Rusko: Stalin dneška je Leninem včerejška

30. 11. 2022

čas čtení 2 minuty
Stalin hraje v Putinově Rusku roli, jakou hrál Lenin [po roce 1956] v SSSR. Je to mýtus, do kterého každá skupina vkládá svůj význam, ale který spojuje zemi dohromady, protože projekty obou jsou nedokončené. A minulost je rovněž mnohem zajímavější než budoucnost, která se skládá z problémů, na něž nikdo nemá jasnou odpověď, je přesvědčen Ilja Graščenkov.

Když Kreml mluví o Stalinovi a jeho popularitě jako silného a efektivního manažera v populaci, jde spíše o projektování a používání mýtu než o diskusi o skutečné historické osobnosti.

Ve skutečnosti každá skupina v ruské společnosti má svého vlastního Stalina. Komunisté mají vládce, který nikoho neutlačoval, bojoval proti korupci a budoval infrastrukturu. Etatisté, člověka, který miloval historii a dovedl Sovětský svaz k vítězství. A technokrati toho, kdo byl efektivní manažer a dokázal dosáhnout politického úspěchu.

Skutečnost, že historické postavy a události Rusy odvádějí od přítomnosti a budoucnosti naznačuje, že boje o budoucnost jsou mnohem méně produktivní než věčné bitvy o právo vypořádat se s minulostí. Proto nebyly archivy otevřeny: Minulost je pro Rusko mnohem důležitější než přítomnost, tedy doba, ve které se děje jen málo zajímavého.

Stalin jako druh identity se již dlouho stal kolektivním mýtem, který připomíná způsob, jakým se v sovětských dobách prosadil Lenin. Neostalinismus se dnes věnuje utváření reality kolem mezer nedokončeného sovětského historického procesu, přičemž jej mohou úřady a lid podle potřeby měnit.

Proto je ruský lid stále připoután k událostem minulosti, událostem, které postrádají jasné historické hodnocení, a proto jsou stále vnímány jako součást současnosti. Nakonec i o druhé světové válce se nyní diskutuje způsobem, který pro mnohé ukazuje, že ještě neskončila a běží na plné obrátky.

Zdroj v ruštině: ZDE

2
Vytisknout
4876

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2022