ASTRA: Ruští vojáci, kteří se odmítli vrátit na frontu, minimálně od května drženi ve sklepeních okupované Luhanské oblasti

30. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
Ruští vojáci, kteří se odmítli vrátit na frontu, byli minimálně od květnu drženi ve sklepech na území "Luhanské lidové republiky" (LDNR).

Telegram kanál ASTRA zveřejil video údajně natočené v suterénu Novotrojickém v květnu 2022.

V dubnu Maxim [jméno změněno] dobrovolně přišel na vojenský komisariát v Krasnodaru. "Dostali jsme rozkaz odejít k jednotce, abychom uzavřeli smlouvu, ale nakonec nás prostě naložili, poslali do Džankoje a odtud na Ukrajinu." V důsledku toho on a jeho kolegové ani nepodepsali smlouvy s ruským ministerstvem obrany.

Na Ukrajině je čekal 71. motostřelecký pluk, vojenská jednotka 16544. "Uběhly dva týdny, jen jsme se začali rozčilovat, že nemáme smlouvy, nic. A pod rouškou evakuace z jedné vesnice nás odvezli do vesnice Novotrojickoje."

V Novotrojickém byl Maxim a 9 dalších odmítačů z jeho čety umístěni do suterénu a drženi tam tři dny, dokud nesouhlasili s návratem na frontu. Velitel pluku Osaulenko přišel opilý, svolal nástup a řekl: "Domů buď mrtví nebo ranění, jak kdo chce, můžu vám hned prostřelit nohu. Pak dva vojáky zbil."

Celkem bylo v suterénu podle Maxima asi 50 lidí. Celou tu dobu dostávali jednu suchou dávku denně pro deset lidí. Odmítačům bylo také vyhrožováno znásilněním: "Bylo nám řečeno: Ano, lidi jako vy nelze vůbec nakrmit, měli byste být spíš znásilněni mopem a video by se mělo poslat příbuzným a přátelům." Maxim navíc tvrdí, že major Gaustov a podplukovník Tonkich mu jako "odmítači" sebrali zakoupenou neprůstřelnou vestu a taktický pás v hodnotě 100 tisíc rublů.

Výsledkem bylo, že Maxim a jeho kolegové souhlasili, že půjdou do "práce", ale dostali se zpět do první linie: "Potkali jsme tam další přeživší, rozhodli jsme se, že kluky neopustíme." Uniforma nebyla dobrovolníkovi vrácena ani po návratu na frontu.

Maximovi se podařilo vrátit do Ruska po vypršení smlouvy. Muž napsal prohlášení o nezákonném věznění a krádeži všem úřadům, ale "nikoho to nezajímá".

Stěžoval si také, že mu nebyly vyplaceny platby slíbené za účast ve válce.

Zdroj v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
4720

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2022