Rusko nabízelo odměnu za zabíjení britských a amerických vojáků

27. 6. 2020

čas čtení 1 minuta
 

Moskva dávala peníze Talibanu ve snaze destabilizovat Ameriku a její spojence


Jednotka ruských výzvědných služeb, která zorganizovala otravu Sergeje Skripala a jeho dcery v britském městě Salisbury novičokem, tajně nabízela bojovníkům spojeným s Talibanem, že je bude platit, aby zabíjeli britské a americké vojáky v Afghánistánu, konstatují americké výzvědné zdroje.



 

V důsledku toho vzniká v Británii nátlak, aby vláda podnikla razantní akce proti Kremlu, uprostřed sílícího hněvu, že Boris Johnson potlačil klíčovou zprávu o ruských snahách destabilizovat Británii.

Šokující analýza, kterou zveřejnil deník New York Times, informuje o tom, že v Moskvě došlo k významné eskalaci úsilí ochromit Spojené státy a jejich koaličjí spojence, včetně Británie.

Podle deníku New York Times o tom byl Trump informován už před mnoha měsíci, ale neučinil nic. Velká Británie dostala tyto výzvědné informace minulý týden. Odpovědnost za realizaci tohoto plánu měla jednotka ruské vojenské rozvědky GRU č. 29155. Tato jednotka je v posledních letech spojována s pokusy o vraždy, jejichž cílem je destabilizovat Západ.

Jednotka č. 29155 je spoojována s pokusem o puč v Černé Hoře, s otravou bulharského výrobce zbraní a s podvratnými akcemi v Moldově. Britští prokurátoři obžalovali dva její agenty s pokusu o vraždu Skripalových v roce 2019.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

0
Vytisknout
6537

Diskuse

Obsah vydání | 30. 6. 2020