a odvážnou politiku, která by zahrnovala vytrvalé úsilí omezit vliv čínských společností, indikuje širší přístup Berlína k Číně a odráží zejména dva aspekty: Strach z ekonomického útlumu a rozdělení německé vlády v otázce, jak jednat s Čínou. Zdá se, že kancléřka Merkelová vsadila vše na to vyhnout se odcizení vůči Pekingu za takřka jakoukoliv cenu a je ochotna nadřadit bezprostřední ekonomické úvahy nad dlouhodobé strategické, bezpečnostní a ekonomické zájmy - a nad strategické zájmy Evropy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7802

Diskuse

Obsah vydání | 29. 10. 2019