Štěpení čínské mediální fronty v ČR

25. 6. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty
Erik Best, americký publicista žijící v Praze, jenž byl ta svou práci oceněn Milošem Zemanem, vydal na svém kontroverzním webu zajímavý text s názvem “Čínská Nova” (více níže). Text je zajímavý v tom, že otevřeně ukazuje na společnost PPF jako na proxy partnera Číny v ČR a dává do kontextu prudký propad hodnoty akcií společnosti CME, kterou právě PPF koupila (a s ní několik televizních stanic ve střední a východní Evropě) s možností, že na ceně zase tolik nezáleží, pokud je důvodem nákupu snaha PPF vylepšit mediální obraz Číny u českého publika, což se podle Besta dlouhodobě nedaří. Zajímavé na tom je, že Best je dlouhodobě také považován za podporovatele čínských zájmů.

Podle insiderů představuje Nova pro PPF skutečně problém v souvislosti se špatnými ekonomickými výsledky skupiny v posledních měsících. V rozpočtu se údajně významně škrtá. Televizní stanice stále neprodukuje nové pořady. Zároveň byla údajně nastavena bizarní bezpečnostní pravidla: pracovníci jednotlivých oddělení a týmů se prý nesmí navzájem potkavat, není možné pohybovat se mezi patry, atp.

Článek Erika Besta:

Čínská Nova

Česko-čínské vztahy se podle Václava Klause st. dostaly na bod mrazu. Měl na mysli zejména „klukovinu“ předsedy Senátu Miloše Vystrčila s jeho rozhodnutím o návštěvě Tchaj-wanu, avšak nedávné společné prohlášení o bezpečnosti sítě 5G premiéra Andreje Babiše a amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, nepřímo mířící na Huawei, určitě také nepomohlo. PPF se svojí obrovskou expozicí na čínské pevnině naprosto selhala v řízení česko-čínských vztahů. Nákup TV Nova byl považován mnohými, včetně amerického senátora Marca Rubia, za prostředek Petra Kellnera, coby zástupce Číny, k ovlivnění tohoto narativu. Pak přišel covid a příjmy v mediální sféře prudce klesly. CME už byla pro Kellnera drahá za 2,1 mld. dolarů a nyní se akcie této společnosti kótované na americké burze prodávají za cenu o 20% nižší než hodnota v transakční dohodě. Jestliže Kellner akvizici uskuteční, aniž by získal podstatnou slevu, bude to důkaz, že se jedná víc o česko-čínské politické rozhodnutí než o čistě obchodní.


Zdroj: http://www.fsfinalword.cz/?page=archive&day=2020-06-24&utm_source=utm_source%3Dnewsletter&utm_medium=utm_medium%3Demail&utm_campaign=utm_campaign%3Dfinal_word_24.6.2020

0
Vytisknout
14313

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2020