Podle Drdy jsou Zápaďané, kteří s ním nesouhlasí, arogantní

30. 11. 2022 / Muriel Blaive

čas čtení 2 minuty
Podle mého názoru je Adam Drda jedním z nejchytřejších antikomunistů. Některé jeho prací se mi líbí i přes jeho dogmatismus. To, že dokázal napsat text, který je tak hloupý, že je vlastně výbornou reklamou na petici Pavla Karouse na mou obranu, je docela neočekávaný výkon. Téměř v každé větě je nějaká chyba, což mě vede k váhání, zda na ně mám vůbec všechny reagovat – bylo by to nadmíru únavné. Musím se však smát jeho snaze zesměšnit západní signatáře této petice, včetně Timothyho Snydera, ve jménu následujícího „argumentu“: je to proto, že jsou to arogantní Zápaďané.  

 

Pak proč tuto petici podepsalo mnoho obyčejných Čechů, a dokonce i někteří zaměstnanci ÚSTR? Jistě je Adam Drda nepodezírá také z neznalosti komunismu? Stále více mám pocit, že antikomunistické hnutí je zvláštní magnet pro lidi, kteří mají divně pokřivené vidění světa: za všechno vždycky můžou všichni ostatní, zatímco oni jsou bez viny a mají ve všem pravdu. Osobně mi připadá krajně arogantní a více než trochu xenofobní tvrdit, že každý zápaďák, který nesouhlasí s Drdou nebo s vedením ÚSTRu, musí být arogantní.

Možná že tito lidé ze Západu, včetně Tima Snydera, jsou si prostě vědeckých a demokratických standardů vědomi více než on. Drda snad nemá rád mezinárodní standardy hodnocení výzkumu, ale jednou musí přijít čas dospět: finanční prostředky nedostávají lidé, kteří se v hospodě u piva sebechválí, jak jsou chytří, ale lidé, kteří skutečně odvedou řádnou práci, tj. mají řádnou kritiku pramenů, kontextualizují svůj výzkum, předloží výzkumnou tezi, tuto tezi prokáží a řádně uzavírají jejich práci. Pro mnohé z antikomunistů je to jistě příliš mnoho práce.

K závěru je zvláštní, že Drda přirovnává Pavla Karouse k Babišovi. Uvědomuje si vůbec, že Karous vystupuje z pozice nikde neorganizovaného sochaře totálně odstřiženého od moci? Asi ne. I se nechat informovat by bylo moc práce.

2
Vytisknout
7748

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2022