USA zváží dodávky útočné zbraně s doletem 160 km na Ukrajinu

30. 11. 2022

čas čtení 4 minuty
Pentagon zvažuje návrh Boeingu dodávat Ukrajině levné, malé přesné bomby (Small Diameter Bombs, na snímku) namontované na hojně dostupných raketách. To Kyjivu umožní udeřit daleko za ruskými liniemi, zatímco se Západ snaží uspokojit poptávku po dalších zbraních, informuje Mike Stone.

Jak se válka protahuje, vojenské zásoby USA a spojenců se zmenšují a Ukrajina čelí rostoucí potřebě sofistikovanějších zbraní. Systém navržený Boeingem, nazvaný Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), je jedním z asi půl tuctu plánů na výrobu nové munice pro Ukrajinu a východoevropské spojence USA, uvedly zdroje z průmyslu.

Podle dokumentu, který zkoumala agentura Reuters a tři lidé obeznámení s plánem, by GLSDB mohla být dodána již na jaře 2023. Kombinuje maloprůměrovou bombu GBU-39 (SDB) s raketovým motorem M26 pro munici systémů MLRS a HIMARS. Obojí je v zásobách USA běžně dostupné.

Doug Bush, hlavní nákupčí zbraní americké armády, řekl novinářům v Pentagonu, že armáda také zvažuje urychlení výroby 155 milimetrových dělostřeleckých granátů - v současnosti vyráběných pouze ve vládních zařízeních - tím, že je umožní vyrábět soukromým dodavatelům.

Invaze na Ukrajinu zvýšila poptávku po amerických zbraních a munici, zatímco američtí spojenci ve východní Evropě "vyřizují spoustu objednávek" na řadu zbraní, když zásobují Ukrajinu, dodal Bush.

"Jde o získání množství za nízkou cenu," řekl Tom Karako, expert na zbraně a bezpečnost z Centra pro strategická a mezinárodní studia. Řekl, že klesající zásoby v USA pomáhají vysvětlit nynější spěch s cílem získat více zbraní - a řekl, že zásoby "se zmenšují vzhledem k úrovním, které chceme mít po ruce, a určitě k úrovním, které budeme potřebovat k odvrácení konfliktu s Čínou".

Karako také poznamenal, že po odchodu USA z Afghánistánu zůstalo k dispozici mnoho leteckých bomb. Nemohou být snadno použity na ukrajinských letadlech, ale "v dnešním kontextu bychom měli hledat inovativní způsoby, jak je převést na pohotovostní schopnosti".

Přestože již bylo vyrobeno několik jednotek GLSDB, existuje mnoho logistických překážek pro formální zakázky. Plán Boeingu vyžaduje zproštění od procedury zjišťování ceny, čímž je dodavatel osvobozen od hloubkového přezkumu, který zajistí, že Pentagon získá nejlepší možnou nabídku. Jakékoli ujednání by také vyžadovalo, aby alespoň šest dodavatelů urychlilo dodávky svých dílů a služeb pro rychlou výrobu zbraně.

Mluvčí Boeingu to odmítl komentovat. Mluvčí Pentagonu nadporučík Tim Gorman odmítl komentovat poskytnutí jakékoli "specifické schopnosti" Ukrajině, ale řekl, že USA a jejich spojenci "identifikují a zvažují nejvhodnější systémy", které by Kyjivu pomohly.

Ačkoli Spojené státy odmítly žádosti o rakety ATACMS s doletem 297 km, dolet GLSDB by umožnil Ukrajině zasáhnout cenné vojenské cíle, které byly mimo její dosah, a pomohl by jí pokračovat v protiútoku narušováním ruských týlových oblastí.

GLSDB vyrábí společně SAAB AB (SAABb.ST) a Boeing Co (BA.N) a vyvíjí se od roku 2019. Proces tedy začal dlouho před invazí, kterou Rusko nazývá "speciální vojenskou operací". V říjnu výkonný ředitel SAAB Micael Johansson řekl o GLSDB: "V blízké době očekáváme smlouvy."

Podle dokumentu – návrhu Boeingu pro americké evropské velitelství (EUCOM), které dohlíží na zbraně mířící na Ukrajinu – by hlavní součásti GLSDB pocházely ze současných amerických zásob.

Raketový motor M26 je poměrně hojný a každá bomba GBU-39 stojí asi 40 000 dolarů, díky čemuž je hotová GLSDB levná a hlavní součásti jsou snadno dostupné. Ačkoli výrobci zbraní bojují s poptávkou, tyto faktory umožňují vyrábět zbraně do začátku roku 2023, i když při nízkém tempu výroby.

GLSDB je řízena systémem GPS, dokáže překonat některé typy elektronického rušení, je použitelná za všech povětrnostních podmínek a lze ji použít proti obrněným vozidlům, uvádí web SAAB. GBU-39 - která by fungovala jako hlavice GLSDB - má malá skládací křídla, která jí umožňují klouzat více než 100 km, pokud spadne z letadla, a zásah cíle o průměru jen 90 cm.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
4566

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2022