Odmítáme štvavou kampaň proti horníkům!

30. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

tiskové prohlášení  Sdružení hornických odborů

Sdružení hornických odborů (SHO) se velmi důrazně ohrazuje vůči vyjádření pana hejtmana Vondráka, ředitelky Krajské hygieny v Ostravě paní Svrčinové i pana ministra Vojtěcha na úkor zaměstnanců OKD, a.s., kdy tito veřejně prezentují, že za současnou situaci, která nastala v důsledku šíření koronaviru na Karvinsku a okolí, zodpovídají zejména nezodpovědní a neukáznění horníci, kteří nedodržují karanténu a scházejí se na zahrádkách restaurací a tím dále šíří virus.

Američtí činitelé znepokojeni: "Trump je pro USA vážné bezpečnostní riziko"

30. 6. 2020

čas čtení 12 minut

Trump v telefonátech podlézá Putinovi, sprostě nadává západním spojencům a ponižuje je, zejména političky, a zcela ignoruje americké experty a poradce. Nerozumí ničemu a chvástá se svou genialitou

Během stovek vysoce utajovaných telefonních rozhovorů se zahraničními šéfy států byl Donald Trump vždycky tak nepřipraven k diskusi o závažných otázkách a tak často prohrál ve svých rozhovorech s mocnými politiky, jako je ruský prezident Vladimír Putin či turecký prezident Recep Erdogan, a tak agresivní a sprostý vůči hlavním spojencům USA, že ty telefonáty přesvědčily některé vysoké americké činitele, včetně Trumpových vlastních ministrů zahraničí a obrany, dvou poradců pro národní bezpečnost a jeho nejdéleji sloužícího šéfa štábu, že Trump sám je velkým nebezpečím pro bezpečnost Spojených států. Svědčí o tom pracovníci z Bílého domu a američtí výzvědní činitelé, kteří jsou podrobně seznámeni s obsahem těchto telefonátů, informuje CNN.

Rozhovor Britských listů 295. Je nová kniha o Kunderovi komunistická?

26. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Prozaik Jan Novák napsal rozsáhlou, kontroverzní knihu o Milanu Kunderovi. Je na hranici mezi dokumentem a fikcí. Vychází dnes, v pátek 26. června 2020. Paradoxně, argumentuje kritik Petr Fischer, stejně jako Kundera, ani Novák nezvládl přechod od modernismu k postmodernismu ani celkové rozvolnění veškerých hodnot. Jan Novák se nám snaží vnutit pevné hodnoty předchozí éry a paradoxně končí se svou knihou v ideologii, která hodně připomíná komunismus. O tomto a o dalších zajímavých problémech tohoto díla muví s Petrem Fischerem v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík. Rozhovor se vysílá Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Koronavirus se pozměnil a je teď o hodně nakažlivější

30. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 

Během jara došlo k změně struktury koronaviru. Tento pozměněný koronavirus nakonec téměř zcela ovládl Evropy a New York, zjistil Egon Ozer, odborník na infekční choroby na Northwestern University v USA. V květnu už byl přítomen v 95 procentech všech genomů, které Ozer analyzoval.

Na první pohled se ta mutace zdála triviální. Stavebními kameny bílkoviny na povrchu koronaviru je asi 1300 aminokyselin. V pozměněném viru se genetické instrukce pro jednu z těchto aminokyselin - číslo 614 - proměnily v nové variant z "D" (signalizující aspartickou kyselinu) na "G" (signalizující glycin).

Masaryčka lidem! Podepište petici proti masivní komerční zástavbě pražského centra

29. 6. 2020

čas čtení 7 minut

Stavební úřad pro první etapu výstavby potají vydal územní rozhodnutí, a hlavní město zároveň s Pentou uzavřelo kapitulační memorandum, kterým se vzdává možnosti se proti rozhodnutí úřadu odvolat. Takový postup je skandální z mnoha důvodů, hlavně tím ale Praha rezignuje na vymáhání svých vlastních závazných pravidel výstavby, které Penta projektem porušuje.

Díky podpoře mnoha individuálních dárců jsme mohli podniknout dostupné právní kroky – odvolat se proti vyloučení z řízení i samotnému rozhodnutí – a poskytnout právní pomoc i místním obyvatelům. Aktuálně jsme s našimi kolegy z AutoMatu a Klubu Za starou Prahu vytvořili petici, která po hlavním městě požaduje nápravu. Petici můžete podepsat elektronicky, anebo si vytisknout petiční arch, který posíláme v příloze, a poprosit o podporu i Vaše sousedy.

Situace je komplikovaná, ale my rozhodně ještě nekončíme. Budeme dál tlačit na politiky a hájit nás i místní právní cestou. Věříme, že do centra města takto naddimenzovaný komerční projekt, který slouží jen soukromým zájmům, nepatří. Pomozte nám v tom prosím pokračovat, bez Vaší podpory se neobejdeme.

Text petice je níže.

Trump byl informován, že Rusko platí Talibán, aby zabíjel americké vojáky, už v únoru - nehnul prstem

30. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


Donald Trump dostal informaci, že Rusko nabídlo Talibanu odměny za zabíjení amerických vojáků v Afghánistánu už letos v únoru, informovala v pondělí večer četná americká média. Trump tvrdil v neděli, že tuto informaci nedostal, protože nebyla věrohodná.

List New York Times citoval dva zdroje, které potvrdily, že podrobnosti této informace byly součástí každodenním výzvědných informací pro Trumpa už koncem února. CNN citovala jiného amerického činitele, který potvrdil, že tyto informace byly součástí Trumpova každodenního písemného výzvědného briefingu "někdy na jaře".

Mezitím v Absurdistánu 134:

Co znamenají výsledky prvního kola polských prezidentských voleb

29. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 8 minut

Foto: Volební urna na polském konzulátě v Belfastu

Podle průzkumů provedených u východů z volebních místností po prvním kole prezidentských voleb v Polsku nedošlo k žádnému překvapení pro nikoho. Andrzej Duda se umístil na prvním místě a dostaĺ něco přes 40 procent hlasů - což bylo daleko méně, než v co strana Právo a spravedlnost doufala. V druhém kole bude čelit Rafału Trzaskowskému (který dostal asi 30 procent hlasů), většinou v důsledku podpory pro nezávislého kandidáta jménam Szymon Hołownia (13 procent), který vděčil za svou předchozí popularitu většinou skutečnosti, že kandidatura Małgorzaty Kidawy-Błońské za Občanskou platformu byla naprostá katastrofa. Jakmile byla Kidawa-Błońska nahrazena populárním Trzaskowským, naděje Hołowni dostat se do druhého kola se rozplynuly.

Celá řada především amerických firem stáhla svou reklamu z Facebooku. Nebude to mít ale na Zuckerberga vliv

30. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Velké multinacionální firmy jako Coca-Cola, Starbucks, Verizon a Unilever začaly bojkotovat Facebook, protože neodstraňuje hate speech. Svou reklamu na Facebooku zrušilo více než 160 firem, avšak je sporné, zda to na Zuckerberga udělá nějaký dojem. V pátek proto poklesla hodnota akcií Facebooku asi o 8 procent, o 72 miliard dolarů.

Jenže loni Facebook vydělal reklamou téměř 103 miliard dolarů. Asi čtvrtina tohoto příjmu pochází od velkých firem jako Unilever, ale ostatní od malých podniků.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

"Chtějí mě zabít!" Většina pacientů nakažených koronavirem má děsivé delirium

29. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

Kim Victoryová  (31) byla paralyzována v posteli a zaživa hořela. Na poslední chvíli ji někdo zachránil, ale pak se proměnila v sochu z ledu v jídelně luxusní zábavní lodi. Pak byla terčem experimentu v laboratoři v Japonsku. Pak na ni zaútočily kočky.

Noční můry tohoto typu pronásledovaly paní Victoryovou, když ležela v nemocnici a dusila se v důsledku nákazy koronavirem. Byla v takové hrůze, že si jedné noci vytrhla trubici ventilátoru, jindy spadla na jednotce intenzivní péče na zem, píší New York Times.

"Bylo to tak reálné a měla jsem strašný strach," vysvětluje.

Americký ministr zdravotnictví: "Končí šance" zastavit koronavirus. Počet nákaz v USA překročil 2,5 milionu

29. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Americký ministr zdravotnictví Alex Azar varoval, že "končí šance" pro Spojené státy jednat efektivně v  boji proti koronavirové pandemii v situaci, kdy počet nákaz v USA přesáhl 2,5 milionu.


Azar poukázal na rychlý nárůst infekcí zejména v jižních státech USA a zdůraznil, že "lidé se musejí chovat odpovědně" a dodržovat sociální distancování a nosit roušky, "zejména v těchto horkých zónách".

Britské ministerstvo vnitra "musí zlepšit zacházení s uprchlíky v Glasgow"

29. 6. 2020

čas čtení 3 minuty



Skotská vláda požaduje, aby britské ministerstvo vnitra podstatně zlepšilo zacházení s uprchlíky v Glasgow poté, co došlo v hotelu s množstvím uprchlíků k pobodání přítomných





Skotská vláda sdělila londýnskému ministerstvu vnitra, že očekává "důkladné vyšetřování" zacházení s uprchlíky v Glasgow během uzamčení země kvůli koronaviru poté, co v glasgowském hotelu pobodal jeden Súdánec šest lidí.

Varování od skotské vlády přichází v okamžiku, kdy organizace starající se o uprchlíky začaly požadovat bezodkladnou praktickou podporu pro ty uprchlíky, nejvíce postižené pátečním incidentem, zejména poté, co zaměstnanci v hotelu Park Inn byli předem upozorněni, že osmadvacetiletý Badreddin Adeddla Adam má vážné mentální problémy den před jeho útokem.

Síť bankrotů a držav

29. 6. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 15 minut

Česko jako členský stát EU a člen NATO není bez rizika

Bankroty mění vlastnické pozadí české energetiky v době, kdy se země chystá rozšiřovat své jaderné kapacity.

Insolvenční zákony v Česku přímo dopadají téměř na desetinu celkové populace. Minulý rok se reportáž Guardianu věnovala dluhové krizi dopadající na téměř milion lidí. Od té doby nedošlo k žádnému měřitelnému zlepšení.

Jak hluboká bude propast české ekonomiky?

29. 6. 2020 / Jiří Hlavenka

čas čtení 10 minut

 
 
Že tu máme velkou ekonomickou krizi,  je jasné; jak ale bude hluboká a dlouhá?

Ekonomové zatím nechtějí dávat všanc svou reputaci a jsou si nejistí dokonce i v odhadech na letošní rok. Někdo ale tu víceletou prognózu jako první udělat musí, a tak ji vidíte níže v grafu. Je dělaná tzv. na Kovandu, čili je postavená na předpokladech, která slovy našeho ekonomického guru mohu, ale taky nemusejí vyjít. Otevřeně si tímto říkám o kritiku, hezky česky řečeno o challengování - pojďme diskutovat, které předpoklady jsou mají hlavu a patu, které ne; proč, a jak dle vás budou čísla vypadat.

Jak může být v informačním věku blízko velká tragédie

29. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

 


Možná by mohlo stačit uvědomit si, že k vyvolání závažného konfliktu skoro vždycky stačilo, že tu byla klíčová osobnost s právem možný spor převést na válečné pole; zároveň s respektem rozhodujícího počtu dalších lidí nasadit pro jeho řešení vlastní životy (byť ne vždy dobrovolně, ne-li s nadšením pro vytčený ideál či jím prezentovanou komunitu).

Úřady v ČR nezajímáte

29. 6. 2020

čas čtení 7 minut

Právě jsem se vrátila z Úřadu práce s brekem. Doslova, píše Věra Hanusová.

Před dvěma lety jsem pracovala na dva plné úvazky, sháněla pronájem a prosila o pomoc všechny možné instituce, protože jsme měli výpověď z nájmu a já neměla kam s dětmi jít. Pro charity jsem byla málo potřebná - nebyla jsem fyzicky týraná ani drogově závislá, pracovala jsem. A stát a město nevěděli, co se mnou. Chodila jsem plakat na OSPOD na Praze 15, kde sice byli strašně milí a soucitní, ale:

-"městská část ani magistrát nedisponuje bytem, který by velikostně odpovídal nárokům šesti dětí" - já prosila aspoň o garsonku a v tý době bych za ní líbala kotníky, jak jsem byla v pi-i.

-"v celé České republice není azylový dům schopný pojmout matku s šesti dětmi"

Rasismus v ČR: Škola neřeší prokazatelné případy šikany

29. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Ředitelka školy: "Dítě to nesmí vnímat takto přecitlivěle."

V pátek jsem byl pozván, jako koordinátor řešení problému dlouhodobých rasistických urážek směrem k jednomu romskému desetiletému chlapci, které se odehrávají na jedné nejmenované škole v jednom nejmenovaném městečku blízko Prahy, píše Jaroslav Miko.

Nejmenovaná paní ředitelka školy pozvala zástupce rodičů a čtyři učitelky do kanceláře tamního starosty, který se setkání také zúčastnil.

Samozřejmě přítomen byl též jeden z rodičů toho romského chlapce.

Po celou dobu tohoto jednání jsem byl svědkem absolutní absence empatie a pochopení směrem k té romské rodině a hlavně k tomu romskému klukovi, a to i ze strany pedagogů.

57% Britů by nyní hlasovalo pro setrvání v EU, Johnson předstírá, že dělá kliky

28. 6. 2020

čas čtení 1 minuta



Boris Johnson předstíral před novinářem z Daily Mailu, že je tak zdravý, že dělá kliky:



Mezitím na nátlak svého Rasputina, poradce Dominica Cummingse, vyhodil Boris Johnson z funkce Marka Sedwilla, tajemníka vlády a šéfa britské státní služby. Je to zřejmě konec nestrannosti britské státní služby, Johnson ho nahradí brexitérem a hlavním poradcem pro brezit Davidem Frostem. Vysocí pracovníci britské státní služby podle něho musejí být nekompromisními prosazovateli brexitu. ZDE

 

Prezidentské volby v Polsku: Rozhodne druhé kolo

28. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

Rozdělená opozice. V prvním kole prezidentských voleb v Polsku získal Andrzej Duda, prezident ze strany Právo a spravedlnost, silně podporovaný vládní propagandou a státní televizí, podle průzkumů u východu z volebních místností, 41,8 procent, jeho liberální opoziční soupeř Rafal Trzaskowski 30,4 procent. Celkem hlasovalo pro opozici 58 procent voličů, ale je roztříštěná. Volby budou rozhodnuty v druhém kole a výsledky mohou být jakékoliv.

Volební účast v prvním kole byla 62,9 procent.

Není třeba zdůrazňovat, že výsledek polských prezidentských voleb bude mít obrovský dopad i na Českou republiku, protože celkově ovlivní atmosféru ve středoevropském prostoru. (JČ)


Obrovský generační rozdíl: Duda dostal 59 procent hlasů od voličů starších 60 let, ale jen 19 procent hlasů od voličů ve věku 18-29 let.



Aktivisté se chtěli na Pražském hradě setkat s prezidentem

28. 6. 2020

čas čtení 7 minut

-       Několik desítek aktivistů odeslalo prezidentovi republiky otevřený dopis, v němž jej vyzývali ke změně přístupu ke změnám klimatu

-       Prezidenta zároveň pozvali na piknik, který uspořádali v prostorách na Pražském hradě ve snaze navázat s ním dialog o klimatické krizi

 

 

Akce: Piknik na Hradě – chceme mluvit s Milošem

Pořádala: Extinction Rebellion

Termín: 26. 6. 2020

Čas: 16.00 až 22.00 hod.

Místo: Pražský hrad, 3. nádvoří

Proč jsou Stars and Stripes na Trumpově popravčím špalku?

28. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

"Stars and Stripes jsou noviny vojáka a nebudeme zasahovat." To řekl generál Dwight D. Eisenhower během 2. světové války, když jeden z jeho generálů hrozil zakázal tento list pod svým velením, protože se mu nelíbilo, jak kreslíř zesměšnil jeho výnos, že všichni vojáci - dokonce i ti v boji - musejí být vždy hladce oholeni, píše v redakčním komentáři list Washington Post.

Hrozba i Česku: Jak Rusko cíleně destabillizuje západní země

28. 6. 2020

čas čtení 5 minut

Dokud zůstane Evropská unie silná, Rusko nebude mít nikdy naději, že se mu podaří znovu ovládnout své bývalé středoevropské kolonie

Pokud pochybujete, že nepřátelské cizí mocnosti s nadšením napomohly Británii k jejímu nynějšímu úpadku, doporučuji knihu Shadow State (Stínový stát), oslňující a pečlivou analýzu ruských zásahů do americké a britské politiky, která vyšla tento týden. Jedna scéna mě pronásleduje, píše Nick Cohen.

Alexander Jakovenko, ruský velvyslanec v Británii od roku 2011, se v roce 2019 vrátil domů. Putin mu udělil Řád Alexandra Něvského a jmenoval ho prezidentem své Diplomatické akademie. Jakovenko vysvětlil svým obdivujícím kolegům, že ho ruský stát odměňuje za to, že rozdrtil Brity na prach. "Bude to trvat opravdu dlouho, než se z toho vzpamatují." Úkol byl splněn a Jakovenko si teď může užívat pocty, které mu udělil vděčný diktátor.



Rusko nabízelo odměnu za zabíjení britských a amerických vojáků

27. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

 

Moskva dávala peníze Talibanu ve snaze destabilizovat Ameriku a její spojence


Jednotka ruských výzvědných služeb, která zorganizovala otravu Sergeje Skripala a jeho dcery v britském městě Salisbury novičokem, tajně nabízela bojovníkům spojeným s Talibanem, že je bude platit, aby zabíjeli britské a americké vojáky v Afghánistánu, konstatují americké výzvědné zdroje.



Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: 7.7 milionů lidí v Británii začátkem karantény hladovělo

27. 6. 2020

čas čtení 4 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  27.6. bylo v ČR registrováno  11298 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 260 nových nákaz), v nemocnici bylo 122 osob a 347 osob zemřelo.  Číslo R  výrazně stouplo v ČR na 1.6 !! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

Koronavirus: Počet infekcí překonal 10 milionů, počet mrtvých dosáhl půl milionu

- Počet registrovaných infekcí koronaviru dosáhl v neděli globálně čísla 10 001 527, počet mrtvých 499 124.

- Komik Saša Baron Cohen pronikl na demonstraci stoupenců vlastnictví osobních zbraní ve Washingtonu a přiměl účastníky, aby s ním zpívali píseň o tom, že je potřeba dát vědcům a politikům "injekce wuhanské chřipky".


- V Brazílii jsou příslušníci komunity LGBT zvlášť silně postiženi nezaměstnaností v důsledku koronavirové pandemie. V Brazílii je registrováno více než 1,2 milionu nákaz a asi 55 000 lidí zemřelo. Nezamětnanost do dubna v Brazílii stoupla na 12,6 procent, téměř 5 milionů lidí je bez práce. Avšak v komunitě LGBT je nezaměstnanost 21,6 procent.

- V určitých částech Íránu bude zavedeno povinné nošení roušek, "tam, kde se konají shromáždění." 

- Před Trumpovým předvolebním shromážděním v Tulse odstranili jeho lidi ze sedadel nálepky "Sem si nesedejte", jejichž cílem bylo zajistit sociální distancování.  ZDE

- Britská policie varovala ministry, že je šílenství dovolit občanům, aby zahltili pláže. Ministři to ignorovali, došlo k naprostému chaosu bez sociálního distancování. Tři lidé byli pobodáni na pláži v Bournemouth. ZDE 

- Nová ohniska nákaz v Německu, v kostele v Seoulu, v nemocnici a ve skvatu v Itálii, na trhu v Pekingu, vyvolávají znepokojení z pandemie. ZDE

- Česká republika zaznamenala svůj dosud největší nárůst denního počtu nákaz od začátku dubna. Registrováno bylo za posledních 24 hodin 260 nových nákaz. Nejpostiženější je oblast východní Karvinné, informuje deník Guardian.

- Nákaza koronavirem se nyní šíří daleko více mezi mladými lidmi. Tyto informace přicházejí z USA, z Izraele a z Portugalska. Je to důsledkem zvýšeního sociálního kontaktu mezi mladými lidmi po uvolnění karanténních opatření. Zejména na Floridě, v Texasu a v Arizoně dochází k ostrému nárůstu nákaz u lidí mladších 40 let.  ZDE 

- V prvních týdnech koronavirové karantény v Británii hladovělo 7,7 milionu lidí, protože neměli peníze na potraviny, zjistila britská vláda. Nejpostiženější byly rodiny s malými dětmi a lidé ve věku 16-24 let. ZDE  

- Evropská unie zakáže většině Američanům cestovat do Evropy, uvádějí zprávy. Činitelé EU sestavují seznam "bezpečných zemí", odkud mohou jejich obyvatelé do EU jezdit. Zakázán bude do EU přístup i lidem z Brazílie a z Ruska. ZDE 

- Rusko v sobotru registrovalo 6852 nových nákaz. Už druhý den poklesl tam denní nárůst počtu nákaz pod 7000. Celkový počet registrovaných nákaz v Rusku je 627 646. Celkový počet registrovaných mrtvých je 8969.

- Německo zaznamenalo 687 nových nákaz. Celkový počet registrovaných infekcí je tam 193 243. Počet mrtvých stoupl za posledních 24 hodin o 6 na 8954.

- Indie zaznamenala za posledních 24 hodin více než 17 000 nových nákaz, takže je nyní v Indii více než půl milionu nákaz. Indie je čtvrtou nejvíce postiženou zemí koronavirem, po USA, Brazílii a Rusku.

- V Brazílii se šíří koronavirus po venkově. Minulý týden bylo 60 procent nových nákaz registrováno v malých venkovských městech. Původně se koronavirus dostal do Brazílie z letišť a nejprve se rozšířil ve velkých městech, ale od konce května se šíří i po venkově.

- Spojené státy zaznamenaly v pátek 45 242 nových nákaz, dosud největší denní množství nákaz. Celkový počet Američanů, kteří měli pozitivní test na koronavirus, je nejméně 2 a půl milionu. 

Předchozí průběžné zpravodajství je ZDE

Pokrytectví: Dlouholetý komunista odsuzuje zvěrstva své strany

27. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


"V kariérním růstu Babišovi pomáhala jeho píle, ale také politická angažovanost. V podniku vedl základní organizaci SSM a už v roce 1980 vstoupil do KSČ. V této době Babiš začal spolupracovat s Antonem Rakickým, který se stal na dlouhou dobu jeho ochráncem (Rakický byl šéfem 32. obchodní skupiny, po roce 1989 se stal ředitelem celého Petrimexu, stál u vzniku Agrofertu).  Také se stal kádrovou rezervou na vycestování do zahraničí.

Státní bezpečnost vedla Babiše jako svého agenta do roku 1985, kdy jej PZO Petrimex vyslal dlouhodobě do Maroka; s příslušníky StB se za uvedené období setkal celkem sedmnáctkrát."

Zdroj ZDE  

Český rozhlas falšuje historii

27. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

"Téměř čtvrt milionu Čechoslováků bylo odsouzeno při stalinských monstrprocesech na základě vykonstruovaných obvinění." NE. Takto se legitimní pokus vzdát poctu oběti stává - jistě neúmyslně, ale brutálně - falzifikací historie. Způsobuje to špatné vyučování dějepisu.



Proč se v západních médiích nepíše o tom, jak střední Evropa zvládla koronavirus?

26. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

Mirna Šolić a Jan Čulík poukazují na serveru The Conversation, že anglosaská média téměř stoprocentně ignorují nesmírně efektivní zvládnutí koronavirové pandemie v zemích střední Evropy, případně o situaci v těch zemích referují na základě otřepaných stereotypů. Přitom Slovensko zaznamenalo 5 mrtvých na COVID-19 na milion obyvatel, Chorvatsko 26, Česká republika 32 a Polsko 37. Británie zaznamenala 628 úmrtí na milion obyvatel, Španělsko 606, Itálie 573 a Francie 455. ZDE   

Incident v Glasgow nebyl teroristický útok

26. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

V jednom hotelu v centru skotského Glasgow pobodal muž šest lidí, včetně policisty, a byl policií zastřelen. Ve Skotsku jsou takové incidenty nesmírně vzácné, léta nedošlo k něčemu podobnému.

Útočník, osmadvacetiletý Súdánec Badreddin Abedlla Adam, měl před útokem psychické problémy. Chtěl se vrátit zpět do vlasti, úřady však od března v důsledku koronaviru nefungovaly.  ZDE 

V hotelu, kde k útoku došlo, ubytovalo po dobu koronavirové karantény britské ministerstvo vnitra uprchlíky a žadatele o azyl. Glasgow má slavnou tradici vstřícného a velmi přátelského přijímání uprchlíků.

Policie oznámila, že nešlo o teroristický útok. Totéž konstatoval skotský ministr spravedlnosti Humza Yusaf: "Je deprimující, ale předpověditelné, že někteří lidé zneužívají tento děsivý incident pro svou ultrapravicovou agendu. Glasgow nebude tolerovat vaši konfliktní nenávist, tak se o to ani nepokoušejte."


Při předchozím útoku v Readingu, čtyři dny před tím, varoval v britském rozhlase bývalý vysoký pracovník britské rozvědky, že se při nejlepší vůli nedá vysledovat, když někdo dostane záchvat a rozhodne se na kolemjdoucí útočit nožem. Charitativní organizace v případě Glasgowa kritizovaly rozhodnutí britského ministerstva vnitra umístit uprchlíky za špatných podmínek do přeplněného hotelu bez jakékoliv pomocné péče.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: V USA bylo zřejmě koronavirem nakaženo 20 milionů lidí

26. 6. 2020

čas čtení 4 minuty



 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  26.6. bylo v ČR registrováno  10 870 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 93 nových nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 125 osob a 345 osob zemřelo.  R je v ČR 1.2 !! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Sýrie čelí bezprecedentnímu hladomoru, varují humanitární organizace 0SN. 9.3 milionů lidí nemá přístup k dostatečnému množství potravin. Ceny potravin stouply o více než 200 procent v důsledku rozkladu ekonomiky v sousedním Libanonu a uzamčení země v Sýrii.

- Portugalsko zavádí karanténní opatření v Lisabonu a v okolí ve snaze omezit tamější ohnisko nákazy. Zpočátku bylo Portugalsko úspěšné ve zvládání pandemie, ale po částečném uvolnění karantény se začaly konat obří mejdany na veřejnosti, jichž se účastnilo více než 1000 lidí.

- Švédové rychle ztrácejí důvěru v liberální přístup švédské vlády k pandemii. ZDE  

- V Austrálii zavedly supermarkety přídělový systém pro základní potraviny, poté, co znovu vznikla nákupní panika. Mizí toaletní papír, těstoviny, dezinfekční prostředky a další základní zboží. ZDE  

- Brazílie potvrdila ve čtvrtek nových 39 483 nákaz za posledních 24 hodin. Každodenně je v Brazílii nyní registrováno více než 30 000 nákaz. Celkem je v Brazílii registrováno 1 228 114 nákaz a zemřelo tam 54 971 osob.

- Až 40 procent obyvatel lyžařského letoviska v Tyrolsku, odkud se zřejmě původně rozšířila pandemie v Evropě, má protilátky proti COVIDU-19. Z nakažených osob mělo příznaky nákazy jen 15 procent lidí. Znamená to, že až 85 procent lidí bylo nakaženo, aniž si toho povšimli.

- V Ukrajině došlo v pátek k rekordnímu nárůstu infekcí, o 1109 za posledních 24 hodin. Úřady varují, že budou muset znovu uzamknout zemi, pokud lidé nebudou dodržovat karanténu. Celkem je na Ukrajině nakaženo 41 000 osob.

- Milionům dětí hrozí hladomor v Jemenu v důsledku šíření pandemie a zastavení humanitární pomoci, varuje OSN.

- Francie provede testování u 1,3 milionu lidí v Paříži a v okolí s cílem zjistit, zda existují skrytá ohniska nákazy.

- Mobilní aplikaci pro sledování kontaktů s nakaženými si v Japonsku stáhly od jejího zveřejnění minulý týden 4 miliony lidí.

- Předběžná studie 125 pacientů, kteří skončili v Británii v nemocnici s COVIDEM-19 zjistila, že nemoc je schopna poškodit mozek. Ve vážných případech způsobuje komplikace jako mrtvice, záněty, psychózu a příznaky podobné demenci. Výzkum vyšel v časopise Lancet Psychiatry.

- V pátek dosáhl počet nakažených globálně 9.6 milionu. Přesně 9 609 829. Nejméně 489 312 lidí zemřelo.

- Američtí vládní experti jsou přesvědčeni, že koronavirem bylo v USA nakaženo více než 20 milionů lidí. Případy nákazy nyní rostou ve 27 amerických státech. Centra pro kontrolu infekcí (CDC) jsou přesvědčena, že je pravděpodobné, že na každý jeden identifikovaný případ nákazy bylo nakaženo 10 nebo více lidí. Je to založeno na serologickém testování na protilátky.

- Uzamčení země v Afghánistánu vedlo k dramatickému zvýšení násilí proti ženám.

- Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock hrozí, že vláda uzavře přístup na pláže. V posledních dnech bylo v Anglii a ve Walesu vedro, více než 33 stupňů Celsia. Blázniví Angličané se vydali v obrovských počtech na pláže a zcela ignorovali sociální distancování. V různých částech Anglie se také konají obrovské veřejné mejdany s hudbou, účastníci fyzicky útočí na policii, která se snaží v zájmu zdraví mejdany ukončit.

 
Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Tušíme, jak si napříště počínat funkčně se školskou soustavou?

26. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

 

(Kdepak zase nechal ten vždy nepostradatelný „tesař“ onu další „díru“?

Běžně řešíme „běžné“ úkoly tak, jak po sobě mnohdy překvapivě jdou. Vždy nějaké přece přijdou, není-liž pravda? A je k jejich řešení vždy k dispozici nějaký „aparát“, který na naléhavou výzvu se probudí a posléze – snad – nějak koná. Nebo případ odloží „na vhodnější dobu“… Vždyť času je vždycky dost, že? Co jsme nestihli nějak zaregistrovat dnes, možná se probudí do zářných zítřků třeba pozítří.

Co že nám to hrozí?

26. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

 

Jakmile uvedeme pouze jednoho nepřítele (či jen jednu chorobu stavu veřejných „věcí“), bude to zřejmě většinou jen další hra pomocí slovní charakteristiky na uchlácholení jak poněkud sebe, tak zvláště toho publika, na něž se takový mluvčí zrovna obrací. Je tu pak vytčen nějaký symbol, který má být spásonosný. Proti peklu nebesa. Nebo líp, protože tu nejde jen a především o „terén“ (či „lokál“), na němž právě byla formulována ta jedinečná sázka: Proti Ďáblu je již na obzoru Spasitel (bylo naň jeho hlasatelem zrovna sugestivně poukázáno)!

AGRISTA

26. 6. 2020 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

 


Příroda mě točí!

Dělá si, co chce, voblbuje tou sukcesí, nebo jak je to divný slovo - nejradši by se rozplizla v nějaký svý tupý rovnováze.

Na mě si fakt vyskakovat nebude!

Vyrazím do lítého boje.

Budu agristou!

Před prvním kolem polských prezidentských voleb televizní propaganda šílí

26. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 6 minut

Sledovat stranu Právo a spravedlnost v Polsku je neustálý řetězec šoků z toho, co dělá, reakcí, že tohle je neuvěřitelné, krátké nemožnosti si představit, jak by někdo mohl zajít ještě dál, a pak sledování v nevíře, jak PiS jde ještě o tři kroky dál.

Zažil jsem jeden z takovýchto okamžiků tento týden, když jsem viděl, co TVP, vládou kontrolovaná veřejnoprávní televize proměněná v propagandu strany PiS, dělá. A musím svůj šok a svou nevěřícnost sdílet s čtenáři  Britských listů.

Rozhovor Britských listů 288. Zvedáme se v ČR z deprese, ale se zkušeností

3. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Vlček je filmový architekt, který už dvacet let jezdí po České republice a vyhledává vhodné budovy pro natáčení filmů. Zná Českou republiku jako své boty. Bohumil Kartous s ním mluví v tomto Rozhovoru Britských listů o rozdílech mezi jednotlivými místy v ČR a o tom, která místa v České republice jsou nejzajímavější a nejdynamičtější. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jste dezinformátory?

26. 6. 2020

čas čtení 7 minut

Pokud to, co publikujete, přispívá k dezinformačním narativům, pak jste dezinformátory, napsala Molly McKewová.

ANO, bude ako (ne)bolo

26. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Obdobně jako Babišova pravá ruka Jaroslav Faltýnek, také šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj má problém s přiznáváním majetku a jeho původu. Zakoupil pro sebe a dceru byty napsané na šíbra ČSSD Alexandra Čubu - a jeho úřad za něj platí nájem ZDE. - ANO, možná si vzpomínáte, že kvůli velmi podobné kauze nejasností kolem nákupu bytu kdysi dávno odstoupil z funkce premiér Stanislav Gross. Faltýnek ani Rafaj se ovšem odstupovat nechystají.

30622

"Velcí kluci" sobě: Čeští oligarchové dostanou dotaci na své dlouhodobě ztrátové mediální domy?

Geniální: Češi si zaplatí za manipulaci a politický marketing

25. 6. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Chucpe na čtvrtou. Mocnina druhá: vláda, v jejímž čele sedí majitel největšího soukromého mediálního domu v ČR, uvažuje o tom, že by poskytla soukromým médiím dotaci v řádu jednotek miliard. Mocnina třetí: rozhodovat má údajně velikost mediálního domu, přičemž největší mediální domy v ČR jsou v současnosti de facto vlivovými nástroji různých oligarchických skupin (Agrofert a Babiš rovná se Mafra, J&T a Křetínský rovná se Czech News Center, Penta a Dospiva rovná se Vltava Labe Press, TV Nova, Info.cz a kolem vznikající mediální koncern rovná se PPF a Kellner). Mocnina čtvrtá: Podpora poskytnutá těmto mediálním domům by měla mít podobu inzerce. Vládní inzerce. Aneb o čem "velcí kluci" sní, když zrovna bdí...

Rozhovor Britských listů 291. Co bude Evropská unie dělat proti dezinformacím na internetu

12. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)


"Nemůžeme dovolit algoritmům, aby zničily naše společnosti."

Místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová zveřejnila tento týden projekt boje proti dezinformacím a manipulaci na internetu. O podrobnostech tohoto programu s ní v tomto Rozhovoru Britských listů hovoří Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. června 2020.

"We cannot allow algorithms to destroy our societies."

The European Commission Vice-President Věra Jourová has published an EU project for the fight against disinformation and manipulation on the web this week. Bohumil Kartous from Britské listy discusses the details of the programme with her on a direct line from Brussels. The interview is conducted in Czech, there are English subtitles. It was broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from 12th June, 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Florida: Protestujeme proti ďábelskému spiknutí vnutit nám nošení roušek!!

25. 6. 2020

čas čtení 1 minuta

Moderátorka, CNN: "Na schůzi komisaře ve floridském okrese Palm Beach County vyvřel hněv přítomných, po jednomyslném hlasování učinit nošení roušek povinným. Bylo to opravdu ošklivé. Tady je ta scéna:"

"Vy opravdu nemůžete nikomu nařídit, aby nosil roušku, když víte že ta rouška lidi zabíjí! Ona doslova lidi zabíjí! My lid čekáme a my to víme. A všichni z vás tady, kteří poslouchají ďáblův zákon, budete zatčeni. A vy, paní doktorko, budete zatčean za zločiny proti lidskosti."

"Problém s lidstvem dnes je je ignorance, arogance a apatie. Jen dál jděte cestou nejmenšího odporu. Dál poslouchejte televizi, která vám od narození vymývá mozky!"

"A oni chtějí zlikvidovat dokonalý systém dýchání, systém od Pánaboha. Všichni se k němu obracíte zády. "

"Paní doktorko, já mám opravdu mnoho otazníků ohledně vašeho titulu a ohledně toho, co ve skutečnosti znáte. Je mi líto, paní, ale já si myslím, že jste zcela nedůvěryhodná. Měla byste se vrátit do školy a nechat se vzdělat."



Rozhovor Britských listů 289. Krize a protesty v USA

5. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



O krizové, chaotické situaci v USA v obecném politickém a ekonomickém kontextu hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s performerem a grafickým umělcem Milanem Kohoutem, který žije a pracuje v americkém Bostonu. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Stovky novinářů v USA se staly obětí brutálních zásahů policie

25. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta

 


 

Během současných demonstrací v USA se stovky novinářů, jasně označených nápisy "PRESS" nebo "MEDIA" staly obětí brutálních přímých útoků americké policie. V této znepokojující reportáži Channel 4 News o tom informuje reportér Inigo Gilmore.

V situaci, kdy Donald Trump označuje novináře, tak jako Stalin, za "nepřítele lidu", vyvstávají vážné obavy, že v USA dochází k vážným a brutálním útokům proti novinářům s cílem umlčet sdělovací prostředky a zabránit médiím, aby plnily svou roli hlidacího psa demokracie.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Už téměř 10 milionů nakažených

25. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  25.6. bylo v ČR registrováno  10 777 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 127 nových nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 134 osob a 343 osob zemřelo.  R je v ČR 1.3 !! Číslo R vyšší než 1 znamená exponenciální šíření infekce.

- Šéf Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus konstatoval, že očekává, že  počet nákaz koronavirem dosáhne příští týden 10 milionů. Dosud bylo pozitivně testováno na koronavirus 9.3 milionu lidfí a je registrovánu 478 289 úmrtí.

- Vynucování karantény v Evropě disproporčně postihlo nebělochy, jednotlivce i organizace, které se staly terčem rasismu. Jsou obětí násilí, diskriminačních kontrol totožnosti, vynucovaných karentén a pokut. Zjistila to analýza Amnesty International z 12 evropských zemí.

- Dobrovolníci v Brazílii a v Jihoafrické republice dostali injekce s experimentání vakcínou proti koronaviru, kterou vyvinuli výzkumníci na Oxfordské univerzitě. Vakcína je vyvíjena ve spolupráci s farmaceutickou firmou AstraZeneca a je jedna z více než deseti vakcín, které se vědci rychle snaží otestovat a přivést na trh.

- Slavný britský autor knížek pro dětí Michael Rosen se vrátil domů po 47 dnech na jednotce intenzivní péče, kde bojoval se smrtí. 6. června se pokusil o své první kroky a nyní na Twitteru píše o svém pokroku, jak se učí znovu chodit.

- Mezinárodní měnový fond konstatoval, že globální ekonomika zaznamená v důsledku koronavirové pandemie propad v hodnotě 12 bilionů dolarů.

- Ruskové a Američané budou mít zřejmě zakázán přístup do zemí Evropské unie. Připravované doporučení od nynější předsednické země EU, Chorvatska, navrhuje, že na území EU by měli být vpuštěni jen občané ze zemí se stabilní či klesající mírou infekce a z takových zemí, které mají "srovnatelnou nebo lepší epidemiologickou situaci".

- Íránský náměstek ministra zahraničí požaduje, aby bylo nošení roušek povinné. Ve středu Írán zaznamenal největší počet mrtvých za poslední dva měsíce, tedy 133 mrtvých. Celkem v Íránu na koronavirus zemřelo 9996 osob.

- Portugalsko zpřísnilo karanténu v Lisabonu a kolem hlavního města poté, co zaznamenalo v posledních týdnech tisíce nových případů.

- Indie zaznamenala největší denní nárůst nových nákaz, 15  968 infekcí za posledních 24 hodin. Celkem je v Indii registrováno 456 183 nákaz.

- Počet mrtvých na koronavirus v Latinské Americe v úterý překročil 100 000. Počet infekcí, nyní 2,2 miliony, se za méně než měsíc zdvojnásobil.

- Rakousko vydalo varování, aby lidé necestovali do západoněmeckého státu Severní Porýní-Vestfálsko poté, co tam bylo zaznamenáno v maso zpracovatelské firmě ohnisko epidemie.

- Sedm amerických států zaznamenalo dosud nejvyšší počet pacientů nakažených koronavirem a přijatých do nemocnice. Jsou to státy Arizona, Arkansas, Kalifornie, Severní Karolína, Jižní Karolína, Tennessee a Texas.

- Britští zdravotníci varovali před "reálným rizikem" druhé vlny koronaviru poté, co Boris Johnson oznámil dosud největší uvolnění karanténních předpisů. 

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Jde nám o postavení sloupu (či odstranění sochy)?

25. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 4 minuty

Rozlehlý a husitství jakoby reprezentující pomník na počest Husovi a jeho odkazu stojí na Staroměstském náměstí teprve jedno století; od roku 1915. (První světová válka byla tehdy ve svém ještě netušeném výchozím „plném proudu“.) Ve zmíněné době stál na stejném náměstí docela blízko mariánský sloup, postavený tam již roku 1650 (docela těsně po skončení „třicetileté války“), takže zhruba o dvě a půl století dříve. Do tří let po postavení sochy k Husově poctě skončila světová válka, která měla časem být s touto charakteristikou teprve tou „první“.

Nepřenechat virtuální prostor lži, strachu a nenávisti

Verified. OSN zahájila globální iniciativu proti dezinformacím

25. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

Organizace spojených národů dnes zahájila iniciativu ‚Verified‘ namířenou proti rostoucímu množství dezinformací. Odpovědí bude zesílený proud důvěryhodných a přesných informací. „Nemůžeme přenechat virtuální prostor těm, kdo šíří lži, strach a nenávist,“ říká generální tajemník OSN António Guterres, který iniciativu představil. „Dezinformace se rozlévají on-line, přes komunikační aplikace i napřímo mezi lidmi. Ti, kdo za nimi stojí, využívají rafinované produkční i distribuční metody. V reakci na to musí vědci a instituce jako Spojené národy oslovovat lidi s precizními informacemi, kterým mohou důvěřovat.

30201

Isaiah Berlin a moderní intelektuální dějiny západního světa

25. 6. 2020 / Albín Sybera

čas čtení 15 minut


6. června uplynulo 111 let od narození Isaiah Berlina, filosofa a liberálního myslitele, který se narodil v Rize, tehdejším carském Rusku, stihl zažít revoluční rok 1917 v Petrohradě a po přestěhování jeho rodiny do Anglie vystudoval Oxfordskou univerzitu s níž byl spjat (kromě válečných let, kdy pracoval na britském velvyslanectví ve Washingtonu) až do své smrti v roce 1997. Berlin je tak výjimečný mj. v tom, že stojí intelektuálně rozkročen na obou stranách železné opony 20. stoletíJak poznamenal ústřední berlinolog Henry Hardy v úvodu Berlinova nekrologu, tak Berlin byl „Rusem, Angličanem, Židem (ZDE).

Rozhovor Britských listů 290. Přežije letecký průmysl?

8. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Koronavirová krize měla katstrofální dopad na leteckou dopravu. Vzpamatuje se z toho letecký průmysl nebo ne? Budou po koronavirové krizi letenky dražší nebo levnější než dnes? Měl by stát sanovat firmy jako Smart Wings a pokud ano, tak jak? O těchto tématech hovoří Bohumil Kartous s Martinem Štulajterem, ředitelem letecké společnosti Air Explore. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od čtvrtka 11. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jak skutečně zabránit návratu vražedné totality, jejíž obětí byla Milada Horáková?

25. 6. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Já jsem antikomunista, veřejně se k antikomunismu hlásím už mnoho let. Komunismus a nacismus jsou podle mne postaveny na stejném principu předurčenosti dějin, která ničí všechny ohledy a city ve prospěch předurčeného vítěze a ve prospěch vyvražďování lidí, nastolování nového, totalitního světa. Ale pokud někdo řekne, že Miladu Horákovou zavraždili komunisti“, mám s tím trochu problém.

Štěpení čínské mediální fronty v ČR

25. 6. 2020 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Erik Best, americký publicista žijící v Praze, jenž byl ta svou práci oceněn Milošem Zemanem, vydal na svém kontroverzním webu zajímavý text s názvem “Čínská Nova” (více níže). Text je zajímavý v tom, že otevřeně ukazuje na společnost PPF jako na proxy partnera Číny v ČR a dává do kontextu prudký propad hodnoty akcií společnosti CME, kterou právě PPF koupila (a s ní několik televizních stanic ve střední a východní Evropě) s možností, že na ceně zase tolik nezáleží, pokud je důvodem nákupu snaha PPF vylepšit mediální obraz Číny u českého publika, což se podle Besta dlouhodobě nedaří. Zajímavé na tom je, že Best je dlouhodobě také považován za podporovatele čínských zájmů.

29549

Lidstvo má půl roku na odvrácení ekologické katastrofy aneb Jsme efektivně ztraceni?

25. 6. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Patrně neexistuje sporu o tom, že pandemie koronaviru, již lze chápat jako výslednici environmentální devastace, kapitalistické logiky a globalizační mánie, nepředstavuje tak zlověstnou hrozbu, jakou je klimatická krize, či přesněji pozvolný klimatický rozvrat. Již nyní se rýsují obrysy post-pandemického světa, třebaže smrtící patogen zdaleka neřekl poslední slovo. A není to ani v nejmenším pěkná podívaná. Cožpak nás nepoučila exponencialita a narovnávání křivek; cožpak jsme otupěli při sledování nesčetných zpráv o hrozivých klimatických rekordech a eskalující environmentální degradaci, jako by snad šlo o abstraktní riziko na hony vzdálené naší vlastní žité zkušenosti? A nakonec: máme snad ještě nějakou naději, anebo nás spasí kombinace „umu, štěstí a především zásahu shůry“, díky čemuž jsme se během studené války nestali obětí nukleárního holocaustu? 

Průběžné zpravodajství:

Vakcína proti COVIDU-19 zřejmě nebude fungovat pro starší lidi, kteří jsou jím ohroženi

24. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  23.6. bylo v ČR registrováno  10 650 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 89 nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 132 osob a 339 osob zemřelo.  Nynejší hodnotu R v ČR neznáme.

- Vakcína proti COVIDU-19 pravděpodobně nebude dost dobře fungovat u starších lidí, kteří jsou nejvíce ohroženi možností, že vážně onemocní nebo zemřou, konstatovali v britském parlamentě vědci. Bude zřejmě nutné očkovat lidi kolem nich, jako například děti. Vědci musejí zjistit, proč u starších lidí přestává fungovat imunitní systém. Je zjevné, že ve vyšším věku vznikají v lidském organismu záněty. To se zhoršuje, když jste nakaženi koronavirem. Co je ale zdrojem těch zánětů na prvním místě? Na tom musejí vědci pracovat. Starším lidem se budou muset dávat protizánětlivé léky, jako dexametazon. Dosud není jasné, jak vysoké míry imunitní reakce je zapotřebí, aby byla vakcína účinná proti koronaviru i u mladších lidí. ZDE 

- Americký vládní epidemiolog dr. Anthony Fauci informoval, že USA zvýší testování na COVID-19 navzdory tomu, že Trump chce, aby se testování snížilo, protože se tím objeví "příliš mnoho nákaz".

- Země Evropské unie jsou připraveny zabránit Američanům v cestě do Evropy, protože USA epidemii nezvládla. Na koronavirus v USA zemřelo více než 120 000 lidí, to je nejvíce na světě.

- Novak Djokovic byl testován pozitivní na koronavirus, uprostřed fiaska tenisové Adria Tour v Srbsku a v Chorvatsku. Nakažená je i jeho žena Jelena a tři další čelní tenisté a dva trenéři.

- Dětská nemocnice v Houstonu v Texasu přijímá dospělé nakažené na koronavirus. V Houstonu došlo k zvýšení vážných případů nákazy. V pondělí Texas zaznamenal 5000 nových infekcí.

- Soudce nařídil Bolsonarovi, aby nosil roušku.

- Více než sto milionů dětí v jižní Asii skončí zřejmě v důsledku pandemie v chudobě, varuje OSN.

- Rusko ve středu uspořádá z 9. května odloženou přehlídku Dne vítězství, přestože počet infekcí tam roste.

- Írán zaznamenal největší množství infekcí od dubna. V úterý tam na koronavirus bylo registováno 121 nových úmrtí.

- Saúdská Arábie dovolí jen místním občanům pouť do Mekky na Hajj.

- Německo uvalilo karanténuy na celý okres Gütersloh na západě země poté, co bylo koronavirem nakaženo 1553 zaměstnanců masozpracovatelského provozu firmy Tönnies. Novým uzamčením oblasti bude postiženo asi 360 000 lidí.  ZDE

- Ve Švédsku poklesla důvěra vlády ve způsob, jímž se postavila vůči koronaviru. Nedošlo tam k uzamčení země a zemřelo tam dosud 5122 osob. Je to daleko více než v sousedních skandinávských zemích.

- V Číně bylo v úterý zaznamenáno 22 nových infekcí, z toho 13 v Pekingu. Úřady omezují pohyb obyvatelstva.  ZDE 

- Boris Johnson oznámil, že chce otevřít restaurace, kina a hostince v Anglii od 4. července a omezit vzdálenost sociálního distancování, v současnosti 2 metry, na pouhý 1 metr. Je to rozhodnutí politické, v zájmu ekonomiky, z něhož jsou vědci znepokojeni. V současnosti totiž stále Británie registruje až 4300 nových nákaz na koronavirus denně a stále kolem 150 úmrtí denně. Británie nemá žádný efektivní systém pro testování a vystopování kontaktů nakažených, který se považuje za životně důležitý pro zvládání nových nákaz. Britští vědci varují, že uvolnění několika karanténních omezení najednou v takovéto situaci riskuje vznik velké nové vlny nákazy. ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Rozhovor Britských listů 287. Brexit bude ekonomická katastrofa

29. 5. 2020

čas čtení 1 minuta



"'Británie může být po brexitu opět velká,' Válím se smíchy v závějích. Evropská unie pro nás, kteří jsme zažili různé okupace, je obranou svobody," říká v tomto Rozhovoru Britských listů, vedeném s Janem Čulíkem, sedmaosmdesátiletý český honorární konzul v Edinburku dr. Paul Millar. V tomto rozhovoru se mluví o politice, jednak britské (brexit bez dohody v důsledku jednání anglických vládních maniaků, jako je Boris Johnson, opět hrozí) a také se zmiňuje pan doktor Millar o Václavu Klausovu starším, Václavu Havlovi a Miloši Zemanovi. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 29. května 2020.

Předchozí rozhovory s dr. Millarem:



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Nad unijními dotacemi a cestou na Západ

24. 6. 2020 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Jak upozornil Lubomír Zaorálek v Otázkách V. Moravce tuto neděli, rezoluce Evropského parlamentu o střetu zájmů, v němž je český premiér, otevírá mnoho obecnějších otázek na téma, jak se vlastně zachází s unijními dotacemi.

K tomu je třeba hned říci, že problém není v unijních dotacích jako takových. Dostává je i Dánsko. Myslíte, že Dánsko kvůli dotacím zkorumpovaná země? Nebo že Ukrajina nemá problémy s korupcí, protože není členem EU a dotace nedostává? Co by dělali lidé, kteří se živí na unijních dotacích, kdyby ty nebyly? Žili by v dobrovolné chudobě s vlasteneckým závazkem, že na české peníze nebudou sahat? Jistě ne.

Může být rasismus rovněž naruby?

24. 6. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 


Poslední dobou došlo zase k řadě projevů vnímaných jako „rasistické“ a tlumočených zvláště prostřednictvím jistých politováníhodných případů z USA. Zpravidla jde v těch posledních aktivitách o nepřiměřený postup policie někde „na veřejnosti“ vůči černochům, končící navíc jejich smrtí. To pochopitelně často vyprovokovává okamžitou reakci lidí tmavé pleti, vyúsťující posléze v různé násilné davově promítnuté činy, včetně žhářství, demolice zaparkovaných aut, anebo vykrádání zboží v obchodech.

Mezitím v Absurdistánu 133:

Strana Právo a spravedlnost je před blížícími prezidentskými volbami posedlá sexem

24. 6. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Pamatujete si ještě na toho vesnického starostu z vesnice Tuszów Narodowy, známého svými fanatickými ultrakatolickými postoji? Pokud ne, podívejte se sem. A proč se o něm zmǐňuji znovu? Napsal totiž nyní Komisaři pro lidská práva a ve svém dopise hájí postoj své farnosti proti "ideologii LGBT". Argumentuje, že kdyby ustoupil, postavil by se "na stranu duhové choroby a souhlasil by, aby byla mladá generace demoralizovaná už od školky". Podle něho musí člověk sledovat boží zákon, který stojí nad zákonem vytvořeným lidmi, jinak totiž svět, ovládnutý Satanem, erotikou a sexem, skončí hůř než Sodoma a Gomora.

Tohle je dokonalá ukázka sexuální posedlosti polské pravice.

Rozhovor Britských listů 293. Od potravinového blahobytu k hladomoru je jen krůček

19. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



České republice hrozí sucho. Co by se proti tomu mělo bezodkladně dělat? O tom mluví Bohumil Kartous s Danielem Pitkem, laureátem Ceny Josefa Vavrouška a "sedlákem od Milešovky". Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Putinův výmarský syndrom

24. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

V 90. letech se mnozí v Moskvě a na Západě utápěli v obavách, že Rusko po rozpadu SSSR může zažít stejný "výmarský komplex", který vedl poražené Německo ve 20. letech k touze po odvetě a nakonec umožnil vzestup Hitlera a nacistů. Většina se přichýlila k jinému pojmovému rámci, ale jeden muž zůstává velmi oddán výmarské analogii, upozorňuje Grigorij Judin. A tímto mužem je Vladimir Putin, jehož esej o vzniku 2. světové války je psán méně z perspektivy Ruska než z perspektivy předválečného Německa.

Liberálové označují Maďarsko za bývalou demokracii

24. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Liberální komentátor tvrdí, že Maďarsko už není demokracií. Centristický kritik vlády souhlasí s většinou kritiky, ale tvrdí, že takové hodnocení je přehnané. Provládní analytik je přesvědčen, že hrozby demokracii přicházejí do země zvnějšku.

Nová ruská strategie pro jadernou válku

24. 6. 2020

čas čtení 6 minut

Rusko publikovalo oficiální dekret (ukaz) nazvaný "Základní principy státní politiky Ruské federace v jaderném odstrašování" (Основы государственной политики Российской Федерации в области ядерного сдерживания) ZDE (v ruštině), upozorňuje Paul Dibb.

Jak v USA sílí protesty, šíří se konspirační teorie o Georgi Sorosovi

24. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Rostoucí počet lidí na krajní pravici nepravdivě tvrdí, že liberální miliardář George Soros zorganizoval současné protesty v USA. Bez důkazů jej obviňují, že zaplatil demonstrantům a dokonce zajistil, aby nedaleko protestujících ležely hromady dlažebních kostek, informují David Klepper a Lori Hinnantová.

Rozhovor Britských listů 292. Nevěřte, že autokratický stát se umí vypořádat s krizemi lépe

13. 6. 2020

čas čtení 1 minuta



(For English, scroll below. This interview is in Czech with English subtitles.)

" Myslím, že bychom měli být ostřejší v tom, jakým způsobem provážeme peníze s principy, které očekáváme, že budou [v Maďarsku] dodržovány." 

V druhé části rozhovoru Bohumila Kartouse s Věrou Jourovou, místopředsedkyní Evropské komise, se mluví o nebezpečí nesnášenlivosti, rasismu, nacionalismu a populismu především v nynější koronavirové krizi pro budoucnost Evropské unie. Věra Jourová zdůrazňuje, že chování Maďarska, které porušuje základní hodnoty Evropské unie, je nepřijatelné, a bude nutno proti tomu podnikout přísnější kroky. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. června 2020.


"I am of the opinion that we should be stricter in linking the disbursement of money to Hungary with the principles that we expect to be adhered to."

In this second part of the Britské listy interview with Věra Jourová, the Vice President of the European Commission, we discuss how intolerance, racism, nationalism and populism, in particular in today's coronavirus crisis, threatens the future of the European Union. Věra Jourová says that the behaviour of Hungary, which infringes the fundamental values of the European Union, is unacceptable and it will be necessary to take stricter measures against this. The interview is broadcast by the Czech TV station Regionalnitelevize.cz from Wednesday 17th June 2020.


See also: Věra Jourová: What will the European Union do against disinformation on the internet. A TV interview in Czech with English subtitles.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Kampaň "Nefinancujte policii" čelí skepticismu - i v liberálních městech

24. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Liberální tlak na "nefinancování policie" vyvolalo předvídatelné odmítání konzervativců a odpor umírněnějších Demokratů, včetně předpokládaného prezidentského kandidáta Joea Bidena. Avšak existuje ještě významnější překážka sílícímu hnutí na levici: Politici Demokratické strany v kmenových volebních obvodech, upozorňuje Nolan D. McCaskill.

Vzhůru k multipolárnímu chaosu!

24. 6. 2020 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Mizivě účinná reakce světa na čínské zničení mezinárodně dohodnutého pravidla "Jedna země, dva systémy" pro Hongkong ve střednědobém výhledu výrazně zvyšuje pravděpodobnost invaze na Tchaj-wan ZDE. Po vyhrocení čínsko-indických vztahů na himálajské hranici, které vystupňovalo pravděpodobnost velké války ZDE, zbývá už jen nový pokus Pekingu vyhrožovat Vietnamu k úplnému projevení všech skvělých možností Si Ťin-pchingova usilování o čínskou hegemonii - prozatím v Asii.
 

S publikací nové ruské jaderné doktríny ZDE se dále ukazuje, že rozšiřování "jaderného klubu" v Evropě, které představuje nejpravděpodobnější důsledek amerického stažení, zároveň výrazně zvýší pravděpodobnost použití ruských jaderných zbraní na kontinentě ZDE.

Podpořte přijetí dětských uprchlíků do ČR - napište vzkaz ministrovi!

23. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta




V těchto týdnech probíhá přijímání dětských uprchlíků z řeckých táborů do desítky zemí EU a Švýcarska. Ačkoli jsou tyto děti jednou z nejohroženějších a nejzranitelnějších skupin, ČR se odmítá do pomoci zapojit a některé z dětí přijmout. Proto jsme spustili psaní vzkazů ministrovi vnitra Hamáčkovi „ANO přijetí dětských uprchlíků“ – zatím jich máme přes 300 a čím víc jich nasbíráme, tím silnější hlas budeme mít. Zapojte se i vy a napište Janu Hamáčkovi, proč bychom těmto dětem měli pomoct.

 

   

Napíšu vzkaz ministrovi

   

Rozhovor Britských listů 294. Mariánský sloup na Staroměstském náměstí je oktrojování dějin

23. 6. 2020

čas čtení 1 minuta




Po světě se odstraňují sochy zločinců a rasistů, v Praze naopak postavili kopii Mariánského sloupu, který byl výrazem jásotu habsburského režimu nad totálním vítězstvím absolutismu v českých zemích. Jak to máme interpretovat dnes, je postavení Mariánského sloupu vedle Husova pomníku výrazem pluralismu, anebo naopak znepokojujícím vítězstvím ultrapravicového křídla katolické církve, která zapomněla na svůj ekumenismus? A proč vlastně se takovéto kulturní války o náboženství, smysl historie, o rasismus a o ekologii v českém prostředí vedou? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s teologem a historikem Richardem Vlasákem. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. června 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Únos v Minsku

23. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

V pátek večer jsem byla doslova unesena na ulici v Minsku. Používám slovo únos, protože zadržení má i v Bělorusku zákonem daná pravidla, píše Veronika Kiruščanka.

Unesli mě čtyři muži v civilním oblečení, když jsme šly s kamarádkami z italské restaurace přes jednu z hlavních ulic Minsku. Bez vysvětlení mě silou zatáhli do černé dodávky bez SPZ, na opakované dotazy, co jsem udělala a na základě čeho mě chytli, mlčeli. Umožnili mi ale zavolat manželovi. V dodávce seděli příslušníci OMON (těžkooděnci). Odvezli mě na pobočku Ministerstva vnitra (Pайонное управление внутренних дел).

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Bolsonaro mlčí, zatímco počet mrtvých v Brazílii překročil 50 000

23. 6. 2020

čas čtení 1 minuta


 - Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  23.6. bylo v ČR registrováno  10 561 nakažených (nárůst za posledních 24 hodin  je 63 nákaz) nakažených, v nemocnici bylo 130 osob a 336 osob zemřelo.  Nynejší hodnotu R v ČR neznáme.

- Brazílie zaznamenala 21 432 nových nákaz a 654 nových úmrtí. Celkem je v Brazílii registrováno 1,1 milionu nákaz a v pondělí počet registrovaných úmrtí dosáhl 51 271, je to druhý nejvyšší počet na světě.

- Jihoafrická republika má nyní více než 100 000 infekcí, nejvyšší počet v Africe. Počet mrtvých se tam blíží číslu 2000.

- Z amerických dat zveřejněných v pondělí vyplývá, že černošští Američané končí v nemocnici s COVIDEM-19 čtyřikrát častěji než běloši.

- Spojené státy suspendují do konce roku určité kategorie neimigrantských pracovních víz kvůli koronaviru.

- Počet úmrtí na koronavirus dosáhl v USA 120 225. Další dva pracovních Trumpova štábu pro jeho vystoupení v Tulse v Oklahomě byli nakaženi koronavirem.

- Saúdská Arábie uvedla v pondělí, že jen velmi omezený počet lidí bude mít přístup na letošní Hajj, výroční pouť do Mekky, jíž se normálně účastní mnoho muslimů.

- Belgfická vláda dává svým občanům do konce roku 12 jízd vlakem zadarmo kamkoliv po zemi, aby oživila sektor turistiky.

- Více než polovina amerických států zaznamenala nárůst koronavirových infekcí, některé z nich rekordní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Předchozí průběžné zpravodajství ZDE

Johnson a Mayová ignorovali varování, že Rusko zřejmě "ovládá" Donalda Trumpa

23. 6. 2020

čas čtení 4 minuty

 

Bývalý britský špion Christopher Steele konstatoval v Dolní sněmovně, že vláda Theresy Mayové ignorovala varování ohledně akcí Moskvy


Boris Johnson a Theresa Mayová ignorovali varování, že Rusko zřejmě ovládá Donalda Trumpa a zřejmě tajně financovalo brexit, konstatuje bývalý britský špion Christopher Steele v tajném svědectví před poslanci Dolní sněmovny, kteří vypracovali Johnsonem dosud nezveřejněnou analýzu o vlivu Ruska v Británii.

Steele, bývalý pracovník britské rozvědky MI6, obvinil vládu Theresy Mayové, v níž byl Boris Johnson ministrem zahraničí, že záměrně ignorovali varování ohledně Trumpa protože se báli jeho hněvu.

Anglická ústřední banka zachránila v březnu Británii před krachem vyrobením stamilionů liber

23. 6. 2020

čas čtení < 1 minuta



Británie se dostala letos v březnu na začátku koronavirové pandemie téměř úplně do platební neschopnosti, konstatoval guvernér ústřední Anglické banky Andrew Bailey. Finanční trhy byly v chaosu.

Uprostřed všeobecné paniky při šíření viru vyrobila Anglická banka 200 milionů liber prostřednictvím tzv. "kvantitativního uvolňování" (vytvořila tyto peníze elektronicky na počítači) a vrhla je na finanční trh. Ústřední banka takto elektronicky vytváří peníze a kupuje za ně obligace od finančních institucí, aby snížila náklady na půjčky vlády, podniků i domácností.

Pozoruhodně, v květnu prodávala Británie poprvé obligace se zápornou úrokovou sazbou. Znamenalo to, že investoři za to, že poskytli vládě finanční půjčky, museli platit. Přesto jsou takové vládní obligace v době krize vyhledávány jako bezpečné dlouhodobé investice.

Podrobnosti v angličtině ZDE  

Pojídači syrových ryb v Laosu

23. 6. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 15 minut

 

Česká televize vysílala 16. května 2020 zábavnou show Zázraky přírody. Jeden soutěžící měl určit nejnebezpečnější zvířata pro člověka. První místo obsadil komár, přenašeč malárie. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se malarickým parazitem nakazí odhadem 212 milionů lidí a okolo 445 000 lidí na ní zemře. Malárie v Čechách vymizela v padesátých letech minulého století, stejně tak z jihovýchodního Slovenska.

Druhým nejnebezpečnějším tvorem pro člověka je člověk, třetí had, čtvrtý pes a pátý sladkovodní šnek, kterého v ČT „obvinili“ jenom z přenosu motolic rodu Schistosoma (nemoc schistosomóza).

V tomto článku předkládám svědectví, že šneci jsou zodpovědní za přenos celé řady parazitů člověka kromě schistosomózy.

Rasismus v ČR: Konkrétní příklad, jak ničí životy

23. 6. 2020

čas čtení 4 minuty

Úplně bezelstně se zeptali, jestli mně nevadí jejich barva kůže.

Co dělají poslanci, že TOHLE tolerují? TOHLE je civilizovaná země? (JČ)

Otevřeně se přiznám - mezi Romy žádné známé nemám, s jejich realitou se normálně nepotkávám. Ale včera jsem asi hodně pochopil. Pronajímáme byt. Na prohlídku přišla paní s manželem. Romové, kolem čtyřicítky. Z rozhovoru vyplynulo, že ona uklízí v nemocnici, on pracuje v nějaké partě, která dělá dlažby. Na první pohled normální fajn lidi. Oba se chovali nejistě, uťápnutě, jakoby se omlouvali, začali hned vysvětlovat jak jsou slušní, jak mají práci... Dívali se do země, vypadali docela zoufale. První vteřiny sem moc nechápal, co se děje, a pak mně to došlo, píše Martin Frydl.

Změna klimatu v oceánu by do poloviny století mohla být až sedmkrát rychlejší

23. 6. 2020

čas čtení 3 minuty

Míra změny klimatu v hlubinách světového oceánu by mohla být do poloviny tohoto století až sedmkrát vyšší než dnes – a to i v případě, že by došlo k dramatickému snížení emisí skleníkových plynů, jak uvádí nový výzkum.

Odlišná míra globálního ohřívání v různých hloubkách by mohla mít zásadní dopad na oceánskou faunu. Mořské živočišné druhy, které jsou na sobě životně závislé, už nyní opouštějí svá tradiční útočiště. Vědci zkoumali tzv. klimatickou rychlost – tj. rychlost, s jakou živočišné druhy musejí migrovat, aby mohly zůstat ve svém preferovaném teplotním rozmezí, protože se jednotlivé oceánské vrstvy oteplují.

Studie, publikovaná v časopise Nature Climate Change, uvádí, že různé části oceánu se mění odlišným tempem. Mezitím nadbytečné teplo z narůstajících emisí skleníkových plynů proniká hluboko do oceánu, píše na webu časopisu The Bulletin of the Atomic Scientists reportér Graham Readfearn.

Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22820