Z jedné české střední školy

"Chcete, aby tu znovu vládli komunisti? Pak volte Zemana!"

24. 1. 2013

čas čtení 3 minuty

Bohužel píše stále větší množství lidí, kteří se bojí podepsat svým jménem. Bez závažných důvodů anonymní příspěvky nepublikujeme, avšak tento je myslíme natolik pozoruhodný, že uděláme výjimku:

Mladé generaci je vsugerováván názor, že se vlastně jedná o jakousi revoluci, s neposkvrněným knížetem v čele. Že se jedná o jakýsi solitér bez jakýchkoliv vazeb na politické struktury. Kdosi, kdo za nic nemůže a je čistý jak lilium.

Moje osmnáctiletá dcera mi dnes vyprávěla, jakou politickou masáží prochází studenti na jejich gymplu. Na občasné zdůrazňování knížecích zásluh si z úst kantorů v posledních dnech si již zvykla. Ale dnes měli celou vyučovací hodinu předmětu společenské vědy věnovánu volbě páně prezidenta.

Paní profesorka začala... rádoby neutrálně.

Studenti si vyslechli, jak od sametové revoluce bylo vše sametové až do té strašlivé události, ze které se naše země dosud nevzpamatovala a s jejímiž důsledky se dodnes potýkáme. Tou událostí byla OPOZIČNÍ SMLOUVA. Ta ohrozila mladou demokracii v samých základech a právě teď nastává chvíle, kdy se rozhoduje mezi tím, zda budeme demokratickým státem nebo se vrátí k moci KOMUNISTÉ !!!

Kantorka postupně zapomínala na pravidlo nestrannosti před svými studenty a chvála na "Karla" a kritika na Zemana začínaly narůstat na frekvenci. Nakonec se úplně zapomněla a od agitace přešla k otevřeným výzvám k volbě knížete. "Kdo by volil jinak, volí komunisty! Chcete , aby komunisté znovu vládli? Jistěže ne, tak běžte k volbám! Musíme přehlasovat ty STARÉ, co budou volit Zemana. Přesvědčujte i je a všechny aby volili STEJNĚ JAKO VY! ABYCHOM TO VYHRÁLI!"

Vyučující si ani nepřipustila, že by někdo ze studentů mohl mít jiný názor. Přiznat se k něčemu takovému by znamenalo uvalit na sebe klatbu. Stigma, kterým se takový zbloudilec automaticky vyřazuje z kolektivu mladých a stává se vyděděncem. Z úst vyučující ne této škole si studenti vyslechli názorný příklad demagogie. Kolik je u nás takových škol ? Asi dost !

Dcera mi říkala jaký měla pocit vzteku a bezmocnosti zároveň. A mi to silně připomnělo právě tu dobu, kterou je její profesorka strašila. Vždyť To, co se děje, připomíná všechny atributy doby, kdy "Všechen náš lid...". Starší dcera, která studuje VŠ mi říkala, jak se na facebooku mladí navzájem ujišťují o podpoře "Karla". Kdo vybočí, není IN. Zasluhuje opovržení. Ona se jen zmínila před svým přítelem, že v tomhle nejde s proudem a bylo zle. Nezbývalo mi, než oběma dcerám doporučit "myslet si své a raději mlčet". Alespoň, než se tento fanatismus přežene. Pak přece přijdou zase obyčejné dny. Mladí se mohou těšit na školné, které za ně ještě zaplatí jejich rodiče a pak na vlastní tzv. produktivní věk, kdy část jejich daní půjde na církevní restituce po mnoho a mnoho let. Jestli pak, až budou nadávat na poměry ( jak to máme v národní povaze) si vzpomenou na dobráckého knížete, který je tak parádně převezl.

0
Vytisknout
13795

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2013