Jak skončí druhá studená válka

30. 11. 2022

čas čtení 1 minuta
První studená válka mezi Moskvou a Západem skončila bez většího násilí, ale druhá takto nedopadne, protože Kreml není připraven přijmout žádné mírové prostředky řešení. Ruští vládci nepřipouštějí možnost, že ostatní přistoupí na jejich názory v důsledku mírové soutěže, upozorňuje Igor Ejdman.

Během první studené války Západ i Sověti věřili, že postupem času se jejich odpůrci buď sblíží, nebo přijmou nadřazenost druhého systému a konvertují na "správnou ideologii". Nyní však Kreml tento názor nesdílí, protože jeho požadavky nejsou ideologické, ale imperiální.

Ruská elita nepřipouští možnost nějaké konverze kapitalistických "koz" v komunistické "ovce". Místo toho Putin a jeho okolí prohlásili Západ za věčného nepřítele Ruska a tvrdí, že se snaží připravit Rusko o suverenitu, přírodní zdroje a heterosexuální orientaci.

Vzhledem k této definici situace současná konfrontace může skončit pouze fatální porážkou jedné ze stran.

Úkoly, které si Kreml stanovil, neumožňují žádný mírový způsob realizace. Potlačení jeho agresivních aspirací je mírovými prostředky také nemožné. Postoje obou stran jsou mnohem radikálněji antagonistické než během první studené války, a proto mírové řešení je jednoduše nemožné.

Pokud druhá studená válka mezi Ruskem a Západem brzy neskončí fatální porážkou ruské armády na Ukrajině, existují veškeré šance, že se časem promění v horkou jadernou válku. Ta by mohla zničit obě strany - což je názor, který činí západní podporu Ukrajině nejen bezpečnou, ale také jedinou cestou k bezpečí.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
8563

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2022