Problémem s bankami jsou banky

18. 6. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 2 minuty

Joj, to se zase bude hodně ekonomicky vzdělaných čtenářů na mě zlobit! Problémem s bankami jsou totiž podle mého názoru banky.

Když pohlédneme na nadnárodní bankovní oligarchii nenávistnýma očima civila, nezajímajícího se o všechny protikladné veselé teorie ekonomických pseudovědců, hned spatříme, že se tento systém řídí jediným zákonem a ten jest "peníze jsou až na prvním místě".

Úplně nahoře sedí Alien. Stroj. Nezajímají ho lidé, osudy, utrpení, krev, neštěstí, tragedie, postižení a jiné hlouposti. Zná jen čísla: A vyneslo za rok tolik a tolik miliard, B ne. B bude zrušeno, A podpořeno a rozšířeno.

Ty miliardy jsou pro Aliena abstraktní. Nezmění se v máslo, mléko a aspirin, ani v kalhoty a rum, přesunou se jen z účtu na účet, změní se v operaci C a D a při dalším zhodnocení se budou opět přesouvat okolo zeměkoule. Pravda, cestou z nich upadnou nepatrné desítky či stovky milionů na odměny pár stovkám vedoucích cifršpionů. (Kde jsou, říkám si, ty dávné časy, kdy, měla -- li rodina nudného, trochu tupého chlapce bez nápadu, barvy a espritu, s pokrčením ramen ho poslala do nějaké banky.)

Tam nahoře sedí ten abstraktní Alien, ale o pár pater níže jsou už země, které dávno zaplatily svůj dluh na úrocích a úrocích z úroků a úrocích z úroků z úroků třeba dvakrát, ale zároveň se tento jejich dluh nijak nezmenšil. Ještě níže jsou pomateně se kolem zeměkoule stěhující továrny a popletení "investoři", kupující a prodávající v panice nazdařbůh jednou to a podruhé pravý opak.

Ještě níže je rodina propuštěného montéra, jehož továrna zanikla a její chátrající budova se stala výtečným kandidátem na budoucí soukromou věznici a ještě níže potom invalida, jehož životní úroveň klesla natolik, že kdyby si půjčil sto tisíc na nejlevnější elektrický vozík, splácel by ho padesát let a nejspíše v té věznici skončil.

Ale co s tím? Tak jsem si vzpomněl na jednu zajímavou historickou zkušenost. Většina různých císařů a králů si půjčovala od všelijakých Fuggerů a Rothschildů - a velice často jim prostě nic nevrátila v duchu feldkuráta Katze a Švejkova slavného výroku "pan feldkurát vám nic nedá". A stejně jako ten pán ve Švejkovi ani Fuggerové a Rothschildové nějakým tajemným způsobem nejen nezkrachovali, ale císaře přežili. Obávám se, že lepší cesta není. Alien se stejně nažere.

0
Vytisknout
10344

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2012