"Rašismus" (ruský fašismus) je produktem vulgarity a průměrnosti oficiální kultury SSSR

29. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
Bez koncentrované vulgárnosti a průměrnosti sovětské masové kultury by nikdy nevzniklo degradované národní vědomí známé jako "rašismus" se svým spiknutím nejhorších proti nejlepším, touhou eliminovat konkurenty a s latentním požadavkem na represi, píše Alina Vituchnovskaja.

To vše vedlo k provincializaci politického života nejen mezi masami, ale i mezi elitami - protože degraduje celá společnost, ne jen jedna její část.

V takové společnosti lidé skutečně nevyrůstají sami o sobě. Vyrůstají pouze na veřejnosti, a proto místo občanské společnosti vidíme zástup frustrovaných dětí, které jednají na základě svých násilných impulsů a investují do každého nového vůdce naděje na záchranu, což snižuje jejich šance na dosažení dospělosti.

Místo toho jsou pohlceni závistí, i když ji popírají, a tráví čas porovnáváním se s ostatními. Vždy jsou alespoň povrchně potěšeni, když mohou být ujištěni, že se mají lépe než ostatní - i když jediné hloubky, které vidí, jsou "duchovní" a "mentální" spíše než logické a racionální.

Tato sakralizace bez analýzy pouze prohlubuje všeobecné ruské šílenství a zajistila znovuzrození sovětismu po krátkém období úniku z něj v 90. letech.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4887

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2022