19554

Den, který by do adventu jako nepatřil...

1. 12. 2022 / Richard F. Vlasák

čas čtení 2 minuty

 
Dobrý den a ahoj,

dnes je prvního prosince.

Zvláštní den, který se mnohým může zdát obyčejný, jiní otevírají první dvířka adventních kalendářů, a zase další si připínají červenou stužku do klopy nebo na šaty. patřím do skupiny, která činí tak i tak a vyhlížím Advenio, příchod toho, který osušuje každou slzu z očí, žíznivým dát napít vody živé. Toho, jehož jméno je Ježíš a je v mém životě jako Pán i bratr, laskavý přítel i učitel.

Ruská agrese na Ukrajině: USA předaly společnosti Raytheon kontrakt na nové protiraketové systémy pro Ukrajinu

1. 12. 2022

čas čtení 12 minut

 

- Šest milionů lidí bez proudu v první oficiální den zimy


Zatímco se Ukrajinci probouzejí do prvního oficiálního dne zimy, téměř 6 milionů lidí ve většině ukrajinských regionů je bez elektřiny, uvedl ve středu večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij.

Ve středu ukrajinská státní služba pro mimořádné události uvedla, že devět lidí zahynulo při požárech poté, co porušili bezpečnostní pravidla ve snaze vytápět své domovy po ruských útocích na energetická zařízení.

"Jen za poslední den došlo na Ukrajině ke 131 požárům, z toho 106 v obytném sektoru. Devět lidí zemřelo, osm bylo zraněno," uvedla záchranná služba.

- USA předaly společnosti Raytheon kontrakt na raketové systémy pro Ukrajinu v hodnotě 1,2 miliardy dolarů.

Americká armáda ve středu udělila společnosti Raytheon Technologies Co kontrakt v hodnotě 1,2 miliardy dolarů na šest národních pokročilých raketových systémů země-vzduch (Nasam) pro Ukrajinu, uvedl Pentagon.

Spojené státy schválily zaslání celkem osmi systémů Nasam Ukrajině, které mají pomoci odrazit ruské raketové útoky a útoky bezpilotních letounů.

První dodávku dvou systémů protivzdušné obrany Nasams Ukrajina obdržela v listopadu. Další budou dodány v následujících měsících, jakmile budou postaveny.

"Nasamy jsou jen posledním z rozmanitého souboru prostředků protivzdušné obrany, které Ukrajině dodáváme," uvedl Bill LaPlante, náměstek ministra obrany pro akvizice a udržování.

Těchto šest systémů Nasams bylo součástí pátého balíku Iniciativy pro podporu bezpečnosti Ukrajiny (USAI), který byl oznámen 24. srpna a jehož celková hodnota podle prohlášení armády činila 2,98 miliardy dolarů. Prostředky USAI umožňují Bidenově administrativě pořizovat zbraně od průmyslu namísto odebírání zbraní ze stávajících amerických zbrojních zásob.

Smlouva se týká baterií Nasams, výcviku a logistické podpory ukrajinských vojenských a bezpečnostních sil.

Finanční prostředky na další dva Nasamy pocházejí ze třetího balíku USAI, který byl oznámen v červenci.

Minulý týden Doug Bush, hlavní nákupčí zbraní pro armádu, řekl novinářům, že americká armáda urychluje proces nákupu zbraní, aby urychlila vyřizování nevyřízených smluv potřebných k doplnění amerických zásob zbraní vyčerpaných dodávkami zbraní na Ukrajinu.

Pentagon uvedl, že nově dodané americké systémy protivzdušné obrany Nasams měly na Ukrajině dosud stoprocentní úspěšnost při zachycování ruských raket.

Celkově Spojené státy od začátku Bidenovy vlády vyčlenily na bezpečnostní pomoc Ukrajině více než 19,3 miliardy dolarů.

- Ruská opevnění u Bachmutu:



30776

Proč se z vašich peněz financuje ničení Země od Amazonie po Austrálii?

1. 12. 2022

čas čtení 6 minut

V každém konfliktu o živý svět se něco chrání. A většinou je to ta špatná věc.

Nejničivější průmyslová odvětví na světě jsou tvrdě chráněna vládami. Tři odvětví, která se zdají být nejvíce zodpovědná za kolaps ekosystémů a vymazání divoké přírody, jsou fosilní paliva, rybolov a zemědělství. V roce 2021 vlády přímo dotovaly těžbu ropy a zemního plynu částkou 64 miliard dolarů a dalších 531 miliard dolarů vynaložily na udržování nízkých cen fosilních paliv. Nejnovější údaje o rybolovu z roku 2018 naznačují, že globální dotace pro toto odvětví činí 35 miliard USD ročně, z nichž více než 80% jde na velkoobjemový průmyslový rybolov.

Vlády každoročně vydají 500 miliard dolarů na zemědělské dotace, z nichž naprostá většina nebere ohled na ochranu životního prostředí. Dokonce i platby, které se za takové vydávají, často způsobují více škody než užitku. Například mnoho "zelených" dotací z druhého pilíře Evropské unie podporuje chov hospodářských zvířat na půdě, kterou by bylo lepší využít k ekologické obnově. Více než polovina evropského zemědělského rozpočtu se vynakládá na podporu chovu zvířat, který je pravděpodobně ekologicky nejničivějším odvětvím na světě, soudí George Monbiot.

Umělá inteligence vytváří stále dokonalejší obrazy. Co to znamená pro svět umění?

1. 12. 2022

čas čtení 3 minuty

V Británii se diskutuje o ohromujícím vývoji v oblasti umělé inteligence

Již více než 30 000 let jsme jediným uměleckým druhem na Zemi, plus minus nějaký ten neandrtálec nebo šimpanz házející barvy, napsal kritik Jonathan Jones. Umění je nejstarším a nejpůsobivějším triumfem lidského vědomí, od Lascaux po Sixtinskou kapli. Ale nová generace uměleckého softwaru s umělou inteligencí (AI) tomu možná učiní přítrž. Během okamžiku vám vytvoří Picassa nebo Turnera nebo použije jejich styly na jakékoli téma, které si představíte.

Například ZDE si můžete pomocí umělé inteligence vytvořit jakýkoliv obraz.



30027

Jak by USA neměly reagovat na protesty v Číně?

1. 12. 2022

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Rostoucí protesty v Číně proti drakonické politice nulové kontroly covidu v ČLR jsou významné. Jak významné, je zatím předčasné říci.  

Pokud čínské úřady odpoví násilnou represí a hlasitě obviní z protestů zahraniční síly, mohlo by to podnítit ještě větší demonstrace a demonstrace namířené proti režimu obecně. V čínských ulicích již zazněla hesla "KSČ odstupte" a "Si Ťin-pching odstupte". Neméně důležité je, že i kdyby režim tento výbuch protestů přečkal, koncem ledna se blíží čínský Nový rok, tedy období, kdy Číňané tradičně navštěvují své rodiny. Pokud bude v této době stále platit drakonická politika nulového příjezdu a cestování a návraty domů budou znemožněny, je velmi pravděpodobné, že se protesty znovu objeví v ještě větší síle, míní Michael D. Swine.

30775

"Když mě uvidíte, plačte": Hladové kameny předpovídají sucho v Evropě

1. 12. 2022

čas čtení 6 minut

V roce 1904 přišel hostinský Franz Meyer na geniální nápad, jak prodávat pivo. Obyvatel Děčína, obchodního centra na řece Labi v dnešní České republice, Meyer pocházel z rodiny loďařů, jejichž živobytí záviselo na proudu vody, který se v letním suchu smrskl na pouhou kapku.

Při nízkém stavu vody se poblíž hlavního visutého mostu ve městě nacházel obrovský kus pískovce, takzvaný "hladový kámen", na který místní obyvatelé po staletí vyrývali značky, aby zaznamenali účinky sucha. Meyer si myslel, že by to mohla být pěkná turistická atrakce, a tak do kamene vytesal německy větu "Když mě vidíš, tak plač", postavil výčep a návštěvníkům za výhled vybíral peníze, informuje Al Džazíra.

Rozhovor Britských listů 549. V Putinově mlýnku na maso: Informace přímo z Charkova

26. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s Adamem Syberou analytikem a humanitárním pracovníkem organizace Team4Ukraine, který je v Charkově a čtenáře Britských listů informuje přímo z místa uprostřed ruské války proti Ukrajině o tamější aktuální situaci. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionalni televizi od úterý 29. 11. 2022.

Anglická monarchie zažila zase jednou pěkný průšvih

1. 12. 2022

čas čtení 4 minuty

Kmotra prince Williama rezignovala na svou funkci v královském paláci kvůli svému rasistickému výslechu jedné návštěvnice  

Bývalá dvorní dáma královny Alžběty se omluvila a rezignovala.
 
Oficiální "společnice" (lady-in-waiting)  zesnulé královny Alžběty rezignovala na svou funkci v anglickém královském paláci  a omluvila se poté, co se jedna z černošských účastnic recepce   pořádané manželkou nového krále Karla cítila ztraumatizována jejím rasistickým výslechem

Ngozi Fulaniová, zakladatelka charitativní organizace Sistah Space, prohlásila, že Susan Husseyová (83)  jí posunula vlasy, aby se mohla podívat na její jmenovku, a vytrvale se jí ptala, odkud pochází její "lid", přestože jí bylo řečeno, že se Fulaniová narodila v Británii a je britské národnosti.

Mluvčí prince z Walesu, který je kmotřencem lady Husseyové, uvedl, že tyto komentáře jsou nepřijatelné a že "rasismus nemá v naší společnosti místo".
 



Privatizace je nebezpečná! Více než 70 % anglického vodárenského průmyslu je v zahraničním vlastnictví

1. 12. 2022

čas čtení 9 minut

 

Deník Guardian odhalil složitou síť investičních firem, investičních fondů a podniků se sídlem v daňových rájích, které vlastní většinu anglických vodárenských firem

Po brexitu vyvolává zuřivost velké části anglické veřejnosti skutečnost, že zprivatizované anglické vodárenské firmy vypouštějí do moře kolem Anglie obrovské množství nezpracovaných výkalů z kanalizace. Brexit to umožňuje, protože už v Anglii neplatí přísná ekologická opatření Evropské unie, zajišťující čistotu pláží.

Anglické vodárenské společnosti byly zprivatizovány. Zajímají se proto jen o rozdělování dividend svým akcionářům, neinvestují do infrastruktury a už vůbec ne do čištění odpadních vod.  (Ve Skotsku je situace jiná, tam nezprivatizovali státní "rodinné stříbro" a vodárenská infrastruktura tam zůstává ve státním vlastnictví.)

Jak škodlivá je privatizace strategického kapitálu ve státě, ukazuje analýza deníku Guardian, který zjistil, že 70 procent anglického vodárenského průmyslu se stalo majetkem různých zahraničních finančních firem, které z něho vykořisťují peníze - na úkor lidí v Anglii. Podobnost s Českou republikou čistě náhodná?



31234

Prosím všechny, které znepokojuje řád, zachovejte klid

1. 12. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Byl jsem překvapen z některých reakcí lidí, kteří většinou zastávají podobné názory, jako já, na motto prezidentského kandidáta Petra Pavla “řád a klid”. Ačkoliv bych si osobně vybral na místo klidu spíše “smysl”, řád bych ponechal. Nevnímám, že by s tímto heslem chtěl někdo militarizovat prezidentský úřad, nebo se dokonce chystal zavést vojenskou juntu. Rozhodně ne v neprezidentském systému České republiky v roce 2023. Chápu, sugestivní symbolika lva, která vévodí vizuálu Pavlovy kampaně, mnoha lidem svobodnější nátury možná evokuje příliš mnoho síly a příliš mnoho autoritářství. Nu, lev je prostě součást českého státního znaku, stejně jako je součástí jiných státních znaků. Je to vlákno k historii, je to symbol, který mnoho Čechů miluje, když ho vidí na vítězných dresech hokejistů.

 18993

Brexit zvýšil účty za potraviny ve Velké Británii za dva roky o téměř 6 miliard liber

1. 12. 2022

čas čtení 3 minuty

 
Náklady na potraviny dovážené z EU výrazně vzrostly kvůli pobrexitové byrokracii, přičemž nejvíce postiženi jsou nejchudší lidé
 


Brexit zvýšil během dvou let do konce roku 2021 účty za potraviny ve Velké Británii o téměř 6 miliard liber. To nejvíce postihlo nejchudší domácnosti, ukázal výzkum.

Náklady na potraviny dovážené z EU prudce vzrostly kvůli nové byrokracii a v letech 2020 a 2021 zvýšily průměrné účty domácností za potraviny o 210 liber (přibližně 6300 Kč), zjistili výzkumníci z London School of Economics.

Vzhledem k tomu, že rodiny s nízkými příjmy vydávají za potraviny převážnou  část svých příjmů, byl  dopad brexitu na jejich nákupy nepoměrně větší.

 18591

Překvapení? Bílý dům z ukrajinského konfliktu nesmírně těží, zatímco Evropa strádá

1. 12. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Jestliže jedním z vedlejších cílů ruské invaze na Ukrajinu bylo dosažení rozkolu v západním společenství sjednoceném protiruskou hostilitou, Kreml si v tomto ohledu může pomalu, ale jistě přičíst několik bodů. Uplynulo zhruba devět měsíců, co ruská armáda vtrhla na území jiného státu, a zdá se, že i vrcholní evropští politikové začínají chápat, kdo z ukrajinské katastrofy prozatím vychází jako vítěz a kdo jako poražený.

 18514

Dění v energetice mezi 19. a 25. 11. 2022

Odhadem 20 tisíc lidských životů v důsledku nejteplejšího evropského léta v historii měření

1. 12. 2022 / František Marčík

čas čtení 25 minut

Český stát zvažuje koupi největších zásobníků zemního plynu v ČR. Vláda se shoduje na zastupování cen energií i pro velké firmy. Obchody takzvaných energošmejdů komplikuje od poloviny roku nově zavedený registr energetických zprostředkovatelů a dolehla na ně i současná energetická krize. Ukrajinský zdravotnický systém bojuje s důsledky ruského bombardování energetické infrastruktury. Akutní energetické krizi čelí v důsledku ruské agrese Moldávie. Kyjev je prý ochoten akceptovat „malou jadernou havárii“, což tvrdí šéf ruského Rosatomu. Do konce dekády by mohla skončit závislost euroatlantického prostoru na čínských bateriích do elektroaut. Dostavba jaderných elektráren v ČR je kriticky závislá na funkční vodní cestě, říká šéf Ředitelství vodních cest. Rusko využívá k obcházení ropného embarga „tmavé tankery“. Německo stanovilo neočekávanou daň ve výši 90 % pro výrobce čisté energie. Léto 2022, jež bylo nejteplejší v Evropě v historii měření, mělo ve FR, DE, SP a UK pravděpodobně za následek více než 20 000 úmrtí.

Další informace naleznete v souhrnu dění v oblasti energetiky, které autor připravuje pro skupinu Amper.

31023

Snad dostatečný důkaz, že rozvolňování regulace v ČR není dobrý nápad

Počet zbraní i počet násilných trestných činů s jejich použitím v USA roste

1. 12. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta


Počet osob nosících denně u sebe střelnou zbraň se v USA za čtyři roky zdvojnásobil.
Počet vražd střelnou zbraní v sledovaném období stoupl o 50%, mezi roky roky 2015-2021 se též zdvojnásobil.

Ale ne, to je jistě jen nějaká náhodná korelace, a i nadále přece platí, že zlého chlápka se zbraní zastaví jen hodný chlápek se zbraní, takže více zbraní, více vražd, více úmrtí střelnými zbraněmi, víc zlých chlápků, víc hodných chlápků, výrobci zbraní se radují, prodávají všem.

V USA v uplynulých dekádách dochází k rozvolňování pravidel týkajících se nákupu, držení a nošení zbraní. Výsledky vidíme. Tak to jenom kdyby zas česká zbraňová lobby (Liga Libe atd.) chtěla tlačit nějaké rozvolňovačky u nás, kam to vede.

Zdroj: The Guardian

https://www.theguardian.com/us-news/2022/nov/25/how-many-americans-carry-guns-daily?fbclid=IwAR2eQJGRbJpr-ThWU9PdE_w2CQcXZuUbwLo-QjRdSL6R7ETvmFLwzSEm8qg

 19447

Milí čtenáři, potřebujeme finanční podporu. Hospodaření Britských listů za říjen 2022

3. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

přiznávám, že je opravdu nudné, že se na vás trvale obracíme s finančním apelem. Není ale zbytí. Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Znovu se nám jí nedostává. Koncem října 2022 měly Britské listy na účtu 3268 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V říjnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 523,71 Kč,  výdaje byly 67 331,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci října  byl  3268  Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 17865

Podle Drdy jsou Zápaďané, kteří s ním nesouhlasí, arogantní

30. 11. 2022 / Muriel Blaive

čas čtení 2 minuty

Podle mého názoru je Adam Drda jedním z nejchytřejších antikomunistů. Některé jeho prací se mi líbí i přes jeho dogmatismus. To, že dokázal napsat text, který je tak hloupý, že je vlastně výbornou reklamou na petici Pavla Karouse na mou obranu, je docela neočekávaný výkon. Téměř v každé větě je nějaká chyba, což mě vede k váhání, zda na ně mám vůbec všechny reagovat – bylo by to nadmíru únavné. Musím se však smát jeho snaze zesměšnit západní signatáře této petice, včetně Timothyho Snydera, ve jménu následujícího „argumentu“: je to proto, že jsou to arogantní Zápaďané.  

 19033

Ruská agrese na Ukrajině: V noci došlo k novým ruským raketovým úderům na Záporožskou oblast

30. 11. 2022

čas čtení 11 minut

 - BBC získala podrobnosti o telefonátech na horkou linku zřízenou pro ruské vojáky, aby se vzdali.

Program "Chci žít" byl spuštěn v září Ukrajinou a poskytuje ruským vojákům možnost vzdát se ukrajinským silám. Jeho součástí je horká linka a aplikace pro zasílání zpráv.

Úředníci v Kyjevě sdělili BBC, že obdrželi 3 500 dotazů od vojáků, z nichž někteří jsou na frontě a někteří v Rusku před nasazením, a od jejich rodin.

Svitlana, což není její pravé jméno, je jednou z osob, které s nimi hovoří.

"Nejdříve slyšíme hlas, většinou mužský. Často je zčásti zoufalý, zčásti frustrovaný, protože plně nerozumějí tomu, jak linka funguje, nebo zda je to jen nastražená past.

"Je v tom také zvědavost, protože mnozí volají ne proto, aby se vzdali, ale aby zjistili, jak by mohli v případě potřeby. Pokaždé je to jiné."

Na nahrávkách poskytnutých BBC  se vojáci ptají, co mají dělat, až dorazí ukrajinské jednotky. "Mám padnout na kolena, nebo co? Co mám dělat, jak se mám vzdát?" ptal se jeden z nich.

Jiný řekl:   "Já jsem z Moskvy. Ještě jsem nedostal povolávací lístek, ale byly pokusy mi ho dát. Máte nějakou radu, co mám dělat? Nebudu zabíjet Ukrajince. Rád bych si zachránil život."


- Oleksandr Staruch, náčelník vojenské správy Záporožské oblasti, ve středu brzy ráno na Telegramu uvedl, že ruské údery v regionu v noci zasáhly distribuční místo plynu a způsobily požár, který byl mezitím uhašen.
Nedošlo k žádným zraněním ani obětem.

"V jedné z osad Záporožské oblasti bylo v důsledku zásahu raketou (pravděpodobně S-300) poškozeno distribuční místo plynu, což mělo za následek požár. Ten byl rychle zlikvidován, ale tři ulice zůstaly bez plynu. Lidé naštěstí nebyli zraněni," napsal.

 
- Evropská komise ve středu poskytla aktuální informace o svých plánech na zmrazení a konfiskaci ruských aktiv.


"Zablokovali jsme 300 miliard eur z rezerv ruské centrální banky a zmrazili jsme 19 miliard eur z peněz ruských oligarchů," uvedla předsedkyně výkonného orgánu EU Ursula von der Leyenová.

Dodala, že v krátkodobém horizontu by EU a její partneři mohli tyto prostředky spravovat a investovat.

Výnosy by putovaly na Ukrajinu, aby v konečném důsledku nahradily škody, které zemi způsobily, uvedla agentura Reuters.

"Budeme s našimi partnery pracovat na mezinárodní dohodě, která to umožní. A společně můžeme najít právní cesty, jak se k tomu dostat," řekla.



Doba péče: Příběh Mehr

30. 11. 2022

čas čtení 1 minuta



Těhotenství a rané rodičovství je jedním z nejcitlivějších období života a může být obzvláště obtížné pro ty, kteří jsou osamělí, utrpěli trauma nebo čelí mnoha sociálním znevýhodněním. Amma Birth Companions je charitativní organizace, která poskytuje nezbytnou podporu, obhajobu a péči, kterou potřebují a zaslouží si všichni rodiče bez ohledu na to, kdo jsou.

Tento krátký film vypráví příběh Mehr, která čekala své druhé dítě, aniž by měla kolem sebe síť podpory. Obávala se, že ji čeká náročný porod, ale vše se změnilo, když se setkala se svými společníky z Ammy.

Podpořte nás, abychom pomohli více lidem, jako je Mehr - přispějte nám ještě dnes a pomozte nám vytvořit komunitu péče.

Všechny dary poskytnuté mezi 29. listopadem a 6. prosincem budou zdvojnásobeny díky platformě The Big Give. Přispějte nyní! https://www.ammabirthdonations.org

Season of Care: Mehr's Story

30. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



Pregnancy and early parenthood is one of the tenderest times of life and it can be especially difficult to face for those who are alone, have suffered trauma, or face multiple social disadvantages. Amma Birth Companions is a charity that provides the essential support, advocacy and care that all parents need and deserve, no matter who they are.

This short film tells the story of Mehr, who was pregnant with her second child without a network of support around her. She was worried about facing a challenging birth, but that all changed when she met her Amma companions.

Support us to help more people like Mehr – donate today and help us create a community of care.
All donations made between 29th November and 6th December will be doubled by match funding platform The Big Give. Donate now! https://www.ammabirthdonations.org

Studie odhalila, že nový lék zpomaluje pokles kognitivních funkcí u pacientů s Alzheimerovou chorobou

30. 11. 2022

čas čtení 5 minut

 
Protilátková terapie lékem lecanemab odstraňuje shluky bílkoviny zvané beta amyloid, které se hromadí v mozku


Vědci přivítali nástup nové éry terapie Alzheimerovy choroby poté, co klinická studie potvrdila, že lék zpomaluje úbytek kognitivních funkcí u pacientů s časnými stádii této nemoci.

Výsledek přichází po desetiletích neúspěchů v této oblasti a povzbudil odborníky k tvrzení, že Alzheimerova choroba, kterou trpí 30 milionů lidí na celém světě, by mohla být léčitelná.

"Jedná se o první lék, který poskytuje skutečnou možnost léčby pacientů s Alzheimerovou chorobou," uvedl Bart De Strooper, ředitel britského institutu pro výzkum demence na University College London.

"Klinické přínosy se sice zdají být poněkud omezené, ale lze očekávat, že budou během času výraznější."

Lék lecanemab je protilátková terapie, která odstraňuje shluky bílkoviny zvané beta amyloid, jež se hromadí v mozku.

 17282

Jak skončí druhá studená válka

30. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

První studená válka mezi Moskvou a Západem skončila bez většího násilí, ale druhá takto nedopadne, protože Kreml není připraven přijmout žádné mírové prostředky řešení. Ruští vládci nepřipouštějí možnost, že ostatní přistoupí na jejich názory v důsledku mírové soutěže, upozorňuje Igor Ejdman.

 19550

Před 30 lety se lidé v Libkovicích postavili bagrům a bránili poslední českou obec bouranou kvůli uhlí

30. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Fotografie (c) Greenpeace - Ibra Ibrahimovič
Tisková zpráva Greenpeace ČR

Praha - 30. listopadu 2022: Zítra uplyne přesně 30 let od začátku blokády Libkovic - malé obce na severu Čech, kterou lidé bránili před zbouráním kvůli těžbě hnědého uhlí. V časných ranních hodinách 1. prosince 1992 zablokovali aktivisté a aktivistky Greenpeace a dalších ekologických organizací demoliční bagry právě ve chvíli, kdy přijely zbourat místní novorenesanční kostel Sv. Michaela archanděla. Libkovice, které ležely mezi Litvínovem a povrchovým dolem Bílina, byly poslední českou obcí, která byla zbourána kvůli těžbě uhlí, přestože se zde paradoxně poté uhlí nakonec nikdy netěžilo.

 19543

O Hegelovi v Leningradě a civilizačním významu násady od smetáku

30. 11. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

V ruských televizních "diskusních" pořadech cenzurovaných Kremlem stejně přísně, jako filmy ze sovětských časů, "experti" a propagandisté debatují o vymazání Ukrajiny z mapy, obsazení Polska, Balkánu, Pobaltí nebo švédského ostrova Gotland, případně o výsadku ruských paranautů a kosmošutistů v Berlíně. Mezitím západní míroví štváči vymýšlejí plány na to, jak se s ruskými imperialisty jako slušný člověk dohodnout na ukončení jejich dobyvačných tažení, která prý už v Evropě nikoho nebaví.

 19544

Co nám říkají minulé prezidentské volby

30. 11. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že tato prezidentská volba bude především střetem dvou demokratických kandidátů mezi sebou. Nelze vyloučit, že se oba dostanou do druhého kola a Andrej Babiš prohraje hned v prvním kole, ale nezdá se to moc pravděpodobné.

Přísloví říká, že když se dva hádají, třetí se směje. Možná by Danuše Nerudová a Petr Pavel mohli uzavřít podobnou dohodu jako před pár lety Zuzana Čaputová a Robert Mistrík, prezidentští kandidáti na Slovensku. Kdo se ukáže k danému datu slabší, vzdá se kandidatury ve prospěch toho druhého – ještě před prvním kolem. Dohoda byla uzavřena za okolností, kdy favoritem byl Mistrík, jakmile se ale karty obrátily, dohodu ctil a odstoupil. Čaputová pak měla ještě před prvním kolem za sebou jednotnou koalici demokratických voličů.

 18187

Slovenská komunita LGBTIQ+ potřebuje lidská práva

30. 11. 2022 / Marco Nemeth

čas čtení 12 minut

Tragédie v Bratislavě jen zdůraznila nedostatek politické vůle k pokroku

Zdá se, že situaci slovenské LGBTIQ+ komunity není možné plně pochopit, a snaha o hlubší proniknutí do problematiky lidských práv situaci nijak neulehčuje. Přesto demografické trendy dávají menšinovým komunitám naději, jen kdyby politici v Bratislavě vyslyšeli jejich hlasy.

 
Ve středu 12. října 2022 večer poblíž oblíbeného gay baru v Bratislavě zabil fanatický útočník dva lidi a jednoho zranil. Místo nebylo vybráno náhodou, šlo o cílený útok na LGBTIQ+ komunitu, který byl později klasifikován jako teroristický útok.

Reakce po útoku byly děsivé. Politici se dokonce báli tento zjevně ohavný útok namířený proti LGBTIQ+ společnosti řádně pojmenovat. Poslanec Juraj Šeliga psal o útoku proti "určité skupině lidí na Slovensku". Další poslanec z největší vládní strany OĽaNO Peter Kremský hovořil o "náhodné střelbě na ulici".

1 z 9 aut v České republice má stočené kilometry, ukazuje průzkum

30. 11. 2022

čas čtení 6 minut


Několik zajímavostí o trhu s ojetými vozy v České republice:

- Procento počítadel ujeté vzdálenosti: 11,36 %;
- Průměrná hodnota přetočení tachometru: 43 053 km;
- Procento poškozených vozů: 51,64 %;
- Průměrná hodnota poškození: 1,5 %: 3 150 €;
- Podíl dovezených ojetých vozů: 50,73 %.

Více informací o trhu s ojetými vozy v České republice: https://www.carvertical.com/gb/transparency-index/czechia.


Logo



 16578

To aby se člověk zbláznil

30. 11. 2022 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty

Když si ráno pustím Seznam, co neudělá? Odvleče mne na videoschůzi pana Putina s jeho ministry. Přelezu někam jinam a tam mi nějaký expert vykládá co máme udělat, když nastane black-out a ještě před tím, jak zjistíme, že to opravdu ta hrůza je. Pak jsem se dozvěděl, zase jinde, že se musíme stůj co stůj držet zeleného údělu, zatím co o kousek dál se zase dozvídám, že máme nového náčelníka generálního štábu a paní ministryně chystá dobrovolné převzetí branné povinnosti. K tomu všemu loutkově přikyvuje vrchní velitel, pan prezident.

Každé desáté dítě a téměř třetina osaměle žijících seniorek v České republice žije v energetické chudobě. Nová studie nabízí řešení

30. 11. 2022

čas čtení 5 minut



Studie Energetická chudoba a její řešení [1], kterou společně zveřejňují Hnutí DUHA, Platforma pro sociální bydlení a iniciativa Za bydlení mapuje rozsah energetické chudoby, identifikuje její systémové příčiny, specificky ohrožené skupiny obyvatel a možná řešení. 

Studie na základě analýzy dat z roku 2021 [2] jasně ukazuje, že energetická chudoba, tedy situace, kdy domácnost vydává nepřiměřeně vysoké výdaje za energie a strádá tak v jiných oblastech základních potřeb, není v Česku záležitostí posledního roku a že naopak představuje závažný strukturální problém, který byl dlouhodobě přehlížen, než začal celospolečensky rezonovat v kontextu současného bezprecedentního růstu cen energií.

 19411

Největším nepřítelem Ukrajiny je západní apatie

30. 11. 2022

čas čtení 6 minut

Při útoku na porodnici na jihu Ukrajiny zahynulo dvoudenní dítě. Úřady tvrdí, že od začátku ruské invaze zemřelo nejméně 437 dětí. Více než 800 bylo zraněno. Kolik dětí je trvale traumatizovaných, to si každý může jen domýšlet, napsal Simon Tisdall.

Inflace v ČR

30. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



Stromy podél silnic stále především kácíme a jen výjimečně sázíme

30. 11. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva Arniky

Ve dvanácti  krajích v roce 2021 krajské správy silnic vysázely 10 348 stromků.  17 344 stromů  vykácely. Za tři pokácené  stromy tedy vracíme do krajiny podél silnic sotva 2 sazenice. Tento trend se od roku 2003 nemění, přes různé proklamace politiků i příslušných ministerstev, přes vyhlašované dotační programy  na ochranu krajiny i  přes ojedinělé zvraty k lepšímu v některých krajích.

Znamená to, že degradace naší krajiny pokračuje. Zelená síť podél komunikací mizí, přibývá zpevněných ploch a pokračuje fragmentace krajiny, kdy malé ostrůvky volné půdy mezi technickými stavbami nejsou s to plnit svoji funkci.

 18389

dTest: Jak na dotace v oblasti energetických úspor

30. 11. 2022

čas čtení 5 minut

Aktuální energetická krize nutí spotřebitele ke zvažování úsporných alternativ k vytápění domácností. Nejen s ohledem na cenové výkyvy plynu stále roste zájem o tepelná čerpadla, která nabízejí k životnímu prostředí šetrnější řešení a pro spotřebitele nejlevnější volbu z ekologických variant vytápění. Na tyto benefity reagovalo i Ministerstvo životního prostředí, které se prostřednictvím dotací v rámci programu Nová zelená úsporám snaží využití tepelných čerpadel v českých domácnostech podpořit. Nezapomnělo se však ani na domácnosti, které na tepelná čerpadla nedosáhnou, a to v rámci nového programu Nová zelená úsporám Light. Na co je možné tyto dotace čerpat a jak o ně spotřebitelé mohou žádat?

 19547

USA zváží dodávky útočné zbraně s doletem 160 km na Ukrajinu

30. 11. 2022

čas čtení 4 minuty

Pentagon zvažuje návrh Boeingu dodávat Ukrajině levné, malé přesné bomby (Small Diameter Bombs, na snímku) namontované na hojně dostupných raketách. To Kyjivu umožní udeřit daleko za ruskými liniemi, zatímco se Západ snaží uspokojit poptávku po dalších zbraních, informuje Mike Stone.

 18838

Německu chybí munice - a je přitom závislé na Číně

30. 11. 2022

čas čtení 6 minut

Bundeswehr naléhavě potřebuje zvýšit své zásoby munice. Spekuluje se, že zásoby vydrží jen několik hodin až dní. Důležitá surovina pro střelivo je však stále vzácnější – což může mít i politické příčiny, Gerhard Hegmann.

Rozhovor Britských listů 547. Přidržujeme-li se zastaralých dogmat, zahyneme?

18. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří v souvislosti se studentskými akcemi za klima a zuřivou reakcí proti nim s Bohumilem Kartousem o vězeňské kouli strachu z čehokoliv údajně levicového,, kterou v České republice za sebou vláčí tolik lidí uzavřených do ideologické bigotnosti. Bojí se, zdá se, údajného "návratu komunismu" (který nehrozí) daleko víc než zcela reálného globálního oteplování (které drasticky ohrožuje tuto planetu). Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 22. listopadu 2022.

Rozhovor Britských listů 546. Jsou čeští studenti stávkující za klima komunisti?

18. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



S Radkem Kubalou, pracovníkem organizace Re-set, usilující o sociální a ekologickou transformaci, hovoří Jan Čulík o bouřlivé reakci Čechů na sociálních sítích na univerzitní studenty, kteří se v minulých dnech odvážili jít do stávky za klima. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 18.11.2022.

Rozhovor Britských listů 548. Je Zeměkoule placatá?

24. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta




Týdeník Respekt se zeptal prezidentských kandidátů "Může za klimatickou změnu hlavně lidská činnost?" To se jich rovnou mohl zeptat, zda je Země placatá. Čím to je, že se v České republice pořád ještě spekuluje o věcech, o nichž byla celosvětově už diskuse dávno uzavřena? O tom hovoří Jan Čulík s redaktory Britských listů Bohumilem Kartousem a Albínem Syberou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 25. listopadu 2022.

 18029

Rusko na cestě k vysněnému středověku

30. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

Nejdepresivnějším aspektem rychlého návratu Ruska ke středověkým vzorcům vládnutí a oficiálního chování je to, že většina jeho kroků se těší obrovské podpoře veřejnosti. To je realita, která ztěžuje situaci oponentů režimu a o to nezbytnější je bojovat s otočením kola dějin nazpět, napsal Alexandr Rosljakov.

29368

Nenávist k tělu: V čem ruská cenzura už překonala sovětskou

30. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

V rámci tažení Vladimira Putina na obranu tradičních rodinných hodnot nyní ruští představitelé eliminují nebo rozmazávají nahotu ve filmech ze sovětské éry, které i sovětští cenzoři nechali promítat. Toto úsilí je znepokojivé, protože znamená začátek příchodu ještě ostřejší cenzury, upozorňuje Sergej Belanovskij.

 19350

Rusko: Stalin dneška je Leninem včerejška

30. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Stalin hraje v Putinově Rusku roli, jakou hrál Lenin [po roce 1956] v SSSR. Je to mýtus, do kterého každá skupina vkládá svůj význam, ale který spojuje zemi dohromady, protože projekty obou jsou nedokončené. A minulost je rovněž mnohem zajímavější než budoucnost, která se skládá z problémů, na něž nikdo nemá jasnou odpověď, je přesvědčen Ilja Graščenkov.

 19548

Jak Kreml bojuje proti euroislámu

30. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Euroislám vznikl jako výsledek snah muslimských menšin v evropských zemích najít modus vivendi s většinou. Ale nyní se stal nástrojem, který západní vlády nasadily proti islámu a všem zemím jako Rusko, které se snaží chránit tradiční hodnoty, tvrdí Kirill Semjonov.

 19376

O ideologii "vědeckého putinismu"

30. 11. 2022

čas čtení 5 minut

Existuje názor, že prý se ruská elita za prezidenta Vladimira Putina vždy zajímala pouze o peníze. Přesto Putinův militantní, antiliberální, protizápadní, izolacionistický, paternalistický a tvrdě autoritářský režim měl vždy vlastní ideologii, tvrdí Andrej Kolesnikov.

 19041

Putin ve jménu "dekolonializace" likviduje ruskou vědu

30. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Vladimir Putin říká, že se snaží dekolonizovat ruskou vědu v podstatě stejným způsobem, jakým to dříve dělali národy na globálním Jihu - naposledy na Valdajském klubu 27. října. Jenže ve skutečnosti nenásleduje jejich příklad, ale izoluje ruskou akademickou sféru a obětuje výhody, kterých se zmocnili ti na globálním Jihu, upozorňuje Ivan Kislenko.

Čínská policie se snaží odradit veřejnost od demonstrací a vystopovat protestující

29. 11. 2022

čas čtení 6 minut

 

Policie  požaduje informace od protestujících v Pekingu a silou brání novým demonstracím.

 
V Číně s policie začala jednat proti demonstracím odsuzující přísné covidové lockdowny. Podle videí ze sociálních médií byla nejméně jedna osoba zatčena po projevu občanské neposlušnosti, který nemá obdoby od nástupu prezidenta Si Ťin-pchinga k moci před deseti lety.

Objevily se také zprávy, že někteří demonstranti byli po účasti na demonastracích ve městech po celé zemi vyslýcháni úřady po telefonu.

Na videích na sociálních sítích jsou stovky policistů, kteří v pondělí večer obsadili velká  náměstí a bránili lidem ve shromažďování.



 19387

Covidová krize v Číně vyžaduje strašlivé volby. Svět bude trpět, pokud to dopadne špatně

29. 11. 2022

čas čtení 8 minut

 
 
Politika nulového Covidu poškozuje ekonomiku, ale její zrušení hrozí ztrátami na životech, hospodářskými škodami a vznikem nových variant

 
Protestující po celé Číně dali jasně najevo jednu věc: po třech letech tvrdých omezení má mnoho lidí už dost snah své vlády o stále méně účinnou strategii nulového covidu. Čína kdysi slavila úspěchy při potlačování pandemie a udržování ekonomiky v chodu, ale jen pomalu se přizpůsobuje světu, kde se objevuje více infekčních variant a kde se hromadně očkuje. Zatímco život v Británii a jinde začíná být stále normálnější, 49 čínských měst - představujících třetinu čínské populace a dvě pětiny jejího hospodářského výkonu - je v částečném nebo úplném lockdownu, píše profesorka Devi Sridhar, vedoucí katedry globálního veřejného zdraví na Edinburské univerzitě.

Boje na východě Ukrajiny se mění v zákopovou válku, Rusko se snaží o průlom

29. 11. 2022

čas čtení 6 minut


Město Bachmut bylo z větší části opuštěno,  neustálé ostřelování proměnilo budovy v trosky

Boje v okolí klíčového východoukrajinského města Bachmut se zvrhly v krvavou řež, v níž jsou denně hlášeny stovky mrtvých a zraněných. Ruské ani ukrajinské síly nebyly po měsících bojů schopny dosáhnout významného průlomu.

Vzhledem k tomu, že Rusko v posledních týdnech přesunulo do oblasti nové formace, včetně posil, které se dříve nacházely v Chersonské oblasti, boje v sektoru Bachmut se zvrhly v zákopovou válku připomínající první světovou válku.

97 procent ruských útoků je zaměřeno proti civilistům:



Timothy Snyder: Rusko vyhraje tím, že prohraje tuto válku

29. 11. 2022

čas čtení 8 minut

 
 
Historik argumentuje, že Rusko musí prohrát válku, aby se stalo "normální" evropskou zemí - a zastavení ničení ukrajinské energetické sítě je nezbytné


 

Když byl historik Timothy Snyder z Yaleovy univerzity požádán ukrajinskou vládou, aby shromáždil finanční prostředky na válečné úsilí, zvážil projekt obnovy knihovny v Černihově. Pro autora bestsellerů, který zničenou knihovnu navštívil - půvabnou gotickou terakotovou stavbu, která přežila dvě světové války, ale v březnu ji rozmetaly na padrť ruské 500kg bomby -, by to byla jasná volba.

29381

Klinika, mladí lidé (squatteři), sociální práce versus generace politiků/padesátníků, která má mylný pocit, že chápe 21 století

29. 11. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 7 minut

Palacký, Palacký, sedíš si na židli
My by se vrtěli, my by se nastydli
Když jsem šel vokolo po ránu z Orlíku
Povídám, co z toho, kamenný tatíku!
Že bylo slávy a že bylo nadšení!
Na prsou řády a pak věnec slaměný

(0ldřich Janota, Česká skládanka)


Mé dlouholeté téma Autonomni centrum Klinika a skutečný smysl sociální práce se stalo opět aktuální. Já doufám, že politické hry tolik rozhádaných politiků přestanou využívat emoce, potenciál, energii, idealismus a chuť mladých lidí a vše neskončí rezignací na věci veřejné ze strany squatterů, až pochopí, jak politická nenávist napříč několika různě se přeskupujícími partajemi, může využít vše…

Je přece strašná ostuda, nechat chátrat tolik budov v Praze. Politici v západní Evropě již dávno pochopili, jak důležité jsou aktivity lidí zdola.

 19542

Ušlechtilá myšlenka

29. 11. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 7 minut

 

Taková ušlechtilá myšlenka, která přešla v čin, jenž se dočkal své realizace se zrodila v komunitě sester bosých karmelitek, které ještě před nedávnem sídlily v klášteře na pražském Hradčanském náměstí, odkud se v roce 2020 přestěhovaly do areálu někdejšího zemědělského dvora v obci Drasty, která patří pod část města Klecany v okrese Praha – východ. A právě tento celý areál sestry koupily v roce 2018 za účelem nejen vybudování svého nového domova, ale také i s onou ušlechtilou myšlenkou vybudovat zde veřejný lesopark, ale to není zcela vše, neboť klášterní areál se stane i místem pro všechny, kteří touží po potřebě načerpat onu duchovní sílu, která se nám všem, v tom neskutečně rozbouřeném a současně přetechnizovaném a nesmyslně hektickém světě stále vzdaluje. A na to, jak se jim v jejich díle daří, jsem se zeptala sestry Marie.

Sestro Marie, od té doby, co jste tuto usedlost zakoupily, uběhly již čtyři roky, jak se vám za tu dobu podařilo pokročit ve vašem díle?

Rostlinná strava snižuje riziko rakoviny střev u mužů o 22 %, uvádí studie

29. 11. 2022

čas čtení 5 minut

V České republice je každoročně nově diagnostikováno kolem 7 700 pacientů s kolorektálním karcinomem a přibližně 3 400 pacientů na tento zhoubný nádor zemře. U mužů je incidence i mortalita kolorektálního karcinomu vyšší než u žen. Kolorektální karcinom ve velké míře postihuje pacienty v produktivním věku.

Nejnovější rozsáhlá americká studie zjistila, že rostlinná strava snižuje riziko kolorektální rakoviny u mužů o 22 procent.

Ruská televize: Bojíme se, že skončíme u trestního soudu v Haagu

29. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Mezitím v Rusku hlavní propagandistka Margareta Simonjan a její kumpáni v televizi začali vyjadřovat obavy, že skončí u trestního soudu v Haagu:


Simonjan:  Připravují se na obsazení našeho Krymu. V této situaci děláme jediné, co můžeme. Bombardujeme, bombardujeme každý den, bombardujeme infrastrukturu, Bůh ví, že jsme to tak nemysleli, nikdo to tak nemyslel. My dva jsme to nechtěli. Vím velmi dobře, že úřady si to nepřály. My jsme milí, zdvořilí a a v některých ohledech i pokorní. Jsme strašně měkcí, jsme tak laskaví, důvěřiví, pokorní, ale měli bychom takoví být?  Teď, když vidíme, že každý den je ničena infrastruktura, která pomáhá Ukrajině bojovat, zabíjet naše lidi na tom, co je nyní už naše území. Jsem ohromena lidmi, našimi lidmi, které znám, a bohužel je jich dost. Bohužel je mnoho lidí, a to i ve velmi vysokých kruzích, kteří se toho bojí  a bojí se nazývat věci pravými jmény, kvůli tomu, co si budou myslet lidé na druhé straně, To je pro ně úplně -

Solovjev: Možná by tito lidé z vysokých kruhů měli skončit v důchodu.

Simonjan: Naplivat na to, co si tam lidé myslí. Lidi, kteří se bojí, že skončí v Haagu. Poslyšte, musíte se bát prohrát, musíte se bát  ponížení a musíte se bát zradit své lidi. Říkám vám, že jestliže se nám podaří prohrát, Haag, ať už skutečný nebo hypotetický,  čeká i na metaře, který zametá chodník u kremelské zdi.  Jestli bude další čtvrť v Kyjevě bez světla nebo ne, to nezmění nic na rozsahu té katastrofy, která postihne naši zemi, jestli se nám podaří prohrát. No, to si ani nedovedeme představit - 

Solovjev: Ale my prostě nemůžeme prohrát. Pokud se to stane, nebude žádný Haag. Nebude, o čem je řeč? Celý svět shoří v plamenech.

 

Ruská agrese na Ukrajině: Ministři zahraničí NATO se setkávají v Rumunsku; USA oznámí "významnou" pomoc

29. 11. 2022

čas čtení 7 minut

 
- Ministři zahraničí NATO se v úterý a ve středu scházejí v Bukurešti; USA sdělují, že pomohou Ukrajině vypořádat se s poškozením energetické infrastruktury

- Očekává se, že Spojené státy v úterý oznámí "značnou" finanční pomoc Ukrajině, která jí má pomoc
i vypořádat se se škodami způsobenými ruskými útoky na její energetickou infrastrukturu, uvedli vysocí američtí představitelé.

Pomoc, kterou podrobně představí ministr zahraničí Antony Blinken na okraj zasedání NATO v rumunském hlavním městě Bukurešti, "je značná a není to zdaleka všechno", řekl v pondělí novinářům jeden z vysokých představitelů, který hovořil pod podmínkou anonymity a bez uvedení dalších podrobností.

Poznamenal, že Bidenova administrativa vyčlenila na výdaje na energetiku na Ukrajině a v Moldavsku 1,1 miliardy dolarů.

Německo, které v současné době předsedá skupině G7, svolalo na úterní odpoledne na okraj setkání NATO schůzku, na níž se bude diskutovat o energetické krizi způsobené válkou na Ukrajině.

Rumunsko, stejně jako sousední Moldavsko, bylo válkou těžce zasaženo a přes zemi prošly přibližně dva miliony lidí prchajících z Ukrajiny.

Bukurešť v současné době hostí téměř 80 000 uprchlíků, uvádí údaje citované Washingtonem.

- Ministři zahraničí navštívili Kyjev:

 

 16451

Společnost Meta dostala pokutu 265 milionů eur za porušení ochrany údajů, které zasáhlo více než 500 milionů uživatelů.

29. 11. 2022

čas čtení 2 minuty


Irský úřad pro ochranu osobních údajů uložil majiteli Facebooku pokutu ve výši 265 milionů eur za porušení ochrany osobních údajů, v jehož důsledku byly na internetu zveřejněny údaje více než 500 milionů uživatelů.

Komise pro ochranu údajů (DPC) uvedla, že společnost Meta porušila dva články zákonů EU o ochraně údajů poté, co byly v letech 2018 a 2019 z veřejných profilů shromážděny  údaje o uživatelích Facebooku z celého světa.

První světová válka v ukrajinských zákopech

29. 11. 2022

čas čtení 1 minuta



Nesmírně odvážná reportérka Channel 4 News Lindsey Hilsum se svým týmem natočila neuvěřitelnou reportáž přímo z ostřelovaných zákopů na východoukrajinské frontě, připomínající první světovou válku na bojištích v Belgii.

Producent: Rob Hodge
Kamera: Josh Ho
Ukrajinský novinář:  Maksym Drabok


Zde je tatáž reportáž s titulky:


V mrazivých, blátivých zákopech ukrajinské fronty - scény připomínají první světovou válku.

Nelítostný boj mezi Ruskem a Ukrajinou o každý centimetr území - s vojáky pod téměř nepřetržitou palbou.

Rusové nadále kontrolují město Doněck v nelegálně anektovaném regionu Donbas na východě Ukrajiny.

Boje však pokračují i na západ od města, kde ukrajinské síly brání pozice, aby zabránily ruskému postupu.

Zahraniční redaktorka  Channel 4 News Lindsey Hilsumová se vydala do ukrajinských předsunutých pozic východně od strategického města Krasnohorivka jen několik kilometrů západně od Doněcku a strávila den se 79. leteckou brigádou, která se zakopává před dlouhou a mrazivou zimou.

Před reportáží se Lindsey Hilsum do zpravodajství připojila živě z města Kramatorsk, které bylo v posledních dnech opakovaně zasaženo ruskými raketami.
 

Ruská agrese na Ukrajině: Od začátku invaze se pohřešuje 329 dětí, 12 034 jich bylo deportováno do Ruska

28. 11. 2022

čas čtení 8 minut



Ukrajinská generální prokurátorka rovněž uvádí, že v důsledku ruské invaze bylo zabito 440 dětí

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že na Ukrajině je v současné době považováno za pohřešované 329 dětí, 12 034 dětí bylo deportováno do Ruska.

Údaje o postižených dětech k 28. listopadu 2022: 329 je pohřešovaných, 12 034 - deportovaných a 7 819 - nalezených.

Zdůraznila, že tyto údaje nejsou konečné, neboť stále probíhají práce na ověřování zpráv přicházejících z fronty, jakož i z okupovaných a osvobozených částí Ukrajiny.

Podle ukrajinského vládního portálu Children of War bylo v důsledku ruské války zabito 440 dětí a 851 dětí je nyní hlášeno jako zraněné.

Generální prokuratura hlásí celkem 1291 dětských obětí, přičemž nejvíce jich je v Doněcké, Charkovské a Kyjevské oblasti.

- Rusové se zakopávají na východě řeky Dnipro v Chersonské oblasti a na Krymu, v očekávání ukrajinské ofenzívy:


Ruská televize předpovídá "vytvoření gigantického ruského národa" a absorbci Polska, Balkánu a dalších států do Ruska

28. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Nikolaj Vavilov: Co se děje. Z jedné strany, ovšem, pro mnohé je to důvod k zoufalství, avšak když se  na to podíváme z výšky, věcně řečeno, Rusko triumfálně bojuje proti více než miliardě lidí západního světa. Po celý letošní rok se Západu nepodařilo postavit se Rusku. Každý průměrný ruský občan s tím bude souhlasit. Teče horká voda, je jídlo, jsou pracovní příležitosti, doprava funguje, metro jezdí, dostáváme platy a dokonce se ještě vyvíjíme, naše ekonomika je restrukturalizována.

Ve skutečnosti je to triumf Ruska. Žádná izolace Ruska neexistuje. Obzvláště proto, že Čína se k Rusku v jeho triumfu připojuje. Proto se ji někteří snaží destabilizovat. Také se s námi spojila Indie, jihovýchodní Asie, Afrika a Latinská Amerika. K žádné izolaci Ruska nedošlo, protože my triumfálně provádíme svou obrovskou speciální vojenskou operaci a vítězíme v ní.

A teď o dialektech: Já jsem filolog. Je to možná nepříjemné to přiznat, ale když mluvíme o politice, víte, ukrajinština je jen dialektem ruského jazyka. Ukrajinský jazyk neexistuje. Existuje jen ukrajinský dialekt. Je to pořád ruština, my rozumíme každému slovu. Naučit se tomuto dialektu by trvalo čtrnáct dní.

Ale proč se nás Západ tolik bojí? Ano, nepřítel stojí před Moskvou a před Petrohradem. De facto však Západ nemůže udělat nic. A během 10, 15, 20 let, obnovíme svou vládu nad tímto územím. Všechny tyto národy si říkají nezávislé, ale budou absorbovány do velkého ruského domova. Co to znamená? V Evropě, s jeho obyvatelstvem 500 milionů lidí, se objeví dvou set milionový rusky mluvící kolektiv. Ti budou mluvit jednou společnou řečí. Bez problémů si přisvojíme Balkán, Polsko, a tak dále. Je osmdesát milionů Němců, včetně Turků, Arabů, Pákistánců. Angličanů je 60 milionů, také včetně Pákistánců, a tak dále. Ve východní Evropě vznikne národ-hegemon. Uvidíme, že Západ proti tomu nebude moci udělat nic. Do 10-15 let vznikne gigantická ruská společnost. A co to znamená? Měli bychom se zbavit svého dvacet-třicet let starého obleku, obnošeného obleku globalizace. Musíme to vyměnit za novou ideologii, nový světový názor, nové společenské struktury. Nové struktury domácí politiky. Společnosti, politiky, a tak dále.




 19539

Proč chtějí ekonomické elity nejméně právě tržní, kapitalistické řešení klimatické krize, i když by dokázalo zkázu odvrátit? 

28. 11. 2022 / Milan Čech

čas čtení 43 minut

Pokud se shodneme na tom, že přežití lidstva a biosféry je žádoucí, musíme považovat za prvořadé nalézt takovou formu fungování našeho globálního systému, která k tomu povede. A ta forma musí být rovnovážná, spravedlivá, neideologická, apolitická, v souladu s vědeckým poznáním a tím, co se dá po pečlivém, ale nikterak intelektuálně náročném prokoumání považovat za pravdivé a správné.

Aby byl celý koncept snadno obyvatelům vysvětlitelný a jimi akceptovatelný a přijatelný. 

Nová forma tohoto uspořádání musí usměrňovat parciální zájmy všech, co pro své sobecké cíle vedou svět k ekologickému kolapsu a lidstvo a biosféru k zániku. A těmi jsme v různé míře téměř my všichni. Forma musí vzniknout evolučně, navázat na stávající uspořádání.   Nefungující ekologický aspekt ve všech současných politických systémech musí být upgradován postupně. Jakákoli náhlá změna by pacienta totiž zabila, stejně jako ho zabije pokračování na této destrukční trajektorii.

O Adventu a kole Štěstěny

28. 11. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

V neděli začal Advent, slyšel jsem různé rady o tom, co se má dělat, v jakém směru zapalovat svíce na věnci atd. Viděl jsem v lese lidi řezat různé větvičky z jehličnatých stromů, aby si mohli udělat ten adventní věnec. Připadá mi, že je to podobně jako s těmi normalizačními gauči: má to soused, musíme to mít taky, patří to k bontonu.

Trhy začaly leckde už dávno, punče, koledy, brzy budou hospody plné vánočních večírků. Slyšel jsem v Radiožurnálu, že zejména luxusní hotely a restaurace jsou na tom dobře, jejich klientela si zjevně krizi užívá. Bodejť ne. Po každé krizi v posledních desetiletích chudí více zchudli a bohatí více zbohatli. Pan premiér říkal v neděli v Otázkách V. Moravce, že v této těžké době není dobré zvyšovat lidem daně. Na druhé straně podle něj rozpočet těžko utáhne případné snížení DPH u jídla. To byl jeho komentář k hromadným nákupům potravin, za nimiž jezdí Češi do Polska.

 19535

Nová instalace Jiřího Davida v Lucembursku

28. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

V únoru roku 2022, byla v Lucemburku vyhlášena mezinárodní umělecká soutěž na objekt, sochu, instalaci pro nově vznikající ulici Václava Havla. Vítězem se stal český umělec Jiří David s konceptem, kdy do fragmentů hrubých betonových zdí je vetknuta 3D křehká, transparentní zvuková stopa legendárního Havlova výroku ‚Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí‘.

Kolemjdoucí pak mají zároveň i možnost přehrát si jeho autentický vzkaz, který je instalován poblíž objektu a vnímat ho v naléhavosti, která vizuálně proniká zdánlivě nepropustnou bariérou…

Jiří David nám k tomu napsal:

 18993

Británie: Dětským žadatelům o azyl zločinné britské ministerstvo vnitra svévolně změnilo datum narození a uvrhlo je mezi dospělé

28. 11. 2022

čas čtení 8 minut


Britské ministerstvo vnitra běžně mění data narození dětských žadatelů o azyl bez doprovodu dospělých, aby je mohlo klasifikovat jako dospělé, tvrdí odborníci, podle nichž se tato praxe nyní děje v "děsivém měřítku".

Odborníci varují, že v důsledku toho je mnoho dětí nesprávně posíláno do nechvalně známého zařízení ministerstva vnitra v Manstonu v Kentu a zadržováno v nebezpečných podmínkách až několik týdnů.

Rada pro uprchlíky uvedla, že z rozhovorů s 16 dětmi propuštěnými z Manstonu vyplynulo, že i v případech některých chlapců, kteří měli doklady totožnosti uvádějící, že jsou dětmi, změnilo ministerstvo vnitra jejich data narození tak, aby jim bylo více než 18 let.

 18342

"Zveřejňování není zločin": mediální skupiny vyzývají USA, aby zrušily obvinění Juliana Assangeho

28. 11. 2022

čas čtení 5 minut

 

První média, která zveřejnila materiály WikiLeaks, včetně Guardianu, se spojila a kritizují  proti trestnímu stíhání Juliana Assange

 

Americká vláda musí upustit od stíhání spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange, protože tím podkopává svobodu tisku, argumentujáí mediální organizace, které mu jako první pomohly zveřejnit uniklé diplomatické depeše.

Dnes je tomu dvanáct let, co deníky Guardian, New York Times, Le Monde, Der Spiegel a El País spolupracovaly na zveřejnění výňatků z 250 000 dokumentů, které Assange získal v rámci úniku materiálu,  který WikiLeaks poskytla tehdejší americká vojákyně Chelsea Manningová. Odhalilo to  vnitřní fungování americké diplomacie po celém světě.

 18993

Brexit udělal z Británie opět nemocného muže Evropy

28. 11. 2022

čas čtení 3 minuty


EU udělala pro britskou ekonomiku zázraky: proto do ní Británie vstoupila. Odchod Británie z EU zlikvidoval tuto prosperitu


 

Zatímco se obchod a průmysl potýkají s důsledky uvalení sankcí na naši schopnost obchodovat s naším největším trhem a občané - ekonomy nazývaní "spotřebitelé" - bojují s vyššími dovozními cenami vynucenými devalvací v důsledku brexitu, průzkumy veřejného mínění vynášejí nad brexitem drastický verdikt, píše William Keegan.


Dva miliony Ukrajinců v Polsku

28. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

Máme nyní téměř 2 miliony ukrajinských uprchlíků v Polsku. I některé televizní reklamy, jako tato na vánoční nákupy, mají už ukrajinské titulky


Kolega polonista v Glasgow sděluje, že má informace, že dochází ke kulturní proměně Polska - protože tolik Ukrajinců přísluší k pravoslavné církvi, Poláci si prý začínají uvědomovat, že katolictví není jediné možné náboženství. I když Tomasz Oryński nám opakovaně vysvětluje, že Poláci zase nejsou zrovna tolik nábožensky založení - to jen polské vlády systematicky podlézají katolické církvi...

Ukrajinské jaderné elektrárny v časech ruské snahy zničit civilní infrastrukturu této země

28. 11. 2022 / Vladimír Wagner

čas čtení 14 minut

 


Rusku se nedaří porazit Ukrajinu vojensky, takže se rozhodlo ji zlomit úplným zničením civilní infrastruktury před přicházející zimou. Dominantně se zaměřuje na zdroje elektřiny a tepla. Ukrajina se spoléhá při výrobě elektřiny z velké části na jaderné elektrárny. Podívejme se, jaký vliv mají současné masivní raketové údery na tuto oblast.

Jsou opravdu pochybnosti o současném evropském boji proti CO2 ekvivalentní představě o placatosti Země?

28. 11. 2022 / Vladimír Wagner

čas čtení 6 minut

 


V nedávném, rozhovoru v Britských listech se přirovnávaly pochybnosti o současném postoji Evropské unie k otázce boje proti emisím CO2 k představě o placatosti Země. Zároveň se tu již delší dobu diskutuje o tom, proč jsou Britské listy vnímány jako silně levicové medium. Na rozdíl od Jana Čulíka, Bohumila Kartouse a Albína Sybery, kteří nepracují ve vědě a mají minimální znalosti v oblasti energetiky, já pracuji ve vědě celou svou profesní kariéru a o vědecké problémy se zajímám už od kluka. Stejně tak se zabývám dlouhodobě energetikou a s ní spojenými problémy. Do Britských listů jsem začal přispívat už od jejich vzniku, kdy byly součástí Neviditelného psa. Nyní už sice po zkušenostech s odmítáním mých článků redakcí přispívám minimálně, ale Britské listy stále sleduji, takže se mohu vyslovit i k druhé uvedené otázce.

Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
16232