ČR boduje v udržitelném rozvoji, v Evropě jsme na 8. místě

21. 11. 2019

čas čtení 3 minuty
tisková zpráva Ministerstva životního prostředí ČR 



Srovnání států Evropské unie v rámci Evropské zprávy o udržitelném rozvoji (Europe Sustainable Development Report) ukazuje, že Česká republika zůstává na špici i ve srovnání s nejrozvinutějšími státy světa. Česká republika je v tomto srovnání nejen první mezi zeměmi střední a východní Evropy, ale zanechala za sebou také některé původní země Evropské unie, například Velkou Británii, Belgii nebo Nizozemí.

 

„Zpráva ukazuje, že se Česká republika v přístupu k udržitelnému rozvoji neztratí ani mezi nejvyspělejšími státy světa. Cíle udržitelného rozvoje zcela plníme v oblasti chudoby, velmi dobře si vedeme i v oblasti vodního hospodářství, slušně jsme na tom v udržitelnosti našich měst nebo ochraně přírody. A rezervy máme v ochraně klimatu, zejména kvůli vysokým emisím skleníkových plynů při výrobě energie,“ shrnuje výstupy zprávy Vladislav Smrž, náměstek pro řízení sekce politiky a mezinárodních vztahů.

Nejnižší ohrožení chudobou v Evropě

Zpráva poměřuje úspěch jednotlivých států při dosahování 17 Cílů udržitelného rozvoje OSN [1]. Ty se vedle ochrany životního prostředí nebo snižování emisí skleníkových plynů zaměřují i na další dva pilíře udržitelného rozvoje, tedy na sociální a ekonomický rozvoj. Česko je například premiantem v míře ohrožení chudobou, která je vůbec nejnižší ze všech zemí EU. Stejně tak je ČR v čele žebříčku dlouhodobé nezaměstnanosti, jejíž míra je nejnižší ze všech evropských zemí. Dobře si podle zprávy vedeme také v rozsahu chráněných území důležitých pro ochranu biodiverzity, stejně jako se zlepšuje kvalita podzemních vod.

Aktuálně vydaná Evropská zpráva o udržitelném rozvoji vychází ze dvou zdrojů dat, jednak z evropského šetření Eurostatu, jednak z celosvětového hodnocení tzv. SDG Indexu. Tento index každoročně sestavuje tým autorů pod vedením ekonoma prof. Jeffreyho Sachse z Kolumbijské univerzity.

Konference Fórum udržitelného rozvoje

Profesor Jeffery Sachs bude letos hlavním řečníkem na konferenci Fórum udržitelného rozvoje, které pořádá Rada vlády pro udržitelný rozvoj v pátek 22. listopadu 2019. Fórum letos představí témata, jako jsou například nezamýšlené dopady umělé inteligence, decentralizované super-bezpečné databáze pro odpadové hospodářství nebo internet věcí v každodenním chodu domácností.

Jeffrey Sachs se zúčastní i Večeru dobrovolných závazků, který se uskuteční v předvečer konání Fóra v Černínském paláci. Na něm se představí iniciativa dobrovolných závazků SDGs a Strategický rámec Česká republika 2030 zástupcům soukromé sféry.

Celá konference bude přenášena živě 22. 11. od 9,00 zde na a na facebookovém profilu Udržitelný rozvoj Ministerstva životního prostředí.

Poznámky:

[1] Cíle udržitelného rozvoje (Sustainable Developlment Goals = SDGs) přijaly všechny členské státy OSN včetně České republiky v roce 2015. Představují soubor 17 oblastí, které je potřeba zlepšit do roku 2030, počínaje chudobou, přes zdraví, vzdělávání, rovnost příležitostí, technologie a spotřebu až po spravedlnost.

Více o strategii ČR 2030 najdete na stránkách https://www.cr2030.cz/

Kontakt pro média:

Tiskové oddělení MŽP

Tel.: 267 122 818 nebo 267 122 534

E-mail: tiskove@mzp.cz

Pro žádost o rozhovor s některým z řečníků se obraťte na Barboru Hirschovou, tel. 602759102, e-mail: Barbora.Hirschova@mzp.cz

0
Vytisknout
7093

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2019