Rozhovor Britských listů 382. Jak si poradí ČR se skandálem Vrbětice?

20. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



O tom, jak by měla Česká republika reagovat na výbuch ve Vrběticích, a proč byly informace o něm zveřejněny až po sedmi letech, hovoří redaktoři Britských listů Bohumil Kartous, Albín Sybera a Daniel Veselý. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 21. dubna 2021.



Bývalý policista Derek Chauvin byl shledán vinným z vraždy George Floyda

21. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Derek Chauvin byl shledán vinným z vraždy George Floyda tím, že mu klečel na krku po dobu delší než devět minut. Byl to trestný čin, který vyvolal vlnu protestů na podporu rasové spravedlnost v USA i po celém světě.

Porota rychle a jednohlasně shledala Chauvina vinným ze všech trestných činů, z nichž byl obžalován: z vraždy druhého a třetího stupně (jsou to vraždy, kdy není možno dokázat záměrnou motivaci vraždit, to jsou vraždy prvního stupně, ale jak vysvětlila v pondělí v britském rozhlase jedna americká právnička, úmysl se obviněným málokdy podaří dokázat, protože do hlavy jim nevidíme) i ze zabití. Porota rozhodla, že Derek Chauvin usmrtil šestačtyřicetiletého černocha zločinem fyzického útoku, kdy ho držel na zemi tak, že Floyd nemohl dýchat. Nedostatek kyslíku mu poškodil mozek a došlo k selhání srdce a k úmrtí. K trestným činům došlo loni v květnu.

Chauvin čelí čtyřiceti letům vězení, ale pravděpodobně obdrží nižší trest, podle právních směrnic.

Odsouzením Dereka Chauvina případ nekončí. Tři další policisté budou postaveni před soud za napomáhání vraždě George Floyda.

Žalobce předložil přesvědčivé důkazy. Celá svědků, včetně Chauvinových bývalých kolegů z policie, zdravotních expertů a kolemjdoucích svědčila o policistovi, který překročil své pravomoci a Floyda usmrtil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

29864

Prezident Zeman měl podle někdejšího premiéra Sobotky informaci, že na území ČR má být spáchán teroristický čin

Sebevědomí ČR na vnitřní straně spodního prádla vládních představitelů

20. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Bez ohledu na to, co všechno mohlo být cílem útoku ve Vrběticích, zůstává jeden nezpochybnitelný fakt: došlo k vojenskému útoku cizí mocnosti na území suverénního státu, během kterého zemřeli dva lidé. V souvislosti s tím je postoj současné české vlády skandální. Premiér země zlehčuje tuto agresi na vyřizování si "obchodních" účtů, zastupující ministr zahraničí neumí dost dobře vysvětlit, proč se chystal letět do Moskvy na jednání společně se slovenským nacionalistou (prokremelským aktivistou) a ministr průmyslu se domnívá, že ČR vypovězením několika ruských zpravodajců a vynětím ruské státní agentury z tendru na dostavbu atomové elektrárny (!) reagovala dostatečně "razantně".

Rozhovor Britských listů 381. Jak jsou na tom v ČR během pandemie lidé s různými závislostmi

16. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



Terapeutka Johana Růžková se letos podílela už devátý rok na organizaci tzv. "Suchého února", apelujícího na lidi, aby se měsíc obešli bez konzumace alkoholu. S touto odbornicí na alkoholovou, drogovou i onlinovou závislost hovoří o situaci lidí s různými závislostmi Bohumil Kartous. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. dubna 2021.

 16518

Prlběžné zpravodajství:

Koronavirus: Spojené státy vážně varují své občany před cestami do zahraničí. V ČR zemřelo dalších 108 lídí

20. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

V pondělí 19.4. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 3301 denních nákaz. V ČR do 19.4. zemřelo  28 640 lidí, to je nárůst o 108 mrtvých.  V nemocnicích je 4108 osob, to je nárůst o 195 osob.  Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 606 030 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pondělí 19.4. bylo v ČR očkováno 55 085 osob, ukončeno bylo očkování u 14 613 osob. 

- Americké ministerstvo zahraničí drasticky zvýší varování pro své občany, aby necestovali do zahraničí. 80 procent zemí světa bude označeno varováním "Úroveň pandemie 4. Necestovat!"  "Nadále silně doporučujeme americkým občanům, aby necestovali do zahraničí a pokud možno své cesty odložili."

- Izrael se domnívá, že vakcína Pfizer je alespoň částečně účinná proti indické variantě. Izrael zaznamenal osm případů indické varianty, i když účinnost  vakcíny je snížená. Izrael, který má 9,3 milionů obyvatel, plně očkoval 81 procent svých občanů či lidí s trvalým pobytem nad věk 16 let. Nákazy a hospitalizace tam výrazně poklesly. Na okupovaných palestinských územích však neočkoval a pandemie tam zuří.

- Miliony lidí jsou v důsledku pandemie ohroženy hladomorem varovaly dopisem světové vlády organizace bojující proti hladomoru. Upozorňují, že pandemie vážně zhoršila konflikty, klimatickou krizi a nerovnost. Je zapotřebí miliard dolarů, pokud nemají miliony zemřít hladem. ZDE 

 17021

A všechna ta hovada boží útočí na zboží...

20. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Pixabay.


Podle premiéra Babiše byl ruský bombový útok na sklady munice ve Vrběticích "útokem na zboží", nikoliv aktem státního terorismu. Dva muži ve věku 59 a 56 let, kteří při výbuchu zahynuli, by patrně měli poněkud jiný názor. Když pro nic jiného, tak proto, že se zcela jistě sami za zboží nepovažovali.

30714

Kauza Vrbětice aneb Co víme (a nevíme)?

20. 4. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Pokud se ve veřejném prostoru objeví zpráva o hostilním aktu ruské vojenské rozvědky na našem území, k němuž mělo dojít v roce 2014, je rozhodně na místě, aby byla veřejnost seznámena se všemi dostupnými důkazy. Jedná se totiž o natolik závažné obvinění, že tajné služby by tentokrát měly vyložit všechny karty na stůl. Podle premiéra Babiše by tak BIS měla v následujících dnech učinit. Už nyní se však zdá, že na rozdíl od groteskní kauzy „muž s ricinem“ jde o velmi závažný čin, který může mít jak pozitivní, tak katastrofální důsledky.

30655

Zeman půjčil rohožku Hamáček Putinovi a šel dál hibernovat

20. 4. 2021 / Milan Čech

čas čtení 6 minut

Co znamená fakt, že Babiš s Hamáčkem věděli o zapojení GRU do výbuchu ve Vrběticích už týdny? A co znamená to, že i tak na poslední chvíli stejně odvolávali a uklízeli všechny neposlušné, ne prorusky naladěné osobnosti, od Petříčka po Míleho? Proč ti, co ještě minulý týden bojovali srdnatě za Rosatom, nyní sami sebe dosadili do pozic, ve kterých mají určovat reakci na to bezprecedentní ruské svinstvo? Co znamená fakt, že v těch nových pozicích jeden den v ČT tvrdí, že požádají o koordinované stanovisko EU, které by znamenalo odvolávání Rusů ze všech evropských ambasád, a nakonec o nic takového nepožádají, a tak Evropa nekoná, protože nám nerozumí? Proč je reakce na drzou reakci Ruska, které inhibovalo naši ambasádu v Moskvě, nulová, čekající na klidnější zítřejší vody?

 17020

Konec českých exekutorů? EU v rámci ozdravení po pandemii prosadí nadnárodní rámec insolvenčních zákonů

20. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

 

V rámci ozdravení ekonomiky po ukončení pandemie se Evropská unie rozhodla prosadit nadnárodně platný insolvenční zákon. Cílem je urychlit uzdravení ekonomik po pandemii. Evropská unie prosadí unii kapitálových trhů: Vznikne jednotný, hluboký, likvidní a integrovaný kapitálový trh, konstatovala komisařka EU  pro finanční služby Mairead McGuinness ve čtvrtek 15. dubna.

"Zatím byl pokrok velmi pomalý, především v oblastech, kde vládnou národní zákony, jako v oblastech nebankovních insolvencí a podnikatelského práva," stěžovala si McGuinness. Nyní však rychlé prosazení harmonizovaného jednotného rámce insolvenčních zákonů platných nadnárodně je v Evropské unii prioritou.

 16622

Hospodaření OSBL za březen 2021

20. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

V březnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 62 546, 49 výdaje byly  89 931,50 Kč. Britské listy také obdržely náhradu soudních výloh ve výši 17 600 Kč. Zůstatek ke konci února byl 78 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci březnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Mezitím v Absurdistánu 172:

Strana PiS zklividovala polského ochránce práv

20. 4. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

„Pryč s židovskou okupací“ - to bylo heslo nacionalistické demonstrace ve Vratislavi před dvěma lety, kterou uspořádal bývalý kněz, který se proměnil v antisemitského kazatele nenávisti, Jacek Międlar.

Jelikož toho bylo více, město rozhodlo, že demonstrace je nezákonná, a nařídilo jejím účastníkům, aby se rozešli, což nebyli ochotni udělat a musela zasáhnout policie. A tak se stalo, že se k tomuto případu odehrálo u soudu finále ... NE!  Neodehrálo. Navzdory názoru odborníků, kteří konstatují, že pochod byl plný nenávistných projevů a jeho organizátoři propagovali fašistický režim, prokurátoři rozhodli, že ta antisemitská hesla jsou pouze „případem přijatelné kritiky projevující záporný přístup k určité národnosti“. 

Vědu a techniku ulovíme, mír vypěstujeme

19. 4. 2021 / Bohumír Tichánek

čas čtení 12 minut

 
 
Máme dost jídla, zde v Evropě i dost pití. Svou civilizací však jdeme od desíti k pěti. Leckdy si všeobecný úpadek nepřiznáme. Víme, že účinnost různých technických zařízení se zlepšila. Využití benzinu - spotřeba v osobním autě nám za desítky let klesla z běžných více než 10 litrů/100 km třeba na polovic. Co dřív osvětlila neúsporná žhavená žárovka o příkonu 100 wattů, dnes zvládne LEDka možná desetiwattová. Může sloužit i desítky roků, nezkrátí-li výrobce její životnost předem.

 17016

Dezinformace v České republice: formální scéna ze dne na den změnila priority

Přímá obhajoba Ruska ve věci teroristického aktu ve Vrběticích vítězí nad nepřímou snahou o vytváření konfliktu v české společnosti prostřednictvím COVID-19

19. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 9 minut

Společnost Semantic Visions (SV) provedla analýzu, jak česká dezinformační média reagují na vládní prohlášení, že výbuch ve Vrběticích v roce 2014 byl dílem stejné ruské vojenské zpravodajské jednotky, která se pokusila o atentát na Sergeje Skripala v Salisbury s pomocí látky novičok. Vyplývá z ní, že doslova ze dne na den se změnilo hlavní téma dezinformační scény: měsíce vévodící COVID-19 okamžitě ustoupil události ve Vrběticích.

Co „se vědělo“?

19. 4. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Mne irituje představa, že se v souvislosti s Vrběticemi už dlouho „o něčem vědělo“. Co to znamená „se vědělo“? Že to byla nějaká vyšetřovací verze asi na úrovni Kubiceho zprávy? Pak to nic neznamená, muselo se počítat s tím, že to mohl být taky úplný nesmysl. Zajímalo by mne, v jakém stupni vyšetřování bylo to, co „se vědělo“ už mnoho let.

 16524

Gordický uzel evropské politiky vůči Rusku

19. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Putinovo Rusko důsledně odmítá dodržovat mezinárodní pravidla a mezinárodní právo. Zatímco v Asii, kde je velmi slabé, se chová jako mocnost pouze udržující status quo, v Evropě jde jednoznačně o revizionistickou mocnost. Spoléhá na to, že rozhodným a bezohledným použitím vojenské síly, kterému se západoevropské státy na kontinentě usilovně vyhýbají, dosáhne toho, že navzdory ohromné ekonomické asymetrii získá mnohem větší faktickou moc než EU a tradiční západoevropské mocnosti. Z nich jedině Británie v zahraniční a bezpečnostní politice vůči Rusku ještě občas vykazuje jakousi páteř. Jak odhalilo opětovné vyostření ukrajinské krize, Francie a Německo jsou pevně odhodlány válčit za obranu Evropy až do posledního ukrajinského vojáka.

 16518

Průběžné zpravodajství:

Britská studie vystaví mladé lidi koronaviru napodruhé. V ČR zemřelo dalších 106 lidí

19. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

V neděli 18.4. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo jen 823 denních nákaz. (O víkendech registrace v ČR  nefunguje.)  V ČR do 18.4. zemřelo  28 532 lidí, to je denní nárůst o 106 mrtvých.  V nemocnicích je 3913 osob.   Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 602 711 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V neděli 18.4. bylo očkováno jen 17 112 osob, ukončeno bylo očkování u 4667 osob. 

- Britští vědci vystaví mladé lidi řízeně koronavirové infekci napodruhé a budou zjišťovat, co se děje s imunitním systémem a jaká jeho reakce zabrańuje nové nákaze covidem.  ZDE 

- Indická varianta koronaviru se zřejmě stane zdrojem znepokojení, konstatuje Danny Altmann, profesor imunologie z Imperial College v Londýně. Jiní imunologové říkají, že  situace s indickou variantou je dosud nejasná.

Dělají si v kauze Vrbětice čeští politikové z veřejnosti blázny?

19. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Sabina Slonková píše na serveru Neovlivni.cz, že Babiš a vedoucí představitelé české vlády věděli o teroristickém útoku Rusů ve Vrběticích od března 2021. Přesto i nadále jednali o ruské účasti na dostavbě Dukovan. Není jasné, co je přimělo k zveřejnění informace teď, a jaký to má mít účel.

Z jiných zdrojů máme informace, že se o ruském atentátu ve Vrběticích v českých politických a podnikatelských kruzích vědělo několik let.

 17013

Syrské prezidentské volby...

19. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Sýrie 26. května uspořádá prezidentské volby a je férové říci, že toto je nejpestřejší sada kandidátů, jaká kdy existovala, píše ironicky Kristyan Benedict z Amnesty International.

 16993

Ukrajinští vojáci skeptičtí k západním sankcím

19. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Na frontové linii východní Ukrajiny bojem unavení vojáci netají skepsi vůči možnosti, že by americké sankce proti Moskvě a žádost Kyjeva o pomoc NATO pomohly odstrašit Putina od jeho záměrů. Tváří v tvář největšímu nasazení ruských sil u ukrajinských hranic od roku 2014 požádal prezident Vladimir Zelenskyj o hmatatelnější pomoc Západu, ale mnoho ukrajinských vojáků má za to, že mohou spoléhat jen sami na sebe.

 17009

Slovák, který (možná) poškodil pověst Čechů u milionů Američanů

19. 4. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 14 minut

Nedávno jsem Čechům odhalil velmi málo známou skutečnost: legendární a nejsledovanější americká komediální televizní show Saturday Night Live, která se vysílá od roku 1975, měla velmi populární a široce známou scénku, ve které Steve Martin a Dan Akroyd hráli dva směšné idioty, kteří byli známí jako „bratři Češi“. Stalo se to horkým tématem na sociálních sítích v Česku, protože Češi jsou vždy zvědaví, co se o nich povídá v zahraničí, tím spíše v zemi strýčka Sama, ale také proto, že pro většinu lidí to bylo ranou jejich národní hrdosti. Jak by mohli být Češi parodováni takovým způsobem, od roku 1978 po mnoho let, jak je možné, že americké megahvězdy ty postavy dvou českých idiotů obnovily v devadesátých letech i ještě  po roce 2000, což svědčí o dlouhověkosti slávy těchto postav a širokém dosahu těchto dvou idiotských typů v myslích amerických lidí?

Channel 4 News: Do jaké míry je teď Rusko darebácký stát?

18. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

Channel 4 News přinesly informaci o dvou ruských operativcích, kteří v ČR vyhodili do povětří muniční skladiště, v neděli večer jako první zprávu svého bulletinu. Uvedly to otázkou: Do jaké míry je teď Rusko darebácký stát?


Rozhovor Britských listů 379. Čtyřicet procent Čechů věří dezinformacím o koronaviru

9. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Agentura STEM a organizace Transitions společně provedly průzkum o vlivu dezinformací na českou společnost v době koronavirové pandemie. O tom, co jejich analýza zjistila, hovoří Bohumil Kartous s odborníkem na dezinformace Jaroslavem Valuchem z organizace Transitions. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 9. dubna 2021.



Jak fungují ruská média v ČR a proč je kauza Vrbětice nebezpečná?

18. 4. 2021

čas čtení 5 minut

Toto je prohlášení bývalého místopředsedy SPD Roberta Vašíčka. I když tvrdí, že není rusofob, přesto článek určité rysy rusofobie obsahuje, od nichž se musíme distancovat. Mj. po roce 1948 určitě nepřipravili jeho příbuzné o majetek Rusové.  (pozn. red.)


Rusko je země, kde by nikdo z nás nechtěl žít. Moje bývalá přítelkyně snila o životě v USA a dnes je tam úspěšnou manažérkou. Neznám ale nikoho, kdo touží po životě v Rusku, učinil tak a stal se tamtéž úspěšným. Už to o veliké zemi na východě říká vlastně všechno.

Zcela určitě nejsem žádný rusofob. Nejsem ani rusofil. Nahlížím na tuto zemi zcela pragmaticky. Carské Rusko zadrželo Mongoly, Tatary, Turky a nakonec porazilo Němce a smazalo tak hanbu z první světové války, kdy naopak bolševik s Němci uzavřel separátní mír a obdaroval je Ukrajinou.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Varšava: Polská policie honí lidi, kteří se snaží na zem křídou nakreslit kříže za oběti covidu

18. 4. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 2 minuty

 

Polská policie si ve Varšavě hraje na schovávanou s lidmi, kteří se snaží na zem křídou nakreslit kříže za oběti covidu tak, jak to udělali před časem Češi v Praze na Staroměstském náměstí. Je ubohé, co strana Právo a spravedlnost provedla polské policiie a je ubohé, že polská policie dovoluje dělat ze svých příslušníků takto idioty.

Dnes se to ve Varšavě děje už po druhé. Zřejmě jde o to, že se lidé snaží kreslit ty kříže na zem na témž náměstí, kde je pomník obětem havárie ve Smolensku a kde polská vláda každý měsíc koná ceremonie na připomínku této havárie.

30153

Tož na Vysočinu, čučkaři...

18. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Dlouholetá zahraničněpolitická linie Hradu o víkendu vybuchla - a zanechala za sebou kráter zvíci vrbětického. Čučkař Zeman ještě před pár měsíci "požadoval", aby ho BIS vedená nenáviděným Koudelkou podrobně informovala o stavu vyšetřování ruských podvratných aktivit v České republice. (Další z pokusů o drzou uzurpaci pravomocí, které v českém ústavním systému prezidentovi v žádném ohledu nenáležejí.) Pak ovšem - těsně před ohlášenou vazalskou cestou ministra  do Moskvy - přišlo oznámení, že ruský státní terorismus řádil ve skladu munice ve Vrběticích.

O ruském atentátu ve Vrběticích se v ČR vědělo už dávno. Proč se čekalo se zveřejněním informace až na teď?

18. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Česká média po zveřejnění informací o ruském atentátu ve Vrběticích v roce 2014 propadají vlně nenávisti proti Rusku.

Prosíme, chovejte se racionálně. Kritika a odpor vůči zločineckému režimu Vladimíra Putina je naprosto oprávněná, ale prosíme, rozlišujte. Vyvolávání nacionalistické nenávisti  (Železný v televizi si nasadil českou vlajku na klopu!!) není naprosto na místě.

Prosíme, rozlišujte. V ČR žije velké množství Rusů, kteří před Putinovým zločineckým režimem utekli. I v Rusku se velká část tamějšího obyvatelstva staví proti Putinovi a jeho zločineckým mafiánům.

Prosíme, zamezte vyjadřování nenávisti vůči Rusům obecně. Aby to nedopadlo jako v USA, kde v důsledku Trumpových blábolů o "čínském viru" se stávali terčem útoků na amerických ulicích zcela nevinní Asiati.

Ptejme se, proč české úřady utajovaly ruský atentát ve Vrběticích z roku 2014, i když bylo známo, že ho spáchali Rusové, už dávno.

Ptejme se, jak zabezpečený byl objekt ve Vrběticích. Máme informace, že tam byly díry v plotě a na požadavky, aby ministerstvo obrany plot opravilo a zabezpečilo, přišla reakce, že "na to nejsou peníze".

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Navzdory očkování, počet nákaz v USA po rozvolnění stoupl o 8 procent

18. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

  

V sobotu 17.4. ministerstvo zdravotnictví nezaznamenalo žádné denní nákazy. (O víkendech registrace v ČR  nefunguje.)  V ČR do 17.4. zemřelo  28 426 lidí, to je denní nárůst o 30 mrtvých.  V nemocnicích je 4052 osob.   Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 600 347 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V sobotu 17.4. bylo očkováno jen 23 958 osob, ukončeno bylo očkování u 8 505 osob.

- Navzdory silnému protikoronavirovému očkování zůstává podstatný počet amerických měst i států ohnisky nákazy, kde se infekce stále šíří rekordní měrou, o to více, čím více americké státy rozvolňují. 16. dubna měly USA průměrně 70 117 nových denních infekcí, je to nárůst o 8 procent ve srovnání se situací před čtrnácti dny, a počet hospitalizací stoupl o 9 proceent. Minimum 21 amerických států zaznamenalo nejméně desetiprocentní nárůst nákaz, avšak počet úmrtí poklesl o 12 procent. USA mají více nákaz a úmrtí než jakákoliv jiná země: 31 575 640 potvrzených infekcí a 566 224 úmrtí. Bylo proočkováno více než 202 milionů dávek vakcíny, 72 milionů Američanů je plně očkováno, 22 procent celkového obyvatelstva. ZDE  

- Brazílie apeluje na ženy, aby odložily těhotenství na dobu po pandemii.

Pohřeb prince Filipa

18. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

V sobotu odpoledne se ve Windsorském zámku konal pohřeb prince Filipa, manžela anglické královny Alžběty, který zemřel 8. dubna 2021, jen několik týdnů před svými stými narozeninami. V důsledku pandemie šlo o drasticky zredukovanou akci, které se v kapli sv. Jiřího v zámku účastnilo jen třicet příslušníků královské rodiny. Královna v černé roušce seděla sama.

Pohřeb měl vojenský charakter, v  prostranství uvnitř Windsorského zámku zemřelému Filipovy vzdaly poctu stovky vojáků.

 16850

Krysy opouštějí loď

18. 4. 2021 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Jeden ze strůjců postupného úpadku ČSSD, společně s Vladimírem Špidlou, bývalý ministr pan Jan Mládek, opouští podle severu lidovky ČSSD. Wikipedie o něm píše mj. tohle: 

"V roce 2001 požádal Národní bezpečnostní úřad o prověrku na stupeň „tajné“, ten mu ale prověrku na tento stupeň odmítl udělit.... Je považován za prorusky orientovaného českého politika, který je stoupencem posilování česko-ruských obchodních vztahů."

Herrgott, ono to časově pasuje s rozjíždějící se aférou Vrbětice. Jako předseda Masarykovy dělnické akademie   se zasloužil o vykleštění její identity změnou názvu bez toho dělnická.


 16467

Alexej Navalnyj zřejmě do několika dní zemře

17. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Lékaři uvězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného varují, že "do několika nadcházejících dní Navalnyj zemře", pokud se mu nedostane řádné lékařské péče.

Z krevních testů vyplývá, že by Navalnyj mohl zemřít na infarkt či na selhání ledvin v každém nadcházejícím okamžiku.

Navalnyj drží 18 dní hladovku. Požaduje řádnou lékařskou péči pro akutní bolest zad a necitlivost nohy.

Čtyři lékaři, včetně Navalného osobní lékařky Anastasie Vasiljevové, se písemně obrátili na věznici, kde je Navalnyj zadržován, se žádostí, aby ho bezodkladně mohli ošetřit. Nedostali odpověď:

Cílem byla zejména chemička v areálu

Kdo tak dlouho zadržoval informaci o teroristickém útoku Ruska na území ČR? Jakou roli v tom hraje prezident Zeman?

17. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

O tom, že výbuch areálu muničního skladu ve Vrběticích mají na svědomí agenti ruských tajných služeb, se podle všeho vědělo už v roce 2014. Zásadní otázkou dnes je, jak je možné, že trvalo více než 6 let, než byla tato informace zveřejněna. V souvislosti s tím se samozřejmě otevírá otázka vědomí nejvyšších ústavních činitelů, zejména prezidenta, o tomto podezření. A jeho trvalá snaha podporovat zájmy země, která na území suverénního státu, jehož je hlavou, spáchá teroristický útok a zavraždí dva lidi. A jak je možné, že vicepremiér Hamáček, který musel tuto informaci dostat minimálně několik dní, ale spíše týdnů předem, plánoval cestu do Moskvy, aby vyjednával o dovozu vakcíny Sputnik V. Vše je zcela nepochopitelné a při prokázání vědomého jednání to zejména u prezidenta ukazuje na podezření z řízené vlastizrady. 

Proč jim to ale trvalo sedm let?

17. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Foto: Česká policie hledá dva ruské agenty, kteří se pokusili v roce 2018 otrávit v Salisbury Sergeje Skripala a jeho dceru.

Babiš a Hamáček oznámili v sobotu, že ČR vyhostí z Prahy 18 ruských špionů, vydávajících se za diplomaty, protože mají "jasné důkazy", že se podíleli na výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích v roce 2014,  v němž zemřely dvě osoby. Babiš a Hamáček nevysvětlili, proč zjištění těchto důkazů trvalo sedm let. Minulý týden nesmyslně vyhozený ministr zahraničí Tomáš Petříček informoval, že o tomto ruském útoku věděl už dávno. Proč to čeští vládní politikové utajovali? A proč tyto informace zveřejnili až právě teď?

Zdroj v angličtině ZDE

List Guardian k tomu dodává, že česká policie hledá dva muže, kteří používají různé cestovní pasy, včetně ruské pasy na jména Alexander Petrov a Ruslan Boširov.

Jsou to titiž muži, kteří jsou spojováni s útokem na bývalého britského agenta Sergeje Skripala a jeho dceru Julii novičokem v anglickém městě Salisbury v roce 2018.


Podrobnosti v angličtině ZDE  

 16810

Exekuce v ČR: Civilizační změnu se prosadit nepodařilo

17. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Chtěla bych vám moc poděkovat za podporu reformy exekucí, navíc v takové rychlosti, píše Jana Kavková.

Otevřený dopis citovala různá média, vyprovokoval i premiéra k napsání dopisu poslancům ANO. Bohužel jim doporučil podpořit jen dílčí změny a teritorialitu tak nějak opomněl :-)

Nejpíš víte, že  Sněmovnou nakonec neprošla žádná z verzí teritoriality, což je velká škoda.

Schváleno bylo několik dílčích změn, je to ale zoufale málo.Dobrá zpráva je, že řada senátorů již předem deklarovala ochotu teritorialitu vrátit do hry, a zákon tak poslat zpět do Sněmovny. Ta pak k přehlasování bude potřebovat celých 101 hlasů, oproti prosté většině přítomných, jak to bylo dnes. Takže ještě nic není ztraceno.

V pátek  se bohužel stalo i to, že pár poslanců ANO, kteří byli ochotni teritorialitu podpořit, bylo vypárováno a na hlasování chyběli.

Ještě jednou díky za vaši podporu. Posílám odkaz na publikovanou výzvu:

A taky shrnutí pátečního jednání:


Británie je postižena vážnými korupčními skandály, voličům to nevadí

17. 4. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

 

V minulých dnech zuří v Británii vážný korupční skandál. Jde o to, že bývalý britský premiér David Cameron lobboval ministry a státní úředníky Johnsonovy vlády jménem finanční firmy Lex Greensil, aby jí britská vláda poskytla finanční dotace. Kdyby se to bývalo podařilo, Cameron by na tom vydělal ohromujících 60 milionů dolarů. Vyšlo také najevo, že vysocí státní úředníci Cameronovy vlády byli zároveň placenými zaměstnanci firmy Greensil. Celý skandál vyšel najevo proto, že Greensil byla velmi pochybná firma a udělala bankrot.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Vládnou obavy, že nová indická varianta zlikviduje úspěšný boj proti pandemii v Británii

17. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

 

V pátek 16.4.  bylo v ČR zaznamenáno 3206 nových denních nákaz.  V ČR do 16.4. zemřelo  28 396 lidí, to je denní nárůst o 79 mrtvých.  V nemocnicích je 4421 osob.   Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 600 341 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V pátek 16.4. bylo očkováno v ČR  64 643 osob. Ukončeno bylo očkování u 23 590 osob.  

- Indická varianta koronaviru by mohla "zlikvidovat" dosavadní "úspěšný pochod Británie k svobodě", varoval profesor imunologie Danny Altnam z Imperial College. Může k tomu dojít navzdory tomu, že lockdown a masové očkování vedlo v Británii k poklesu nákaz na minimum za poslednich sedm měsíců. Vědec varoval před možnou třetí vlnou nákazy poté, co bylo v Británii zaznamenáno 77 případů nákazy novou indickou variantou B 1.617, která má zřejmě schopnost se vyhýbat očkování. Altman požaduje, aby bylo zakázáno cestování z Indie do Británie.  Naproti tomu jiný profesor z imunizačního výboru, profesor Adam Finn, se domnívá, že nové varianty koronaviru naruší britskou "cestu k svobodě" jen částečně, neboť virus nemutuje tak silně, že by byl schopen zcela zlikvidovat prospěch z vakcinace.

- Podle údajů z Johns Hopkins University překonal globální počet mrtvých na koronavirus tři miliony osob

 17015

Děsivé video: Myanmarský sociální pracovník brutálně zbit a slepé děti, o které se staral, jsou odvezeny armádou

17. 4. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Brutální video ukazující zbabělý výprask mladého sociálního pracovníka, který hovořil s Britskými listy o hrůzách, které se dějí v jeho zemi, nám poslala jeho sestra, která informuje, že všech 29 dětí (ve věku od 6 do 13 let), o které se staral, odvezla armáda, která je kopala, jako by to byly fotbalové míče, a zbila jednoho z chlapců, který kromě toho, že je slepý, trpí také mentální retardací a nedokázal přestat plakat, až ho voják zmlátil tak, že omdlel a zůstal ležet a krvácet na zemi. Mladý aktivista prosil armádu, aby děti neodvážela, a místo toho armáda vzala jeho, na což zareagovali tím, že ho vynesli ven z kůlny, kde byl s dětmi, a všichni vojáci ho kopali a bili a pak  byl odvlečen, pravděpodobně již mrtvého,  jako pytel brambor.

Rozhovor Britských listů 380. Lidi se v ČR stále méně hlásí k české národnosti

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta



V souvislosti s právě probíhajícím sčítáním lidu upozorňuje Moravan dr. David Unger, psycholog z Kroměříže, že se stále menší počet obyvatel České republiky definuje jako Češi. Dr. Unger argumentuje, že je to do značné míry způsobeno vytvořením špatné, příliš centralistické struktury okresů a krajů v České republice, daleko více podle vzoru ústředně řízených ruských gubernií než decentralizovaných zemských a regionálních celků v zemích, jako je Rakousko či Německo. Bohužel si z nich Česko nevzalo příklad a ani v současnosti neexistuje žádná výraznější politická síla, která by byla schopna tento centralizační problém řešit a odstranit důvody občanské frustrace z přecentralizovaného řízemí České republiky. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 14. dubna 2021.

 16999

Proč koalice Spolu zešílela

16. 4. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že „demokratická opozice“ zatoužila po předčasných volbách. Cestou k nim má být to, že Sněmovna rozpustí samu sebe. To ale bez Hnutí Ano nebo ČSSD nepůjde, i kdyby se všichni ostatní spojili. Bylo by totiž zapotřebí tří pětin hlasů, tedy 120. Součet hlasů Ano a ČSSD je přitom 78 plus 14.Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP09) míří kromě toho na reálnější cíl: vyjádření nedůvěry vládě. Je v tom na stejné lodi s komunisty a krajní pravicí. KSČM a SPD logicky chtějí, aby vzrostla moc prezidenta Zemana: jakmile padne vláda, je to prezident, kdo rozhoduje o novém premiérovi a vlastně celé vládě (může to být klidně vláda bez socialistů s premiérem Babišem a prezidentovými ministry, jací ostatně jsou už v této vládě). A nemusí se vzhledem ke krátkému času do voleb ani trápit otázkou, zda nová vláda bude mít důvěru Sněmovny (netrápil se tím ani v létě 2013).

Rozhovor Britských listů 378. Koronavirus: ČR je na dobré cestě

7. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



Česká republika má stále relativně vysokou míru nákazy, i když je trend nyní sestupný. Co si o situaci myslí imunolog profesor Václav Hořejší? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 7. dubna 2021.

 16467

Putin nechá označit Navalného hnutí za "extremistické"

16. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta

 

Moskevská prokuratura oznámila, že bude usilovat o označení Protikorupční nadace Alexeje Navalného za "extremistickou organizaci". Tím tuto ruskou opoziční organizaci usiluje likvidovat. Jde o označení, normálně používané pro teroristické skupiny jako Al Kajda.

Navalného organizace ostře kritizují Vladimíra Putina a jeho vládu, ale neusilují o ozbrojené povstání proti Kremlu.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Lidé bez řádných zaměstnaneckých smluv umírají na covid dvakrát tak častěji než ostatní

16. 4. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Ve čtvrtek 15.4. bylo v ČR zaznamenáno 3238 nových denních nákaz.  V ČR do 15. 4. zemřelo  28 317 lidí, to je denní nárůst o 88 mrtvých.  V nemocnicích je 4 651 osob.   Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 597 103 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve čtvrtek 15. 4. bylo očkováno v ČR  68 286 osob. Ukončeno bylo očkování u 23 882 osob. 

- V Británii byli identifikováno 77 případů indické varianty koronaviru  B1617 ve vzorcích z února 2021. Vědci vakcínu považují za znepokojující, protože má dvě mutace, které znamenají, že se tato varianta koronaviru dokáže do značné míry  vyhnout imunité vyvolané vakcínami. Také je zřejmě nakažlivější než původní varianta koronaviru. ZDE  

- Bylo oficiálně schváleno, aby těhotné ženy v Británii byly očkovány vakcínou Pfizer nebo Moderna. Reálná data z americké studie týkající se proočkovánií asi 90 000 těhotných žen těmito vakcínami  dokazují, že neexistují žádné bezpečnostní obavy, konstatoval v pátek britský Spojený výbor pro vakcinaci a imunizaci ZDE 

- Lidé, kteří nemají právo na nemocenskou a nemají řadu dalších práv, jako například doručovatelé zásilek, jsou více ohroženi covidem, zjistil britský odborový kongres TUC. Jde o lidi, kteří mají tzv. pracovní smlouvy nezaručující jim žádných počet hodin práce a kteří mají nízké příjmy. Úmrtnost na covid-19 u mužských pracovníků ve věku 20-64 let je v této kategorii 51 mrtvých na 100 000 obyvatel, ve srovnání s úmrtnosti 24 mrtvých na 100 000 obyvatel u lidí se spolehlivějšími pracovními smlouvami. U žen je úmrtnost 25 mrtvých na 100 000 obyvatel, ve srovnání s 13 mrtvými na 100 000 obyvatel  u žen se spolehlivějšími pracovními smlouvami. ZDE  

- Reakce na pandemii je v Brazílii nejhorší na světě, konstatuje organizace Lékaři bez hranic. To, že Bolsonarova vláda zanedbává své povinnosti, stojí životy lidí v zemi, kde zemřelo více než 362 000 osob. Bolsonarova vláda dostala zemi do humanitární katastrofy, která se v  nadcházejících týdnech bude ještě nezadržitelně zhoršovat. ZDE  

 16447

Takhle se prchá, Mazánci?!

16. 4. 2021 / Petr Haraším

čas čtení 13 minut

 

 

Do školy pomalu, zlehka, po špičkách, ať se chuděra osamělá nevyděsí. Návrat žáčků, žákyň, studentek a studentů bude pomalý, mírný v mezích covidových, ale jedná se o návrat už pokročile trvalý. Brazilská mutace nás určitě, prosím, mine. Děti a mládež se do lavic dokonce i těší, což je mnohým věc neznámá a pro mnohé i nemyslitelná až děsivá.

Měli bychom hromadně doufat, že se všichni školáci do lavic navrátí nejpozději v září tohoto roku. Koncem srpna budeme se smutkem připomínat první rok od Babišova nápadu strhat všem roušky, protože jsme přeci ten covid porazili, když jsme „bestovní“. S volbami to nemá nic společného, to si nesmíte myslet.

 16997

Mynář České republice hysterickým dopisem o Kúdelovi pěkně zavařil...

16. 4. 2021

čas čtení 2 minuty


"Tento hysterický dopis z kanceláře prezidenta České republiky tvrdí, že účelem symbolicky slabého trestu pro Kúdelu od UEFA za rasismus vůči Glenu Kamarovi  bylo 'jen splnit zvrácená očekávání hrstky aktivistů'.

To prohlášení z Pražského hradu je hluboce urážlivé, smrdí rasismem, šíří nepravdy a vypadá jako slovní útok od ultrapravice. Je také urážlivé  a ponižující vůči úřadu českého prezidenta a vůči českému lidu, že tohle bylo zveřejněno. Tento dopis občas hraničí se šílenstvím. Velmi silně doporučuji českému prezidentu, aby se diastancoval od tohoto fanatického prohlášení, které je v protikladu a v rozporu s omluvou, kterou vydala Slavia Praha. Toto prohlášení jen povzbudí další rasisty, aby vylezli ze svých stok. Ten prezidentův činitel v tomto textu zcela přišel o smysly. Představa, že sankce UEFA proti Kúdelovi za rasismus jsou důsledkem "zvrácené skupinky aktivistů" je neuvěřitelně nebezpečná a zní jako ultrapravicová propaganda.

Ten rasismus byl vyšetřován a prokázán. Jestliže to Česká republika nadále popírá, to se rovná šíření lží, ale co je ještě daleko více znepokojující, vytváří to v jejich vlastní zemi atmosféru strachu. Znamená to, že neběloši a romská komunita si dobře uvědomí, jaké tam bude mít následky, když se pokusí veřejně kritizovat rasismus.

Když chceme odstranit rasismus z fotbalu, nejsou to prázdné fráze, ale odráží to násilí a nenávist, jimž neběloši čelí, i když hrají tu nádhernou hru - fotbal.  Jste ostudný a ostudné je i vaše popírání nutnosti odstranit rasismus z fotbalu.

Tohle je právě onen agresivní, hlučný rasismus, který obviňuje oběť namísto pachatele. Jestliže je tohle váš postoj, bojím se o bezpečí černošských hráčů v České republice, kdyby se někdy odvážili veřejně se postavit proti rasismu, a to už vůbec nemluvím o tom, kdyby to udělali v širší komunitě.

Český prezident by měl okamžitě vydat omluvu, propustit tohoto činitele a stáhnout tento odporný slovní výpad vydaný jeho jménem a jménem českého lidu.

Toto prohlášení si ani nezaslouží naše pohrdání a  v době, kdy apelujeme na Slavii Praha, aby veřejně odsoudila rasismus svých fanoušků tento ostudný dopis, jen vyvolá další nenávist. "UKAŽME RASISMU ČERVENOU KARTU!"

Zdroj ZDE
 

 16996

Superbílá barva dokáže ochladit oteplující se Zeměkouli

16. 4. 2021

čas čtení 2 minuty


Nová superbílá barva odráží 98 procent slunečního světa a také odráží infračervené paprsky zpět do vesmíru, čímž se snižuje potřeba klimatizace


Novou superbílou barvu vytvořili akademičtí výzkumníci. Jejím účelem je posílit ochlazování budov a bojovat proti klimatické krizi. Při testech barva ochladila povrchy o 4,5 stupně Celsia pod okolní teplotu, a to i v silném slunečním světle. Výzkumníci konstatují, že by barva mohla být na trhu tak za rok dva.

 16578

Osvícená „demokracie“ = „škatule“, hejbejte se?!

16. 4. 2021 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Vesměs nemíváme nutkavý pocit, že za „vším“ je „něco“, co to způsobilo či – možná potutelně – zapříčinilo; takže jaksi nemusíme hned taky před nosem mít nějaké doprovodné předpoklady možná aktuálně překvapivého dění. Když je na scéně pandemie, už není nutně na pořadu dne třeba klimatická krize; a pokud byla na programu klimatická krize, nutně nemusela být navíc spojována třeba s populační explozí nebo s možným odumíráním korálových útesů v mořích (o mnohem svou intenzitou dramatičtějším znečišťování ovzduší metanem rovněž nemluvě). V lecčems je dárcem či hlavním pachatelem příroda, v mnohém naopak zvláště lidstvo a jeho některé okamžitě nečekané negativně působící aktivity.

Rozhovor Britských listů 377. Kdyby média informovala o osudech mrtvých, lidem by došlo, co jim způsobili mocní

1. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Během podzimní vlny pandemie zemřelo tolik lidí jako za heydrichiády



"To, že se u nás v médiích necitují ty individuální příběhy mrtvých, má jeden jediný důvod. A sice strach médií z toho, že kdyby ty příběhy opravdu citovali, lidem by došlo, do jaké tragédie naši mocní tuto zemi přivedli. Ta čísla jsou neutrální. Co se dělo v koncentračních táborech: Člověk byl nejdřív zbaven svého jména a dostal číslo. A přesně o to tady dneska jde. Lidé ztrácejí svá jména a jsou považováni za čísla. Tak to nejde dál. To není v pořádku. Každý člověk má mít svou důstojnost. A ta důstojnost má být zajištěna ústavou a je dána naším morálním řádem. Ve kterém se už dva tisíce let celá evropská společnost pohybuje a v níž důležitost jednoho každého lidského života je podmíněna právě velikonočním příběhem.

Tím, že naši mocní zvolili strategii, které se eufemisticky říká promořování, zpochybnili důstojnost lidského života. Tato strategie je chybná, tato strategie je nedůstojná lidského života a musí být kategoricky odmítnuta z hlediska morálního. Každý lidský život má před tváří Hospodinovou neopakovatelnou cenu a kdokoliv to zpochybňuje, dostává se na stejnou úroveň jako totalitární režimy. Je krutou pravdou, že během podzimní vlny pandemie zemřelo tolik lidí jako za heydrichiády. Za největší tragédii českých dějin. Je dobré o tom vědět, je dobré o tom mluvit a je dobré se proti takovému způsobu jednání výrazně ohradit.

Kapitáni průmyslu se brání jakýmkoliv možnostem, aby byly zastaveny podniky. Jakoby jim nešlo o lidské životy. Jakoby jim nešlo o to, že tam, u nich, pracují lidé. Jde jenom o zisk, jde o kšeft, a zde musím opakovat slova Prorokova: 'Zlato a stříbro jejich nepomůže jim v den soudu Hospodinova.'"

Velikonoční zamyšlení teologa a historika Richarda Vlasáka v rozhovoru s Janem Čulíkem. Vysílá se na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od Velkého pátku 2. dubna 2021.

 16478

Skončí letos nejdelší válka amerických dějin?

16. 4. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Bidenova vláda hodlá do 11. září stáhnout všechny americké vojáky z Afghánistánu, aby se v rámci resetu své globální agendy mohla soustředit na stávající hrozby, jako je kupříkladu rostoucí moc Číny nebo ruské provokace. Samotné rozhodnutí Bílého domu, jemuž předcházela nedotažená diplomacie Donalda Trumpa, lze však kvitovat jako zcela oprávněné a logické, nehledě na katastrofické predikce zpravodajských služeb a zastánců nekonečného amerického válčení a destrukce.

Tisková zpráva:

Piráti odhalili nelegální dezinformační kampaň zneužívající pandemii. Selhání vlády, říká Gregorová

16. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

Falešné zprávy o genocidě, vakcinaci nebo čipování – i tohle obsahují nelegální billboardy, na které upozornil pirátský analytický tým. Dezinformační poutače na území Moravskoslezského kraje nemají stavební povolení, ani povolení krajského úřadu. Billboardům navíc chybí povinné značení a není známé jejich financování. Poslanec Pirátů Ondřej Polanský tak zaslal podnět krajskému úřadu a očekává jejich odstranění. Podle europoslankyně Markéty Gregorové jde o další příklad toho, že vláda neumí bojovat s dezinformacemi.

 16988

Kupředu, kanálníci!

16. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Grafika: Wikimedia Commons.

Snem každého narcistického psychopata v mocenské pozici je postavit si gigantický "věčný" pomník, který jej přežije a bude po smrti neustále připomínat. Hitler se Speerem donekonečna probíral megalomanské projekty přestavby celého Berlína tak, aby se v něm pak už nedalo normálně žít - pouze demonstrovat oddanost Říši. To jiní si vystačí třeba s přeměnou chrámu Hagia Sofia v mešitu či s výstavbou Istanbulského kanálu, který kdysi sami označili za "šílený".

 16987

Dukovanský omyl české opozice

16. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Foto: Pixabay.

Poslanec Luděk Niedermayer upozornil na riziko, že by opozici dosavadní postoj k dostavbě dukovanské jaderné elektrárny mohl vymstít. Jestliže se dosud soustředila na odmítání "ruské a čínské dostavby", ve hře přece zůstává možnost, že zničehonic vznikne rychlopečené konsorcium s ruskou účastí, v němž ale budou i západní a "české" firmy (např. Škoda Plzeň, fakticky s ruským vlastníkem), které tuto podmínku elegantně obejde. Přidanou hodnotou pro ruského dodavatele by se potom stal fakt, že by se vyvlékl ze záruk ohledně řádného dokončení a zprovoznění projektu. Ty by zůstaly na českém státu, který má již na krku dva rekordní babišovské rozpočtové deficity, proražení další díry do rozpočtu v podobě zahájení projektu Dunaj-Odra-Labe (o něm víc na jiném místě) a šílené populistické snížení daní.

 16986

Případ Kúdela: ČR se tvrdě propadá do intenzivního rasismu a rychle tím směřuje na východ

15. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

Ian Willoughby, pražský rozhlas: Tak teď už jsem viděl snad všechno. Mynář z Hradu protestuje u organizace EUFA proti trestu za Kúdelův  rasismus. Citace: "Nepoklekneme před vámi. Žádné hrozby na české fotbalové fanoušky  působit nebudou."

(!!)




Ferjenčik z Pirátů kritizuje trestání rasismu stejně jako iliberál a apologet Orbána Vondra. Tímhle mě Piráti opravdu znervózňují...


Rasistické orgie v ČR jsou pro mezinárodní pověst České republiky opravdu nebezpečné. (JČ)



Naopak britští komentátoři jsou šokováni mírností trestu pro Kúdelu. Takto o skandálu informuje server BBC: Není ten rozdíl ve vnímání opravdu znepokojující? A který postoj, myslíte, je mezinárodně určující?

 16637

Průběžné zpravodajství:

V ČR zemřelo na covid dalších 105 lidí

15. 4. 2021

čas čtení 5 minut

Ve středu 14.4. bylo v ČR zaznamenáno 3697 nových denních nákaz.  V ČR do 14. 4. zemřelo  28 229 lidí, to je denní nárůst o 105 mrtvých.  V nemocnicích je 4888 osob.   Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 593 847 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Ve středu 14. 4. bylo očkováno v ČR  60 430 osob. Ukončeno bylo očkování u 25 522 osob. Denní počet očkovaných je stále přibližně na polovině toho, kolik lidí by bylo potřeba očkovat, kdyby mělo být do léta pročkováno oběma dávkami alespoň 60 procent obyvatelstva.


- 97 procent financování práce na vakcíně Oxford/AstraZeneca pocházelo z veřejných fondů anebo od charitativních organizací. Vědci identifikovali zdroj stamilionů liber, které financovaly práci na vakcínách od roku 2000, která vytvořila moderní technologii, na jejímž základě vznikla vakcína. Drtivá většina těchto financí pocházela ze zdrojů britské vlády, od britských a amerických vědeckých institucí, od Evropské komise a od charitativních organizací. Jen 2 procenta financování pocházela ze soukromého sektoru. Dokazuje to, že tvrzení Borise Johnsona, že úspěšný vznik vakcín je důsledkem "kapitalismu, soukromé chtivosti po penězích", je naprostý nesmysl, jako většina toho, co Johnson kdy říká na veřejnosti. Potíž je, že tutéž lež prosazuje farmaceutický průmysl, který varuje proti uvolnění patentů na vakcíny a tvrdí, že schopnost generovat zisky je hlavním zdrojem inovace vakcín. Není to pravda. ZDE  

- Americká firma Oclo Nanotechnology Science z Miami na Floridě se snaží ilegálně v USA prodávat kysličník chlóru, Savo,  jako údajný "zázračný lék" na rakovinu, HIV/Aids a další nemoci. Nyní i jako "zázračný lék" proti novým variantám koronaviru, které v USA vyvolávají strach. Britská varianta B117 šířící se v USA je daleko nakažlivější a vražednější než původní verze viru. ZDE 

Minnesota: Policistka, která zastřelila dvacetiletého Daunteho Wrighta, byla obžalována z vraždy druhého stupně

15. 4. 2021

čas čtení 1 minuta



Neuvěřitelně, právě v době, kdy soud v Minneapolis řeší případ vraždy George Floyda, kterého usmrtil policista Derek Chauvin tím, že mu déle než devět minut klečel na krku, a tak ho udusil, zastřelila policistka Kim Potterová dvacetiletého mladíka Daunteho Wrighta, kterého policie na ulici zastavila, protože mu u zadního okna automobilu prý vlál přípravek pro zlepšení vůně ve voze. Policie posléze také tvrdila, že Wrightův automobil zastavila, kvůli nějakému prošlému dokumentu. Policistka Potterová se z neznámých důvodů rozhodla zneškodnit Wrighta taserem, ale "spletla" si ho s pistolí a Wrighta "omylem" zastřelila. Z amerického tisku se dovídáme, že takových případů, kdy si policisté prý spletli taser s pistolí, bylo v poslední době zaznamenáno  dvanáct. Jak se vyjádřil americký televizní satirik Stephen Colbert, proč proboha chtěla policistka proti mladíkovi vůbec použít taser?


;


Je to další nesmyslná vražda mladého černocha. Wright byl neozbrojen a nekladl odpor, jen se snažil odjet, protože měl z policie - zjevně důvodný - strach.

Podle listu Washington Post usmrtí americká policie ročně přes tisíc lidí, většina z nich je ozbrojena.

V Minnesotě se konají protestní demonstrace, proti nimž policie zasahuje relativně brutálně.
 

 16984

Další skandál týkající se Johnsonovy vlády: Soud rozhodl, že jeho ministryně vnitra porušila lidská práva

15. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Johnsonova ministryně vnitra Priti Patel v satirickém TV pořadu Spitting Image (Jako by jim z oka vypadli, česky Gumáci)

Priti Patel, ministryni vnitra vlády Borise Johnsona, shledal soud vinným, že nezajistila, aby byla řádně vyšetřována úmrtí uprchlíků v britských imigračních detenčních centrech

Dva soudci u britského imigračního soudu rozhodli ve středu, že tři strategie britské ministryně vnitra Priti Patel porušují předpisy zaručující lidská práva a že ministryně nemá právo bránit vyšetřování podezřelých úmrtí uprchlíků v britských vazebních střediscích pro imigranty.

 16983

Nadační fond nezávislé žurnalistiky o Pavlu Černockém

15. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Vůči zpravodajství České televize je možno mít četné námitky (nezapomínejme na dobu před dvaceti lety, kdy zlikvidoval Zdeněk Šámal během "vzbouření v ČT" pokusy Ivana Kytky zavést v ČR zavedené praktiky profesionálního anglosaského žurnalismu, a poslal Andrewa Stroehleina mezi studenty do směny - ten se mezitím stal globálně jedním z nejvýznamnějších světově uznávaných analytiků) - avšak Josef Šlerka z Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky má pravdu, že tohle je už opravdu trochu moc (JČ):

O PAVLU ČERNOCKÉM toho bylo v posledních týdnech napsáno ažaž. Tento kandidát do Rady ČT věří, že současné vedení ČT je napojeno na "STAN a tiskoviny jako Týdeník Respekt a odporný Forum 24", a doufá, že nové vedení "vyrazí lidi jako Fridrichová, Šámal, Wollner a Rosí”.

► Mezi lety 1986 a 1987 byl veden v seznamech spolupracovníků StB jako důvěrník, podle lustračního zákona se tato kategorie nepovažuje za vědomou spolupráci. Jeho spis byl skartován.
► spolek Šance na návrat, který Černockého nominoval, nezveřejňuje účetní závěrku ani přehled o majetku a závazcích; ve svých stanovách se prezentuje jako nepolitická instituce, přestože nedávno uzavřel memorandum o spolupráci s SPD
► generální ředitel ČT Petr Dvořák je podle něj "komunistický šmejd", zahraniční zpravodaj ČT Lukáš Mathé "odporný, manipulativní vepř" a Václav Moravec "podvraťák"

30724

Text Tunel Ivana Kočárníka o tom, jak PPF získala Českou pojišťovnu, je dnes autorem hodnocen jako nepřesný nebo úplně blbý

Rozpad osobnostní integrity: sledujte živě

15. 4. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Zaměstnanec finanční skupiny PPF Vladimír Mlynář, na svém Twitteru sdílí odkaz na článek, který dle jeho mínění dobře popisuje postavu zesnulého majoritního akcionáře PPF Petra Kellnera. Dále se v diskusi rozepisuje o tom, kterak bývali novináři dobří (Vladimír Mlynář byl v 90. letech šéfredaktorem časopisu Respekt) a kterak už nejsou. Citujme přesně:

"Hlavně jsme byli méně ideologičtí. Novinář měl být politicky a  ideově nestranný: pamatuji kolegy, co ani nechodili volit, aby neměli nějaký politicky preferovaný směr.  A víc šlo v té branži o fakta, než o dojmy. Teď kdy je úlohou novináře „měnit svět“, to už o faktech moc není."

Několik hnidopichů následně zdokumentovalo část novinářské produkce pana Mlynáře ve snaze oživit mu paměť. Na Parlamentních listech by na ně založili rubriku "Tak to si za rámeček nedá!"...

 16810

Výzva Rekonstrukce státu: Dodrží Andrej Babiš slib, který dal? Pomozte mu, napište mu a poslancům, aby podpořili teritorialitu exekutorů

Poslední šance přesvědčit politiky, aby prosadili spravedlivé exekuce

15. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Vymáhací byznys napojený na některé politky se léta nedařilo zastavit. Systémová změna nikdy nebyla tak blízko schválení. Teď je ta správná chvíle, abychom se ozvali a změnu prosadili. Včera, 14. 4. 2021, odstartovalo 3. čtení reformy exekučního řádu, která konečně může zarazit kšeftování s dluhy, korupci a nekalé praktiky některých exekutorů. Ti nejzarytější odpůrci pozitivní změny, tzv. teritoriality, jsou poslanci s veřejně známými vazbami na exekutorské šíbry. Není divu, jde o miliardy. Někteří poslanci ale jen tápou, protože exekutorská lobby nezahálí. Přidejte se k nám a dejte jim vědět, že tady končí všechna legrace.

 16478

Spojené státy stáhnou všechny své vojáky z Afghánistánu

15. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Prezident Joe Biden v úterý oznámil, že do 11. září stáhne všechny americké vojáky z Afghánistánu. Toto rozhodnutí ukončí nejdelší americkou válku, která Bílý dům stále přijde na 50 miliard dolarů ročně. Představte si, co by se stalo, kdyby USA tyto peníze investovaly do zelené energie a infrastruktury. A co je horší, z této částky spousta těchto peněz přijde vniveč nebo zmizí kvůli korupci, píše Juan Cole.

30391

Lidmi způsobené globální ohřívání by mohlo „odzátkovat“ antarktické ledovce, a zvýšit tak hladinu moří

15. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Nový článek ve vědeckém časopise Geophysical Research Letters přichází s poznatkem, že v případě oteplení o 4 stupně Celsia by roztál čtyřnásobek antarktických šelfových ledovců, než by tomu bylo v případě oteplení o 1,5 stupně Celsia – a maximálně o 2 stupně Celsia, jak stanovuje Pařížská klimatická dohoda. Pokud nadbytečné oteplení zdvojnásobíte, zečtyřnásobí se destabilizace šelfových ledovců, informuje web Informed Comment.

30622

Servírujeme v našich médiích

Postotalitní koktejl: Ruský standard ochucený neoliberalismem a konzervativismem

15. 4. 2021 / Bohumil Kartous, Daniel Veselý, Albín Sybera

čas čtení 10 minut


Jaké je riziko vlivu cizích zájmů v České republice? Jak vysoké je riziko, že bude česká politika ovlivňována ze strany autoritářských nebo totalitních států? Jaká jsou naopak záruky toho, že se tak nestane? A jako roli v tomto směru sehrávají oligarchické struktury? V rozhovoru redaktorů Britských listů zpět ke kořenům vzniku současných ekonomických elit. I k tomu, jak unikátně (a účelově) propojují původně demokratické hodnotové ideologie, jako neoliberalismus či konzervativismus, k obhajobě a legitimizaci spolupráce s nedemokratickými státy. A jak jsou za to vyznamenáváni právě těmi politiky, kteří cizí zájmy v ČR obhajují. 

Rozhovor vznikl v reakci na odvolání ministra zahraničí Tomáše Petříčka a obsazení pozic na ministerstvu zahraničí lidmi blízkými předsedovi ČSSD Janu Hamáčkovi, posilující vliv Hradu. Dále pak v reakci na udělení nejvyššího státního vyznamenání podnikateli Petru Kellnerovi, jehož podnikání bylo a je zatíženo negativními externalitami dovnitř české společnosti i vysokým bezpečnostním rizikem vůči nedemokratickým zemím, na jejichž trzích Kellner postavil svůj business.

 16981

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Britští výzkumníci zkoumají, zda je účinnější vakcíny kombinovat

14. 4. 2021

čas čtení 3 minuty

Foto: Navzdory drasticky rostoucímu počtu nákaz v Indii se tam dále konají hromadné náboženské akce bez jakýchkoliv lockdownových omezení

V úterý 13. 4. bylo v ČR zaznamenáno 5033 nových denních nákaz.  V ČR do 13. 4. zemřelo  28 124 lidí, to je denní nárůst o 86 mrtvých.  V nemocnicích je 5129 osob.   Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 590 124 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

V úterý 13. 4. bylo očkováno v ČR  53 527 osob. Ukončeno bylo očkování u 23 686 osob. Denní počet očkovaných je stále přibližně na polovině toho, kolik lidí by bylo potřeba očkovat, kdyby mělo být do léta pročkováno oběma dávkami alespoň 60 procent obyvatelstva.

- Profesor sociální psychologie David Spiegelhalter znovu zdůraznil v britském rozhlase, že počet nákaz výrazně snižuje lockdown. "V důsledku očkování bylo v Británii zachráněno nejméně 10 000 životů, což je obrovský úspěch. Avšak výrazný pokles infekcí v Británii způsobilo ne očkování, ale lockdown platný od začátku roku 2021. Jen se podívejme do Evropy, v Německu je 10krát větší počet nákaz než v Británii, ve Švédsku 20krát vyšší a nákazy ve Francii a v Itálii rostou. Na místě je proto opatrnost. "  

- Velká britská studie, která zkoumá, zda by bylo bezpečné kombinovat první a druhou dávku různých vakcín proti covidu má být rozšířena. Vědci, který od února zkoumají, zda je prospěšné střídat dávky vakcíny Pfizer a AstraZeneca, zahrnou do studie nyní i vakcíny Moderna a Novavax. Studie zkoumá, zda kombinování vakcín poskytne očkovaným delší imunitu a silnější imunitu proti novým variantám. ZDE  

 16982

Švédsko má nejvyšší počet nákaz per capita v Evropě

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Česká republika má globálně nejvyšší počet mrtvých na milion obyvatel - 2 618

Švédský počet 625 nákaz na milion obyvatel je mnohonásobně vyšší než počet nákaz v jiných skandinávských zemích

Švédsko informuje za poslední týden o nejvyšším počtu nových koronavirových infekcí per capita a má více pacientů na jipkách než kdykoliv od první vlny pandemie.

 16976

O koronavirových výhledech v České republice

14. 4. 2021 / Jiří Hlavenka

čas čtení 4 minuty

"Můj graf". Někdy od konce března se realita od prognózy začala trošku odchylovat k horšímu (nejsem holt vševědoucí...), pak tam byl zub daný Velikonoci a teď se jakoby zdá, že se to zase zhoršuje (četl jsem v novinách že R > 1, to ale neodpovídá).

Jsem přesvědčený že to tak není, žádná další vlna se zatím nekoná a velmi věřím, že se ani konat nebude. Maximálně malé vlnky 🙂. Nicméně:

1) Pomalejší pokles než prognózovaný je dán hodně tím, že britská varianta přece jen nakonec prochází i dosud málo zasaženými okresy, typicky Moravou. Sice mnohem lépe než tehdy na Chebsku, ale nevyhnuli jsme se tomu nikde. I některými dalšími okresy (pás JČ-Vysočina) to prochází. Nevyhneme se tomu.

 16478

Biden zatelefonoval Putinovi a v rozhovoru s ním požadoval deeskalaci napětí na Ukrajině

14. 4. 2021

čas čtení 3 minuty



Americký prezident Joe Biden navrhl uprostřed obav z hromadění ruských jednotek na ukrajinské hranici Putinovi vrcholnou schůzku v třetí zemi


Joe Biden telefonoval Vladimíru Putinovi a požadoval na něm, aby deeskaloval napětí s Ukrajinou uprostřed největšího hromadění ruských jednotek na ukrajinských hranicích od ruské anexe Krymu.

 16766

USA obnovují bezpečnostní spolupráci s Německem

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Prvním představitelem Bidenovy administrativy, který osobně navštívil Německo, se stal ministr obrany Lloyd J. Austin III. V agendě měl několik témat klíčového významu a oznámil několik překvapivých novinek, upozorňuje William Noah Glucroft.

29730

Proč roste napětí mezi Havanou a Madridem

14. 4. 2021

čas čtení 1 minuta

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous


Ve španělských a chilským médiích se objevila informace o údajném spojená Kuby s levicově radikálními separatisty v Katalánsku. Havana údajně poskytuje pomoc takovým organizacím, jako jsou Výbory na obranu republiky (CDR) a Kandidáti za národní jednotu (CUP), informuje Sergej Nikitin.

 16974

Čau vlastenci, aneb Padesát odstínů východoevropského antiglobalizačního nacionalismu

14. 4. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Makarychev, A. (ed.): Multifaceted Nationalism and Illiberal Momentum at Europe’s Eastern Margins. ISBN 9781032005744. Routledge, Abingdon-on-Thames/New York 2021.

Šikovný sborník, který si můžete předobjednat (vyjde v květnu), nabízí podrobný pohled na východoevropský iliberální populismus coby nejnovější odrůdu defenzívního nacionalismu, která se vymezila proti "neoliberální" globalizaci. Příspěvek Moniky Gabriely Bartoszewiczové z Masarykovy univerzity v Brně popisuje specifickou logiku celebritního populismu v Polsku a České republice, který v postkomunistické periodě následuje po misionářské a profesionální (technokratické) vlně demokratické politiky.

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
24857